Eğitim

Din ve Beyin – Gazi Özdemir Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Din ve Beyin – Gazi Özdemir Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Din ve Beyin kimin eseri? Din ve Beyin kitabının yazarı kimdir? Din ve Beyin konusu ve anafikri nedir? Din ve Beyin kitabı ne konu alıyor? Din ve Beyin PDF indirme linki var mı? Din ve Beyin kitabının yazarı Gazi Özdemir kimdir? İşte Din ve Beyin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gazi Özdemir

Yayın Evi: Sınır Ötesi

İSBN: 9789758312405

Sayfa Sayısı: 670


Din ve Beyin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Müslümanlık, üstü örtülmüş bir halde insanlara sunulmaktadır. “Tüm sorun üstündeki bu örtüyü kaldırmak ve ana kaynağa geri dönmektir.” diyen yazarımız Prof. Dr. Gazi Özdemir, bu kitabında, aslına bakarsak her şeyin bir ve tek olduğuna ilişkin evrensel prensibin insanda ve doğada iyi mi işlemekte bulunduğunu ortaya koruyor. 

Kitabın sayfalarında ilerledikçe görmüş olacaksınız ki, beynin ve sinir sisteminin emek harcama prensipleri ile insanlığın doğal olarak olduğu yaşam prensipleri birebir aynı kurallara bakılırsa işlemektedir. Bu prensiplere aykırı hareket edilince iyi mi vücudumuzda hastalık emareleri meydana geliyorsa, toplumsal boyutta da aynı hastalıklar kendini gösteriyor. Aynı şey dinlerin ortaya koymuş olduğu prensipler için de geçerlidir. 

Kitabın sonuna geldiğinizde; kainatın en ufak parçasının, tüm ile aslına bakarsak aynı prensiplere haiz bulunduğunu görecek, “bir kelebeğin kanat çırpışının kainatı hakkaten de titretebileceğini” hissedeceksiniz.

Kur’an aracılığı ile din iyi mi sevgi ve huzuru öneriyorsa, Beyin de temelde sevgi ve huzuru önermektedir.

“Yeryüzünde iyice görenler için pek oldukca ayet bulunmaktadır. Hala görmüyor musunuz?” (Zariyat Suresi: 51/20-21)


Din ve Beyin Alıntıları – Sözleri

  • Çalışmak ve üretmek: Allah Kur’ an yolu ile kendisi şeklinde dinlenmeksizin devamlı bir aktivite istemektedir (İnşirah-7: Bir işten, bir bitkinlikten boşaldığın an yeni bir iş ve yorgunluğa koyul.). Burada bilhassa çalışmak ve çaba ettikten sonrasında Allah’a tevekkül etmek ve O’na güvenmek icap ettiğini yeniden vurgulamamız gerekir. Kur’ an, (Necm-39: Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Mümin-60: Rabbiniz demiştir ki: Çağırın beni, yakarın/yakarma edin bana, yanıt vereceğim size.) demektedir. İkinci mesaja dikkat edersek, Allah, kulu ile ilgilenmek için, yakarma edilerek çağırılmayı, öteki bir ifade ile çaba etmeyi koşul koşmaktadır.
  • Hindu özdeyişlerinden birinde cehaletin durumu şu şekilde vurgulanmıştır: “Bir timsahın dişleri arasındaki inciyi çekip almak,ya da kızgın ve zehirli bir yılanı sizi sokmadan başınızın etrafına çiçekten kolye şeklinde dolamak bilgisiz ve inatçı bir kişinin fikrini değiştirmesini sağlamaktan daha kolaydır.
  • Allah’ ı ve mesajlarını insanların anlayacağı şekilde maddeleştirerek açıklayan dinin amacı insandır, insanoğlunun huzuru, mutluluğu ve zarardan, olumsuzluklardan korunması yanında Allah’ a yakınlaştıncı yolu bulmasıdır
  • Bakara-136 ncı ayete baktığımızda Kur’ an, hangi vahiy kitabı­na ve hangi peygamber oluşuna bakmadan Allah’a teslim olan her insana Müslim yada MÜSLÜMAN demektedir.
  • Gerek vücudun inşa edilmesi, gerek gelişmesi ve gerekse bu sıralarda oluşan ve beyni etkileyen o denli oldukca vaka ve etken var ki, sapasağlam doğmak ve sağlam olarak gelişmek ise oldukca büyük bir talih işi. Dolayısıyla noksansızlık ve mutlak bir mükemmeliyet müm­kün değildir. Bu nedenle her insanda ne olursa olsun açık yada gizli saklı, hafifçe yada belirgin, ruhi dengesine ilişik, gövde yapısı yada organlarına ilişik bir eksiklik yada zayıflık vardır. Şundan dolayı yaratı­lışı gerçekleştiren Allah, ihtiva etmiş olduğu özellikler yönünden insa­nın muhteşem olmasına müsaade etmemiştir.
  • Allah’ a ve Tek Allah’ a teslim olma dinine inanç ve inanma mevzusunun iyi mi olması gerektiğine Kur’ an’ da gene Bakara suresinde dikkat çekilmiş ve sözden ziyade niyetin ve bu niyete uygun söz ve davranışların gerekliliği vurgulanmıştır.
  • Okumak kökünden türeyen bir kelime olan Kur’ an, gerek ihtiva etmiş olduğu dünya ve evren detayları, gerek yazım üslubu ve gerekse okunurken olan ahengi ile bir muci­zedir.
  • Kur’ an, beyin şeklinde dinamik bulunduğunu ve iki­lem prensibi gereği kendi ayetlerini de muhkem ve müteşabih ayetler şeklinde iki gruba ayırdığını ana ayetlerinden kabul edilen Ali İmran-7’de belirtmektedir.
  • Kur’ an, beyin şeklinde dinamik bulunduğunu ve iki­lem prensibi gereği kendi ayetlerini de muhkem ve müteşabih ayetler şeklinde iki gruba ayırdığını ana ayetlerinden kabul edilen Ali İmran-7’de belirtmektedir.
  • “Maide-48: Allah isteseydi, hepinizi bir tek ümmet yapardı, fakat sizi verdiklerinde sınamak için ayrı milletler yapmış oldu/ayrı ayrı dinler verdi. O halde dur­mayın, hayırlı/pozitif işlerde yarışın.” mesajları ile de değişik dini usullerin Allah tarafınca belirlendiği, dolayısıyla da bu fark­lı usuller sebebiyle toplumların ayrılıklara düşmeleri ve düş­manlık göstermeleri Kur’an’ın redettiği bir durum olmakta­dır.


Din ve Beyin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kimsenin felsefesine, hayata bakış açısına, önyargılarına dayanmadan özgürce ve iyi niyetle mukaddes kitap olarak benimsediğim Kuran’ı anlamaya çalışan her okuduğum ya da gezdiğim yerlerde O’nu ve O’nun işaretlerini arayan bir musluman hanım olarak aynı amaçla yola çıkmış Gazi Özdemir hocayla söyleşi ettiğimi hissettiğim, bir nöroloji profesörünün ayetlere yorumunu ara sıra ibretle ara sıra hayretle karşıladığım bir okumadan geliyorum. Gelenekçi toplumun dini mevzularda alışılmışın haricinde okumalar yapmanıza vereceği tepkiyi cok iyi bilen birisi olarak gönül rahatlığıyla şunu diyebilirim esas olanın Kuran’ı idrak etmek icin gösterdiğiniz çaba bulunduğunu sebatla gerçeği bulma çabası içinde olmanın ve sonucu bizlere şah damarımızdan daha yakın olan Rabbe bırakmanın en huzurlusu ve kazançlısı bulunduğunu ihmal etmeyin özgürce okuyun ve düşünün! (zahide batur)

40. Sayfaya kadar bir hadisi Şerif okumadım, kucak kucak ayet okudum, önsözünde yaşar nuri öztürk ve Süleyman Ateşin yolundan, yorumundan gittiğini söylüyor. Kitaba halka yazdığını söylüyor fakat halkın seyyidi (efendi)nin bir sözü yok, Tevrattan söz var, Yunus Emreden ve beyaz yakalı Türklerin sömürdüğü Mevlananın sözleri oldukca. Şüpheli kitap, mezhepler için hem ondanım, hem değilim yazıyor. Kitabın sonunda yayinevinin basmış olduğu kitaplara baktım, hepsi beyaz Türkler için basılmış. Zaman kaybı.. (Abdullah)

Gelenekten sıyrılmış, akılcı ve sorgulayan bakış açısıyla yazılmış informasyon dolu bir kitap okuduğumu düşünüyorum. Beynin emek harcama prensipleri ile ilgili kısımları okurken keyif aldım. Bunun haricinde kitap içinde bol miktarda alıntı da mevcut. Kitap, anlatmak istediği bilgiyi rahatça verebiliyor.
* Gelenekten sıyrılmış gerçek dini özetleyen, bilgilendirici bir kitap okumak isterseniz, bu kitap başlangıç kitabınız olabilir.
*Kendime not: Kitap güzeldi lakin benim gelmiş olduğum informasyon çerçevesinde bana hafifçe geldi, okuduğum meselelere şaşırmaktan ziyade, yeniden etmiş oldum. (ilknur)


Din ve Beyin PDF indirme linki var mı?


Gazi Özdemir – Din ve Beyin kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Din ve Beyin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gazi Özdemir Kimdir?

30 Ağustos 1944 tarihinde Antakya-Hatay’da doğdum. İlkokulu 23 Temmuz İlkokulunda, Ortaokulu Merkez Ortaokulunda, liseyi ise Antakya Lisesinde 1963 senesinde bitirdim. Cerrahpaşa Tıp Fakültesini Mayıs 1969 tarihinde bitirerek, Kasım 1970’te Diyarbakır Tıp Fakültesinde nöropsikiyatri ihtisasına başladım. 3 Aralık 1970’te Prof. Dr. Mükrime Necla Özdemir (Muharremoğlu) ile evlendim. 1974 senesinde nöropsikiyatri uzmanı oldum ve aynı fakültede nöroloji başasistanı olarak göreve devam ettim. 1976-1978 yılları aralığında Diyarbakır SSK Hastanesinde vazife yaptıktan sonrasında yeniden fakülteye döndüm ve 1980 senesinde Nöroradyoloji Nöroloji Doçenti oldum. 1981 senesinde Eskikent Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı olarak göreve başladım. 1987 senesinde İngiltere Bristol’de Neuro-X Ray departmanında Nöroradyoloji eğitimimi pekiştirdim ve burada yaptığım emek harcama ile 1988 senesinde profesör oldum. Halen Eskikent Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalında “part-time” statüde vazife yapmaktayım. İki bilimsel kitabım yayınlanmış olup, çeşitli kitaplarda bölüm editörlüğü, mecmua editörlüğü yaptım ve yapmaktayım.

1994 Aralık ayında Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneğini Merkezi Eskikent’de olmak suretiyle kurdum ve kurucu başkanlığını yaptım. Halen Türkiye Klinikleri Nöroloji dergisi ile Türkçe Strok dergisinin Editörlüklerini yapmaktayım. Beş senedir her ay bir yazı yazmak suretiyle, Medimagazin gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktayım. 1998-2008 yılları aralığında “Europen Stroke Council Scientific Committee” üyeliği yaptım. 1998 senesinde kurulan “The Mediterranean Stroke Society”nin kurucu üyesiyim ve halen yönetim kurulu muhasip üyeliğini yapmaktayım.


Gazi Özdemir Kitapları – Eserleri

  • Din ve Beyin
  • Kur’an Kadını Koruyor
  • Son Davet Kur’an
  • Mevlana’dan Geriye Kalanlar
  • Nörolojide Sendromlar
  • Tevrat ve İncil’de Önceki İslâm
  • Allah İle Anlaşmamız Var
  • İslamı’ın Şartı Sadece 5 Değil
  • Özde Dindar Sözde Dindar
  • Oku
  • Kur’an ve Son İslam
  • Mevlana Kur’an’ın Kulu Kölesi


Gazi Özdemir Alıntıları – Sözleri

  • Lokman 19. Davranışlarında organik ol, abartıdan kaçın ve insanlara karşı yüksek sesle, bağırarak konuşma. Unutma ki en çirkin ses anıran eşeklerin sesidir. (Oku)
  • Fussilet 53. Kur’an’ın gerçek bulunduğunu ve varlığımızı, bir vakit gelecek; varlığımızın emare ve belgelerini, hem kendi nefislerinin/vücutlarının mükemmelliğini anlayınca, hem de uzayı/evreni çözdüklerinde insanlara aslına bakarsan göstereceğiz. Böylece Rabbin her şeyi kuşatmış bulunduğunu ve her şeyde bulunduğunu görmeleri/öğrenmeleri onların inanç etmeleri için kafi değil mi?
    Fussilet 54. Aslında insanoğlu Rablerini bulacakları mevzusunda bir kuşku içindedirler. Halbuki Allah, her şeyi bilgisi ve yönetimi ile kuşatmıştır ve dikkat eder, ilim yapmış olup araştırırsanız O’nun varlığını ne olursa olsun farkedersiniz. (Oku)
  • Allah’ ı ve mesajlarını insanların anlayacağı şekilde maddeleştirerek açıklayan dinin amacı insandır, insanoğlunun huzuru, mutluluğu ve zarardan, olumsuzluklardan korunması yanında Allah’ a yakınlaştıncı yolu bulmasıdır (Din ve Beyin)
  • 4. Ancak şunu da iyice bilin ki, Allah yalnız durumu uygun olanı doğru yola yönelmesi için destek sunar ve Kur’an ayetlerini anlamalarına destek olup, bildirdiklerinden yararlandırır. Ve O, destekleyicilerin en büyüğü/güçlüsüdür. (110.Cumu’a(62)) (Son Davet Kur’an)
  • Mevlâna Fi-Hi Ma-Fih adlı eserinde, mezhepler, tarikatlar ve inançlar arası biçim farklılıklarının katı radyolar doğurduğunu, insanları kavgaya ve ayrılıklara sürüklediğini görmüş ve bu yanlışlığa dikkat çekmiştir. Şundan dolayı Kur’an’ın sakınılmasını istediği en büyük çekince, toplumda ayrışmalar olmasıdır. Dini inanca yönelik giyim, sembol yada simgeler şeklinde şekilsel farklılıklar da böylesi gruplaşmalarda mühim rollere haiz olmaktadır. (Kur’an Kadını Koruyor)
  • Kehf 55. Mesela insanlara bir yol gösterici ulaştığında, bildirdiklerine onları inanmaktan ve Rablerinin kendilerini bağışlamasını dilemekten alıkoyan şey, atalarının sünnetini/inanıp yaptıklarını aynen uygulamaktan vazgeçmemeleri yada başlarına açıkça bir felaketin gelmesini bekleme hatasını göstermeleridir. (Oku)
  • Dileyin size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır. Şundan dolayı her dileyen alır, arayan bulur, kapı çalana açılır.
    Matta-7/7 (Tevrat ve İncil’de Önceki İslâm)
  • 3. İlk de, son da O’dur. Hem görünen, hem gizli saklı olandır. Her şeyi de en iyi bilendir. (94.Hadid (57)) (Son Davet Kur’an)
  • Cumu’a 5. Kendilerine Tevrat verilip de onu anlayarak okumadığı için Allah’ın buyruklarını yerine getirmeyen toplumun örneği, yük olarak içinde ne işe yaradığını bilmediği kitaplar taşıyan eşeğin durumuna benzer. Allah’ın ayetlerinin gerçek anlamlarını bilmediği için reddeden ve dolayısıyla da istenenlere uymayan bir topluluğun durumu ne kötüdür. Allah bu şekilde zulme sapmış bir toplumun hidayete/kati (muhkem) hükümlere uygun pozitif ameller gerçekleştirmek olan doğru yola ulaşmasını gerçekleştirmez. (Oku)
  • Akrabalık, yalnız adamın soyuna dayanıyordu.
    Hür ve asil olmayan hanımefendiler, Cariye adı altında cinsel meta olarak sömürülmekteydi. (Kur’an Kadını Koruyor)
  • Kadın, yalnız bir sevgili değildir,
    hanım Hakk’ın ışığıdır, nurudur. (Mevlana’dan Geriye Kalanlar)
  • Sahte şeyhlerin/din adamlarının adları ve sözleri tuzaklara benzer. Onların kulağı okşayan, fakat ruhani olmayan güzel sözleri, ömrümüzün suyunu emen kumdur. (Mevlana’dan Geriye Kalanlar)
  • Hindu özdeyişlerinden birinde cehaletin durumu şu şekilde vurgulanmıştır: “Bir timsahın dişleri arasındaki inciyi çekip almak,ya da kızgın ve zehirli bir yılanı sizi sokmadan başınızın etrafına çiçekten kolye şeklinde dolamak bilgisiz ve inatçı bir kişinin fikrini değiştirmesini sağlamaktan daha kolaydır. (Din ve Beyin)
  • “İşte bu insan, verdiğimiz nimetlere ve yiyip içtiklerine de şu şekilde bir baksın.” (Son Davet Kur’an)
  • Rum 39. Sırf servetinizi çoğaltmak için başkalarından elde edeceğiniz herhangi bir “riba”/her türlü haksız aşırı bir tefecilik kazancı, Allah’a bakılırsa servetinizde bir artış sayılmaz. Ama Allah hoşnutluğunu kazanmak niyetiyle zor durumda kalmış birini kurtarmak amacıyla karşılıksız meydana getirilen bir katkı/ bir destek, Allah’ın öncesiz ve sonsuz prensipleri çerçevesinde mallarınızı ve sevaplarınızı katlayarak artırır. (Oku)
  • “Bir vakit gelecek, Kurani okuyacaklar fakat Kuran girtlaklarindan inmeyecek. Kurani anlamadan okuduklari icin de onlar, okun avi delip avdan ciktigi şeklinde dinden cikacaklar”
    Buhari, Enbiya-6, Muslim, Zekat 142-144 (İslamı’ın Şartı Sadece 5 Değil)
  • Meryem 97. İşte biz bu Kur’an’ı, okuyacak olanlar anlayıp düşünsünler ve benimsesinler diye kendi ana dilinizde yolladık. Ayrıca takva sahiplerine, buyruklarımıza olacak uygunluklarına karşılık olarak ne ödüller verileceğini müjdelemen ve şirk koşup bildirdiklerimizi inkar ederek küfre sapmış olanların da verilecek azaplar mevzusunda kendi ana dilleri olan Arapça ile uyarman için bu şekilde yaptık. (Oku)
  • Kadın ve adam,temel özelliklerine baktığımızda birbirinden oldukca değişik özellikleri olan,bu özellikler sebebiyle de birbirlerini tamamlayan varlıklardır. Diğer bir ifade ile her iki cins birbirinden bedensel, karakter ve duygusal yapı yönünden farklıdır bu farklılık, hanım ve adama özgü olan vazife paylaşımı gereğidir.Dolayısıyla,her iki cinsin birbirine karşı üstünlük yada eksiklikleri söz konusu değildir. (Kur’an Kadını Koruyor)
  • “Her beşer anne babasının dini görüşünde doğar,fakat kendi dini görüşünden sorumlu tutulur.” (Son Davet Kur’an)
  • Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! Şundan dolayı Allah onların bu hasretini giderecek. Matta-5/6 (Tevrat ve İncil’de Önceki İslâm)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş