Eğitim

Doctor Who: Shada – Gareth Roberts Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Doctor Who: Shada – Gareth Roberts Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Doctor Who: Shada kimin eseri? Doctor Who: Shada kitabının yazarı kimdir? Doctor Who: Shada konusu ve anafikri nedir? Doctor Who: Shada kitabı ne konu alıyor? Doctor Who: Shada PDF indirme linki var mı? Doctor Who: Shada kitabının yazarı Gareth Roberts kimdir? İşte Doctor Who: Shada kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gareth Roberts

Çevirmen: Ülker Uyanık

Orijinal Adı: Doctor Who: Shada

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053753582

Sayfa Sayısı: 448


Doctor Who: Shada Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kendine özgü üslubuyla tanıdığımız usta bilimkurgu yazarı Douglas Adams, efsanevi Doctor Who dizisi için yazılmış sadece televizyonda yayınlanma fırsatını yakalayamamış bir senaryoyla karşımızda. Doctor Who takipçilerinin yakından tanımış olduğu yazar Gareth Roberts’ın ustaca romanlaştırdığı bu eserde, bizi sürükleyici bir serüven bekliyor.

Doktor’un eski dostu, Zaman Lordu Profesör Chronotis emeklilik yaşamını Cambridge Üniversitesi’nde sürdürmektedir – yanında birkaç zararsız eşya da getirmiştir. Fakat bunların içinde, Gallifrey’in Muhterem ve Kadim Yasalar’ı da vardır. Üzerine üstlük bu kitabı, dünyadan haberi olmayan yüksek lisans talebesi Chris Parsons’a pervasızca ödünç vermiştir. Muhterem ve Kadim Yasalar evrendeki en tehlikeli eserlerden biridir ve yanlış ellere geçmesi felaketle sonuçlanabilir. Sinsi Skagra’nın kitabı elde etmesi ise, olabilecek en fena şeydir. Skagra, evrene hükmetme eğilimli iflah olmaz bir sadist ve egoisttir. Üstelik Cambridge’e doğru yola çıkmıştır: Hedefi de kitap ve Doktor’dur…


Doctor Who: Shada Alıntıları – Sözleri

  • Akrotiri gülümsedi. “Siz iyi bir adamsınız Doktor.”
    Doktor da gülümsedi. “Hayır, değilim. Aslında düşüncesiz, kibirli ve korkulu derecede düzensiz biriyim.”
  • “Öyleyse onu takip edelim?” dedi Clare.
    “Oo, yaşasın, onu takip edeceğiz,” diye dalga geçti Chris. “Bir taksi çevirin! ‘Öndeki TARDIS’i takip et!’ “
  • “Dok-tor,” diye geveledi Skagra. Gözlerinde çılgınlıktan öte bir bakış vardı; sağ şakağındaki damar tehlikleli bir halde atıyordu.
    “Eh, eğer o değilse, atkısını takan yakışıklı biri olmalı,” dedi Doktor, salona girerken.
  • “… Ve Doktor’un arkadaşı olmak bana bir şey öğretti Clare – evren harikulade şeylerle, inanılmaz fırsatlarla dolu. Rastladığında onları iki elle yakalamalı ve asla bitmemelerini ummalısın.”
  • “Birkaç yüzyıl sonrasında bigün biri çıkar da benimle tanıştıktan sonrasında ‘Gerçekten Doktor mu bu? Ne acayip. Tatlı bir ihtiyara benziyor oysa’ derse asla şaşırmayacağım.”
  • -evren harikulade şeylerle, inanılmaz firsatlarla dolu. Rastladığında onları iki elle yakalamalı ve asla bitmemelerini ummalısın.
  • Ve insanoğlu, evrenin en görkemli zekâsına haiz oldukları varsayılan insanoğlu, oyuklarında uyukladıkları ya da anlaşılmaz şeyler gevelemekle meşgul oldukları için mesajın tek bir kelimesini bile anlamadılar.
  • Ama Doktor hayattaydı.
    Bu da her an her şey olabilir demekti.
  • Ve insanoğlu, evrenin en görkemli zekâsına haiz oldukları varsayılan insanoğlu, oyuklarında uyukladıkları ya da anlaşılmaz şeyler gevelemekle meşgul oldukları için mesajın tek kelimesini bile anlamadılar.
  • Kendini geniş, meşe lambrili bir odada buldu. Antika mobilyalarla döşenmişti. Aslında ilk bakışta mobilya ve lambrileri fark etmek pek kolay değildi, şundan dolayı uygun olan ya da olmayan her yer kitaplarla doluydu. Odanın tüm duvarları kitap raflarıyla kaplıydı. Kitaplar raflara ikişer sıra dizilmiş, bir sürüsü de üstlerine sıkıştırılmıştı. Raflar patlayacak gibiydi. Kanepe, sandalyeler, her yer kitapla kaplanmıştı. Halının üstünde bazılarının boyu bel hizasına gelen düzensiz kitap yığınları vardı.
    ….
    Chris kalakalmıştı. Bu kadar fazlaca kitabı kim okuyabilirdi?
  • “… odanın diğeri tarafında duran fazlaca hususi şeye tepki vermemeye çalıştı.
    Bir polis kulübesiydi bu.”
  • İnsanoğlunun yaşam süresi, Zaman Lordları’na oranla fazlaca kısaydı, en uzun yaşayanın bile.
  • Chris bu geniş, görkemli evrende içinde yaşanılan ne kadar fazlaca dünya, ne kadar fazlaca mucize ve potansiyel bulunduğunu düşünerek gülümsedi.
  • Chris, Doktor’un ceplerinin tıpkı TARDIS benzer biçimde ‘içi dışından daha büyük’ prensibiyle oluşturulduğunu tahmin etti.


Doctor Who: Shada İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İlk olarak ‘Doctor Who’ hakkında birazcık data vermeliyim, diziyi izlememiş olanlar için.
Doktor, Gallifrey gezegeninden bir uzaylıdır -Zaman Lordudur- fakat insan görünümündedir. TARDIS denilen vakit makinesiyle, uzay ve zamanda gezi etmektedir. Ayrıca yanında bir yada birden fazla yol arkadaşı olur. Rejenerasyon geçiren biridir Doktor. En küçük hücresine kadar yenilenir.
Kitabı okurken ise adeta bir Doctor Who kısmı izler gibiydim. Zaman Leydisi olan Romana ile gezi eden, atkısıyla meşhur olan 4. Doktor, Zaman Lordu olan arkadaşı Profesör Chronotis’in ‘Gallifrey’in Muhterem ve Kadim Yasaları’nı aldığını öğrenir. Bu kitap hakikaten fazlaca tehlikelidir. Üstelik Skagra kitabı çalar, bu tehlikeli kitabın bu şekilde bir insanın eline geçmesi son aşama kötüdür evren için, felaketle sonuçlanabilir.
Bir Whovian -Doctor Who fanı- olduğum için, kitabı büyük bir istekle okudum. İyi ki okumuşum.
Eğer bilimkurgu seviyorsanız, Doctor Who dizisini izlemenizi şiddetle tavsiye ederim!
Fakat şunu söylemeden geçemeyeceğim: Dziyi daha ilkin asla duymadıysanız, hiçbir fikriniz yoksa eğer, kitap size karışık gelebilir. TARDIS, K-9 , Gallifrey benzer biçimde kelimeler kitapta açıklanmış fakat kafanız karışabilir azca da olsa.
Kitabın kapağını kapayınca beynimden vurulmuşa döndüm, şundan dolayı fazlaca fazla vaka yaşanıyor ve kafanız ister istemez karışıyor, fakat emin olun buna değdi 🙂 (çilek)

Kitabın üstünde Douglas Adams adını gördükten sonrasında düşünmeden kitabı derhal alıp okudum. Oldukca başarı göstermiş bir kitap. Heyecanlı, akıcı ve heralde fazlaca keyifli..
Shada, Douglas Adams tarafınca dizi senaristliği olarak yazılmış. Ancak bazı nedenlerden dolayı dizi çekimlerinden ayrılmış ve “senaryomu kullanamazsınız” demiş. Çekimler yarıda kalmış ve bölüm iptal edilmiş.
Adams’ın ölümünden sonrasında da bbc telif haklarını halledip kitabı Gareth Roberts’e yazdırıyor.
Diziyi seviyorsanız ve doctor who kitaplarına başlayacaksınız bu kitabından gönül rahatlığı ile başlayabilirsiniz. (S o u l)

Shada; Oldukca sempatik, fazlaca akıcı ve coşku dolu bir kitaptı.
Doktor, Romana, robot köpek K-9, iki dünyalı ve bir yaşlı profesör bir kitabın ve evreni kaosa sürüklemeye and içmiş benzer biçimde görünen Skagra’nın peşinden vakit ya da mekan engeline takılmaksızın görkemli bir maceraya sürüklenirler.
Keşke benim de bana tatlım diyen sempatik bir uzay Gemim olsaydı. 🙂 (Yasemin Çakır)


Doctor Who: Shada PDF indirme linki var mı?


Gareth Roberts – Doctor Who: Shada kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Doctor Who: Shada PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gareth Roberts Kimdir?

1968’de Britanya’da dünyaya geldi. Senaristliği, romancılığı ve bilhassa Doctor Who ile ilgili yapmış olduğu işlerle tanınmıştır.


Gareth Roberts Kitapları – Eserleri

  • Doctor Who: Shada


Gareth Roberts Alıntıları – Sözleri

  • Ve insanoğlu, evrenin en görkemli zekâsına haiz oldukları varsayılan insanoğlu, oyuklarında uyukladıkları ya da anlaşılmaz şeyler gevelemekle meşgul oldukları için mesajın tek kelimesini bile anlamadılar. (Doctor Who: Shada)
  • “Birkaç yüzyıl sonrasında bigün biri çıkar da benimle tanıştıktan sonrasında ‘Gerçekten Doktor mu bu? Ne acayip. Tatlı bir ihtiyara benziyor oysa’ derse asla şaşırmayacağım.” (Doctor Who: Shada)
  • “Öyleyse onu takip edelim?” dedi Clare.
    “Oo, yaşasın, onu takip edeceğiz,” diye dalga geçti Chris. “Bir taksi çevirin! ‘Öndeki TARDIS’i takip et!’ ” (Doctor Who: Shada)
  • “… Ve Doktor’un arkadaşı olmak bana bir şey öğretti Clare – evren harikulade şeylerle, inanılmaz fırsatlarla dolu. Rastladığında onları iki elle yakalamalı ve asla bitmemelerini ummalısın.” (Doctor Who: Shada)
  • Chris bu geniş, görkemli evrende içinde yaşanılan ne kadar fazlaca dünya, ne kadar fazlaca mucize ve potansiyel bulunduğunu düşünerek gülümsedi. (Doctor Who: Shada)
  • “Dok-tor,” diye geveledi Skagra. Gözlerinde çılgınlıktan öte bir bakış vardı; sağ şakağındaki damar tehlikleli bir halde atıyordu.
    “Eh, eğer o değilse, atkısını takan yakışıklı biri olmalı,” dedi Doktor, salona girerken. (Doctor Who: Shada)
  • Kendini geniş, meşe lambrili bir odada buldu. Antika mobilyalarla döşenmişti. Aslında ilk bakışta mobilya ve lambrileri fark etmek pek kolay değildi, şundan dolayı uygun olan ya da olmayan her yer kitaplarla doluydu. Odanın tüm duvarları kitap raflarıyla kaplıydı. Kitaplar raflara ikişer sıra dizilmiş, bir sürüsü de üstlerine sıkıştırılmıştı. Raflar patlayacak gibiydi. Kanepe, sandalyeler, her yer kitapla kaplanmıştı. Halının üstünde bazılarının boyu bel hizasına gelen düzensiz kitap yığınları vardı.
    ….
    Chris kalakalmıştı. Bu kadar fazlaca kitabı kim okuyabilirdi? (Doctor Who: Shada)
  • Akrotiri gülümsedi. “Siz iyi bir adamsınız Doktor.”
    Doktor da gülümsedi. “Hayır, değilim. Aslında düşüncesiz, kibirli ve korkulu derecede düzensiz biriyim.” (Doctor Who: Shada)
  • “… odanın diğeri tarafında duran fazlaca hususi şeye tepki vermemeye çalıştı.
    Bir polis kulübesiydi bu.” (Doctor Who: Shada)
  • -evren harikulade şeylerle, inanılmaz firsatlarla dolu. Rastladığında onları iki elle yakalamalı ve asla bitmemelerini ummalısın. (Doctor Who: Shada)
  • Ve insanoğlu, evrenin en görkemli zekâsına haiz oldukları varsayılan insanoğlu, oyuklarında uyukladıkları ya da anlaşılmaz şeyler gevelemekle meşgul oldukları için mesajın tek bir kelimesini bile anlamadılar. (Doctor Who: Shada)
  • Ama Doktor hayattaydı.
    Bu da her an her şey olabilir demekti. (Doctor Who: Shada)
  • Chris, Doktor’un ceplerinin tıpkı TARDIS benzer biçimde ‘içi dışından daha büyük’ prensibiyle oluşturulduğunu tahmin etti. (Doctor Who: Shada)
  • İnsanoğlunun yaşam süresi, Zaman Lordları’na oranla fazlaca kısaydı, en uzun yaşayanın bile. (Doctor Who: Shada)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş