Eğitim

Elfdiyarı Kralının Kızı – Lord Dunsany Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Elfdiyarı Kralının Kızı – Lord Dunsany Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Elfdiyarı Kralının Kızı kimin eseri? Elfdiyarı Kralının Kızı kitabının yazarı kimdir? Elfdiyarı Kralının Kızı konusu ve anafikri nedir? Elfdiyarı Kralının Kızı kitabı ne konu alıyor? Elfdiyarı Kralının Kızı PDF indirme linki var mı? Elfdiyarı Kralının Kızı kitabının yazarı Lord Dunsany kimdir? İşte Elfdiyarı Kralının Kızı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Lord Dunsany

Çevirmen: Cihan Karamancı

Editör: Alican Saygı Ortanca

Orijinal Adı: The King of the Elfland’s Daughter

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786057762504

Sayfa Sayısı: 224


Elfdiyarı Kralının Kızı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Lord Dunsany, çağıl fantastik edebiyatın temellerini atan ve bu temellerin üstünde sağlam bir türün yükselmesini elde eden öncü mimarlardan biri. J. R. R. Tolkien, Robert E. Howard ve Jorge Luis Borges benzer biçimde fantastik edebiyat ustalarını derinden etkilemiş bir figür. Henüz “fantastik edebiyat” diye bir türün sözünün geçmediği 1905-1919 yılları aralığında fantastik türde birçok öykü kaleme alan Lord Dunsany’nin en ünlü eseriyse 1924 senesinde değindiği Elfdiyarı Kralı’nın Kızı.

Bir sihir lordu tarafınca yönetilmek isteyen halkının sesine kulak veren Erl lordu, oğlu Alveric’i Elf Kral’ın kızı Lirazel’i getirmesi için Elfdiyarı’na gönderir. Bir cadıya yaptırdığı büyülü kılıçla dönemin Erl’den değişik akmış olduğu esrarengiz Elfdiyarı’na seyahat eden Alveric, Lizarel’i alıp ülkesine geri döner. Peki, ölümlü bir insan ile ölümsüz bir elf hakkaten “sonsuza kadar mutlu” yaşayabilecekler midir?

“Elfdiyarı Kralı’nın Kızı, mükemmel ve tuhaf bir roman. Sınırsız bir yaratıcılığın ürünü.” –Neil Gaiman

“Lord Dunsany şahane bir yazar. Fantastik edebiyatı en az Tolkien kadar etkiledi.” –George R. R. Martin

“Lord Dunsany, edebiyatta kendine ait bir krallık yarattı.” –Jorge Luis Borges

“Dunsany’nin eserlerinin edebiyatta eşsiz bir yeri var.” –H.P. Lovecraft

“Çağımızın en büyük yazarlarından biri.” –Arthur C. Clarke


Elfdiyarı Kralının Kızı Alıntıları – Sözleri

  • Bir sihir lordu tarafınca yönetilmek isteriz.
  • Eski anılar onu bırakmıyor, hoş anılar etrafına akın ediyordu..
  • Ömürlerinin son günlerindeki pek fazlaca dökülmüş yaprağın yapmış olduğu benzer biçimde onlarda güzden gelme görkemiyle Alceric’e yol gösterdiler.
  • Büyük balığın, yeşil yosunların, koyu renklerin düş kurduğu ve ışığın uyuduğu derin bir gölete ona yabancı bir diyardan bir taş atarsanız koca balık kıpırdanır, renkler hareketlenip değişmiş olur, yeşil yosunlar titrer, ışık uyanır, fazlaca sayıdaki şey ağır ağır hareketlenerek değişim gösterir. Bir süre sonrasında gölet tekrardan durulur. Alceric alacakaranlıkta hududu aşıp esrarengiz ormanda geçtiginde de bu şekilde olmuştu.
  • “Geri dönmek zorunda kalırsa yükü hafifleyeceği için bu son günlerde daha hızlı yol alabileceğini ummuştu. Fakat çirkinliklerini renklendiren umut kaybolduktan sonra o tekdüze kayaların, kasvetleriyle insanı yorma ve moralini bozma güçlerini hiç düşünmemişti.”
  • Dünya’da yeri olmayan tüm seyyah şeylere nalet olsun.
  • Yapraklardan tarafa, dedi. Tüm güzelliklerin bulunmuş olduğu istikamete.
  • …o diyarda ki hiçbir şeyin selamete ermeyeceğini söylemiş oldu.
  • Lakin anıların yakabileceği hiçbir ışık rutubetin yerden yükseldiği ve Ayaz’ın aniden bastırdığı o kasvetli akşamlarda kamp kuran şeylerin çoğunu aydınlatacak kadar kuvvetli değildi.
  • Oranın mis benzer biçimde, sonsuz düşteki düşsel havasında hiçbir şey kıpırdamaz, solmaz yada ölmez; hiçbir şey hareketliliğe, değişimde yada yeni bir şeyde mutluluk aranmaz, çoşkusunu bunun yerine , o esrarengiz çimenlikte sihir veya şarkı vasıtasıyla ilk kez yaratıldığındaki kadar yoğun bir ışık saçarak şimdiye dek varlığını sürdürmüş olan güzelliğinin devamlı tefekküründen alır..


Elfdiyarı Kralının Kızı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

___ Elf Diyarı Kralı’nın Kızı ___: .
.
Erl meclisi toplanır ve yediyüz yıl süresince soyun reislerinin iyi bir yönetim yaptığını, fakat nesiller geçerken yeni bir şeyin olmamasından yakınırlar. 
.
Erl lordu bunun üstüne isteklerini sorar. Meclisten birileri sihir lordu tarafınca yönetilmek isteriz diye isteklerini dile getirilir. Ve lord  bu isteği kabul ederek oğlu Alveric’ i Elfdiyarı kralının kızı Lirazeli kendi topraklarına getirmesini ister. 
.
Bunun üstüne Alveric Elfdiyarı’ na gitmek için cadı ziroonderel ‘e büyülü bir kılıç yaptırıp yollara düşer.  Tek bir mavi günde Elfdiyar’ında Lirazel’i alıp kendi ülkesine döner. Döndüğünde on yıldan uzun bir sürenin geçtiğini farkına varır.
.
Alveric ve lirazel’ in  bir oğlu olur ve adını Orion koyarlar. Fakat ölümlu bir insan ve ölümsüz bir prenses iyi mi yaşar. Prenses Elfdiyarına geri dönmek mecburiyetinde kalır yoksa ölecektir. Sevdigi adamı ve oğlunu ardında bırakarak gider. Ama anılarından ve özlemlerinden kurtulamaz ve her geçen gün kızının mutsuzluğunu gören  Elfdiyarı kralı bir sihir yapar ve sonsuza kadar mutlu yaşalar.
.
Benim benzer biçimde kurgu severseniz kesinlikle keyifle okunacak bir kitap:) ben sevmiş olarak okudum. Bu araştırma yazımda burda dursun.
.
#okudumbitti # 🙂
.
kitap/kitap–190742
yazar/i10078 (ѕνgι∂мя)

Ilk olarak kitaba büyük umutlarla başladım diyebilirim. Kitabın İthaki’nin Unutulmuş Fantastik Klasikler serisi içinden olması ve fazlaca büyük yazarları etkilemiş bir yazar tarafınca yazılmış olması bu umutların sebebiydi. Yazar Lord Dunsany ise çağıl fantastik edebiyatın temellerini atan yazarlardan birisi. Bilhassa Tolkien okuyucuları evrenin bazı yanlarını da tanıdık bulmuş düzgüsel olarak.
Kitap 240 sayfa kadar ve aslen fantastik öğelerle dolu. Troller, elfler, periler, tek boynuzlu atlar ve cadılar var. Ayrıca büyülü dünya ile bizim dünyamızı ayıran sınır, orada geçen bir günün burada on yıllara karşılık gelmesi benzer biçimde birçok küçük evren kurgusuna dair detay da var sadece ortada bir vaka örgüsü yok.
-Burada küçük bir spoiler vereceğim
Kısacası Erl halkı bir sihir lordu tarafınca yönetilmek istiyor bu yüzden de kral oğlunu Elfdiyarı’na gönderip prenses ile evlen diyor. Evleniyorlar ve Orion isminde bir oğulları oluyor. Tabi prenses Lizarel ve Alveric bambaşka iki insan ve mutlu bir ilişkileri yok. Lizarel sonunda Elfdiyarı’na dönünce Alveric seneler süresince Elfdiyarı’nı arıyor
-Spoiler sonu.
Kitap ilk başta güzel başlasa bile mevzuya ya da karakter gelişimine katkısı olmayan mevzular üstünde fazlaca durulmuş. Mesela troller kitapta en fazlaca informasyon sahibi olduğumuz türlerden birisi olabilir fakat mevzuya hiçbir şekilde katkısı yok bunların. Ya da Orion’un tek boynuz avları hakkında sayfalarca yazı yazılmış. Ki bunun da bir amacı yoktu Orion yalnız zevk için tek boynuzlu öldürüyor?? Alveric deli divane Elfdiyarı’nı ararken ve Orion tüm gününü avda geçirirken bu krallığı kim yönetiyor? Karakterlerin de aynı şekilde pek derinlikleri yok. Neredeyse hiçbiri hakkında hiçbir şey bilmiyoruz, karışık bir karakter yok kitapta.
Yazıldığı vakit 1924 ve hemen hemen bu türde verilen ilk eserlerden olduğundan doğal olarak ki saygı duymak gerek. Bugün okuduğumuz pek fazlaca fantastik kitabı ve onların yazarlarını etkilemiş sadece ben okurken zevk aldım mı? Maalesef hayır. Kitabı bitirmem neredeyse 10 gün sürdü ve bir süre sonrasında kitap ve karakterler o denli umrumda bile değildi. Kitabı okurken heyecanlandığım 10 sayfa ya vardı ya yoktu. Tabi kitaba daha felsefik bir gözle bakıp değişik temalar bulabilirsiniz ve bu şekilde de kitabı sevebilirsiniz. Kaldı ki kitap bugün yazılsa ve 4-5 ciltlik bir kitap olsa mükemmel olurdu zira temelleri aslen sağlam. (Sıla Sinem Demirhan)

Elfdiyarı Kralı’nın Kızı, İthaki Yayınevi’nin Unutulmuş Fantastik Klasikler serisi içinde beşinci sırada çıkan kitabıdır. Kitabın çevirmeninin Cihan Karamancı bulunduğunu öğrendiğimden beri sıranın bir an ilkin beşinci kitaba gelmesi için sabırsızlanıyordum. Heyecanım boşa çıkmadı ve seride şimdiye kadar okuduklarım içinde Elfdiyarı Kralı’nın Kızı en sevdiğim kitap oldu.
Lord Dunsay, malum diyarlar şu demek oluyor ki Dünya ile bilinmeyen bir yer olan Elfdiyarı içinde masal tadında bir kitap yazmış. Elfdiyarı için oluşturduğu düşünce oldukça etkisinde bırakan olmuş. İki diyar içinde mevcud dönemin yaşanış farkı, bizlere fazlaca basit gelen hatta farkına bile nadiren vardığımız gündelik yaşama ve değişime bir mucize havası katmış. Yazar, asla dikkatimizi çekmeyen bu mucizeyi mükemmel betimlemelerle anlatmış. Kitapta Ziroonderel’e yaşam veren cadı kurgusu da hakkaten güzeldi. Bana bakılırsa kendi güçleriyle elf güçlerini geride bırakan Cadı Ziroonderel, maalesef bir yan karakter.
Fantastik bir kitap okumak isteyen fakat hem de zihnini yormak istemeyenlere önerebileceğim akıcı bir kitap. (Sussie)


Elfdiyarı Kralının Kızı PDF indirme linki var mı?


Lord Dunsany – Elfdiyarı Kralının Kızı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Elfdiyarı Kralının Kızı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lord Dunsany Kimdir?

Edward John Moreton Drax Plunkett, Dunsany’nin 18. Barosu İngiliz-İrlandalı bir yazar ve oyun yazarıydı; eserleri, çoğunlukla düşlem tarzında, Lord Dunsany adı altında gösterildi. Çalışmalarında doksantan fazla kitap yaşamı süresince gösterildi ve hem orijinal emekler hem de derlemeler ortaya çıkmaya devam etti. Dunsany’s reuvre’de yüzlerce kısa öykünün yanı sıra oyunlar, romanlar ve makaleler de yer ediniyor. Kısa öykülerinde ve oyunlarında büyük ün ve başarı elde etti ve 1910’larda İngilizce konuşan dünyanın en büyük yaşayan yazarlarından biri olarak kabul edildi; Bugün en iyi 1924 fantastik romanı Elfland’ın Kızı Kralı ile tanınır.

İrlanda’nın soyundan ikinci en eski unvan olan 1439’da Londra’da doğup büyüyen Dunsany, İrlanda’nın en uzun yaşamış olduğu evi olan Tara’daki Dunsany Kalesi’nin WB Yeats ve Lady Gregory Dublin Trinity College’den onursal doktora aldı, İrlanda’nın satranç ve tabanca vuruşu şampiyonu oldu ve fazlaca gezi etti ve avlandı. Apandisit saldırısından sonrasında Dublin’de öldü.


Lord Dunsany Kitapları – Eserleri

  • Elfdiyarı Kralının Kızı
  • Yann’ın Ülkesi


Lord Dunsany Alıntıları – Sözleri

  • Yapraklardan tarafa, dedi. Tüm güzelliklerin bulunmuş olduğu istikamete. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • Eski anılar onu bırakmıyor, hoş anılar etrafına akın ediyordu.. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • “Biz burada tanrıları öldürmesin diye Zaman’ın elini ayağını zincirliyoruz, dedi.” (Yann’ın Ülkesi)
  • “Bu kentte hangi tanrılara taptıklarını sormuş oldum, Zaman’ın hemen hemen öldürmediği tüm tanrılara, diye yanıt verdi.” (Yann’ın Ülkesi)
  • Ömürlerinin son günlerindeki pek fazlaca dökülmüş yaprağın yapmış olduğu benzer biçimde onlarda güzden gelme görkemiyle Alceric’e yol gösterdiler. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • “Sessizlik ve dalgalar, sonrasında tekrardan dalgalar ve sessizlik.” (Yann’ın Ülkesi)
  • “Ey sokak lambası, benim karanlıktaki kardeşim, gecenin akıntısında sana sığınan fazlaca fazla yıkıntı oldu mu? Uyuma kardeşim, uyuma. Oldukca fazla yıkıntı vardı fakat onlar senin için değildi.” (Yann’ın Ülkesi)
  • “Gece çökmeden derhal ilkin, açıklıktan bir pus benzer biçimde çiçek kokuları yükseliyor ve düşen her çiy damlası sanki kendi üstünde cennetin bir yansımasını taşıyordu.
    Alacakaranlığın, tam da Yeryüzü’ne bir öpücük kondurduğu saatlerdi.” (Yann’ın Ülkesi)
  • “… daha sonra Kader’e karşı bir öfkeye kapıldılar ama en sonunda ilerlemeye devam ettiler; çünkü ilerlemek düşünmekten daha iyi gibiydi.” (Yann’ın Ülkesi)
  • “Artık güneş batmıştı, onunla birlikte yeryüzünün ve gökyüzünün tüm renkleri yaklaşan gecenin önünden birer birer kayarak sanki bir festival düzenliyordu.” (Yann’ın Ülkesi)
  • Oranın mis benzer biçimde, sonsuz düşteki düşsel havasında hiçbir şey kıpırdamaz, solmaz yada ölmez; hiçbir şey hareketliliğe, değişimde yada yeni bir şeyde mutluluk aranmaz, çoşkusunu bunun yerine , o esrarengiz çimenlikte sihir veya şarkı vasıtasıyla ilk kez yaratıldığındaki kadar yoğun bir ışık saçarak şimdiye dek varlığını sürdürmüş olan güzelliğinin devamlı tefekküründen alır.. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • ” Bu kentteki insanları uyandırır korkusuyla bu kapıda kimse sual soramaz. Zira bu kentin insanları uyandığında tanrılar ölecek. Ve tanrılar öldüğünde insanoğlu artık düş göremez.” (Yann’ın Ülkesi)
  • “Geri dönmek zorunda kalırsa yükü hafifleyeceği için bu son günlerde daha hızlı yol alabileceğini ummuştu. Fakat çirkinliklerini renklendiren umut kaybolduktan sonra o tekdüze kayaların, kasvetleriyle insanı yorma ve moralini bozma güçlerini hiç düşünmemişti.” (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • “Sakalları beyazlamış, çok uzun ve çok çetin bir yolculuk yapmışlardı; artık onlar için işlerinden elini eteğini çekip hafif düşlerinde gelecek yıllar yerine geçmiş yılları görme vakti gelmişti.” (Yann’ın Ülkesi)
  • Bir sihir lordu tarafınca yönetilmek isteriz. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • …o diyarda ki hiçbir şeyin selamete ermeyeceğini söylemiş oldu. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • Rüyamda gördüm ki, fazlaca korkuç bir şey yapmışım bu yüzden cesedimi ne kara toprak ne de deniz kabul ediyordu ne de benim için cehennemde bir yer vardı. (Yann’ın Ülkesi)
  • Lakin anıların yakabileceği hiçbir ışık rutubetin yerden yükseldiği ve Ayaz’ın aniden bastırdığı o kasvetli akşamlarda kamp kuran şeylerin çoğunu aydınlatacak kadar kuvvetli değildi. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • Büyük balığın, yeşil yosunların, koyu renklerin düş kurduğu ve ışığın uyuduğu derin bir gölete ona yabancı bir diyardan bir taş atarsanız koca balık kıpırdanır, renkler hareketlenip değişmiş olur, yeşil yosunlar titrer, ışık uyanır, fazlaca sayıdaki şey ağır ağır hareketlenerek değişim gösterir. Bir süre sonrasında gölet tekrardan durulur. Alceric alacakaranlıkta hududu aşıp esrarengiz ormanda geçtiginde de bu şekilde olmuştu. (Elfdiyarı Kralının Kızı)
  • Dünya’da yeri olmayan tüm seyyah şeylere nalet olsun. (Elfdiyarı Kralının Kızı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş