Eğitim

Dert Yorumcusu – Jhumpa Lahiri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dert Yorumcusu – Jhumpa Lahiri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dert Yorumcusu kimin eseri? Dert Yorumcusu kitabının yazarı kimdir? Dert Yorumcusu konusu ve anafikri nedir? Dert Yorumcusu kitabı ne konu alıyor? Dert Yorumcusu PDF indirme linki var mı? Dert Yorumcusu kitabının yazarı Jhumpa Lahiri kimdir? İşte Dert Yorumcusu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jhumpa Lahiri

Çevirmen: Neşfa Dereli

Orijinal Adı: Interpreter of Maladies

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9789753166300

Sayfa Sayısı: 194


Dert Yorumcusu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir kitaba maymun iştahlılığıyla başlayıp ondan sonra okumaya devam etmek için kendimizle kıyasıya mücadeleye girmek hepimizin başına gelmiştir. Yazarın kerameti herhalde burada devreye girer. Lahiri’ye daha ilk kitabıyla 2000 Pulitzer’i kazandıran da tam bu noktadaki muhteşem kabiliyeti. “Ben öykü aşığıyım,” diyenlerden, “Ben aslen öykü okumayı pek sevmem fakat…” diyecek olanlara kadar okuma tadı olan herkesi kitabın başına mıhlayan bir kurgu ustası Lahiri.

İnsanlardan bir yere ya da bir şeye ilişkin olma duygusu niyedir; dahası geçmişlerine bakıp bir kopukluk hissettiklerinde niçin böylesine dert edinirler…? Peki, bu kadar delikanlı zamanlarında olan, üstelik egzotik bir güzelliğe haiz bir bayan yazar da bir sürü hoş ve uçucu mevzu dururken, niçin kalkıp, ‘ilinti’ şeklinde bir meseleyi öykülerinin ana teması yapmayı düşünür?! Bilinmez doğal, kim bilir fakat, Lahiri’nin ortak kaderimiz olan çıkışsızlığı doğallıkla söyleyiveren kabiliyeti, gündelik yaşantımız içinde mutsuzluğa kapı aralayan bir acı hüzün taşıdığımız hatırlatır: Bu boşluk, bu hasret, avutulur şeklinde değil…

Köklerinden kopmuş bir şairin, “bir ahtopotla boğuşuyorum denizdeki yuvamı elde etmek için” söylediği şeklinde, yazar da Dert Yorumcusu’nda, bizlere o kadar da yabancı olmayan insanların gündelik dünyadaki sıkıntılarını en renkli betimlemelerle ve kimi zaman muzipçe güldürerek yansıtıyor. Bu vaadi genç yaşına sıcak duyarlılığını katarak yaratan Lahiri, Amerikan kısa öyküsüne karaderili yazarlardan sonrasında yeni bir insani boyut serpmeyi başaran bir öykücü.


Dert Yorumcusu Alıntıları – Sözleri

  • Dünya merdivenlerin bittiği yerde başlıyor.
  • .
    Zevk arama odağı vardı ve bunlar bittiğinde, beynindeki tüm belirli düşünceleri ortadan kaldıran uyuşturma tesiri vardı.
    Aksi halde ondan kaçan katı, rüyasız uykuyu başlattı.
  • Kulakları, yaşamın hoş olmayan seslerini duymasını engellermiş şeklinde duran, kırlaşmış saçlarla kapanmıştı.
  • Her problemin bir çözümü vardır.
  • .
    “…ve gene de kendini affedemiyordu. Bir erişkin olarak bile, geriye dönerek bir şeyleri değiştirmeyi diledi. Giydiği hantal şeyler, hissettiği güvensizlik, yapmış olduğu tüm masum hatalar…”
  • Hiçbir adam çamaşır makinesi örtüsü şeklinde elbiseler giyen bir bayan istemez.
  • Tüm kırışıklıkların yirmi beş yaşına gelmeden oluşacaklar. Ne var ki ondan sonrasında görünür olacaklar.
  • Kulakları yaşamın hoş olmayan seslerini duymasını engellemiş şeklinde duran kırlaşmış saçlarla kapanmıştı.
  • .
    Bir insan senelerce yaşayabilir, düşünüp nefes alabilir ve yiyecek yiyebilir, milyonlarca kaygı, duygu ve düşünceyle dolu olabilir, dünyada yer kaplayabilir ve sonrasında aniden yok olabilir, görünmez olabilir.
  • Onun gelişini sanki yeni bir ayın yada mevsimin gelişi şeklinde algıladım; önüne geçilmesi mümkün olmayan fakat hem de anlam ifade etmeyen bir şey.


Dert Yorumcusu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

https://serserikuslar.blogspot.com/2019/06/sacnda-gun-isg.html
Diğer eserlerinden ”Adaş” ve ”Dert Yorumcusu” nu da oldukça sevmiş olarak okudum.
Gerçekten yazarın anlatımı oldukça akıcı ve içerik derseniz tamamiyle okuyucusunu içine çekiyor elinizden bırakamıyorsunuz kitabı.
Kimlik sorunları , toplumsal statü ayrımcılığı , kültürler arası bağnazlık yada uyum. Anlatılan oldukça şey var aslen burada bir iki kelimeyle anlatsam yetersiz kalır bence kesinlikle okuyun seveceksiniz.. (pina)

Jhumpa Lahiri İngiltere doğumlu Amerikalı.Ebeveynleri ise Bengalli.Pulitzer Ödülü de kazanan Jhumpa Lahiri, postkolonyal mevzulara, küreselleşme sürecine değişik açılardan yaklaşan bir yazar.
Dert Yorumcusu, bir hikâye kitabı.Öykülerinde ( aslen genel olarak eserlerinde) Hintli göçmenlerin, yerleştikleri yerlerde ( Amerika ya da bir Avrupa ülkesinde)
kendi yerli kültürlerini yaşatma çabasını, Hintli göçmen anne babalar ile evlatları arasındaki çatışmaları, Hintli bir eş ve anne olmanın extra yarattığı güçlükleri anlatır.
Karakterleri, çift kimliğini sürdürmeye çalışırken, arada kalır.
Kitapta yer edinen Bay Sen’in Evinde öyküsünü daha ilkin Murathan Mungan’ın yapmış olduğu öykü seçkilerinden birinde okumuş ve oldukça sevmiştim.Yazarın bu kitabının peşine düşmüş fakat bulamamıştım.Bir tesadüfle yollarımız kesişti.
Jhumpa Lahiri’nin öykülerinde, yalın, mütevazi, abartısız bir ifade tercih ediyor.Yoğun duyguları, ince dokunuşlar, en önemlisi içtenlikle, sıcacık aktarıyor okura.
Oldukça oldukça sevdiğim bir öykü kitabı oldu, Dert Yorumcusu. (Hasret Akbaş)


Dert Yorumcusu PDF indirme linki var mı?


Jhumpa Lahiri – Dert Yorumcusu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Dert Yorumcusu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jhumpa Lahiri Kimdir?

Bengalli bir ebeveynden olan Jhumpa Lahiri, 1967’de Londra’da doğan, Rhode Island’ta büyümüş, fakat çocukluğunda ve gençliğinde tatillerini sık sık Kalküta’da geçirdiğinden anayurduyla bağlarını koparmamıştır. Bernard’dan mezun olup Boston Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık programını bitirdikten sonrasında Rönesans Araştırmaları alanında doktora yapmıştır. Lahiri, Dert Yorumcusu adlı kitabıyla 2000 Pulitzer Edebiyat Ödülü, O’Henry Ödülü ve “En İyi Amerikan Kısa Öyküleri” ödülü, Pen/Hemingway Ödülü, The New Yorker En İyi Çıkış Kitabı Ödülü, Los Angeles Times En İyi Kitap Ödülü ve Publishers Weekly Senenin En İyi Kitabı Ödülü’ne haiz olmuştur. Boston Üniversitesi ve Rhode Island School of Design’da yaratıcı yazarlık dersleri veren Lahiri halen New York’ta yaşıyor.


Jhumpa Lahiri Kitapları – Eserleri

  • Saçında Gün Işığı
  • Dert Yorumcusu
  • Adaş
  • Whereabouts
  • Interpreter of Maladies


Jhumpa Lahiri Alıntıları – Sözleri

  • Aşoke’nin ingilizcesi yeterince iyi olduğunda kitapları kendisi okumaya başladı. Karamazov kardeşler, Anna karenina, babalar ve oğulları kitaplarının kimi sayfalarını dünyanın en gürültülü, en kalabalık sokakları olan chowringhee ve gariahat caddelerinde yürüerken okumuştu. Bir defasında onu yansılamak etmeye çalışan ufak kuzeni Aşoke’nin evindeki kırmızı kil merdivenlerinden düşüp kolunu kırmıştı. Aşoke’nin anası en büyük oğlunun bigün kafası Savaş ve Barış’in içine gömülü halde yürürken, bir tramvayın ya da otobüsün altında kalacağından emindi. Öldüğü anda bile kitap okuyor olacaktı. (Adaş)
  • Çocuklar tehlikede olduğunda vakit duruyor.Anlam kayboluyor. (Saçında Gün Işığı)
  • “Çoğu insan kendi tercih edeceği biçimde gelişeceğini farz ederek güvenir geleceğe. Onu körlemesine planlar, mümkün olmayanı öngörür. İradenin işleyişi böyle. Hayata amaç ve yön veren şey bu. Orada olan değil, olmayan şey.” (Saçında Gün Işığı)
  • Çocuklar tehlikede olduğunda vakit duruyor.Anlam kayboluyor. (Saçında Gün Işığı)
  • Çocuklar tehlikede olduğunda vakit duruyor. Anlam kayboluyor. (Saçında Gün Işığı)
  • “Bilmezlik ve ümit içinde gönüllü bir beklenti hali…İşte bu şekilde yaşıyordu bir çok insan.” (Saçında Gün Işığı)
  • .
    Her vakit hatırlamaya çalış. Sen ve ben bu yolculuğu yaptığımızı, gidecek hiçbir yerin kalmadığı bir yere beraber gittiğimizi hatırla.
    … (Adaş)
  • Kulakları, yaşamın hoş olmayan seslerini duymasını engellermiş şeklinde duran, kırlaşmış saçlarla kapanmıştı. (Dert Yorumcusu)
  • She always started by saying the same thing: Please begin. As if each session were the first and only time we met. Every session was like the start of a novel abandoned after the first chapter. (Whereabouts)
  • .
    Zevk arama odağı vardı ve bunlar bittiğinde, beynindeki tüm belirli düşünceleri ortadan kaldıran uyuşturma tesiri vardı.
    Aksi halde ondan kaçan katı, rüyasız uykuyu başlattı.
    … (Dert Yorumcusu)
  • Tüm kırışıklıkların yirmi beş yaşına gelmeden oluşacaklar. Ne var ki ondan sonrasında görünür olacaklar. (Dert Yorumcusu)
  • “Bilmezlik ve ümit içinde gönüllü bir beklenti hali…İşte bu şekilde yaşıyordu bir çok insan.” (Saçında Gün Işığı)
  • Her problemin bir çözümü vardır. (Dert Yorumcusu)
  • Onun gelişini sanki yeni bir ayın yada mevsimin gelişi şeklinde algıladım; önüne geçilmesi mümkün olmayan fakat hem de anlam ifade etmeyen bir şey. (Dert Yorumcusu)
  • “Ikimizin bu yolculuğu yaptığını, gidecek hiçbir yerin kalmadığı yere gittiğimizi hatırla” (Adaş)
  • Yaşananların anlatılmaması için basına sıkıdüzen uygulanmıştı. (Saçında Gün Işığı)
  • Acının hatırası değildi onu rahat bırakmayan.Duyduğu acının anısı bile kalmamıştı. Kurtarılmayı beklemek ve kim bilir kimsenin onu kurtarmayacağı korkusu, unutulmuyordu. (Adaş)
  • Yine de Gogol’ü bu vakalar oluşturmuş, biçimlendirmiş ve onun kim bulunduğunu belirlemişti. Bunlar, evvelde herhangi bir hazırlık yapılması mümkün olmayan, fakat kişinin yaşamı süresince mütemadiyen geriye dönerek kabullenmeye, yorumlamaya ve anlamaya çalmış olduğu olaylardı. Bunlar, asla olmaması ihtiyaç duyulan, yersiz ve yanlış görünen, fakat sonunda etkili ve kalıcı olan şeylerdi. (Adaş)
  • .
    “…ve gene de kendini affedemiyordu. Bir erişkin olarak bile, geriye dönerek bir şeyleri değiştirmeyi diledi. Giydiği hantal şeyler, hissettiği güvensizlik, yapmış olduğu tüm masum hatalar…”
    … (Dert Yorumcusu)
  • Dünya merdivenlerin bittiği yerde başlıyor. (Dert Yorumcusu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş