Eğitim

Einstein’ın Düşleri – Alan Lightman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Einstein’ın Düşleri – Alan Lightman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Einstein’ın Düşleri kimin eseri? Einstein’ın Düşleri kitabının yazarı kimdir? Einstein’ın Düşleri konusu ve anafikri nedir? Einstein’ın Düşleri kitabı ne konu alıyor? Einstein’ın Düşleri PDF indirme linki var mı? Einstein’ın Düşleri kitabının yazarı Alan Lightman kimdir? İşte Einstein’ın Düşleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Alan Lightman

Çevirmen: Algan Sezgintüredi

Orijinal Adı: Einstein’s Dreams

Yayın Evi: Aylak Kitap

İSBN: 9786055691554

Sayfa Sayısı: 120


Einstein’ın Düşleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Alan Lightman’ın çağıl klasikler içinde sayılan ve otuzdan fazla dile çevrilen çoksatar romanı Einstein’ın Düşleri dünyanın birçok yerinde tiyatroya, dansa hatta müziğe uyarlandı, ressamlara esin deposu oldu.

Italo Calvino’nun büyüleyici ve şiirsel diline benzer bir üslupla anlatılan hikayeler Einstein’ın 1905’te İsviçre’de bir patent bürosunda çalmış olduğu sıralarda dönemin doğasına dair kurduğu düşlere dayanıyor. Her bir düş dönemin bildiğimizden değişik akmış olduğu ihtimaller içinde dünyalara oluşturulan bir kapı…

“Bu dünyada süre dairesel ve insanoğlu sevinçlerini ve kederlerini yeniden yeniden yaşıyorlar…”

“Bu dünyada iki süre var. Biri mekanik süre, diğeri bedenin zamanı. İki dönemin karşılaşmış olduğu yer, umutsuzluk. İki dönemin ayrılmış olduğu yer, hoşnutluk…”

“Büyüleyici dünyalar… Kışkırtıcı, etkisinde bırakan, enfes”

Michio Kaku, New York Times

“Büyüleyici”

Washington Post Book World

“Kışkırtıcı… keyifli bir okuma”

Wall Street Journal

“Lightman tablosunda boya yerine süre terimini kullanıyor… Zamanın doğasına dair keyifli ve tahrik edici bir bulgu…”

Los Angeles Times

“Sonsuz derecede etkisinde bırakan… Zamana dolanmış insan yaşamının doğasının kuramsallıktan uzak esrarengiz bir anlatısı…”

The Boston Globe


Einstein’ın Düşleri Alıntıları – Sözleri

  • Çelişkin bir evrende, her bir çelişkinin nedenini bildikleri sürece yaşamaktan hoşnut bu tipler.
  • Bu dünyanın trajedisi, her insanın yalnız olması…
  • Adam yaşamını hanıma adıyor ve öfkesinde mutluluk buluyor
  • Bir özgürleşme, bir kurtuluş hissi egemen.
  • “Geleceği hayal edemeyen insan, eylemlerinin neticelerini düşünemez.”
  • Belleksiz dünya, şimdinin dünyası. Geçmiş yalnız kitaplarda, belgelerde.
  • Bu dünya değişen planların, ani fırsatların, beklenmedik görülerin dünyası.
  • insanların görünüşlerine bakınca hepsi basit görünüyor.
  • Serin nemli havayı içine çekiyor ve istediğini yapmakta özgür, özgürlükten yoksun bir dünyada özgür olmaktan mutluluk duyuyor.


Einstein’ın Düşleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Zaman bizi yenecek dostlar …: gonderi/154418505
Bu alıntıyla başladı kitap … Zaman bükülen bir çember ve dönerek dolaşıp kendini yineliyor dedi.
Bu dünyada ne yaşanırsa yaşansın , yeniden yaşanacak dedi bide… Bu birazcık üzücü oldu. Kötülüklerde , güzelliklerde yeniden yeniden yaşanacak tezini okudum , üzüldüm. Zira insan hatalarını yeniden yaşamak ister mi bilemedim şahsen …
gonderi/154422884
Sonra bu alıntıyla süre yolculuğundan bahsetti. Elbette kitabın adından da anladığımız suretiyle Einstein’ın düşleri fakat insan okuyunca acaba mi demiyor değil 🙂
gonderi/154549387
Son zamanların en güzel dünya tanımı benzer biçimde geldi bana bu alıntıda aslen … Nedensellik ten yoksun bu dünyada herşey çürüyor diyor sevgili fizikcimiz …
İnanılmaz tatlı bir anlatımla yazılmış bir kitaptı. Olayların akışı birbirinden bağımsız vakaları bir sekilde ortak noktada topladı. Zaman terimini oldukça güzel örneklerle söyledi. Bu dünya süre terimi sorunsalı ile dönen , aslen durmadan akan bir dönemin dünyası…
Bu dünya bir kopyalar , bir benzerlikler, bir tekrarlar , bir kaybediş , bir kazanış dünyası sevgili 1000 k … Kitaplarla kalınca … Bu kitabı okumadan kalmayın fakat 🙂 (Tuğçe)

Bir süre hayal et. Binbir hâlde fakat içindeki hep aynı.: Ne giydirirsen giydir, o hep bir süre olarak kalıyor.
Bir Dünya’ da duruyor, birinde mekana bakılırsa hareket ediyor, birinde uçuyor, birinde duyu oluyor, birinde bir nefes bir kalp atışı, yaşamın ta kendisi oluyor.
Lightman zamanı binbir dünya’nın tek ortak kahramanı yapıyor. Yörüngesinde dönen yaşamı ve insanların yaşamını en yalın dille tasfir ediyor.
Okunması en kolay ve doruklarda verimliliğiyle, keyifle okuduğum kitaplardan biri.
‘Zaman’ terimi kimisince bir idrak, kimisince bilinmezlikte tutunulacak dal olarak anlanlandırıyor. Bir de Einstein’ın düşlerindeki zamana şahit olmak var doğal.
Her bölümden ayrı zevk aldığım ve dönemin değişik işlediği her dünya da bambaşka kapılar açtığım bu kıssacık süre de şunu anladım birkez daha. Ve bunu sizlerle paylaşmak iaterim.
Kişisel fikrim ve düşüncerimin bir bütünü bu.
Zaman.. ah evet çoğumuz ona sahibiz fakat asla durmadan aşama kaydediyor ve bu süreğenliğin doğrultusunda onu en ustalaşmış şekilde kullanmamız gerek.
Hepimiz bir günü baz alırsak 24 saate sahibiz. Kimimiz bunun belirli saatini gereksinimler ve kalanını da istekleri için kullanıyor. Bu her insanın yaşayışına bakılırsa farklılık gösteriyor. Kimisi uykusundan kısıp isteklerine, kimisi isteklerinden kısıp uykuya yada herhangi bir ihtiyaca bağışlıyor.
Evet zamanı arttırıp azaltamayız fakat bunu kendi içinde yavaşlatabiliriz. Bulunduğumuz devir ve hızla gelişen teknolojinin de epey mevcud etkisiyle geçmişe nazaran daha süratli bir yaşam sürüyoruz. Elimizdeki cihazlara ve oldukça çeşitli yaşamlarımıza yetişmek, onlara süre ayırmak mecburiyetinde kalıyoruz. Fakat biz, bu koşuşturma içinde kendimize süre bırakabiliyor muyuz? Sanırım bu soruyla konusu süre olan bu düşünceden öte bölgelere teğet ettim. Fakat olan şu; zamanı biz yönetiyoruz, tıpkı onu yaratıp sabitlediğimiz benzer biçimde. Ve neye harcayacağımız akıp gitmesine karşın gene bizlere bağlı. Mesela bir mevzuda gelişmek istiyorsak bunu sadece ona önem vererek ve zamandan feragat ederek yapabiliriz. Bunu tek bir şeyde değil de elimizin değdiği her yerde eş zamanlı yaptığımı varsayalım. Odakalnabilir miyiz? Ya da hepsinde aynı anda gelişebilir miyiz?
Her şey yerli yerinde, biz dokunmadıkça onu değiştirmedikçe orada kalmaya devam ediyor. Ve dedikleri benzer biçimde “her şeyin bir yeri ve zamanı var” bu yüzden olmasını istediğimiz şeye odakalnıp onu bir sanat eserine dönüştürmeyi yapalım. Her tabloya başlayıp yarım bırakmaktansa birer birer şaheserler üretelim.
Buraya kadar okuduğunuz ve kıymetli vaktinizi harcadığınız için oldukça teşekkür ederim. (hev`)

Fazlaca güzel bir kitap yazar hem de fizikçi de olduğundan -Einstein adına genel anlamda görülen- yalnız güzellemelerle ilerlememiş kısaca; manyak adam ya oldukça Zeki, bir deha deyip deyipte ne anlattığı hakkında fikriniz olmadığında yalnız onun görmüş olduğu ilgiye özlem duyan gizli saklı bir ilgi manyağı olduğunuzu dışavurmuş oluyorsunuz aslen.
Sosyal boyutta kişinin ilgi talep ve arzularının dağılmışlığının yarattığı kafa karışıklığı ile tek bir merakın iyi mi sağlam bir zihin yarattığı vurgusu mükemmel işlenmiş. Ormandaki tüm tavşanları kovalayan aç kalır misali bir yaklaşım var ki bu doğrudur ve çağlarında problemidir.
Bir öteki mühim nokta ise; kişinin özdeğeri yakalamak adına yapmış olduğu fiil ve söylemlerin niçin bilime sanata felsefeye asla bulaşmadığı idi kısaca ilgi görmek adına spor yapmak kadar efektif olabilecek entellektüellik, bir sanat okur yazarlığı ve hatta kuramsal bilimlerde bulunur diyor kitap alt Metin’de
Özetle oldukça güzel bir kitaptı fakat tek noksan yanı Einstein’ın Spinoza hartsone yada özetlemek gerekirse panteist filozoflarla kurduğu bağları ve bilhassa oldukça etkilendiğini bildiğimiz Kabala’yı daha merkeze alacak şekilde işlenebilirdi. Zira bu şekliyle kitap gene o büyük dehanın yalnız çılgınlığına indirgenebiliyor. Oysa ki filden büyük fil avcısı var. Einstein’ı da Einstein meydana getiren bir fikir geleneği, bir ekip büyük filozoflar var ha keza. (Gökhan Aşkın BEKTAŞ)


Einstein’ın Düşleri PDF indirme linki var mı?


Alan Lightman – Einstein’ın Düşleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Einstein’ın Düşleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alan Lightman Kimdir?

(28 Kasım 1948 doğumlu) Amerika’lı fizikçi , yazar ve toplumsal girişimci . O toplumsal bilimlerin bir profesör olan Massachusetts Institute of Technology Üniversitesinde Sosyal Bilimler Profesörü, ve internasyonal bestseller Einstein’ın Düşler’i adlı kitabın yazarı.


Alan Lightman Kitapları – Eserleri

  • Einstein’ın Düşleri
  • Bay Tanrı
  • Yıldızların Zamanı
  • Muhtemel İmkansızlıklar
  • The Holy or the Broken


Alan Lightman Alıntıları – Sözleri

  • kubbelerden sızarken toplanıp yakarış edip şarkılar söyleyişlerini izledim. Adaklar sunuyorlar. Ayinler yapıyorlar. İnançlarına bakılırsa yaşayabilmek için kendilerini rahattan koparıyorlar. Çocuklarına evrenin başlangıcına dair hikâyeler öğretiyorlar. (Bay Tanrı)
  • Aristoteles’in söylediği benzer biçimde, bir şeyi idrak etmek için onun ne olmadığını idrak etmek zorundayız. (Muhtemel İmkansızlıklar)
  • ne ka­dar büyük bir teleskopla bakarsak bakalım ev­reni görüşümüz bir fotoğraf karesinden başka bir şey değildir (Yıldızların Zamanı)
  • Daha uzaktan gelen ışıklar daha eski süre­larda yayınlanmış anlama gelir. Eğer uzayın derin­liklerine doğru yeterince uzağa bakarsak, galak­silerin oluştuğu oldukça eski zamanlara kadar geri­ye gidebiliriz. Henüz oluşmuş ya da oluşmakta olan galaksiler mevzusunda oldukça azca şey biliyoruz. (Yıldızların Zamanı)
  • Bağlanmalar hüsrana neden olur, dedim. (Bay Tanrı)
  • Zaman geçtikçe galaksiler birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Dolayısıyla geçmişte birbirlerine daha yakın olmaları gerekiyor. Eğer evren filmi­ni geriye doğru oynattığımızı düşünürsek, galak­siler gittikçe birbirlerine yaklaşarak kalabalıkla­şacaklar. Geçmişte öyleki bir an olacak ki evrende­ki tüm madde, yoğunluğu sonsuz olan bir nok­taya sıkışmış durumda bulunacak. Astronomlar bu durumun gerçekleşmiş olduğu zamanı hesap­layabiliyorlar: Günümüzden 10-20 milyar yıl ön­ce. Bu ana ‘büyük patlama’ adı veriliyor. Büyük patlamadan ilkin ne olduğu, halen kuramsal fizikçi­ler içinde yoğun münakaşa konusu. (Yıldızların Zamanı)
  • Erkekler muhtaç bayanlara bakmayı, bayanlara bakılmayı ihtiyaç duyulan şartları kendilerinin yarattığını asla düşünmeden hem vazife hem zevk sayıyordu (Bay Tanrı)
  • Darwin’in geçen yüzyıldaki çalışmalarının göksel bir yankısı olan astronomideki bulgular, uzaydaki evrimsel süreçler mevzusunda, akıllarda birçok sual işareti yaratmıştır. (Yıldızların Zamanı)
  • Serin nemli havayı içine çekiyor ve istediğini yapmakta özgür, özgürlükten yoksun bir dünyada özgür olmaktan mutluluk duyuyor. (Einstein’ın Düşleri)
  • Çelişkin bir evrende, her bir çelişkinin nedenini bildikleri sürece yaşamaktan hoşnut bu tipler. (Einstein’ın Düşleri)
  • “Geleceği hayal edemeyen insan, eylemlerinin neticelerini düşünemez.” (Einstein’ın Düşleri)
  • Evrende yalnız mıyız? Bundan daha derin an­lamı olan pek azca sual vardır. (Yıldızların Zamanı)
  • Gerçekten yıldızlar doğar, yaşlanır ve sonunda ya gözden yitip gider ya da patlar­lar. Yıldızlar ne Newton’un ‘durağan(durgun)’ cisimleri, ne de Shelley ve Coleridge’in sonsuz ışıklarıdır.
    Hatta Shakespeare’in ‘değişmez’ şimal yıldızı bile bigün yok olacaktır. (Yıldızların Zamanı)
  • Bir özgürleşme, bir kurtuluş hissi egemen. (Einstein’ın Düşleri)
  • Külli âlem içinde fark edilmeyecek kadar ufak olan dünyada, azca ilkin fark edilemeyecek kadar ufak bir nokta olarak düşündüğümüz bedenimizin, başka bir açıdan devasa oluşu, asla varamadığımız hiçliğe oranla bir tüm, kendi başına bir dünya oluşu kimi hayrete düşürmez?
    Blaise Pascal (Muhtemel İmkansızlıklar)
  • Son yıllarda bilim adamları iklimin, Dünya’ya çarpan kuyruk­lu yıldızların bombardımanı sonucu atmosfere ka­rışan ve Güneş ışınlarını engellemiş olan toz bulutları tarafınca da değiştirilmiş olabileceğini ileri sü­rüyorlar. (Yıldızların Zamanı)
  • Eski Yunan’dan bu yana fizikçiler, devamlı olarak tabiatın ‘minimalist’ açıklamalarının ardında koşmuşlardır. (Yıldızların Zamanı)
  • Hatalarını kabul edebilmen en takdir edilecek özelliklerinden biri. Adı gereksiz bazıları benzer biçimde değilsin sen. (Bay Tanrı)
  • Yeterince bilgeyse bedensel güzelliğin içsel kıymeti yansıtmadığını biliyordur. Kendi güzelliğine tapması akla içinde kıymetli bir şey bulunmadığına inandığını getiriyor. (Bay Tanrı)
  • Belleksiz dünya, şimdinin dünyası. Geçmiş yalnız kitaplarda, belgelerde. (Einstein’ın Düşleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş