Kripto Para

En İyi 5 Likidite Havuzu Sağlayıcısı Nedir?

en iyi 5 likidite havuzu saglayicisi nedir 6250c28ba75ef

Merkeziyetsiz finans (DeFi) Blockchain takviyeli proje dünya genelinde milyonlarca insanı kendine çekmiş olduğu için şu anda kripto para ünitesindeki yeni altına hamle olarak kıymetlendirilebilir. Likidite havuzları, geçmişte birçok Merkezi Olmayan Borsalar (DEX’ler) tarafınca kullanılan sipariş defteri modelinde bir yükseltme oldukları için DeFi’nin kıymetli bir tarafıdır. Uniswap, Balancer ve Curve suretiyle diğeri protokollerde değişik likidite havuzları vardır ve DeFi’deki en kafi 5 likidite havuzu sağlayıcısını inceleyeceğiz.

Likidite Havuzu Nedir?

Likidite havuzu terimi, bir DeFi protokolünün akıllı mukavelesinde kilitlenen bir token havuzunu tabir eder. Likidite havuzları, likidite sağlayarak ticareti kolaylaştırır ve Uniswap, Curve, vb. suretiyle birçok merkeziyetsiz borsa (DEX’ler) tarafınca benimsenir. Likidite havuzunu birinci kullanan İsviçre merkezli Bancor Protokolüydü, fakat Uniswap geniş çapta tanınan hale geldi.

Likidite havuzu, Coinbase suretiyle standart borsalar tarafınca kullanılan sipariş defteri modelinde bir yükseltmedir. Bu sipariş defteri modeli, NYSE ve NASDAQ suretiyle klasik borsalarda da uygulanmaktadır.

Sipariş defteri modelinde, bir sipariş başlatmak için talep arzı karşılar; naturel olarak, alıcılar varlığı elde edilebilecek en düşük fiyattan satın alarak karı maksimize etmek isterler, bir varlığı elde edilebilecek en düşük fiyattan satın almak isterler, tıpkı formda satıcı da o varlığı mümkün olan en yüksek fiyattan satmaya çalışır. Ticaretin gerçekleşmesi için, her iki tarafın da o varlığın fiyatı üstünde mutabakata varması gerekir. Bu başarılmadığında, tecim düşme riski altındadır. Bu durumda piyasa yapıcılar devreye girer.

Piyasa yapıcılar, ticareti kolaylaştırmak için muhakkak bir varlığı satın almak ya da satmak için her zaman hazır olan traderlardır. Alıcılar ve satıcılar için yol gösterici olarak hareket ederler, böylelikle her iki tarafın da satın almadan ya da satmadan evvel kesinlikle başkasına gereksinimi yoktur. Bu model muhteşem fakat DeFi’de uygularken zorluklarla karşılaşmış olduğu tespit edildi; süreç oldukça yavaştır, nispeten daha kıymetlidir ve makûs kullanıcı tecrübesine niçin olabilir. Bunun sebebi, sipariş defteri modelinin büsbütün piyasa yapıcılara dayanmasıdır. Üreticiler ekseriyetle fiyatlarını daima değiştirerek bir varlığın mevcut fiyatını izlerler, bu da oldukça sayıda siparişin sistemi tıkamasına ve kimi durumlarda sipariş iptallerine neden olur. İşte burada likidite havuzu devreye giriyor.

Bir likidite havuzu, bir token çifti ihtiva eder.DAI/ETH ve havuzun fonksiyonu, kelam mevzusu makul token değişimi çifti için yeni bir pazar sağlamaktır.

Yeni havuza likidite elde eden birinci kullanıcı, havuzdaki varlıkların açılış fiyatını belirleme özgürlüğüne haizdir ve platform tarafınca havuza her iki tokenin tıpkı ölçüsünü sağlaması için teşvik edilir. Bu başarıldığında, likidite sağlayıcı, havuza sağladıkları likidite ölçüsüne denk olan (Likidite Sağlayıcı) LP tokeni olarak malum hususi bir token ile ödüllendirilir. Sürecin yürütülmesinden elde edilmiş %0,3’lük bir fiyat ondan sonra havuzdaki tüm likidite sağlayıcıları ortasında dağıtılır.

Likidite havuzu tarafınca bir ticaretin başarı göstermiş bir şekilde kolaylaştırılmasından sonrasında, token çiftlerinin fiyatı, Otomatik Piyasa Yapan (AMM) adı verilen akıllı kontratlarla otomatikman ayarlanır.

Sonuç olarak, likidite havuzundaki token’ların oranı, token satışının fiyatını belirler. Mesela, bir trader bir USDT/ETH havuzundan ETH satın alırsa, ETH fiyatını çoğaltmak için trader ETH arzını azaltır ve USDT arzını artırır. Bunun bir sonucu olarak, ETH’nin fiyatı kıymet kazanır ve bu da USDT’nin fiyatında bir düşüşe niçin olur. Fiyat hareketi, havuzun büyüklüğü ile orantılı olan tecim büyüklüğü ile orantılıdır.

en iyi 5 likidite havuzu saglayicisi nedir 6250c29102d55

DeFi’deki likidite havuzlarının avantajlarından kimileri şunlardır:

  • Daha düşük gas tutarları.
  • Yatırımcıların otomatik akıllı sözleşme yöntemiyle havuzlara likidite sağlamasına olanak sağlar.
  • Likidite sağlayıcıları artık AMM’nin benimsenmesi yöntemiyle kar elde edebilir.

Artık likidite havuzlarının gerisindeki konsepti anladığımıza nazaran, en muntazam 5 DeFi likidite havuzu sağlayıcısına göz atalım.

Uniswap

Uniswap ETH/ERC-20 token eşleştirmesi için akıllı bir mukaveleyi destekleyen merkezi olmayan bir borsadır. Bu, Uniswap’ın ETH’yi diğer rastgele bir ERC-20 tokeni ile otomatikman ve merkezi olmayan bir halde değiştirmenize müsaade verdiği manasına gelir.

Rastgele bir token için ve listeleme maliyeti olmadan yeni bir likidite havuzunda yeni bir değişiklik çifti oluşturmanıza müsaade veren açık kaynaklı bir borsa işletir. Lakin platform, likidite sağlayıcıları ortasında orantılı olarak dağıtılan %0,3’lük bir süreç fiyatı almaktadır.

Başka en muntazam likidite havuzları sağlayıcılarına emsal şekilde, likidite havuzuna kripto para ünitesi tedarik ettiğinizde, likidite sağlama karşılığında bir Uniswap tokeni (UNI) alacaksınız. Yani, mesela, likidite havuzuna DAI yatırırsanız, karşılığında orantılı seviyede Uniswap (UNI) tokeni alırsınız.

New York merkezli likidite havuzu sağlayıcısı, rakiplerinden kimi değişik niteliklere haiz. Fiyatları listelemek için Eser Pazarı Modeli (PMM) sistemini kullanır. PMM, tokenin kıymetini hesaplamak için süreçte alıcı ve satıcının sırasını kullanmak yerine, x * y = k olarak verilen bir denklemde rasgele sabitleri kullanır.

Denklemde, x ve y, Uniswap platformunda değiş tokuş için mevcut olan token ünitelerini temsil ederken, k, denklemde bir durağan(durgun) olarak kabul edilir. Tokenlerin süreç görmüş olduğu oran, havuzdaki her bir token ünitesinin fiyat pahasını belirlemede kıymetli bir faktördür. Mesela, OmiseGO (OMG) satın almak istiyorsanız Ethereum ile, OMG’nin kullanılabilirliği azalırken ETH’nin kullanılabilirliği artar, bu da OMG’nin daha yüksek bir piyasa kıymetine ulaşmasına ve hasebiyle bir likidite havuzunda bir süreç başlatmasına neden olur. Bu, sırf bir takas ya da takas olduğunda belirteçlerin pahasının değiştirileceği manasına gelir.

Curve Finance

Ocak 2020’de piyasaya sürüldü,Curve eşit kıymetteki kriptolar ortasında gerçek vakitli ticareti kolaylaştırmak için tasarlanmış, Ethereum blok zinciri ağı tarafınca desteklenen bir değişiklik likidite havuzudur. Curve, likidite havuzuna kripto para elde eden yatırımcılar için yüksek bir faiz oranı sunduğunu sav ediyor. Stabil kripto para değişken olmadığı için kullanıcılara düşük kayma sunar. Servis yedi değişik havuza haizdir. Bu havuzlardan dördü (Y, Compound, BUSD ve PAX) borç verme havuzlarıdır; bu, kullananların tecim ve borç verme süreçlerinden para kazanabilecekleri manasına gelir. Bu havuzlardan ikisi (sBTC ve sUSD) ticari süreçlerde teşvik sunar ve ikisi token tabanlı havuzlardır (REN ve sBTC).

Bu Curve Finance’i kullanırken alım satım yapmak, ekseriyetle tek bir süreç düzeneği sebebiyle düşük risklere haizdir.

DeFi alanında nispeten yeni olmasına rağmen, Curve Finance, DeFi alanında önder platformlardan biri olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu nedenle, hizmet ve token nispeten yeni olduğundan kişinin yatırımlarını sınırlaması tavsiye edilir.

Balancer

Balancer Finance, Eylül 2019’da Mike McDonald ve Fernando Martinelli tarafınca kuruldu.Balancer, bir takım likidite sağlayıcı platform tarafınca da benimsenen otomatik piyasa icra eden (AMM) protokolünü kullanır.

Balancer, likidite havuzlarına sağlanan 11 milyon dolardan fazla token’e haizdir ve tüm DEX’lerde olduğu suretiyle, bu havuzlar alım satımları kolaylaştırmak için kullanılacak ve böylelikle yatırımcılara likidite elde edecektir. Balancer havuzlarının iki ana alt kısmıdır:

Kontrollü/Hususi Havuzlar: Bunlara ayrıcalıklı havuzlar da denir; platformun sağlamış olduğu ortak havuzları kullanmamayı yeğleyen hususi şahıslar için oluşturulmuştur. Bu hususi havuzlarda çoklukla havuza büyük ölçülerde token elde eden yatırımcılar bulunur.

Kesinleşmiş/Paylaşılan Havuzlar: Bu havuzlara platformdaki tüm yatırımcılar erişebilir. Değiştirilemezler ve denetimli havuzların tersine durağan(durgun) bir operasyon sistemine sahiptirler ve ekseriyetle halka açıktırlar.

Balancer, üstte bahsedilen iki havuz çeşidinin yanı sıra, stabilcoin havuzları ve Likidite Önyükleme Havuzları dahil olmak suretiyle akıllı havuzlar da sağlar.

en iyi 5 likidite havuzu saglayicisi nedir 6250c2931292f

Bancor

İsviçre merkezli merkezi olmayan değişiklik platformu 2016 senesinde kuruldu ve Ethereum blok zinciri teknolojisi üstüne inşa edildi. Bancor otonom eşler ortası token alım satımları gerçekleştirmek için algoritmik piyasa üretimini (AMM) kullanır ve karşılığında her alım satım için süreç tutarları (%0,1 – 0,5) üretir.

Bancor’un likidite havuzu Bancor Relay olarak anılır ve bu platformun kullanıcıları, havuza yalnızca likidite ilave ederek bir havuzun süreç fiyatlarından hisse alabilirler. Ayrıyeten platformun havuz tokenini (ETHBNT) alacaklar. Bu Havuz tokenleri, likidite havuzlarındaki iyelik hisselerini sembolize eder. Bu, bir kullanıcı bir Bancor havuzuna likidite eklediğinde, havuza eklenen varlıkların sayısıyla orantılı olarak havuz tokenleri alacağı manasına gelir.

Havuz tokeninizin pahasını artırmanın üç yolu vardır; birincisi, süreçler esnasında havuzun oluşturduğu süreç tutarları, Bancor tarafınca sağlanan likidite sağlayıcılara yönelik teşvik programları, Bancor platformu tarafınca verilen havuz ödülleridir.

Bancor rölesinin bir diğeri özelliği, lokal tokeninin (BNT) oldukça bağımlılığının tesirleri sebebiyle likidite oynaklığı durumunda stabilcoin’in (USDB) piyasaya sürülmesidir.

Kyber Network

Kyber 2017 senesinde Loi Luu, Victor Tran ve Yaron Velner tarafınca kurulan Ethereum dayanaklı bir zincir üstünde likidite platformudur. Protokol, diğer DApp’lerin likidite havuzuna katkıda bulunmasını, merkezi olmayan atomik token takaslarının her yerde mümkün olmasını elde eden entegre bir sistem oluşturmasını sağlar. Bu, satıcılara platformlarında birden fazla tokenle hizmetler için ödeme kabul etme özgürlüğü verir ve tokenler tercih ettikleri tokene dönüştürülebilir, bu da satıcının token seçimine haiz olmayan kullanıcılara tokenlerini süreçler için kullanma fırsatı verir. Mahallî tokenine KNC denir.

Kyber Network topluluk tabanlıdır, zira KNC sahipleri, likidite havuzu sağlayıcılarına orantılı olarak bir ödül olarak hizmet etmek için ağ fiyatlarının sayısını dikte etme özgürlüğüne haizdir. Ayrıyeten kıymetli parametrelerin platform içinde uygulanması mevzusunda da kıymetli kelam sahibidirler.

Son Kelamlar

Likidite havuzları, merkeziyetsiz finansın seneler içindeki dinamizminin delilidir. Likidite her zaman kripto ekosisteminin ayrılmaz bir modülü olmuştur ve DEX’ler likiditeyi artırmanın yenilikçi yollarını arıyor. Kullanıcı tecrübesini en üst seviyeye çıkarmanızı sağlamak için likidite havuzu sağlayıcıları ve özellikleri hakkında kapsamlı bilgiye haiz olmanız önerilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş