Eğitim

Direnişin Ötesi: Her Şey – Subcomandante Marcos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Direnişin Ötesi: Her Şey – Subcomandante Marcos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Direnişin Ötesi: Her Şey kimin eseri? Direnişin Ötesi: Her Şey kitabının yazarı kimdir? Direnişin Ötesi: Her Şey konusu ve anafikri nedir? Direnişin Ötesi: Her Şey kitabı ne konu alıyor? Direnişin Ötesi: Her Şey PDF indirme linki var mı? Direnişin Ötesi: Her Şey kitabının yazarı Subcomandante Marcos kimdir? İşte Direnişin Ötesi: Her Şey kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Subcomandante Marcos

Çevirmen: Sibel Özbudun

Çevirmen: Mehmet Çınar

Çevirmen: Fahrettin Ege

Yayın Evi: Bilim ve Sosyalizm Yayınları

İSBN: 9789758589166

Sayfa Sayısı: 120


Direnişin Ötesi: Her Şey Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İşte Diğeri Savaşım bu. Nasıl biteceğini bilmeden bir taslak çıkarıyoruz. Dürüstlüğümüz ve alçak gönüllülüğümüzle neyi bilmediğimizi belirlemeye çalışıyoruz. Tek güvencemiz, seçtiğimiz etik yolun gitgide daha iyi olacağı gerçeği. Seçtiğimiz bu terbiye, onlara hak ettikleri yeri vermek için en alttakilerin ahlakı. Bu, ileride daha iyi maaşlar yada daha iyi fiyatlar vs. olacağı anlamına gelmiyor. Hatta ileride maaş alıp alamayacağımızı da bilmiyoruz. Bu, bizim sınırlarımıın farkındalığı, haiz olduğumuz bu dünyaya dair ufkumuz. Ve bunun ötesinde yatanları ötekiler belirleyecek.

-Subcomandante Marcos-


Direnişin Ötesi: Her Şey Alıntıları – Sözleri

  • İşte biz tüm dönemin ölüleri, tekrardan ölüyoruz; sadece bu kez yaşamak uğruna.
  • Fena liderlerin halkın refahıyla bir ilgileri yok, tek kaygıları kapitalistlerin refahı.
  • Dünya halkının tüm renkleri paranın yavan rengiyle karşılaşıyor. Kapitalist pazar için mutlak amaç, tüm dünyayı eşit, birbirinden ayrımsız, takas edilebilir tüketici ve üreticilerden oluşan bir farksızlık çölüne dönüştürmektir.
  • Sözümüz silahımızdır.
  • Tüm imparatorluklar ya da dünya üstündeki tüm baskı araçları kendi yıkılışlarının arifesine kadar yenilmez görünürler.
  • Onlar başkanı değişiklik yapmak istiyorlar, hükümeti değişiklik yapmak istiyorlar. Biz hükümet istemiyoruz! Biz başka bir ülke, başka bir dünya istiyoruz!
  • Fazlaca uzaklardan gelen kelimeler bir bombayı durduramaz fakat gene de ölümün kara odasında bir çatlak açar ve minik bir ışık demeti süzülür içeri.
  • düşmanla kurduğun her temas, eğer onu teslim almak için değilse
    ona teslim olmak içindir.
  • Zapatistalar artık kimsenin asker olmaması için asker olmuşlardı ve biz özgür olmak için savaşım ettik. Altı yılda bir efendilerimizi değiştirebilmek için değil.
  • Fazlaca uzaklardan gelen kelimeler bir bombayı durduramaz fakat gene de ölümün kara odasında bir çatlak açar ve minik bir ışık demeti süzülür içeri.


Direnişin Ötesi: Her Şey İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Başka bir dünya mümkün: EZLN (Meksika Ulusal Kurtuluş Ordusu) sözcüsü Subcomandante Marcos ile meydana getirilen röportaj. Kendisini hep kar maskesiyle görüyoruz. Kendisi bunun sebebini ise oldukca manidar olan: ”Biliyorsunuz, yüzümüze maske geçirmeye karar verdik, şu sebeple daha önceleri kimse bizi görmüyordu. Kızılderililer “görünmez” ve “yok” durumdaydılar. Paradoksal bir halde, yüzümüze maske geçirdikten sonrasında bizi gördüler ve görünür hale geldik.” cümlesiyle açıklıyor.
1994’te ayaklanan EZLN’nin amacı yerli halkların da var bulunduğunu haykırmak. Bilhassa Kuzey Amerika ülkelerinin baskıcı ve sistem içinde tek potada eriten politikalarına ve NAFTA Anlaşması’na karşı ‘ÖTEKİ” olanlarla bir araya gelmek. Bu nedenle ”ötekilerin hareketi” diyorlar kendilerine. Farklı fikirde olan yerli halklarla mekansal birliği korumak için çaba sarfetmek amaçları var ve bunu başarıyorlar. Ne sosyalistler şeklinde tek partinin başa geldiği ve zaman içinde yukarıdan aşağıya gücün dağıldığı bir harekete sahipler ne de yönetme terimini dahi reddeden anarşistler gibiler. Daha arada bir durumdalar. Yönetmek fakat her insanın yönetimi, tahakküm olmayan yatay ilişkiler… Herkes sırayla yönetim başına geçiyor fakat bu yönetim danışma kurulu şeklinde. Emir vermek yok, bundan dolayı zaman içinde ordularını dağıtıp tabanca bıraktılar. Kendi sistemleri, sistemlerinin içinde de sağlıktan eğitime kadar türlü komünal yapılar var. Alternatif yaşamı kurmuş durumdalar. Kar amacı gütmeyen ihtiyaca yönelik yaşam oluşturmayı başardılar. Fazlaca etkili bir hareket.
Onlara bakılırsa dünyada bir tek 1. ve 2.Dünya Savaşları olmadı. Soğuk Savaş döneminde Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Ortadoğu şeklinde yerlerin paylaşıma açıldığı 3. Dünya Savaşı yaşandı, şu anda ise 4. Dünya Savaşı yaşanıyor. Para babaları ile sömürülen ve yeryurtsuz bırakılanlar içinde. Ama bu harpte belli bir cephe yok, dünyanın dört yanında baskı sürüyor. Düşman silahla değil, propaganda ile geliyor. O süre ötekilerin de sloganı hazır :” Sözümüz silahımızdır.” Artık devletler, ordular ve siyasiler bir tek sermayeler yaşasın diye dizayn ediliyor. O süre hepsini reddedip kendi yaşamımızı kuralım diyorlar ve Chiapas’taki yerlilerin gücüyle büyüyorlar. Hedefledikleri cümle ile bitireyim incelememi:
PARA TODOS TODO, PARA NOSOTROS NADA ( HERKES İÇİN HER ŞEY, KENDİMİZ İÇİN HİÇBİR ŞEY) (Yorgun demokrat)

Kitap Meksika’nın Chiapas bölgesinde yerli halklar içinde örgütlenmiş toplumcu EZLN gerillalarının(Zapatistalar) tabanca yöntemiyle 1994 itibariyle bölgesel hakimiyeti sağlamasıyla başlamış olan sürecin EZLN ve bölgedeki yerli halklar açısından 2006 ya kadar fikirsel ve pratiksel dönüşümünü özetleyen öğeleri barındıran söyleşiler bütünü. Söyleşiler EZLN’nin 2014 yılına kadar sözcülüğünü üstlenmiş Subcomante Marcos ile yapılmıştır. EZLN’nin toplumcu dünya görüşünden, otonomist marksizme geçen sürecin düşünsel ve pratiksel dönüşümünü içinde barındıran ve EZLN savaşım yöntemlerini ve dünyayı algılayışını konu alıyor. (Altıncı Deklarasyon) İktidarın yaşamın her alanında kişi olgusunu, değişik kültürleri, yok etmiş olduğu dünyamızda kişi olmanın kendi sorumluluğunu alıp kendi adına karar verebilmenin, dıştan seni belirleyen sana ne olmanı yada ne işe yaradığını söyleyen baskı araçları ve öğeleri haricinde kendini sen olarak inşa edebileceğin, kişi olarak insanoğlunun sınırlarını tanıyan saygı temelli ilişkilerin kurulduğu, yitirmek pahasına bir idealin insan olma idealini, insanı insan olarak kabul eden ve kendi olabileceği bir cemiyet yaratmayı hedefleyen insanların gerçek hikayeleri. Ufuklarınızı genişleten özgür bir dünya. (Ferhat Tan)

1990’larda itibaren devam eden bir hareketin düşüncelerini, ne yaptıklarını ve neler yapmak istediklerini, birincil ağızdan direkt olarak ifade eden bir söyleşi kitabı. (Berat Ulucan)


Direnişin Ötesi: Her Şey PDF indirme linki var mı?


Subcomandante Marcos – Direnişin Ötesi: Her Şey kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Direnişin Ötesi: Her Şey PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Subcomandante Marcos Kimdir?

Subcomandante Insurgente Marcos (son olarak adını Delegado Zero olarak değiştirdi), kendini Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN)’nun sözcüsü olarak tanımlayan devrimci. Fazlaca tanınmış bir kişilik olması sebebiyle bir çok kimse tarafınca en mühim EZLN lideri olarak görülüyor. Ayrıca eski liderleri Emiliano Zapata’ya comandante denmesinden dolayı, ona karşı saygısından dolayı kendisine subcomandante lakabını vermiştir. Meksika hükümetine bakılırsa; Marcos’un önceki adı Rafael Sebastian Guillen Vicente’dir. Guillen liseye Tamaulipas Tampico’daki bir cizvit okulu olan Instituto Cultural Tampico’da gitmiş ve tahmini olarak özgürleştirme düşüncesiyle orada tanışmıştır. Daha sonrasında, Mexico City’e taşınmış ve Meropolitan Autonomous University’den (UAM) mezun olmuştur. Aynı üniversitede felsefe master’i yapmış ve profesör olarak çalışmaya adım atmıştır. Bundan sonrasında devrimci hareketini başlatmak için buradan ayrılmıştır. Marcos Rafael Guillen bulunduğunu devamlı reddetmiş ve Rafael Guillen’in başına ne geldiğini bilmeyen ailesi de Marcos’un Rafael olup olmadığı mevzusundaki düşüncelerini açıklamayı reddetmiştir. 2001 yılındaki Mexico City’ye yürüyüş esnasında Marcos UAM’ı ziyaret etmiş ve burada yapmış olduğu konuşmasında UAM’da daha ilkin minimum bir kere bulunduğunu açıkça ifade etmiştir….


Subcomandante Marcos Kitapları – Eserleri

  • Direnişin Ötesi: Her Şey
  • Zapatista Hikayeleri
  • Sözümüz Silahımızdır
  • Huzursuz Ölüler
  • Ya Basta!-Artık Yeter!
  • Marcos’un Mektupları (Ülke ve Özgürlük)


Subcomandante Marcos Alıntıları – Sözleri

  • Fena liderlerin halkın refahıyla bir ilgileri yok, tek kaygıları kapitalistlerin refahı. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • “Hector’un hatırlamış olduğu kadarıyla anası minik ya da büyük hiçbir burjuva için ‘iyi biri’ dememişti. Onlar hakkında bir şey biliyor olmalıydı.” (Huzursuz Ölüler)
  • Son zamanlarda fazla gazete okudun galiba. Dikkat et de intihara kalkışmana yol açmasın o haberler… (Zapatista Hikayeleri)
  • Onlar başkanı değişiklik yapmak istiyorlar, hükümeti değişiklik yapmak istiyorlar. Biz hükümet istemiyoruz! Biz başka bir ülke, başka bir dünya istiyoruz! (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • Zapatistalar artık kimsenin asker olmaması için asker olmuşlardı ve biz özgür olmak için savaşım ettik. Altı yılda bir efendilerimizi değiştirebilmek için değil. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • Bakacak başka bir yer kalmayınca, sessizliği kendi içlerinde aramaya başlamışlar. (Zapatista Hikayeleri)
  • Tüm imparatorluklar ya da dünya üstündeki tüm baskı araçları kendi yıkılışlarının arifesine kadar yenilmez görünürler. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • Sözümüz silahımızdır. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • Yeni dünya düzeninde, demokrasi, özgürlük, eşitlik, kardeşlik; bunların hiçbiri yok. (Zapatista Hikayeleri)
  • Dünya halkının tüm renkleri paranın yavan rengiyle karşılaşıyor. Kapitalist pazar için mutlak amaç, tüm dünyayı eşit, birbirinden ayrımsız, takas edilebilir tüketici ve üreticilerden oluşan bir farksızlık çölüne dönüştürmektir. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • Fazlaca uzaklardan gelen kelimeler bir bombayı durduramaz fakat gene de ölümün kara odasında bir çatlak açar ve minik bir ışık demeti süzülür içeri. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • Marcos, “Yürümenin aynı zamanda tökezlemek ve düşmek olduğunu öğrenmeleri gerektiğini” söylüyor ve sözlerine şunları ekliyordu: “Bana bunu Yaşlı Antonio öğretti, dağlar öğretti ve inanın ki bunları öğrenmem hiç de kolay olmadı.” (Zapatista Hikayeleri)
  • Por un mundo donde quepan muchos mundos: İçinde pek oldukca başka dünyaya yer olan bir dünya için. (Zapatista Hikayeleri)
  • Fazlaca uzaklardan gelen kelimeler bir bombayı durduramaz fakat gene de ölümün kara odasında bir çatlak açar ve minik bir ışık demeti süzülür içeri. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • İktidar için mühim olan paradır, isyankar içinse onur. (Zapatista Hikayeleri)
  • Rüya görerek düşleriz ne olduğumuzu ve rüyalarda buluruz kendimizi. Rüya görerek, düşleyerek tanırız kendimizi. (Zapatista Hikayeleri)
  • ‘Eduardo Galeno’ya Mektup’
    2 Mayıs 1995
    Montevideo, Uruguay
    Bay Galeano:
    SİZE YAZIYORUM ÇÜNKÜ… şu sebeple size yazmayı seviyorum. Bu sebeple Çocuklar Günü hemen hemen sonlandı ve burada Meksika’da, gizli saklı bir savaşın ortasında bir çocuğun gününün iyi mi geçmiş olduğu hakkında konuşmam icap ettiğini düşünüyorum. Size yazıyorum şu sebeple, bunu yapmak için bir sebebim olmasa da bende meydana gelen şeyleri, bu mektubun amacından sapma olacağı endişesi taşımadan anlatabilirim. Size yazıyorum şu sebeple, bana verdiğiniz kitabı kaybettim, şu sebeple Kaderin marifetli elleri onu bir başkasıyla değiştirmiş. Bu sebeple kitabınız Las Palabras Andantes’in (Yaşayan Sözler’in) bir pasajı kafamın içinde dans edip duruyor. Bu sebeple o pasajda;
    “Sözcükler söylendikleri zamanı ve yeri bulamadıkları takdirde sessiz kalabilirler mi?
    Ve ağız iyi mi öleceğini bilir mi?
    – Yaşayan Sözler VII S.262 (Sözümüz Silahımızdır)
  • Haklısın. Bu dünyanın bunaltıcı problemlerine dönmeliyiz. (Zapatista Hikayeleri)
  • İşte biz tüm dönemin ölüleri, tekrardan ölüyoruz; sadece bu kez yaşamak uğruna. (Direnişin Ötesi: Her Şey)
  • düşmanla kurduğun her temas, eğer onu teslim almak için değilse
    ona teslim olmak içindir. (Direnişin Ötesi: Her Şey)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş