Eğitim

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite – Eyüp Sabri Ercan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite – Eyüp Sabri Ercan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kimin eseri? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kitabının yazarı kimdir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite konusu ve anafikri nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kitabı ne konu alıyor? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite PDF indirme linki var mı? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kitabının yazarı Eyüp Sabri Ercan kimdir? İşte Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Eyüp Sabri Ercan

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9789759916152

Sayfa Sayısı: 220


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sanırım bu kitabı okuyan her insanın yolu bir halde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğundan geçiyordur. Çocuğunda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan ebeveynler, öğretmenler, profosyoneller ve kendisi hiperaktif olanlar. Yolu herhangi bir nedenle dikkat eksikliği hiperaktiviteden geçen okurlar için iyi bir haberimiz var:

Dikkat eksikliği hiperaktivite fazlaca iyi bir bozukluktur.


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Alıntıları – Sözleri

  • DEB olan kişiler bir şeyin albenisine derhal kapılabilir fakat öğrenme aşamasındaki zorluklar, eğitim, yeniden ve egzersiz gerektiren bunaltan kısımlardan fazlaca acele bıkarlar. Yani sebat gerektiren durumlardan derhal bıkıp çekilebilirler. DEB olan çocuklar İçin en yararlı şeyler spor ve sanat benzer biçimde faaliyetlerdir. Ama en mühim mesele da bunlara devam etmesidir. Bu nedenle başlangıç aşamasında çocuk motive edilerek sıkılıp bırakması önlenmelidir.
  • Bilgisayar, tv yada kişinin sevilmiş olduğu bir şeye dikkat eksikliği olmaz. Bunun bilinmesi son aşama önemlidir. Bundan dolayı; bugüne dek pek fazlaca kişi dikkat eksikliği olmasına rağmen bilgisayar ya da tv başındayken dikkati dağılmıyor diye bir uzmana başvurmamış ve tedavisiz kalmıştır.
  • “Eğer bu çocuğun dikkati iyiyse neden bir türlü kendini derslere veremiyor; eğer dikkati bozuksa nasıl olup da hiç kimsenin dikkat etmediği ayrıntıyı o görüyor?”
    Gerçekten de dikkat eksikliği bozukluğu olan bireyler yüzeysel dikkat olarak nitelendirilebilecek spontan görsel uyarılara dikkati vermede herhangi bir mesele yaşamazlar. DEB olan bireylerin görsel uyaranlara spontan dikkat vermeyi düzenleyen posterior dikkat sisteminde bir sorunları yoktur. DEB’de frontal bölge tarafınca düzenlenen ‘vijilans’ olarak adlandırılan , dikkatin vazife ve mesuliyet alanına yöneltilmesi ve sürdürülmesinde yetersizlik vardır.
  • Pasif okuyuculuk, gözle takip edip fakat aslına bakarsak bir tek harfleri okuyup bir şey anlamadan sayfaları geçmektir. Normal bireylerde fazlaca bitkin olunca görülen bu durum dikkat eksikliği olan kişilerde fazlaca sık görülür.
  • İnsanı öteki canlılardan ayıran en mühim özellik bir vakaya düşünmeden, refleksleriyle değil, sonunu düşünerek karar verebilmesidir. “Dur, düşün, bekle, karar ver ve sonra harekete geç” basamakları insanda frontal bölge dediğimiz beynin ön bölgesinin işlevidir. İşte hiperaktivitede yetmezliği olan bu bölgedir.
  • Çocuk hangi yaşta olursa olsun, vücudunun hangi bölgesine gelirse gelsin, fazlaca acıtsın ya da acıtmasın dayak son aşama zararı dokunan bir uygulamadır. Unutulmamalıdır ki boks maçında değiliz; bokstaki benzer biçimde karaciğere ya da surata çalışırsan dayak da, puan verilmemiş yere vurursan mesele olmaz benzer biçimde yaklaşımlarla çocuğumuza vereceğimiz zarar beklenenin fazlaca üstündedir. “Ayağına terlikle vuruyoruz, poposuna hafifçe vuruyoruz” benzer biçimde masum görünen fakat tam anlamıyla insan onurunu zedeleyen ve ileride çocuğun ruhsal yapısında derin tahribatlara neden olan cezalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Kendi istediği bir yere gidilirken, anne babayı oturtmayan Deniz, okula hazırlanırken ansızın “ağır çekim” bir çocuk haline geliyor.
  • Nasıl şehirden uzaklaşmaya başlarken radyo hep çalacak benzer biçimde gelir insana, fakat bir süre sonrasında cızırdayıp azca sonrasında da asla ses vermezse, DEB’ de de “ha gayret” başlamış olan emekler, hevesler kısa sürede biter.
  • Dikkat eksikliği bozukluğu olanlar “ en istikrarlı istikrarsızlardır.”
  • Bir insanoğlunun ruhsal gelişiminde en fena şey fizyolojik şiddete maruz kalmasıdır.
  • Başkalarına zarar verme , vurma, kırma, sövgü etme yada çalma hiperaktivitenin emarelerinden değildir. Hiperaktiviteyle ilgili en mühim mevzu bu bozukluğun davranım bozukluğuyla karıştırılmasıdır.
  • Öğretmenler DEB olan evlatları şöyleki tanım ederler: “Ayşe’nin vücudu sınıfta ama aklı başka yerde. Biz onu derste bulamıyoruz. Derste sürekli dalgın ve aklı başka yerde gibi.” Bu devamlı dalma, kendini verememe, konsantre olamama durumu fazlaca çoğunlukla yaşanır. Kişinin elinde olmayan bir durumdur.
  • Öyleki bir yaşam yaşıyorum ki,
    Cenneti de gördüm, cehennemi de.
    Öyleki bir aşk yaşadım ki,
    Tutkuyu da gördüm, pes etmeyi de.
    Bazıları seyrederken yaşamı en önden,
    Kendime bir sahne buldum oynadım.
    Öyleki bir rol vermişler ki,
    Okudum okudum anlamadım.
    Kendi kendime konuştum kimi zaman evimde,
    Hem kızdım hem güldüm halime,
    Sonra dedim ki “söz ver kendine”
    Denizleri seviyorsan, dalgaları da seveceksin,
    Sevilmek istiyorsan, ilkin sevmeyi bileceksin,
    Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin.
    Korkarak yaşıyorsan, yalnızca yaşamı seyredersin.
    Öyleki bir yaşam yaşadım ki, son yolculukları erken tanıdım
    Öyleki fazlaca değerliymiş ki vakit,
    Hep acil etmem bundan, anladım.
    Nietzsche
  • Pek fazlaca dikkat eksikliği olan cocuk, kimi zaman iyi nor alıp kimi zaman kotu not alır; kimi zaman en zor suali yaparken kimi zaman en kolay suali yapması imkansız. Yani dikkat eksikliği bozukluğu olanlar ” en istikrarlı istikrarsizlardir.”
  • Dikkat eksikligi olan kişiler bir şeyin albenisine derhal kapılabilir fakat öğrenme karşısındaki zorluklar, eğitim, yeniden ve egzersiz gerektiren bunaltan kısımlardan cabuk bıkarlar.


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite İncelemesi – Kişisel Yorumlar

DEHB LE BAŞI BELADA BİR ANNE BİLDİRİYOR: araştırma yapmayı beceremeyen bir olarak sessiz sessiz kitap okurken Dehb li bir oğula haiz bir anne olarak yazma ihtiyacı duydum .
Kitap oldukça akıcı bir üslupla yazılmış bilimsel terim yok ebeveyne hitap ederek oldukça bilgilendirici ve yol gösterici bir kitap tüm ebeveynlere ve öğretmenlere tavsiye edilir.
İlk teşhisi aldığımızda sudan çıkmış balık benzer biçimde oldum birşeylerin ters gittiğinin farkındaydım fakat bu şekilde bır teşhis alacağımızı tahmin etmiyordum yada asla ciddiye almamıştım. Çocuk doğal olarak hiperaktif olacak yada cocuk tabı odaklanması bir erişkin benzer biçimde olması imkansız sözleri duyardım içim rahatlardı, iyi ki bu laflara daha çok kanıp kendimi rahatlatmadım . Bu teşhis oyle düzgüsel bir hiperaktiflik yada düzgüsel bır dikkat problemi değil daha fazlası ve çocuk büyüdükçe daha büyük sorunlara yol açacak fakat bir o denli da hafife alınan bir teşhisti.
Kitabı okudukça hem evet bır yolu var dedim hem de fazlaca sıkıntılı bir süreç dedim .
Yolumu aydınlatan bir kitap oldu (dilber)

Hayatın içindeyseniz, anne babayasanıž,öğretmenseniz, sağlıkçıysanız… Kısacası ne olursa olsun okumalısınız. Her şey somut örneklerle, terime boğulmadan anlatılmış. Sadece bazı kısımların fazlaca yeniden etmesi can sıkıyor. (Meltem Köroğlu)


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite PDF indirme linki var mı?


Eyüp Sabri Ercan – Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Eyüp Sabri Ercan Kimdir?

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, İzmir Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. 1995 senesinde Amerika Birleşik Devletleri Tıp Bilimleri Sınavlarını (United States Medical License Exam; USMLE) kazanmıştır. 1997 senesinde uzmanlık eğitiminin bir bölümünü Kanada’da sürdürmüştür. 1999 senesinde Prof. Dr. Cahide Aydın’la beraber yazdıkları “Anne Baba ve öğretmenler için Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” adlı kitabını yayımlamış ve bu kitabın toplam Gendaş ve Pupa Yayınevlerinden 19 basımı yapılmıştır. 2004 senesinde Prof. Dr. Atilla Turgay ile beraber yazdıkları, çocuk ve gençlerde depresyonu mevzu alan “Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk” adlı ikinci kitabı ise Remzi Kitabevi ve Doğan Kitap Yayınevlerinden toplam 6 basımı yapılmıştır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu mevzusundaki 2. Kitabı Doğan Kitap tarafınca 2008 senesinde yayımlanmış ve 2013 senesinde kitabın ondördüncü basımı yapılmıştır. Türkiye Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kılavuzunun (2008) birinci yazarı olan Dr. Ercan Dünya Psikiyatri Birliği Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu komisyonu üyesidir. Dr. Eyüp Sabri Ercan 2013 senesinde Amerika Sağlık Bakanlığı Psikiyatri Kısmı tarafınca misafir araştırmacı olarak çağrı edilmiştir. 2014 yılı Nisan ayında Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği başkanlığına seçilmiştir. 2000 yılı İzmir Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Araştırma Birincilik Ödülü’nü, 2001 yılı Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi Ödülü’nü, 2003 yılı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Derneği En Başarılı Bilimsel Araştırma Poster Ödülü’nü, 2005 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma İkincilik Ödülü’nü, 2009 yılı Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği Proje Ödülü’nü, 2010 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma İkincilik Ödülü’nü, 2011 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma Birincilik Ödülü’nü, 2012 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma Posteri Birincilik Ödülü’nü, 2012 yılı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Proje Ödülü’nü, 2012 yılı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Ödülü’nü, 2013 yılı Klinik Psikofarmakoloji Bülteni Araştırma Birincilik Ödülü’nü kazanmıştır. 2013 senesinde 6-9 Haziran tarihlerinde Milano’da meydana gelen 4.Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kongresinde dünyada ilk olan ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi’ emek harcaması ile ”En iyi araştırma ödülü’nü” kazanmıştır ve Otizmde Metilfenidata Yetersiz Yanıt: CES 1 Enzim sizteminin görevi var mı? adlı emek harcaması ile en iyi poster turuna iştirak etmiştir.


Eyüp Sabri Ercan Kitapları – Eserleri

  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
  • Günümüzde Anne Baba Olmak
  • Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk
  • Nörogelişimsel Bozukluklar
  • Mutsuz Çocuk


Eyüp Sabri Ercan Alıntıları – Sözleri

  • Anne baba olmak, dünyanın en zor işidir. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • 1. İnatçı motor hiperaktivite: Yerinde duramama, gerginlik, sinirlilik, yerleşik etkinlikleri sürdürememe (mesela uzun süre oturarak gazete, kitap okuyamama, televizyonda bir programı sonuna kadar izleyememe), devamlı hareket halinde olma ve duygulanımda (mizaçta) bozulma.
    2. Dikkat eksikliği: Dikkatin acele dağılması, çoğunlukla eşyalarını yitirme ya da yerlerini unutma, konuşulanları, okuduklarını ve günlük işlerini akılda tutamama.
    3. Duygulanımda (mizaçta) değişkenlik: Kendini birçok iyi, birçok fena hissetme biçiminde değişkenliğin sık olması.
    4. Görevleri iyi düzenleyememe yada tamamlayamama: Ev, okul ve işiyle ilgili ödevlerini düzenleme ve tamamlamada yetersizlik, bir işi bitirmeden diğerine başlama, mesele çözme ve zamanı kullanma da güçlük çekme.
    5. Hiddet atakları: Acele öfkelenip kontrollerini geçici olarak yitirme, devamlı bir huzursuzluk.
    6. Dürtüsellik: Düşünmeden, kolay ve süratli karar verme. İş başarısında düşüklük, ilişkileri ani olarak başlatma yada bitirme (birçok kez evlenip ayrılma, sık olarak sevgili yada eş değişiklik yapma), negatif neticelerini düşünmeden hoşuna giden etkinliklere girişme.
    7. Stres ile başedememe: Normal streslere çökkünlük, kızgınlık ve bunaltı benzer biçimde aşırı ve uygunsuz yanıtlar verme. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Nasıl şehirden uzaklaşmaya başlarken radyo hep çalacak benzer biçimde gelir insana, fakat bir süre sonrasında cızırdayıp azca sonrasında da asla ses vermezse, DEB’ de de “ha gayret” başlamış olan emekler, hevesler kısa sürede biter. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Dikkat eksikligi olan kişiler bir şeyin albenisine derhal kapılabilir fakat öğrenme karşısındaki zorluklar, eğitim, yeniden ve egzersiz gerektiren bunaltan kısımlardan cabuk bıkarlar. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Anne babalık her şey değildir fakat fazlaca şeydir. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar üç ayrı grupta yer almıştır:
    A.Hem dikkat hem aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunlarıolanlar;
    B.Sadece dikkat sorunları olanlar;
    C.Sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları olanlar. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Aşırı Hareketlilik
    1. Bir çok vakit elleri, ayakları kıpır kıpırdır ya da oturmuş olduğu yerde kıpirdanıp durur.
    2. Bir çok vakit sınıfta ya da oturması beklenen öteki durumlarda oturmuş olduğu yerden kalkar.
    3. Bir çok vakit uygunsuz olan durumlarda koşuşturup durur ya da tirmanir (Ergenlerde ya da erişkinlerde öznel huzursuzluk duyguları ile sınırı olan olabilir.
    4. Bir çok vakit, sakin bir halde, boş zamanları geçirme etkinliklerine katılma ya da oyun oynama zorluğu vardır.
    5. Bir çok vakit hareket halindedir ya da bir motor tarafınca sürülüyormuş benzer biçimde davranır.
    6. Bir çok vakit fazlaca konuşur.
    Dürtüsellik
    1- Bir çok vakit sorulan soruların sual tamamlanmadan ilkin yanıtını yapıştırır.
    2- Bir çok vakit sırasını bekleme güçlüğü vardır.
    3- Bir çok vakit başkalarının sözünü keser ya da yaptıklarının arasına girer (Mesela, başkalarının konuşmalarına ya da oyunlarına burnunu sokar).
    … aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bölümünde yer edinen 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda var ise, çocuğunuzda aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bulunabileceğini düşünün. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • mühim bir kısmı arkadaşları tarafınca oyunlara ve grup çalışmalarına alınmak istenmemekte ve bu durum hem evlatları hem de ebeveynleri fazlasıyla üzebilmektedir. Doğal olarak bu mesele tüm “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olan çocuklar için geçerli değildir. Bu mevzuda en fazla risk altında olanlar aşırı hareketlilik, dürtüsellik, karşıt olma davranışı ve saldırganlığı belirgin olanlardır. Ayrıca negatif aile ilişkileri olan çocuklar hem ağır davranış sorunları geliştirebilmekte hem de akran ilişkilerinde mühim problemler yaşayabilmektedirler. Bu mevzuda verebileceğimiz iyi haber “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” nun ve birlikte rol alan sorunların sertliği ne olursa olsun erken tedaviyle fazlaca pozitif sonuçlar alınabildiğidir. Mesela üç yaşlarında “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” ve davranış sorunları olan bir çocuğun tedavisi fazlaca kolayken, benzer sorunları yaşayan 15 yaşındaki bir gencin iyileşmesi fazlaca daha çok vakit ve emeğe gereksinim gösterir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, onda akranlarına nazaran belirgin farklılıklar gördüğünüzde mevzunun uzmanlarına ne olursa olsun danışmalısınız. Bundan dolayı çalışmalarımız esnasında bazı anne babaların çocuklarını fazlaca erken dönemlerde bizlere getirmeye karar verdiğini, sadece çevredekilerin “Şu kadarcık çocuk psikiyatriye götürülür mü?” benzer biçimde yersiz engellemeleri sonucunda uzun zamanları boşa geçirdiklerini görmekteyiz. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • 1. Bir çok vakit dikkatini ayrıntılara veremez, okul ödevlerinde, işlerinde ya da öteki etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapar.
    2. Bir çok vakit üstüne almış olduğu görevlerde ya da oynadığı etkinliklerde dikkati dağılır.
    3. Doğrudan kendisine konuşulduğunda bir çok vakit dinlemiyormuş benzer biçimde görünür.
    4. Bir çok vakit yönergeleri izlemez ve okul ödevleri, küçücük işleri ya da iş yerindeki görevlerini tamamlayamaz.
    5. Bir çok vakit üstüne almış olduğu görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte güçlük çeker.
    6. Bir çok vakit devamlı mental çabayı gerektiren görevlerden kaçınır, bu tarz şeyleri sevmez ya da bunlarda yer almaya karşı isteksizdir.
    7. Bir çok vakit üstüne almış olduğu görevleri ya da etkinlikler için lüzumlu olan şeyleri kaybeder (Mesela oyuncaklar, okul ödevleri, kalem ler, kitaplar ya da vasıta-gereçler).
    8. Bir çok vakit dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır.
    9. Günlük etkinliklerde bir çok vakit unutkandır.
    Dikkat sorunları bölümünde yer edinen 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda var ise, çocuğunuzda dikkat eksikliği bulunabileceğini düşünün. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • “Eğer bu çocuğun dikkati iyiyse neden bir türlü kendini derslere veremiyor; eğer dikkati bozuksa nasıl olup da hiç kimsenin dikkat etmediği ayrıntıyı o görüyor?”
    Gerçekten de dikkat eksikliği bozukluğu olan bireyler yüzeysel dikkat olarak nitelendirilebilecek spontan görsel uyarılara dikkati vermede herhangi bir mesele yaşamazlar. DEB olan bireylerin görsel uyaranlara spontan dikkat vermeyi düzenleyen posterior dikkat sisteminde bir sorunları yoktur. DEB’de frontal bölge tarafınca düzenlenen ‘vijilans’ olarak adlandırılan , dikkatin vazife ve mesuliyet alanına yöneltilmesi ve sürdürülmesinde yetersizlik vardır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Dikkat eksikliği bozukluğu olanlar “ en istikrarlı istikrarsızlardır.” (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Öğretmenler DEB olan evlatları şöyleki tanım ederler: “Ayşe’nin vücudu sınıfta ama aklı başka yerde. Biz onu derste bulamıyoruz. Derste sürekli dalgın ve aklı başka yerde gibi.” Bu devamlı dalma, kendini verememe, konsantre olamama durumu fazlaca çoğunlukla yaşanır. Kişinin elinde olmayan bir durumdur. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Ritalin (metilfenidat) bir tür amfetamindir. Amfetamin uyarıcı özellikleri olan bir maddedir. Ritalin fazlaca uzun zamandan beri “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”nun tedavisinde kullanılmaktadır. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” tedavisinde bugüne dek en fazlaca araştırılmış ve en fazlaca kullanılmış olan ilaç Ritalin’dir. Yapılan araştırmalarin soucunda “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” tedavisinde en etkin ilacın Ritalin olduğu gösterilmiştir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Çocuk hangi yaşta olursa olsun, vücudunun hangi bölgesine gelirse gelsin, fazlaca acıtsın ya da acıtmasın dayak son aşama zararı dokunan bir uygulamadır. Unutulmamalıdır ki boks maçında değiliz; bokstaki benzer biçimde karaciğere ya da surata çalışırsan dayak da, puan verilmemiş yere vurursan mesele olmaz benzer biçimde yaklaşımlarla çocuğumuza vereceğimiz zarar beklenenin fazlaca üstündedir. “Ayağına terlikle vuruyoruz, poposuna hafifçe vuruyoruz” benzer biçimde masum görünen fakat tam anlamıyla insan onurunu zedeleyen ve ileride çocuğun ruhsal yapısında derin tahribatlara neden olan cezalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Can çıkmadan alışkanlık çıkmaz. Her çocuk kendi mizacıyla doğar. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • İnsanı öteki canlılardan ayıran en mühim özellik bir vakaya düşünmeden, refleksleriyle değil, sonunu düşünerek karar verebilmesidir. “Dur, düşün, bekle, karar ver ve sonra harekete geç” basamakları insanda frontal bölge dediğimiz beynin ön bölgesinin işlevidir. İşte hiperaktivitede yetmezliği olan bu bölgedir. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olan bireylerin beyin yapılarında bir bozukluktan fazlaca farklılığın bulunmuş olduğu söylenebilir. Ayrıca “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olanlarda beynin ön bölümlerinde ve bu bölümle yakından ilişkili beyin yapılarında normallerden düşük kanlanma ve şeker kullanımı bulunmuş olduğu belirlenmiştir. Ancak “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olanların beyinlerindeki bu yapısal ve işlevsel farklılıkların niçin meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) emareleriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur.
    Bir çocukta, gençte yada erişkinde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu var denebilmesi için bu belirtilerin yedi yaşından evvel beri bulunması, düzgüsel bir kişide olandan fazlaca daha şiddetli düzeyde görülmesi gereklidir. Yani aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve isteklerini erteleyememe emareleri kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olmalıdır.
    Mesela, 5 yaşındaki bir çocuğun erişkinlerden daha hareketli olması ve dikkatinin fazlaca daha acele dağılması normaldir. Ancak bu hareketlilik ve dikkat dağınıklığı akranlarıyla karşılaştırıldığında fazlaca fazlaysa, oyun oynamasına ve akranlarıyla sıhhatli ilişki kurmasına engel oluyorsa
    Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ndan söz edilir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Çocuğun ruhsal yaşantısının şekillenmesinde ebeveynin kendi ruhsal sağlıkları, birbirleriyle ve çocuklarıyla iletişimi fazlaca önemlidir. Evlatlarının yetişmesi için sevecen bir ortam sağlayabilmeleri ve onlara karşı şefkatli olabilmeleri için ebeveynin ruh sağlığı iyi olması gerekir.Anne babanın çocuğun ruhsal gereksinmelerini ve gelişimini doğru algılayıp ona nazaran davranması, onun özgüvenini yerinde ve mutlu bir kişi olmasının yolunu açar. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • DEB olan kişiler bir şeyin albenisine derhal kapılabilir fakat öğrenme aşamasındaki zorluklar, eğitim, yeniden ve egzersiz gerektiren bunaltan kısımlardan fazlaca acele bıkarlar. Yani sebat gerektiren durumlardan derhal bıkıp çekilebilirler. DEB olan çocuklar İçin en yararlı şeyler spor ve sanat benzer biçimde faaliyetlerdir. Ama en mühim mesele da bunlara devam etmesidir. Bu nedenle başlangıç aşamasında çocuk motive edilerek sıkılıp bırakması önlenmelidir. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş