Eğitim

Erdeme Dönüş – Ali Ayten Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Erdeme Dönüş – Ali Ayten Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Erdeme Dönüş kimin eseri? Erdeme Dönüş kitabının yazarı kimdir? Erdeme Dönüş konusu ve anafikri nedir? Erdeme Dönüş kitabı ne konu alıyor? Erdeme Dönüş PDF indirme linki var mı? Erdeme Dönüş kitabının yazarı Ali Ayten kimdir? İşte Erdeme Dönüş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ali Ayten

Yayın Evi: İz Yayıncılık

İSBN: 9786053260288

Sayfa Sayısı: 192


Erdeme Dönüş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Erdemler üstüne meydana getirilen emek harcamalar, ahlâk ile sıhhat içinde güçlü bir bağ kurulmasını elde etmiştir. Tarihsel sürece bakıldığında, binlerce senedir kadim geleneklerde ferdin yaşamı yaşama tarzının onun sağlığına pozitif yönde ya da negatif şekilde yansıyabileceği ifade edilmiştir. Günümüzde bilhassa pozitif psikoloji yaklaşımıyla bu kadim geleneklerin bakış açısının tekrardan gözden geçirilmesi yararlı görülmüş ve bu çerçevede pek oldukca emek harcama yapılmıştır. Bu bağlamda gerek sıhhat davranışları erdem ilişkisine gerekse sıhhat (fizyolojik ve ruhsal) ile erdem ilişkisine dair meydana getirilen çalışmalarda, dinî ya da felsefî olsun kadim geleneklere atıf mecburi bir hale gelmiştir. Bu kitap erdem, sıhhat ve mutluluk ilişkisini pozitif psikoloji, transpersonel psikoloji ve İslâmî psikoloji yaklaşımları çerçevesinde tartışmaktadır. Affedebilmenin, alçakgönüllülüğün, şükrün ve yardımseverliğin mutluluk ve sağlığa olabilecek olası katkıları üstünde durmaktadır.


Erdeme Dönüş Alıntıları – Sözleri

  • “Bir engel olmadıkça her canlının temel özelliği kendi türüne ait kemalin zirvesine yükselmektir.”
    -İbn-i Sina
  • … bir olayın nesnel varlığı kadar onun fert tarafınca öznel olarak algılanışının da mutlulukta ya da üzüntüde etkili olduğu söylenebilir. Csikszentmihalyi’nin ifadesiyle söylersek, “mutluluk dış olaylardan ziyade onları iyi mi yorumladığımıza bağlıdır.”
  • Başarı yalnız ferdin kendisi için bir şeyler kazanmasıyla sınırlandırılamaz. Bu nedenle yalnız kendisine mal ve güç kazanan bireyler başarıya ulaşmış olarak görülemez. İnsanlara yararlı olmak için çabalayan, ötekinin derdiyle hemhal olan, toplumsal yararı gözeten , başkasının acısını paylaşan ve muhtaçlara yardım eden ve toplumsal refah hedefleyen insanoğlu da başarıya ulaşmış olarak değerlendirilmelidir.


Erdeme Dönüş İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Araştırma ve görüşlerle zenginleştirilmiş,terbiye ve sıhhat arasındaki köprünün affedicilik, alçakgönüllülük, şükür ve yardımseverlik ayakları üzerine kurulabileceğini özetleyen, hatırlatan kıymetli bir yaratı. (Birgül Kaçar)

Erdeme Dönüş
Psikoloji ve Mutluluk Yolu
Mutluluk koşarak yakalayabileceğin bişey değil..
Mağazaların vitrinlerinde görüp beğenip, kendine yakıştırıp, satın alabileceğin bişey değil…
Bir başkasından üstün olma hırsı ve bu duygunun seni getirmiş olduğu noktada bulacağın bişey değil…
Başkalarının üzerine basarak yükseldiğin o noktada da boşuna arama..
Senden ihtiyaçlı olan insanların varlığının sana verdiği üstünlük fikrinden bakarak da göremezsin..
Daha fazla çalışıp, sisteme entegre olup daha çok satın almak da seni ona yaklaştırmayacak..
Hem aslına bakarsanız tıka kulaklarını, ihtiyaçların sınırsız filan da değil..
Kulakların bu ezberi duymaktan vazgeçtiğinde, haiz olduklarının en kıymetlilerini belirle..
Bi 5 tanesini ayır örneğin öbürlerinden.. Hangisi annenden, babandan, kardeşinden, eşinden, arkadaşından daha çok mühim senin için..
Bu saydığım kişilerle aranda var olacak herhangi bi problemi düşün. Veya yokluklarıyla sınav edildiğini düşün.. O yoksunluk hissini satın almaya muktedir olduğun hangi eşya giderebilir. Hiçbiri…
Ben söylemiyorum Pozitif Psikoloji söylüyor.
Kitap boylu süresince Psikolojide yükselen bu yaklaşımı -yapılan deneysel emekleri da ilave ederek- tanıtıyor.
Popüler anlamda da gündem olan bu yaklaşımı, bilimsel anlamda da tanımamı elde eden bu kitabı bitirdikten sonrasında şu şekilde bi durup düşündüm. E bildiğin tasavvuf bu dedim. Kadim geleneklerin hepsinde olan değerleri ve bu değerlerin insan sağlığını(gövde, zihin, ruh sağlığı) korumadaki
yararını dillendiren, yapmış olduğu çalışmalarla bunu destekleyen bi yaklaşım.
Faydası uzun bir dönem ruh hastalıkları ve onların tedavisini kendine amaç belirleyen, insanoğlunun özünde fena olduğu ön kabulünden hareket eden psikolojiye geniş bir ufuk kazandırmayı başarması.
Filozofların asırlarca kafa yordukları erdem meselesi sonunda psikolojinin mevzu alanına girdi bu sayede.
Kitap hususi olarak affedicilik, yardımseverlik, alçakgönüllülük ve şükür erdemlerini ele alıyor. Sayılan erdemlere dair meydana getirilen emekleri sunarak kadim geleneklerde yeri nedir bunu açıklıyor.
Hocamın kaleminden okuduğum bu satırların din psikolojisine yapmış olduğu
katkı için kendisine oldukca teşekkür ediyoruz (Merve)


Erdeme Dönüş PDF indirme linki var mı?


Ali Ayten – Erdeme Dönüş kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Erdeme Dönüş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ali Ayten Kimdir?

1979’da Konya’da hayata merhaba dedi. İlk ve orta öğrenimini Derbent’te tamamladı. 2002 senesinde Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2003’te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2004’te “Kendini Gerçekleştirme ve Dindarlık İlişkisi” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. 2009’da “Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü” başlıklı doktora çalışmasına tamamladı. 2008-2009 öğretim senesinde Irbid (Urdun), Yermûk Üniversitesi’nde ve 2010-2011 öğretim senesinde Londra Üniversitesi’nde araştırmacı olarak bulunmuş oldu. Halen M. Ü. İlahiyat Fakültesi “Din Psikolojisi” bölümünde öğretim üyesi olarak iş koşturmacasındadır. Eserleri: Psikoloji ve Din, Din Psikolojisi, Empati ve Din, Tanrı’ya Sığınmak, Türbeler.


Ali Ayten Kitapları – Eserleri

  • Psikoloji ve Din
  • Mutluluğun Peşinde
  • Tanrıya Sığınmak
  • Tasavvuf Psikolojisine Giriş
  • Erdeme Dönüş
  • Din Psikolojisi
  • Din ve Sağlık
  • Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Temel Bilgiler Kılavuzu
  • Doğa Bize Emanet
  • Empati ve Din
  • Hastanelerde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
  • Psychology And İslam
  • Sekülerleşme ve Din


Ali Ayten Alıntıları – Sözleri

  • “Sevgi, çok boyutlu bir eylemdir; kişi birini sevdiği zaman onun şahsında kendini, tüm insanları, dünyayı, hayatı ve Tanrıyı da sevebilmelidir.”
    | Erich Fromm (Psikoloji ve Din)
  • Alfred Adler, empati ve yardım etme davranışını “üstünlük duygusu”yla ilişkilendirir.
    O, başkalarına empati duyan ve yardım eden bireylerin aslen kendi üstünlük duygularını doyum etme amacında olabileceklerini iddia eder. (Empati ve Din)
  • Bir anlama sürecidir yaşam dediğimiz kısıtlı vakit dilimi. (Mutluluğun Peşinde)
  • “Sevgi hoş bir duygudur, fakat bunun ötesinde bilgi ve çaba gerektiren bir sanattır.”
    | Erich Fromm (Psikoloji ve Din)
  • “Eskiler yaşamak için yerlerdi, siz yiyecek için yaşıyorsunuz.” Hücviri (Tasavvuf Psikolojisine Giriş)
  • Söz konusu bu hayatta, geldiğiniz yönden eminsiniz sadece gideceğiniz yönle ilgili endişeler sizinle hep bakidir. (Mutluluğun Peşinde)
  • Meşhur “sevgi adildir” sözü, aslen insanların başkalarına karşı adil davranmalarını ifade eder. (Empati ve Din)
  • Manevi danışmanlık ve rehberlik, danışanın kendi hayatında ehemmiyet verdiği unsurları fark etmesi, kendi anlam kaynaklarını keşfetmesi ve inanç dünyasının hayatına etkilerini bilmesine destek olma sürecidir. (Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Temel Bilgiler Kılavuzu)
  • Allah’ı tanımamak öldürücü bir zehir, nefsin arzularına uyarak O’na isyan etmekse kişiyi hasta meydana getiren bir illettir. (Tasavvuf Psikolojisine Giriş)
  • …yardım etme, empatinin ifade şeklidir. (Empati ve Din)
  • Dinlerin de diller şeklinde semboller sistemi bulunduğunu belirten Frankl, “bir dilin diğerine önceliği olmadığı şeklinde bir dinin de diğerine üstünlüğü yoktur” der. Dinler bir üstünlüğün göstergesi değildir; bir pusula şeklinde, bir matematiksel sembol şeklinde bireyi arayışa çağıran anlam kümeleridir. Modern insan din pusulasını kaybetmiş olduğu için her geçen gün daha oldukca yalnızlaşmaktadır. (Psikoloji ve Din)
  • “Dini ibadetler esnasında ortaya konan davranışlar önemli şeyleri temsil etmektedirler. Fakat zamanla bu davranışların temsil ettiği asıl kaynaklar unutulur ve sembolik davranışlar asıl hale gelir…”
    | Sigmund Freud (Psikoloji ve Din)
  • Hırsı ve tamahkarlığı kanatkarlılığın ve merhametinin önüne geçtiğinde insan, hem toplumsal çevresi hem de organik çevresi için zararı dokunan bir varlık haline dönüşebilir” s. 56 (Doğa Bize Emanet)
  • İnsan, yaratılmışların en şereflisidir, şundan dolayı Allah ona ruhundan üflemiş ve ona tüm adları öğretmiştir. (Tasavvuf Psikolojisine Giriş)
  • “Sahip olmak yönelimine bağlı imanda tanrı bir puta dönüşür. İnsan tüm güçlerini bir puta yansıtır; böylece kendi yeteneklerinden mahrum kalır ve zayıflar.”
    |Erich Fromm (Psikoloji ve Din)
  • Empati kurabilmenin ön şartı, ferdin ben merkezcilikten kurtulmasıdır. (Empati ve Din)
  • İnsanın fizyolojik ve psiko-toplumsal boyutlarının yanı sıra bir de içsel boyutunun bulunduğunun kabulü ile içsel danışmanlık ve rehberlik alanı, tüm dünyada ehemmiyet kazanmıştır. (Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Temel Bilgiler Kılavuzu)
  • “Kendine yeterlilik mevzusunda aşırı itimat kazanan insanoğlu gunumuzde tabiatın yasalarıyla dilediğince oynayabileceğini sanmaktadır” s. 66 (Doğa Bize Emanet)
  • “Dinler ruhsal tedavi sistemleridir. Hatta psikoterapi sistemlerinin en gelişmişidir.”
    Carl Gustav Jung (Tanrıya Sığınmak)
  • “Kur’an-ı Kerim’de insandan en temelde beklenen doğada varolan düzeni yani Allah’ın koyduğu mizanı bozacak davranışlardan kaçınmasıdır” s.13 (Doğa Bize Emanet)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş