Eğitim

Elric: Tanelorn’u Kurtarmak – Michael Moorcock Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Elric: Tanelorn’u Kurtarmak – Michael Moorcock Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Elric: Tanelorn’u Kurtarmak kimin eseri? Elric: Tanelorn’u Kurtarmak kitabının yazarı kimdir? Elric: Tanelorn’u Kurtarmak konusu ve anafikri nedir? Elric: Tanelorn’u Kurtarmak kitabı ne konu alıyor? Elric: Tanelorn’u Kurtarmak PDF indirme linki var mı? Elric: Tanelorn’u Kurtarmak kitabının yazarı Michael Moorcock kimdir? İşte Elric: Tanelorn’u Kurtarmak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Michael Moorcock

Çevirmen: Barış Tanyeri

Editör: Alican Saygı Ortanca

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053755166

Sayfa Sayısı: 512


Elric: Tanelorn’u Kurtarmak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Fırtınayaratan bir pusulanın iğnesi gibi döndü ve Elric’in hissiz kolu da onunla birlikte hareket etti. Kılıç, Kaos’un sekiz noktasını çizermiş gibi sekiz yöne doğru savruldu. Av kokusu almış bir köpek gibi arayış içindeydi. Sonra kılıcın garip metalinin içinden bir haykırış yükseldi; Elric bunun zevk dolu bir çığlık olduğunu biliyordu.”

Lanetli ırkının yitik imparatoru, yalnız kahraman, akraba katili, âşık… Michael Moorcock’ın yarattığı efsanevi karakter Melnibonéli Elric, serinin ikinci kitabı Tanelorn’u Kurtarmak’ta sıradışı evrenlerdeki gizemli ve heyecanlı yolculuğuna Zaman’ın ve Mekân’ın mühürlü kapılarının ardında, geçmişte ve gelecekte, değişik isimlerle ve de değişik yoldaşlarla devam ediyor. Elric’in rün kılıcı Fırtınayaratan ise bu yolculukların şarkılarını her daim en kanlı ve en kasvetli ezgilerle söylüyor.

Usta yazar Michael Moorcock’ın yarattığı, fantastik edebiyatın en iyi eserlerinden önde gelen Tanelorn’u Kurtarmak’ta daha ilkin Moorcock koleksiyonlarında yayımlanmayan üç değişik hikâye de içeriyor: “Ezeli Şampiyon”, “Yeşim Adamın Gözleri” ve “Seyyar Orman.”

“Moorcock’ı okuduktan sonra tüm hayatım değişti.”

-Neil Gaiman

“Moorcock’ın kitaplarını okumadıysanız çok büyük şeyler kaçırıyorsunuz.”

-Brandon Sanderson

“Tolkien sonrası İngiliz fantastik edebiyatının en iyi yazarı.”

-Michael Chabon


Elric: Tanelorn’u Kurtarmak Alıntıları – Sözleri

  • Ölüm olmadan yaşamın bir anlamı yoktur.
  • İnsan birini sevmeye zorlayabilir mi kendini?Aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?
  • Yalnızca sulh, fakat sanırım insanlık ihtiyarlıktan ölene kadar bu gezegen barışa haiz olamayacak.
  • Yaşamı oldukca sevdiğim söylenemez, fakat kıymet verdiğim şeyler var; ruhum örnek olarak.


Elric: Tanelorn’u Kurtarmak İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ah bu beeeenn…: Yine Hüsraannn… Oldukca üzgünüm dostlar, sevmediğim bir huyum var. Bir seriyi okurken hikayenin kronolojik sırasına bakılırsa okumayı seviyorum. Elric 1 de malesef Elric’in öldüğünü ve Elric evreninin sona erdiği hikayeyi okuyoruz. Bu kitapta ise hikayeler arasındaki boşluklar dolduruluyor. Elric’in Cymorill’i öldürmeden önceki zamanı anlatılıyor. Tanelornun kurtarılması anlatılıyor. Hikayede mesele yok, sorun bende. Şimdi Elric in öldüğünü biliyorum ya bu benim canımı sıkıyor. Tüm hikayeleri okuyup son olarak Elric in öldüğü hikayeyi okumak arzu ederdim. Bu benim kişisel tercihim heralde… Şimdi gelelim Moorcock’un müthiş hayal yaşamına, Tek başına bir türü (fantastik) değiştirdi bu adam. Bu türün ana deposu bence bu. Elric’den ilkin ve Elric’den sonrasında diye ayırsak yanlış olmaz heralde. Zira her satırında esin var. Bir hikayeden yüzlerce kitap çıkar kiii çıktıda aslına bakarsan 🙂 Elricin geçmişini öğrenmek oldukca güzel doğal olarak, fakat ben ilk başta söylediğim şeyi tercih ederdim… Muhtemelen birkaç ay sonrasında seriyi bu sefer öykü sırasına bakılırsa okuyacağım, Ama sizin bu şekilde bir takıntınız yoksa, Moorcock’un yaşamına hepinizi çağrı ediyorum. Anlatılmaz yaşanırın canlı örneğidir Elric. Hepinize iyi okumalar arzuluyorum dostlarım. Sonraki incelemede görüşmek suretiyle, sağlıcakla kalınca… (Furkan Eyüboğlu)

Ilk kitabı okuduktan sonrasında Moorcock’un kendini daha çok geliştirmiş olmasını daha etkisi altına alan hikayeler yazmış olmasını umuyordum fakat malesef hayal kırıklığına uğradım. Eternal Champion vakası beni kendine çekemedi, şundan dolayı Elric dışındaki hikayeler hakkaten bunaltan ve çekilebilir benzer biçimde değil. Kitabı tamamlayamadan bıraktığım için üzgünüm. Belki ilerde kalan öyküleri de bitiririm. Şimdilik başka kitaba geçmeyi daha uygun buldum. (Fatih Y.)


Elric: Tanelorn’u Kurtarmak PDF indirme linki var mı?


Michael Moorcock – Elric: Tanelorn’u Kurtarmak kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Elric: Tanelorn’u Kurtarmak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Michael Moorcock Kimdir?

Michael John Moorcock bayağı bir orta derslik ailenin evladı olarak 18 Aralık 1939 senesinde Londra’da dünyaya geldi. II. Dünya Savaşınınyıkıntıları içinde büyüdü. Pek parlak bir talebe değildi. Daha küçükken bile gazeteci olmak istiyordu. Onlu yaşlarına vardığında fanzinler çıkartmaya başladı. Birkaç yıl sonrasında öykülerini ve yazılarını satmaya başladı. 1956 senesinde, yalnız on altı yaşlarındayken, Tarzan Dergisinin (Tarzan Adventures) editörü oldu. Ancak bu dergide fazla çalışamadı. Bir çizgi roman olan Tarzan Dergisinde daha çok yazı bulunmasını istediği için dergiden ayrılmak mecburiyetinde bırakıldı. Ardından Sexton Blake Kütüphanesi (Sexton Blake Library) adlı dergide editörlük yapmış oldu.

Bu yıllarda yazarlığın yanı sıra öteki bir tutkusu olan gitar çalmaya da yöneldi. Soho’da kafelerde ve hatta bir genelevde bile çaldı. Fleetwood Mac grubundan Peter Green ile tanışıklığı bu günlere dayanır. Sonraları Paris’de de müzisyenlik yapmış oldu. Avrupa’da bir süre dolaştıktan sonrasında yine İngiltere’ye döndü.

Bu dönemde yazmaya başladığı Elric kitapları ile tanınan bir yazar oldu. 1964 senesinde İngiliz bilim kurgu dergisi Yeni Dünyalar (New Worlds) dergisinin editörü oldu. Basit sayılabilecek bir bilim kurgu dergisi olan Yeni Dünyalar’ı, altmışların alternatif kültürün bir aracı yapmış olduğu benzer biçimde, modern roman anlayışının da önünü açtı. Bu başarısında J.G. Ballard veBrian Aldiss benzer biçimde yazarların hikâyelerini yayınlamasının mühim tesiri oldu.

Yetmişlerde yine müzik ile ilgilenmeye başladı. İsmini Dorian Hawkmoon adlı karakterinden alan Hawkwind adlı bir grupta çaldı. Grubun The Black Corridor (Kara Koridor) adlı albümünde, Moorcock’un aynı adlı kitabından bire bir alıntılar vardır. 1975’de kaydettiği ve Hawkwind grubunun üyelerinin de çaldırmış olduğu The New Worlds Fair (Yeni Dünyalar Panayırı) adlı albümü 1981’de gösterildi. Ayrıca Black Blade (Kara Kılıç) adlı Blue Oyster Cult albümünün sözlerini yazdı. Bu albüm adını Melnibone’lu Elric’in kılıcı Fırtına Koparan’dan (Stormbringer) almaktaydı. Günümüze kadar Blind Guardian, Summoning, Domine ve Cirith Ungol müzik grupları Moorcock’tan esinlendikleri şarkılar yazmışlardır.

Seksenlerden sonrasında Moorcock daha “saygın” sayılabilecek Londra Ana (Mother London) ve Bizans Dayanıyor (Byzantium Endures) benzer biçimde kitaplar yazdı. Tarzındaki değişmeye karşın yeni kitaplarında eski karakterlerine devamlı göndermeler yapmış oldu. Bu karakterler hakkında yeni hikâyeler de yazdı.

Moorcock yazmış olduğu düşlem hikâyelerinde, yaratmış olduğu Ebedi Kahraman (Eternal Champion) ve Çoğulevren (Multiverse) kavramlarını sıkça kullanmıştır. Biroldukca paralel boyut ya da gerçeklikten oluşan çoğulevrende kimlikleri değişen, sadece aynı özden oluşan ya da seçilen Ebedi Şampiyonlar yalnız iyilik ve fenalık arasındaki dengeyi sağlamak için değil, bununla birlikte seviye ve kaos arasındaki dengeyi sağlamak için de savaşım ederler. Kullanılan bu iyi-fena ve seviye-kaos kavramları “Zindanlar ve Ejderhalar” (Dungeons & Dragons) kitaplarında yönelim (alignment) için kullanılmıştır. Kimlikleri değişen bu kahramanların yolları çeşitli hikâyelerde kesişir. Ebedi Şampiyonların muhtemelen en ünlüsü, altmışlı yılların sonunda yazmaya başladığı Melnibone’lu Elric’dir. Elric sıradışı bir kahraman olarak dikkat çeker. Hükümdarı olduğu, yüzyıllardır insan diyarlarına hükmeden efsanevi imparatorluğun, sevilmiş olduğu hanım için yağmalanıp yıkılmasına göz yummuş bir imparatordur. Sevdiğini kurtarabilmek için kaosun hizmetkarı bir iblis ile antlaşma yapar ve kana susamış kılıç “Fırtına Koparan’ı” taşımaya adım atar. Bu kılıç ile albino ortak bir yaşam sürerler. Elric kılıç için kıyım yaratırken, kılıç da ona yoksun olduğu gücü sağlar. Diğer düşlem hikâyelerindeki kahramanların aksine iyilik için savaşmaz. Burnunun dikine gider, işine geleni yapar. Elric’in nerede ise yapmış olduğu kahramanca ya da kahramanca sayılabilecek işler, tamamen şartları onu o noktaya getirmesi ile olur. Belki de buna çoğulevrende bir Ebedi Kahraman da olması niçin olur. Onu bir çok vakit şartlar zorlar. Biroldukca boyutun kesişimindeki ortak bir noktada yer edinen efsanevi kent Tanelorn için savaşması da benzer bir halde gelişir. Aşağıda birazcık daha detaylı değineceğim benzer biçimde Moorcock’un yarattığı karakterlerin kahramanlıklarını şartlar belirler.

Köln Dükü Dorian Hawkmoon başka bir Ebedi Kahraman olarak karşımıza çıkar. Günümüzden ortalama bin yıl sonrasında geçen hikâyede, büyük savaşlar ve yıkımdan sonrasında geride kalan dünya anlatılır. Hikayelerdeki kötü karakterler olan Grenbretan şu demek oluyor ki Büyük Britanya, Moorcok’un İngiltere ve birçok ülke için yapmış olduğu eleştirileri bünyesinde barındırır. Yazarın da ondan sonra açıkça belirteceği benzer biçimde kitaplardaki göndermeler bilgili olarak oldukça net ve belirgin olarak yapılmıştır. Elric benzer biçimde şartların kurbanı olan Dorian Hawkmoon kaos ve seviye, iyilik ve kötlük arasındaki savaşım de yerini alır.

1967 senesinde yazmış olduğu İşte O Adam (Behold the Man) ile Nebula ödülü kazanan Moorcock, bu kitapta zamanda geriye giderek aslen zeka özürlü olan Nasıralı İsa’nın yerine geçerek İsa Mesih olan vakit gezgini Karl Glauger’i anlatır. Glauger organik bir vakit makinesi ile geçmişe, Roma hakimiyetindeki Kudüs ve eşrafına seyahat yapar. Kullandığı vakit makinesinin bir rahim biçimindedir. Bu onun tekrardan doğuşunu simgeler. Ne kadar kaçarsa kaçsın, direnirse dirensin sonunda İsa Mesih rolünü canlandıran çarmığa gerilir. Belki de mevcut Hristiyan inancı ile dindar hatta dinsiz sayılabilecek önde gelen Glauger İsa’nın şahadetini öykünmek eder. Moorcock’un İşte O Adam’ın Türkçe baskısının önsözünde yazdığı benzer biçimde, onun karakterlerinin kahramanlıkları sıkıntılı şartlar ve baskı sebebi ile ortaya çıkar.

Moorcock ek olarak seneler içinde İsa Mesih’e göndermelerde bulunmaktan geri kalmaz. James Colvin adı altında yazdığı hikâyeler ve sevilen karakteri Jerry Cornelius’un baş harleri JC İsa Mesih (Jesus Christ) ile örtüşür.

Moorcock politik görüşlerini açıklamakdan çekinmez. Kendin açıkça “Kraliyet Karşıtı” olarak tanımlar. Konu bilim kurgu ve düşlem olunca, tutucu politik düşüncelerini eserleri ile insanlara empoze ettiklerini düşündüğü yazarları sert ve kendine özgü bir üslup ile eleştirmekten geri kalmaz. Ktulhu öykülerinin yaratıcısı H.P Lovecraft’ı hanım ve Yahudi düşmanı, ırkçı; I. Asimov ve A.C. Clarke ile bilim kurgunun en mühim yazarlarından biri olarak kabul edilen Robert Heinlein’ı militarist, sağcı olarak niteler ve yazıklarını Adolf Hitler’in Kavgam (Mein Kampf) ile eşleştirir; kapitalizm, rasyonel bencillik ve bireycilik üstüne emek harcamaları olan, Rusya doğumlu Amerikalı yazar ve düşünür Ayn Rand’ı “kuduz bir işçi sendikası ve sol karşıtı” olarak eleştirir. J.R.R. Tolkien’in yazdıklarını, hikâyelerdeki mutlu, kırsal İngiltere manzaralarından dolayı A.A. Milne tarafınca yazılan Winnie the Pooh öyküsüne benzetirken, Tolkien için “orta sınıf, hristiyan yobaz” kelimelerini kullanır. Bu yazarların öykülerinde çalışan sınıfı denetim edilmesi, doğru kişiler tarafınca yönetilmesi ihtiyaç duyulan bir mahluk benzer biçimde göstererek hepimiz için dinsel ve ototirer bir seviye içinde tek bir hakikatı savunmalarını, her türlü seviye karşıtılığını “kötülük” olarak nitelemelerini ve savaşın tek yol bulunduğunu savunmalarını eleştirir.

Yazarlar ile alakalı birçok eleştirisinin yanı sıra H.G Wells, Joanna Russ, Philip K. Dick, John Sladek, Thomas M.Disch, benzer biçimde yazarları ise yazdıkları eserleri ve duruşları için över.

Bu günlerde Moorcok dostları Mervyn ve Maeye Peake ile alakalı yaşam öyküsü üstüne iş koşturmacasındadır. Son kitabı The Metatemporal Detective 2007 senesinde basılması planlanmaktadır.


Michael Moorcock Kitapları – Eserleri

  • İşte İnsan
  • Elric: Ruh Hırsızı
  • Melnibone’lu Elric Destanı
  • Kader Denizlerindeki Denizci
  • Beyaz Kurt’un Kaderi
  • Elric: Tanelorn’u Kurtarmak
  • Kara Kılıç’ın Laneti
  • Kaybolan Kule
  • Elric: Uyuyan Büyücü
  • Fırtına Yaratan
  • Elric: Dük Elric
  • Elric: Rüya Diyarlarında
  • Elric: Kılıçlar ve Güller
  • Modem Zamanlar 2.0
  • Şafak Kılıcı
  • Kafatasındaki Mücevher
  • Rünlü Asa
  • Deli Tanrı’nın Tılsımı


Michael Moorcock Alıntıları – Sözleri

  • Ben yanlış zamanda doğmuşum Monica. Bu mantık çağlarında bana yer yok. Sonunda beni öldürecek. (İşte İnsan)
  • Bir insan bayağı bir yaşam sürüp bayağı aktivitelerle meşgul olurken kimsenin duygularını incitmemeyi iyi mi başarabilirdi? İnsanlar niçin birbirlerine karşı bu kadar gaddardı? Neden savaşlar vardı? (İşte İnsan)
  • Yalnızca sulh, fakat sanırım insanlık ihtiyarlıktan ölene kadar bu gezegen barışa haiz olamayacak. (Elric: Tanelorn’u Kurtarmak)
  • Avucuma birazcık para say ben de sana geleceğini anlatayım. Biraz daha fazlasını say bugünü anlatırım. (Modem Zamanlar 2.0)
  • Eşsiziz ikimiz de; bizi terk eden bir son zamanların ürünleriyiz. Bu çağa bizlerden nefret etmesi için bir sebep verelim! (Elric: Ruh Hırsızı)
  • Tuzağa düştüm. Batıyorum. Kendim olamıyorum. Diğer insanların beklentileri tarafınca şekillendirildim. Herkesin kaderi mi bu? (İşte İnsan)
  • —Tanrım?
    —Tanrım?
    —Tanrım?
    —Cevap Yok. (İşte İnsan)
  • “O halde dünya zannettiğimden oldukca daha büyük bir yermiş,” dedi Elric.
    “Evet, öyleki,” dedi Erekose. “Üstünde yelken açtığımız bu denizin bir dünyadan fazlasını kapsadığı teorisinden bahsetseydim ne derdin?”
    “Sana inanmaya niyetlenirdim.,” dedi Elric gülümseyerek. “Böylesi teoriler okudum. Dahası kendi dünyam dışındaki dünyalarda maceralara atıldım.” (Elric: Dük Elric)
  • ‘ Rehberlik teklifleri her daim kabul edilmeli fakat asla güvenilmemelidir.’ İkincisi; ‘ Aşina olandan kork.’ Üçüncüsü; ‘Garip olan temkinlice kucaklanmalıdır. ‘ (Elric: Rüya Diyarlarında)
  • “Bazen umutsuzluk içinde iyi bir tanrıya sığınmak istiyorum Shaarilla. Geceleri uykusuz bir şekilde yatarken aklım başımdan gidiyor; beni kendine çekecek, ısıtacak, koruyacak, evrenin kao-tik karmaşıklığında düzen olduğunu söyleyecek bir şey -herhangi bir şey- için siyah çorak toprakları geziyor; bana gezegenlerin bu yapısının bir düzene ait olduğunu, yalnızca kötü anarşi sonsuzluğundaki kısa ve parlak bir aklıselimlik kıvılcımı olmadığını söylemesini istediğim bir şey arıyorum.” (Elric: Ruh Hırsızı)
  • Ve müzik. Müzik duyduğumda ağlarım. (Modem Zamanlar 2.0)
  • İnsanoğlu hakkaniyet olan bir dünyaya doğmadı fakat bu şekilde bir dünyayı yaratabilir.. (Elric: Ruh Hırsızı)
  • İnsanlar gerçek değişimden nefret ederler.. ve çoğu zaman yüzeysel, anlık değişimlerle doygunluk olurlar. (Elric: Kılıçlar ve Güller)
  • İnsanlar niçin birbirlerine karşı bu kadar gaddardı? Neden savaşlar vardı? (İşte İnsan)
  • Devasa sürüngenler soğuk gökyüzünde terfi etti. Ejder Efendileri’nin şarkısını coşkuyla söyleyen ve ejderlerini yönlendiren Elric’in uzun beyaz saçları, ağır siyah pelerini uçuşuyordu.
    Vahşi rüzgar atları süzülür bulutlar süresince,
    Korkunç boru öter avaz avaz
    Siz ve bizdik ilk fatihler,
    Siz ve biz olacağız en sonuncusu da (Kara Kılıç’ın Laneti)
  • “Her şeyi yöneten Seviye İtilmesin kenara elle;
    Toprak Kralları’na karşı gelen öpülsün taze bir ölümle.” (Elric: Ruh Hırsızı)
  • Din korkunun yaratımıydı. Bilgi korkuyu yok eder. Korku olmadan din hayatta kalamaz. (İşte İnsan)
  • “Nihayetinde şahıs kendini yalnızca eylemleriyle değerlendirebilir,” diye geçirdi içinden Elric. “Yaptıklarıma baktım, yapmak istediklerime ya da yapmak istediğimi düşündüğüm şeylere değil. Ve yaptıklarım aptalca, yıkıcı ve amaçsızlardı. (Elric: Uyuyan Büyücü)
  • Kuvvetli bir kötülükle savaşmak için kuvvetli bir fenalık gerekir. (Elric: Ruh Hırsızı)
  • Eğer hakkaten geçmişle bağlarımızı koparmak isteseydik, tek mantıklı gelen şeyi yapardık. Kendi kendimizi öldürürdük. (Modem Zamanlar 2.0)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş