Eğitim

Erdemin Kökenleri – Matt Ridley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Erdemin Kökenleri – Matt Ridley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Erdemin Kökenleri kimin eseri? Erdemin Kökenleri kitabının yazarı kimdir? Erdemin Kökenleri konusu ve anafikri nedir? Erdemin Kökenleri kitabı ne konu alıyor? Erdemin Kökenleri PDF indirme linki var mı? Erdemin Kökenleri kitabının yazarı Matt Ridley kimdir? İşte Erdemin Kökenleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Matt Ridley

Çevirmen: Erhun Yücesoy

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9750819827

Sayfa Sayısı: 328


Erdemin Kökenleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Şayet Bencil Gen başlıklı kitabımın insanlara ayrılmış ikinci bir cildi olsaydı, sanırım aşağı yukarı Erdemin Kökenleri’ne benzer bir eser ortaya çıkardı.”

Richard Dawkins.

İnsanlar niçin topluluklar halinde yaşar? Toplumlar iyi mi ortaya çıkmıştır? Peki, insanoğlu arasındaki işbirliğinin kökeninde ne vardır? Yoksa bizi özveri ve işbirliğine yönelten şey aklımız ya da vicdanımız değil de aslen milyonlarca senelik genetik programımız mı aslen? Her yıl aynı göç yolunu izleyen kırlangıçlardan bir farkımız yok mu bu açıdan? Matt Ridley bu soruları, insanbilim ve zoolojiden iktisat ve oyun kuramına kadar uzanan oldukca geniş bir yelpazede, evrimsel biyolojinin bulgularına dayanarak ele alıyor ve münakaşa yaratacak, kışkırtıcı yanıtlara ulaşıyor. 


Erdemin Kökenleri Alıntıları – Sözleri

  • Kazdığı termit yuvası benzeri oyuk ya da çukurlarda yaşayan bir memeli olan Doğu Afrika’nın tüysüz köstebek faresi bilhassa garip bir vakadır. Bu hayvanlar yetmiş, seksen sözü geçen yeraltı kolonilerinde yaşarlar ve aralarından bir tek bir tanesi devasa bir kraliçedir, ötekiler ise bekar ve çalışkan işçilerdir. Köstebek fareleri, mesela yuvalarını salgın etmek suretiyle olan bir yılanı engellemek suretiyle koşup deliği kendi vücutlarıyla tıkayarak, termitler ya da arılar şeklinde, kolonileri için yaşamlarını dahi tehlikeye atarlar.
  • Fazlaca hususi aile meseleleri haricinde, toplumun öteki üyelerine karşı kendi akrabalarınızı kayırmak, herhangi bir toplumda daima bir yozlaşma işareti olarak görülür.
  • Çıkar sağlayacağına inanılmış olduğu süre, sağduyu gereği her organizmanın türdeşlerine yardım etmesi beklenir. Başka bir seçeneği kalmadığı takdirde, organizma ortaklaşa yaşamın koşullarına boyun eğerek, rıza gösterir. Fakat tümüyle kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme fırsatı verildiğinde, kardeşine, eşine, ebeveynine ya da çocuğuna merhametsizce davranmaktan, onları sakatlamak ve hatta öldürmekten onu alıkoyan yalnızca çıkar beklentisidir. ❝Fedakâr❞ bir insanı kazırsanız, altından çıkan ❝ikiyüzlü❞nün akan kanını görürsünüz.
    Michael Ghiselin, 1974,
    The Economy o f Nature and the Evolution of Sex
    (Doğanın Şekilleri ve Cinselliğin Evrimi
    University of California Press, Berkeley.
  • Bir Rus komününün bir otlağı biçmesini seyretmek -erkekler, tırpanı kim daha süratli kullanacak diye birbirleriyle yarışırken, hanımefendiler da otları çevirip, yığın haline getirirler – en hayranlık uyandıran görüntülerden biridir ve insanoğlunun emek ve gayretinin ne olabileceğini ve ne olması icap ettiğini ortaya koyar.
  • Yaşlı insanın içinde bulunmuş olduğu iğrenç durumu düşününce acı çekiyordum; ve şimdi benim sadakam onu birazcık olsun avutuyor ve bana da rahatlık veriyor.
  • Düşmana satıldım!
  • Huxley, tabiatın, çıkarcı yaratıklar içinde geçen acımasız bir mücadelenin zemini bulunduğunu ileri sürüyordu. Bu yaklaşım, Huxley’i, Malthus, Hobbes, Machiavelli ve Aziz Augustinus’tan tutun da, Yunan Sofist felsefecilere kadar geriye uzanan ve insan doğasını kültürle ehlileştirilmedikçe, özünde egoist ve bireyci olarak gören bir geleneğin savunucuları arasına yerleştiriyordu.
  • Kropotkin ise Godwin, Rousseau, Pelagius ve Plato’dan türeyen ve insanların doğuştan erdemli ve iyiliksever bulunduğunu fakat cemiyet tarafınca yozlaştırıldığını korumak için çaba sarfeden değişik bir geleneğe yakın durdu.
  • Gerçekten de görünen oydu ki, en başarıya ulaşmış hayvanlar en oldukca yardımlaşanlardı.
  • […] yardımlaşma, hayvani dürtüler kadar eski bir gelenekti ve öteki hayvanlar şeklinde insana da bahşedilmişti.
  • Bizler şehirlerde yaşarız, takımlar halinde çalışırız ve yaşamlarımız örümcek ağları şeklinde, bizi akrabalarımıza, meslektaşlarımıza, arkadaşlarımıza, üstlerimize, astlarımıza bağlar.
  • Bizler türümüzün öteki üyelerine, herhangi bir insansı ya da maymundan oldukca daha bağımlıyız.
  • Toplum, akıl yürüten insanoğlu tarafınca buluş edilmemiştir. Toplum, doğamızın bir parçası olarak evrimleşmiştir.
  • Amacım sizi, insan kimliğinizden sıyrılıp tüm kusur ve zaaflarıyla türümüzün geçmişine bakmaya ikna etmektir.
  • Biz devamlı kendimizi birbirimizle kıyaslarız ki bu iç karatıcı seviyede dar bir bakış açısıdır.


Erdemin Kökenleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Rousseau’nun yada Hobbs’un entelektüel merhumları mıyız? ve eğer ikisi de değilse, çağıl bilim bizlere evrim ve insanoğlunun iyiliği hakkında ne öğretti?
Erdemin Kökenleri, ortaklaşa iş ve erdemin evrimsel yönlerinin pek de teknik ol(a)mayan bir tartışması üzerinedir.
mevzumuz son aşama karmaşık bir mevzudur ve hâlâ etken bir araştırma alanıdır. bu kitap, mevzusunun tüm ana yanlarını kapsıyor ve yeni başlayanların bu alanda ilerlemek için gereksinim duyacakları temeli ortaya koyuyor. fakat bir tek temeli ortaya koyuyor. okumanızı yazar/robert-axelrod ‘un kitap/the-evolution-of-cooperation–260045 kitabıyla eş zamanlı yapmanız naçizane tavsiyemdir.
Ridley’in basitleştirme pahasına da olsa mükemmel yazmasını ve görüşlerini oldukca net bir halde açıklamasını ne kadar takdir etsem de, aşırı derecede kendinden güvenli bir vurgusu olması ve bir çok süre tartışmalı mevzuları çözülmüşcesine sunmasını desteklemediğim için incelemeyi düşünce dünyasını tanıttıktan sonrasında devam ettireceğim.
Ridley evrimsel psikolojiyi büyük seviyede kabul eden bir yazar.
-19. yüzyıl toplumsal teorisyenleri Peter Kropotkin ve Adam Smith’e atıfla adım atar, sadece çoğunlukla iktisat ve insanbilim alanındaki 20. yy. çalışmasına gönderme yapar; ruhsal araştırma oldukca daha azca bir kapsamda getirilir.-
son notlardaki referanslar, bilimsel nitelikli makaleler ve öteki yarısı popüler kitapların bir karışımıdır.
Ridley, çeşitli noktalarda “asil vahşet” fikrine karşıdır ve erdemin direkt onlara inşa edildiğini sadece erdemli bir toplumda yaşadıklarının farkına varabildikleri için yabancılara güvenmelerini çoğu zaman ‘iyi’ karşılar. ona gore ‘erdemli’ bir canlı, bir tek adil anlaşmalar yapar, hem de daha geniş bir işbirliğine dayalı toplumu teşvik etmek için genel erdemi kullanır: hile dar görüşlüdür, ortaklaşa iş daha çok kâr getirir.
fakat ekolojik erdemin olasılığı mevzusunda ise birazcık kötümser, bu toprak sevgisi değil, ileri görüşlülükte oldukca daha zor bir mesele olduğudur. bununla beraber, bazı yıkıcı kişisel çıkar sorunlarını çözmek imkansızdır, kim bilir olanaksız değildir.
Ridley, mevzu ne olursa olsun, ister monarşiler ister büyük bürokratik hükümetler, zorlayıcı kurumlara karşı bir argüman olan yinelenen bir temayla siyasete giriyor. bugüne dair okumalarımdan anladığım kadarıyla göstermek istediği aslolan şey, bireyler yada ufak kolektifler arasındaki akışkan anlaşmaların her insana yarar sağlama olasılığının oldukca daha yüksek olduğu. bu hem de mülk sahipliği için de geçerlidir; insanların hiç kimseye ilişik olmayan yada oldukca büyük bir kolektif mülk tarafınca tutulan toprak yada kaynaklara gerektiği şeklinde bakamayacağını korumak için çaba sarfediyor.
kitaba dönüyoruz.
alt başlığın da işaret etmiş olduğu şeklinde, Ridley kitapta devamlı olarak “insan içgüdüleri” mevzusuna yeniden yeniden dönüyor. içgüdülerin direkt üreme stratejisi için seçilebileceğinden kuşku duyan yada metodolojik ilgi arayan insanoğlu bu kitapla doygunluk olmayacaktır. ilgilenen olursa alta okuduğum yazıları/blog yazılarını ve birkaç kitap önerisi bırakacağım.
temel fikir akışını özetlemeye çırpındım, meraklıları sinek şeklinde üşüşe: gonderi/101261610
fazla meraklısı olmayanlar için:
özetlemek gerekirse;
kendisinin deyimiyle, kültürel alışkanlıkları ne süre benimsediğimize ilişkin bazı söylencelerin yanlışlığını ortaya çıkıyor. ahlâkın kiliseden ilkin, ticaretin devletten ilkin, alışverişin paradan ilkin, toplumsal sözleşmelerin Hobbes’den ilkin, refahın insan haklarından ilkin, kültürün Babil’den ilkin, toplumun Antik Yunan’dan ilkin, kişisel çıkarların Adam Smith’den ilkin ve açgözlülüğün kapitalizmden ilkin de var bulunduğunu ileri sürüyor.
kabul edin veya etmeyin, evrimsel bakış açısının moleküler biyolojiden ekolojiye kadar tüm biyolojiyi aydınlattığı su götürmez bir gerçek. meslektaşlarımın bu bakış açısını hakkıyla kavrayabilmesini temenni ediyorum.
keyifli okumalar. (: (Aleyna)


Erdemin Kökenleri PDF indirme linki var mı?


Matt Ridley – Erdemin Kökenleri kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Erdemin Kökenleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Matt Ridley Kimdir?


Matt Ridley Kitapları – Eserleri

  • Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi
  • Gen Çeviktir
  • Erdemin Kökenleri
  • Kızıl Kraliçe
  • Akılcı İyimser
  • The Red Queen


Matt Ridley Alıntıları – Sözleri

  • Hayatımın, kararlarımın bana bağlı olmasını dilerim, herhangi
    bir dış güce değil. Kendi kendimin enstrümanı olmayı
    dilerim, başka insanların iradelerinin değil. Özne olmayı dilerim,
    nesne değil. -Isaiah Berlin (Gen Çeviktir)
  • Cinsiyet toplumsal kurgusunun ispatı olarak sunulurken, tam tersi cinsiyet tayininde tabiatın rol aldığını kanıtlamıştı. Zoolojiden elde edilmiş kanıtlar daima aynı ilkeye işaret ediyordu: Biroldukca türde adam davranışı dişilerinkinden dizgesel anlamda farklıydı ve bu farklılık, belli açılardan doğuştandır. Genomun, damgalı genlerin ve cinsiyetle bağlantılı davranışların incelenmesiyle erişilen sonuçlar da bizi artık aynı noktaya götürüyor. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • Kadınlar çokeşliliğe erkeklerden oldukca daha azca ilgi duyar ve daima da daha azca ilgi duymuştur. Fakat bu onların cinsel fırsatçılar olmadığı anlamına gelmez. İstekli adam/cilveli hanım kuramı rahat bir suali cevaplamakta epey güçlük çeker. Kadın­lar niçin sadakatsiz olsunlar ki? (Kızıl Kraliçe)
  • Moleküler biyolojide Watson-Crick sonrası dönemde biyolojinin sayısal hale gelmiş olması gerçek bir devrimdir… Gen şifreleri esrarengiz bir şekilde bilgisayarlarınki gibidir. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • […] yardımlaşma, hayvani dürtüler kadar eski bir gelenekti ve öteki hayvanlar şeklinde insana da bahşedilmişti. (Erdemin Kökenleri)
  • Xq28 – Genler için teşekkürler anne.
    1990’ların ortasında, gey ve lezbiyen kitabevlerinde satılan T-şört. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • “Sebep” kelimesi bilinmeyen bir tanrıya adanmış sunak taşıdır. (Gen Çeviktir)
  • Düşmana satıldım! (Erdemin Kökenleri)
  • Mutlu bir aile ortamı size kişilikten başka şeyler verir, mesela mutluluk şeklinde. (Gen Çeviktir)
  • Her ebeveynin bilmiş olduğu şeklinde çocuklar ebeynlerinden oldukca, yaş gruplarındaki dostlarını yansılamak etmeyi tercih ederler. Sosyoloji ve insanbilim şeklinde, psikoloji de genetik açıklamalara antipati besleyenlerin kontrolü altındaydı. Bu şekilde bir cahilliğin daha çok sürdürülmesi mümkün değildir. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • Toplum, akıl yürüten insanoğlu tarafınca buluş edilmemiştir. Toplum, doğamızın bir parçası olarak evrimleşmiştir. (Erdemin Kökenleri)
  • Amacım sizi, insan kimliğinizden sıyrılıp tüm kusur ve zaaflarıyla türümüzün geçmişine bakmaya ikna etmektir. (Erdemin Kökenleri)
  • Davranışlar için genler olduğu düşüncesi, gelişim için genler olduğu düşüncesinden daha garip değildir. İkisi de kafa karıştırıcıdır, fakat tabiat, insanoğlu yöntemlerini anlamıyor diye onları değişiklik yapma yoluna asla gitmemiştir. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • “Eğer Darwin’in ileri sürdüğü şekilde , sığırlar ve yarış güvercinleri gibi türler sistematik seçici çiftleştirilmeyle değiştirilmişlerse o halde insan ırkı da aynı yöntemle geliştirilebilirdi… insan ırkının kötü örneklerinin geliştirilmesine izin verilmesin, sadece en iyilerin çocukları olsun deniyor ve 1885 de öjenizm terimi Galton tarafından yaratılıyor” (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • Yaşınız büyüdükçe, aile geçmişinizin IQ’nuz üstündeki tesiri azalır, genlerinizin belirleyiciliği artar. (Gen Çeviktir)
  • Sabah iyi mi günü gösterirse , insanı da çocukluğu gösterir. -john milton (Gen Çeviktir)
  • Fazlaca hususi aile meseleleri haricinde, toplumun öteki üyelerine karşı kendi akrabalarınızı kayırmak, herhangi bir toplumda daima bir yozlaşma işareti olarak görülür. (Erdemin Kökenleri)
  • Hatalar, yüzeyde sürüklenen saman parçaları gibidir;
    İnci tanesi arayan şahıs, derinlere inmelidir.
    John Dryden, Her Şey Aşk İçin (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • “Eğer hanımefendiler olmasaydı, dünyadaki tüm malın mülkün anlamı kalmazdı.”
    —Aristotle Onasis
    “Güç en büyük afrodizyaktır.”
    —Henry Kissinger (Kızıl Kraliçe)
  • Tiresias, Oidipus’a “Bilgi bir şey kazandırmadığında, bilge olmak üzücüdür” demişti. Ya da Wexler’in söylediği şeklinde, “Ne zaman öleceğini bilmek ister miydin, özellikle sonucu değiştirmek için hiçbir gücün olmadığında?” Huntington hastalığı riski taşıyanların bir çok, 1986 yılından beri mutasyonu belirlemek için kontrol yaptırma imkânları olması durumunda, bilmemeyi tercih ediyorlar. Bunların sadece %20’si kontrol yaptırmayı seçmiştir. Belki anlaşılabilir fakat adamların bilmemeyi, kadınlardan üç kat daha çok tercih etmeleri merak uyandırıyor. Erkekler arkalarından gelecek nesilden oldukca, kendileri için endişeleniyorlar. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş