Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı’na üye olmak

  • Haberler

  • Gündem Haberleri


  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı’na üye olmak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı’na üye olmak

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmayı hedeflediklerini söylemiş oldu.
  • Haber Merkezi
  • 17.09.2022 – 17:02
  • Güncelleme : 17.09.2022 – 17:58


Telegram ile paylaş





Google News’de takip et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Özbekistan’da meydana getirilen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinin arkasından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak suretiyle ABD’nin New York kentine hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu esnada gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Gazetecinin “Şanghay İşbirliği Örgütü’nden Türkiye’ye üyelik daveti var mı” sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

“Şanghay Beşlisi, beşli olmaktan çıkmış vaziyette”

“Her şeyden ilkin, bu teşkilat, Şanghay Beşlisi diye başladı fakat artık beşli olmaktan çıkmış vaziyette. Şu an üye sayısı 9’a ulaşmış durumda. 3 gözlemci üyesi bulunuyor. Ayrıca bizim şeklinde diyalog ortağı olan 9 ülke var.

“Rusya- Ukrayna harbinde oynadığımız rol sebebiyle teşekkür ettiler”

Görüştüğüm liderlerin nerede ise hepsi de bilhassa Rusya-Ukrayna Savaşında tansiyonu düşürmek için oynadığımız rol sebebiyle bizlere teşekkür ettiler. ‘Burada aldığınız rolden dolayı gerçekten sizleri takdir ve tebrik ederiz’ dediler. Hepsi ikili görüşmelerimizde gelip işi buraya bağladılar. Bundan dolayı Rusya-Ukrayna Savaşında dünyadaki bu görünen güçler içinde ‘Ne yapabiliriz, bu işi nasıl çözeriz?’ şeklinde bir durum yok maalesef. Biz ise başından itibaren sürdürdüğümüz o denge politikasıyla gerek batıya gerekse başta Amerika olmak suretiyle hepsine ihtiyaç duyulan cevabı, yaptığımız girişimlerle vermiş olduk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı na üye olmak  #1

Putin ile tahıl koridoru görüşmesi

Tabii en önemlisi bu tahıl koridoru meselesi. Bununla ilgili olarak attığımız adımlar hakkında Sayın Putin’le burada yaptığımız görüşmede de konuştuk. Malum, tahıl koridorunun gelişmekte olan ülkelerden ziyade azca gelişmiş ülkelere yönelik çalıştırılması gerekiyor. Bizim burada oynadığımız aslolan rol bu. Burada da onu gene konuştuk; ‘biz az gelişmiş ülkelere bu tahıl koridorunu kullandırtalım, onlara ulaşalım, bunun gayreti içerisinde olalım’ dedik.

Tabii Sayın Putin de onun üstünde özenle duruyor. Bundan sonraki süreçte de biz bunu inşallah en ideal şekilde çalıştırarak azca gelişmiş ülkelere bu koridoru iyi mi kullandırtacağız, buralara iyi mi ulaşacağız, buralara ne yapabiliriz; bunun takip edeni olacağız. Tüm bu ülkeler bunun üstünde de durdular, duruyorlar. Tabii ikimiz de aynı şekilde bunun üstünde durduk, duruyoruz…

“Bu adım, gündeme daha ileri seviyede gelecek”

Tabii biz Şanghay Beşlisi içinde üye konumunda değiliz. Biz şu anda buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle hususi misafir olarak katıldık. Tabii Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ile bizim hususi bir hukukumuz var. Bu hususi hukukumuz dolayısıyla beni ve İlham Bey’i buraya hususi olarak çağrı etmiş oldu.

Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da doğal önümüzdeki devrin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde bir ihtimal gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı fakat bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla fazlaca daha değişik bir konuma taşınmış olacaktır.”

“Ermenistan, Azerbaycan’a yönelik provokasyonlarından vazgeçmeli”

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları mevzusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan’ın provokasyonları karşılığında Azerbaycan başlatmış olduğu operasyonu tamamladığını söylüyor. Operasyonu bitirdiğine bakılırsa de bunu şimdi dalgalandırmanın bir anlamı yok. İlham Bey’den aldığım bilgilere bakılırsa Azerbaycanlı kardeşlerimiz şu anda kendilerini güvenli bir konuma taşımış oldular.

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik provokasyonlarından vazgeçmesi, evvelce verdiği taahhütlere uygun davranarak bir an ilkin sulh ve iş birliğine odaklanması burada ehemmiyet taşıyor. Bizim dileğimiz, bölgemizde yürütülen normalleşme süreçlerinin başarıyla nihayete erdirilmesi ve bölgesel sulh ve istikrarın kalıcı olarak sağlanmasıdır.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı na üye olmak  #2

Ülkelere tahıl ve gübre gönderimi

Bir öteki sual olan Rusya’yla bilhassa gönderilemeyen bölgelere gübrenin de gönderilmesi söz mevzusu olabilecek mi?” sorusuna cevap, Tabii gerek Rusya’dan gerek Ukrayna’dan gelen her türlü ürün -bu tahıl ürünü olabilir, gübre olabilir- bunların hepsi için biz ilgili ülkeyle muhakkak müzakereleri, görüşmeleri yapıyoruz. Gerek Dışişleri gerek ilgili bakanlar olsun, hepsi muhataplarıyla da görüşmek suretiyle adımlarımızı buna bakılırsa atıyoruz. Şu ana kadar adımları bu şekilde karşılıklı müzakereyle, istişareyle attığımız için de hemen hemen bu şekilde ciddi bir falso ortaya çıkmadı. Sayın Putin’le burada yaptığımız görüşmede de bu sürecin aynı ihtiyatla sürdürülmesi mevzusunda mutabık kaldık.” ifadeleriyle verildi.

“2023’te Akkuyu’nun birinci ünitesini bitireceğiz”

Rusya’nın KKTC’yi tanıyabileceği ve Akkuyu’nun gecikmemesi mevzusu karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs mevzusundaki tutumumuzu bir tek Rusya’ya değil, tüm internasyonal topluma anlatıyoruz, beklentilerimizi gerekçeleriyle izah ediyoruz. Akkuyu ile ilgili olarak da mutabakat sağlandı. Bu mutabakatla beraber de şu anda oradaki Türk şirketi IC ile mutabık kaldılar. Bundan sonraki süreci hızla devam ettirerek, 2023 içinde de birinci üniteyi inşallah bitirip birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz.” dedi.

“Karabağ mevzusunda Azerbaycan’a destek mühim”

“İran’la Türkiye içinde bir problem var mı?” sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’danDoğrusu Astana Sürecini biz bu Zirvede aramızda görüşmedik. Ama muhataplarımla Suriye meselesinin kalıcı çözümüne dair meseleleri ek olarak ele alıyoruz. Karabağ mevzusunda da tüm bölge ülkelerinin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne koşulsuz ve kuvvetli destek vermeleri mühim. 20 Ekim’de Zengilan Havalimanının açılışını yapacağız. İlham Bey bu havalimanının açılışına bilhassa aslına bakarsanız bizlerden tarih aldı ve ikimiz de zamanı verdik. ‘Zengilan’ın açılışını yaptıktan sonrasında da Cebrail’e geçer inşallah töreni de orada yaparız’ dedi. Mutabık kaldık. Belki bazı liderleri de oraya ek olarak kendisi çağıracak.” yanıtı geldi.

“Zirvedeki fotoğraf, güzel bir anı oldu”

Zirvede ortaya çıkan ve tüm liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlediği anların sorulmuş olduğu Cumhurbaşkanı, İlham Bey o koltuğu bana bıraktı, kendisi yandaki koltuğa geçti. Bir çok Rusça bilmiş olduğu için tercüman da konuştuklarımızı Rusça’ya çeviriyordu. Oradaki sohbetimiz doğal hepsinin bayağı hoşuna gitti. Güzel bir anı oldu.” derken, “Masa bu şekilde kurulur” yorumlarının iletildiği Cumhurbaşkanı “Ama biliyorsunuz ki, bizimki altı kişilik masa değil” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı na üye olmak  #3

Sosyal konut projesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığının yurtları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sosyal Konut Porjesi ile alakalı sorulara ise şu ifadelerle cevap verdi;

“Betonsuz ne bina oluyor ne yol oluyor ne köprü oluyor. Bunlar bu şekilde diyor fakat dedikleri şeylerin akla, mantığa sığar bir yanı var mı? 105 yeni yurt açılışı yaptık. Bu 105 yurt açılışının ötesinde bu yıl arz olarak talebe talebinden fazlaca fazlaca fazlayız. Tüm bunlara karşın şu anda ‘Daha da artı değer meydana getirelim, herhangi bir sıkıntı kesinlikle olmasın’ diyoruz. Bu şekilde bir emek verme şu anda ortada. Yurtlarımızda 2002 senesinde 182 bin olan yatak kapasitesi 2022 senesinde 850 bine çıktı. Bizim yurtlar hakkaten fazlaca lüks. Ben yurtları dolaşıyorum, bakıyorum. Yemekler hakeza öyleki. Ücretler fazlaca fazlaca düşük. İşin bu şekilde bir güzelliği de var.

“Bu benim yurdum”

Tüm bunların yanında da doğal benim iftihar ettiğim bir şey de şu; talebe kişilik buluyor. Bilhassa ‘Bu benim yurdum’ diyebiliyor. Biz ranzalarda kaldık. Şimdi üç yatak, karyola, emek verme odası, gardırobu her şeyi içinde. Yurtlar bu şekilde… Birbir çok da manzarasıyla her şeyiyle fazlaca fazlaca değişik. Geçen gün Cebeci Talebe Yurdunun açılışını yaptım. Gençlik yıllarımda öğrenciliğimde Ankara’ya geldiğimde Cebeci Talebe Yurdunda dostlarımla bir gece, iki gece birlikte kalırdım. O yurt ile bunlar karşılaştırma edilmez. İşte onu yıktık, şimdi sıfır yeni yaptık. Açılışı yaptık, odaları bir dolaştık. O süre adam yurduydu. Şimdi 4 bin kişilik bir kız yurdu oldu. Yani ‘Beton filan’ diyorlar fakat bir gel, gez, gör, bak neyin nesidir? ‘Hakikaten nasıl bir yurt, bir göreyim şunu’ diye bir dertleri yok.”

“Bay Kemal bazı şeyleri anlamaz”

Teknolojiye yatırım yerine konut yatırımı eleştirilerinin sorulmuş olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte Bay Kemal TEKNOFEST’e geldiği gün Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır onu gezdirirken ona aslına bakarsak güzel bir ders verdi aslına bakarsanız; epeyce söyledi ona bazı şeyleri fakat anlamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı na üye olmak  #4

“Arzın yapılması noktasında sıkıntımız yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ arzının talebi karşılayabilecek mi sorusuna ise “Arzın yapılması noktasında bizim bir sıkıntımız yok. Şimdi bir görmüş olduk arz-talep dengesini. Demek ki arz-talep dengesi, talep istikametinde gözüküyor. Öyleyse demek ki seçimin ertesinde tekrardan bir hamle yapılabilir. O zamana kadar da aslına bakarsanız bu inşaatların kabası bitmiş olur, yüzde 50-60 oranında ilerlenmiş olur. Bundan dolayı orada işin tamamen bitmesi 1,5-2 yılı bulur. Bir taraftan da doğal olarak kuraların çekilmesi, ondan sonrasında yerleşmeler adım atar. Bu arada da biz işin ikinci etabına başlamış oluruz.

“Seçimden sonrasında yeni bir etabı daha başlatacağız”

Burada bizim para pul sıkıntısı yok. Tabii burada talebin yoğunluğu ortada. Onun için diyorum ki Allah nasip ederse seçimden sonrasında yeni bir etabı inşallah başlatacağız. Bundan dolayı bizim arsa noktasında filan sıkıntımız yok. Arsa noktasında sorun olmadıktan sonrasında, yeter ki iş meydana getirecek bir iktidar olsun. İş meydana getirecek iktidar da biziz. Tabii Bay Kemal ve avanesi ona da bir şey uydururlar. Ben arkadaşlara da söyledim, ‘Arkadaşlar hiç oyalanmayalım, Türkiye’nin dört bir yanında planlamaya bakılırsa derhal temel atmaya başlamış olalım. Yıl sonunu beklemeyeceksiniz’ dedim. Talimatı verdim ve yıl sonuna varmadan biz şu anda hangi şehirde ne kadar yapıyoruz, ona bakılırsa bir taraftan da temelleri atıp inşaatlara başlayacağız.” yanıtını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sosyal konut projesi eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ilk kere meydana getirilen bir şey değil ki. Biz TOKİ vasıtasıyla bundan ilkin aslına bakarsanız 1 milyon 170 bin konutu yaptık, teslim ettik. Şu anda TOKİ konutlarında oturanlar var, bizlere dualar ediyorlar. İşte son olarak geçenlerde Esenler’de teslimat yaptık ve o daireleri ziyaret ettik. Bizimkinin ispatı var. İspat-ı vücut etmişiz biz.” şeklinde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz Şanghay Teşkilatı na üye olmak  #5

“Çalışıyoruz, çalıştığımız süre para geliyor”

“Türkiye parayı nereden buluyor” sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Çalışıyoruz, çalıştığınız süre para da geliyor. Ülkemize duyulan güvenle dışarıdan da geliyor. Hazine Maliye, Merkez Bankası el ele vererek üretken bir ekonomiyi büyütüyor. Bundan dolayı bizim bu attığımız adımlar, tüketim ekonomisinin yada israf ekonomisinin neticesi değil; tam aksine üretim ekonomisinin bir neticesidir.

Üretim ekonomisinin neticesi olarak da şu anda biz hasılayı toplamaya başladık. İşte şu an itibarıyla örneğin Merkez Bankamızın rezervi 115 milyar dolar civarında. Şimdi bunlara kalsa, bunlar Merkez Bankasının rezervini adeta sıfırlanmış şeklinde gösteriyorlar fakat tablo öyleki değil.” ifadelerini kullandı.

“Tunç Soyer pusulayı şaşırmış”

Son olarak Tunç Soyer sorusuna değinen Cumhurbaşkanı, “Bu insanın istikameti filan yok. Bu, pusulayı şaşırmış ve terbiyeden uzak. Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir kere bu milletin bir evladı olması imkansız. Bu millet, bu ecdatla anılıyor. Bu ecdatla şu anda biz iftihar ediyoruz. Ama ne yazık ki siyasetin içinde olmaktan öte, parti başkanı olanlarda bile ve üstelik tarihçiyim dedikleri halde bunu yapanların olması hakkaten bir akıl tutulmasıdır.

“Sultan Abdülhamid’e utanmadan yakıştırmalar yapması kabul edilemez”

33 yıl Osmanlı’yı yönetim eden bir Sultan Abdülhamid’e utanmadan, sıkılmadan öyleki yakıştırmalar yapılması asla kabul edilemez. Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üstüne gitmemiz lazım. Yani bu meydan o denli boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Ecdadımıza eğer layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım.” şeklinde aktardı.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş