Eğitim

Çayname – Okakura Kakuzo Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çayname – Okakura Kakuzo Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çayname kimin eseri? Çayname kitabının yazarı kimdir? Çayname konusu ve anafikri nedir? Çayname kitabı ne konu alıyor? Çayname PDF indirme linki var mı? Çayname kitabının yazarı Okakura Kakuzo kimdir? İşte Çayname kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Okakura Kakuzo

Çevirmen: Ayşegül Seç

Orijinal Adı: The Book of Tea

Yayın Evi: Arion Basım Yayın

İSBN: 9789755711508

Sayfa Sayısı: 112


Çayname Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Carpe diem-günü gün etme’nin, ucuz çıkarcılığın, rahat kafa’nın, düşünmeme’nin geçer akçe olduğu bugün’ün yaşamında, ruhumuzu serinletecek tertemiz bir damla su..

-Dr. Kriton Dinçmen-


Çayname Alıntıları – Sözleri

  • Çayseverlik günlük yaşamın acı gerçekleri arasın­daki güzellikler üstüne kurulmuş, saflığı ve uyumu, karşılıklı yardımlaşmanın gizemini, toplumsal düzenin romantizmini öğreten bir ekoldür.
    Aslında yaşam dediğimiz imkânsızlıklarla dolu düzendeki hataları düzeltmek için verilen bir çabadır.
  • Sakyamuni, Konfüçyüs ve Laotze bir keresinde yaşamın simgesi olan bir kavanoz sirkenin önünde durmuş ve tadına bakmak için parmaklarını daldırmışlardır. İşin gerçeği; Konfüçyüs sirkenin ekşi, Buda acı, Laotze ise tatlı bulunduğunu söylemiştir.
  • Gerçeğe sadece zıtların anlaşılmasıyla ulaşılabilir.
  • Ancak gene de fazlaca fazla duygusal olmamalıyız. Daha azca lüks düşkünü olup, daha çok merhametli olmalıyız.
  • Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki ufak şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir.
  • Hiakujo bir müridiyle ormanda geziyormuş,bir tavşan onların yaklaşması üstüne kaçıp gitmiş .”Tavşan niçin senden kaçıyor ?” diye sormuş Hiakujo.Müridi, bu sebeple benden korkuyor diye yanıt vermiş .”Hayır ” demiş usta, “sende öldürme iç güdüsü varda ondan.”
  • Çay, ilkin ilaç olarak kullanılmaya başladı, zaman içinde bir içeceğe dönüştü. 8.yüzyılda Çin’ de şiire bir eğlence unsuru olarak girdi.15. yüzyılda Japonlar “çayseverlik” terimini kullanarak onu estetizm unsuru haline getirdiler.
  • Dünyayı bilgeler hareket ettirir. // Kuzugen


Çayname İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bir içeçeğin dini bir dinsel tören aracına dönüşümü… Her gün içtiğimiz çayın kaderi oldukça garip. Başlangıçta ilaç olarak kullanılmış, sonrasında pahalı oluşu sebebiyle yalnızca zenginlerin ulaşabildiği bir lükse dönüşmüş. Sarayların kıymetlisi iken yaygınlaştıkça ve ulaşılabilir oldukça artık yoksulluk sembolü haline gelmiş. Bu bizim için bu şekilde, Japonlar içinse çay hala mukaddes ve kıymetli bir içecek. Aslında çay yalnız bir vasıta. Değerli olan meditasyon (tefekkür), tabiat ananın, çiçeklerin, yaşamın kıymetini bilmek. Misafirlere çay ikram etmek, yalnız bir ikram değil bu yüzden. Japonların yaşam felsefesinin bütününü içeren daha derin anlamları var. Çay ve şiir birlikteliği şiirlere, şarkılara mevzu olmuşken başlangıçta çayın tuz ve çeşitli baharatlarla hazırlandığını öğrenmek de şaşırtıcı.
Kitapta çay odası ve onun dekorasyonu, çay seremonisi, çayı değişik şekillerde hazırlayan ekoller, çiçekler ve çay seremonisindeki bölgeleri, mevzuyla ilgili bazı ufak Zen öyküleri şeklinde değişik mevzularda bilgiler bulunuyor. Çay felsefesi hakkında data sahibi olmak için güzel bir kitaptı. (Heget)

Çay.. Sofranın neşesi, dost muhabbetinin eğer olmazsa olmazı, kitabın da öyleki.. Peki geçmişi, sergüzeşti, felsefesi? Çayizm nedir örneğin, çay evlerinin, çay demlemenin şekilleri, ritueli var mıdır? Çaysız adam, çayı fazla gelmek deyimleri ne anlam taşır? Çayın çiçeklerle ilgisi nedir?”
Bizim kültürümüzdeki çayın yerini anlatmıyor bu kitap,öncelikle onu söyleyeyim, hatta bahsedilen demleme şekillerinde bizimki yoktu bile, fakat ben okurken de size sunarken de gene kalımlı dostu çağrı ettim.
Altını çizdiğim bazı cümleleri sizle de paylasmak istedim:
“(Çay) tüm tutkunların damak zevkini soylularla eşit düzeye getirmiş olduğu için Doğu demokrasisinin gerçek ruhunu temsil eder.”
“Halk dilinde insani dramın yarattığı ciddi sorunlara duyarsız kalan kişilere ‘çaysız adam’ deriz.”
“Uygarlığı hak etmemiz savaşın dehşet verici zaferine dayalıysa barbarlığı seve seve kabul ederiz.”
“Onda (çayda) ne şarabın kibri vardı ne kahvenin bencilliği ne de kakaonun yapmacık masumluğu.”
“Modern insanlığın sema aslına bakarsak zenginlik ve güç uğruna edilen büyük mücadelede parçalandı.”
“Haydi faniliğin hayalini kuralım ve gelip geçici şeylerin aptallığı içinde oyalanalım.”
“Ruhumuz ressamın renklerle donattığı bir tuvaldir; renklerin aslı duygularımız, gölgelendirilmeler, sevinclerimizin ışığı, üzüntülerimizin karartısıdır.”
“Maddeyi fethetmekle övünüyor ve bizi tutsak alanın madde bulunduğunu unutuyoruz.” (Asuman MERCAN)


Çayname PDF indirme linki var mı?


Okakura Kakuzo – Çayname kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Çayname PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Okakura Kakuzo Kimdir?


Okakura Kakuzo Kitapları – Eserleri

  • Çay Kitabı
  • Çay ve Zen
  • Çayname


Okakura Kakuzo Alıntıları – Sözleri

  • Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki ufak şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir. (Çayname)
  • Ancak gene de fazlaca fazla duygusal olmamalıyız. Daha azca lüks düşkünü olup, daha çok merhametli olmalıyız. (Çay Kitabı)
  • Gerçeğe sadece zıtların anlaşılmasıyla ulaşılabilir. (Çay Kitabı)
  • Hiakujo bir müridiyle ormanda geziyormuş,bir tavşan onların yaklaşması üstüne kaçıp gitmiş .”Tavşan niçin senden kaçıyor ?” diye sormuş Hiakujo.Müridi, bu sebeple benden korkuyor diye yanıt vermiş .”Hayır ” demiş usta, “sende öldürme iç güdüsü varda ondan.” (Çay Kitabı)
  • Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki ufak şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir. (Çay Kitabı)
  • Çay, ilkin ilaç olarak kullanılmaya başladı, zaman içinde bir içeceğe dönüştü. 8.yüzyılda Çin’ de şiire bir eğlence unsuru olarak girdi.15. yüzyılda Japonlar “çayseverlik” terimini kullanarak onu estetizm unsuru haline getirdiler. (Çayname)
  • Hiakujo bir müridiyle ormanda geziyormuş,bir tavşan onların yaklaşması üstüne kaçıp gitmiş .”Tavşan niçin senden kaçıyor ?” diye sormuş Hiakujo.Müridi, bu sebeple benden korkuyor diye yanıt vermiş .”Hayır ” demiş usta, “sende öldürme iç güdüsü varda ondan.” (Çayname)
  • Çay, ilkin ilaç olarak kullanılmaya başladı, zaman içinde bir içeceğe dönüştü. 8.yüzyılda Çin’ de şiire bir eğlence unsuru olarak girdi.15. yüzyılda Japonlar “çayseverlik” terimini kullanarak onu estetizm unsuru haline getirdiler. (Çay Kitabı)
  • Çin’den sonrasında İrlanda ve İngitere, dünyanın şahıs başına en fazla çay tüketilen ülkelerinden biridir.
    “Çay Saati” İngiliz yaşamının mühim bir yüzü haline geldi. Geleneksel olarak, üst sınıflar saat 4 civarında “akşam çayı servis etmeye başladı. Orta ve alt sınıflar ise saat 5 ya da 6 civarında çay içme geleneği oluşturdular.
    Avrupa’da Viktoryan dönem dahil “beş çayı” ya da öğleden sonraları çay ritüeli toplumsal bir vakaydı. O zamanlar da doğru malzemeye, görgüye ve toplumsal çevreye haiz bulunduğunu göstermek, çayın kendisini içmek kadar önemliydi. Viktoryan dönem bununla birlikte çay çeşitlerinin seçimi anlamında Hint çay kültüründen de etkilenmiştir.
    İngiliz çay standardı, en meşhurları Earl Grey ve English Breakfast olan siyah çay karışımlarını ihtiva eder. (Çay ve Zen)
  • Ancak gene de fazlaca fazla duygusal olmamalıyız. Daha azca lüks düşkünü olup, daha çok merhametli olmalıyız. (Çayname)
  • Sakyamuni, Konfüçyüs ve Laotze bir keresinde yaşamın simgesi olan bir kavanoz sirkenin önünde durmuş ve tadına bakmak için parmaklarını daldırmışlardır. İşin gerçeği; Konfüçyüs sirkenin ekşi, Buda acı, Laotze ise tatlı bulunduğunu söylemiştir. (Çay Kitabı)
  • Bu kültürü tanımlayan, Çince “Chadao” terimi iki kelimeden oluşur. İlk kelimc çay, ikincisi Çinçe’nin başka dilden almış olduğu -ism manasındaki tao/dao ekidir.
    Bu yüzden bu terim ”Çayizm” şeklinde okunması mümkün.
    “Dao / Tao”, ‘..izm / yol’ anlamına gelir, o nedenle bu terimin lügat anlamı, “Çay Yolu”dur.
    Bu terim; çay kültürünün, bu konudaki çalışmaların ve zamanı takip ederek kendini eğitmeyi amaçlayanların ilgi çekici yönü olan çay seremonilerini tamamlamak için kullanılır.
    Çayizm çoğunlukla estetiğin temel bir formudur, fakat bununla birlikte etiğin, hatta metafiziğin derhal anlaşılamayan yansımasıdır. Çayizm “çay aklıyla” ilintilidir. Harika bir çayın tadının tesiri altındayken odaklanma ve konsantre olma algısıdır.
    Çayist, Çayizmi ve çay sanatını beğenen ve deneyimleyen kişidir.
    Çin’de, Japonya’da ve Cenup Kore’nin geleneksel kültüründe fazlaca gelişmiş Çayizimler vardır.
    İchi-go ichi-e Zen Budizmi ile ve fanilik konseptiyle ilişkilidir. Terim bilhassa Japon çay seremonisi ile bağlantılıdır ve çoğu zaman çay odasının duvarına bir perşömende yazılı olarak asılır.
    Meşhur çay ustası ve Zen Budist Sen no Rikyu’nun tabiri “ichigo ni ichigo” dur ve “hayatta bir kez” anlamına gelir.
    Bir çay toplantısı yeniden edilemez; ev sahibi ve misafirler bunun hayatta bir kez karşılaşılacak bir şey bulunduğunu hissederler. Çay seremonisi, anı yaşama konsepti ile uyum içindedir.
    Japon çay seremonisinde her veri net bir halde evvelde belirlenmiştir: elbise, jest, cevap, duygu, sunum ve mesafe. Tüm bu belirlenmiş sınırlar da seremoninin dönüştürücü potansiyelinin su yüzüne çıkmasını sağlamak içindir.
    Ritüel sınırları ve formu belirlendiğinde şuur ana odaklanmak için özgür kalır. Çay sanatının Zen ile yalnız ergonomik gelişimi açısından değil, seremoninin öze riayet eden prensipleri anlamında da fazlaca ilişkili bulunduğunu görürüz.
    Bu öz şunlardan oluşur:
    Armoni, saygı, saflık ve sükunet.
    Lüksten ve gösterişten kesinlikle kaçınılır. (Çay ve Zen)
  • Gerçeğe sadece zıtların anlaşılmasıyla ulaşılabilir. (Çayname)
  • Çayseverlik günlük yaşamın acı gerçekleri arasın­daki güzellikler üstüne kurulmuş, saflığı ve uyumu, karşılıklı yardımlaşmanın gizemini, toplumsal düzenin romantizmini öğreten bir ekoldür.
    Aslında yaşam dediğimiz imkânsızlıklarla dolu düzendeki hataları düzeltmek için verilen bir çabadır. (Çay Kitabı)
  • Dünyayı bilgeler hareket ettirir. // Kuzugen (Çay Kitabı)
  • Çayseverlik günlük yaşamın acı gerçekleri arasın­daki güzellikler üstüne kurulmuş, saflığı ve uyumu, karşılıklı yardımlaşmanın gizemini, toplumsal düzenin romantizmini öğreten bir ekoldür.
    Aslında yaşam dediğimiz imkânsızlıklarla dolu düzendeki hataları düzeltmek için verilen bir çabadır. (Çayname)
  • Dünyayı bilgeler hareket ettirir. // Kuzugen (Çayname)
  • Bizi seven ve bizlere hizmet edenlere karşı devamlı zalimizdir. (Çay ve Zen)
  • Tek Zaman, Tek Buluşma* (Çay ve Zen)
  • Sakyamuni, Konfüçyüs ve Laotze bir keresinde yaşamın simgesi olan bir kavanoz sirkenin önünde durmuş ve tadına bakmak için parmaklarını daldırmışlardır. İşin gerçeği; Konfüçyüs sirkenin ekşi, Buda acı, Laotze ise tatlı bulunduğunu söylemiştir. (Çayname)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş