Kripto Para

ETF İşlem Platformunun Günlük İşlem Hacmi 360 milyon doları aşarken, MEXC’nin Maksimum Teorik Net Değer Ortalaması %500’den Fazla Kazandı

Son zamanlarda, kripto piyasası tek taraflı bir düşüş trendi ile karşı karşıya. Bu durum toplam piyasa değerinin düşüşünde kendini göstermektedir. CoinGecko’nun istatistiklerine göre, kripto piyasasının toplam piyasa değeri, yılın başında (1 Ocak) yaklaşık 2310.4 milyar dolardan şu anda (25 Şubat) yaklaşık 1792.5 milyar dolara düştü. Öte yandan volatilitede de düşüş gösterdi. Aynı dönemde en yüksek piyasa değerini oluşturan BTC’nin günlük ortalama genliği, geçen yılki %6,72 olan günlük ortalamanın altında kalarak %4,6’ya düşmüştür, trend açıkdır.

Böyle bir piyasa ortamı karşısında, bazı araştırmalar ETF’lere, özellikle de kaldıraçlı ETF’lere yatırım yapmanın, yatırımcıların yüksek getiri elde etmesinin bir yolu olabileceğine işaret ediyor.
Yatırımcılar, fon idare şirketinden anlık olarak fon hisselerini satın almak veya kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda kapalı uçlu fonlar gibi ikincil piyasada piyasa maliyetine göre hisse alıp satabilirler. Piyasa maliyeti ile fonun net değeri arasında arbitraj olanağı vardır. 2019’un ikinci yarısından sonra ETF, kripto piyasasına da girdi ve üç ana cinse dönüştü: büyük müesseseler tarafından başlatılan endeks fonu, borsalar tarafından başlatılan manivelalı endeks fonu ve manivelalı tokenlar.
Peki, ETF’ler kripto piyasasının soğuk kışına dayanabilir mi? Bu yazı, bu ETF’ler arasındaki farkları, mevcut işlem ölçeğini ve referans için teorik olarak beklenen getiriyi inceleme edecektir.

639’dan fazla ETF ürünü cinsi

ETF işlem platformundaki günlük işlem hacmi 0,36 milyar dolar.

Şu anda, kripto pazarında ETF ürünlerini piyasaya süren ana kuruluşlar, büyük dijital varlık yönetimi şirketleri ve borsalarıdır.
Değişik kuruluşlar tarafından verilen ETF cinsleri de değişiktir. Müesseseler tarafından verilen ETF’ler genellikle geleneksel finansın ETF endeks fonlarına daha yakındır. Örneğin, Grayscale tarafından yayınlanan Bitcoin ETF’leri CoinDesk Bitcoin Maliyet Endeksine bağlıdır ve 3iQ, MVIS CryptoCompare Müessesesel Endeksine bağlıdır.

Borsalar tarafından verilen ETF, takviye varlıkların yükselişini ve düşüşünü çarpma yoluyla artıran sürdürülebilir bir manivela ürünüdür.
İkisi arasındaki en büyük fark, zincirde karşılık gelen tokenların verilip verilmeyeceğidir. Ayrıca, her ETF’nin işlem usulü de değişiktir. Müessesesel ETF genellikle kapalı modellerdir. Bu ticaret modelinde, yatırımcılar ETF’leri doğrudan satın alabilir ancak kullanamazlar. İşlemden ancak ikincil piyasa yoluyla çekilebilirler. Borsa ETF, yatırımcıların doğrudan alıp sattığı, genellikle açık modellerdir.

Şu ana kadar piyasada işlem bakan 639 çeşit ETF bulunmaktadır.

Oranla, Müessesesel ETF’deki varlık varyasyonları ve ETF ürünleri sınırlıdır.
dahil 24 varlık türünü kapsayan toplam 16 cins ETF yayınladı; 3iQ, BTC, ETF ve LTC’yi içeren üç cins varlık içeren toplam 6 cins ETF yayınladı; Purpose, BTC ve ETH’yi içeren iki cins varlık içeren toplam 4 cins ETF ürünü yayınladı.

Borsaların ETF’si, daha fazla varlık cinsi ve daha fazla işlem yapılabilir ETF ürünü kapsar. En fazla rakamda ürüne sahip olan MEXC, 386 ETF yayınladı ve 172 varlık kapsamaktadır. Ethereum, Polkadot, Solana, Avalanche protokolü, Fantom, NFT, Metaverse, GameFi, DeFi, Layer2, DAO vb.
FTX, 47 varlık kapsayan toplam 187 ETF yayınladı ve Binance ayrıca 20 varlık kapsayan 40 ETF yayınladı.

etf islem platformunun gunluk islem hacmi 360 milyon dolari asarken mexcnin maksimum teorik net deger ortalamasi %500den fazla kazandi 6229fe42e5be0

Şu anda, ana akım ETF’lerin pazar büyüklüğü ehemmiyetli bir ebada erişti. Büyük müesseselerden alınan resmi bilgilere göre, 25 Şubat itibariyle, üç büyük müessese tarafından idarenen ETF’lerin ölçeği takribî 36.973 milyar AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI dolarına erişti.
CoinGecko istatistiklerine göre FTX, MEXC ve Binance tarafından yayınlanan ETF, günlük toplam 0,36 milyar dolarlık işlem hacmine erişti. MEXC, 0.19 milyar $ ve %54’lük bir yüzde ile değişikleri arasında azami işlem hacmine sahiptir.

etf islem platformunun gunluk islem hacmi 360 milyon dolari asarken mexcnin maksimum teorik net deger ortalamasi %500den fazla kazandi 6229fe451e400

Borsa tarafından ihraç edilen ETF’nin pazar büyüklüğü hala büyük müesseselerinkinden çok daha minik olmasına karşın, trendlere göre borsanın ETF’sinin gelişmesi çok daha süratlidir.
Hakikatinde, Grayscale OTC maliyeti bir önceki sene olumsuz getiri seviyesinde kaldığından, müessesesel ETF’lerin gelişimi yavaşlamaya başladı ve varlık yönetimi ölçeği düşmeye devam etti. Şu anda, geçimli müessesesel ETF’lerin dahi Grayscale efsanesini sürdürmesi güçtür. Müessesesel ETF cılız olsa da, borsa ETF’si gelişmeye devam etmektedir. CoinGecko’nun bilgilerine göre, ETF’nin kripto piyasasına yeni girdiği 2020’nin başına mukayeseyle, MEXC’nin günlük ETF işlem hacmi %5015 arttı ve FTX de son iki senede %492 arttı.
Müessesesel ETF’lerin başlatıldığı 2020’de, aylık ortalama OTC getiri oranı %10’un üzerinde kalarak maksimum %23.51’e erişti ve ehemmiyetli bir hasılat elde etti. 2021’e girdikten sonra, ortalama OTC getiri oranı pozitiften olumsuza dönmeye başladı ve şu anki -%22,63 oranına kadar indi. Bununla birlikte, genel ortalama getiri, Grayscale tarafından yayınlanan GBTC’nin olumsuz priminden büyük miktarda etkilenirken, öteki ETF’lerin yakın zamandaki OTC prim oranları derlendi  Örneğin, QBTC.U’nun mevcut OTC prim oranı takribî -%3.33’cins.
İlk yatırımcıların hala fazla getiri elde etmesinin yanısıra, yeni yatırımcılar için kar fırsatları daha öncekisi kadar iyi değildir.

etf islem platformunun gunluk islem hacmi 360 milyon dolari asarken mexcnin maksimum teorik net deger ortalamasi %500den fazla kazandi 6229fe46721c3

Bununla birlikte, borsalar tarafından verilen ETF’lerin değişik iniş ve çıkışları vardır. Referans olarak günlük azami işlem hacmine sahip her borsadan 10 ETF alındığında, 23 Şubat kapanışı haysiyetiyle, 30 ETF’den 10’unun net değeri bu sene 0’dan fazla net hasılat değerine sahiptir.
Bu sene net hasılat değerindeki azami çoğalış, ETH 5x long ETF’dir MEXC tarafından verilen (ETF5L/USDT), %127,20’ye erişti. Daha yüksek hasılat sağlayan değişik ETF’ler arasında Binance tarafından verilen, 4xshort ETF (ETHDOWN/USDT), ve MEXC tarafından  verilen BTC 5x uzunluğunda ETF (BTC5L/USDT) %50 hasılata erişti.

etf islem platformunun gunluk islem hacmi 360 milyon dolari asarken mexcnin maksimum teorik net deger ortalamasi %500den fazla kazandi 6229fe47b4387

Tarihsel getiri oranı açısından bakıldığında, MEXC’de azami işlem hacmine sahip 10 ETF’nin ortalama [1] azami teorik net hasılat değeri en fazla, takribî %518.40 arttı ve ortalama en düşük teorik net açık değeri en az olarak, takribî -%96,40 oldu.
FTX’te azami işlem hacmine sahip 10 ETF’nin ortalama maksimum teorik net hasılat değeri yalnızca %182,49 arttı ve ortalama asgari teorik net açık değeri takribî -%100 eksildi; Binance’de azami işlem hacmine sahip 10 ETF’nin ortalama maksimum teorik net hasılat değeri, en düşük değeri takribî %68,80 oranında artırdı ve ortalama asgari teorik net açık değeri takribî – %99,94 oranında eksildi. İkisinin ortalama verim performansı yakındır.

etf islem platformunun gunluk islem hacmi 360 milyon dolari asarken mexcnin maksimum teorik net deger ortalamasi %500den fazla kazandi 6229fe4af1bba

çoğu zaman, manivelalı ETF’nin performansı, trend piyasasındaki nominal manivela çarpanından daha iyi olacaktır, başka bir deyişle ETF’nin esas spot fiyatındaki farklılıkla aynı istikametteki kümülatif çoğalışı, takviye verimin belli bir katını aşacaktır.
Bunun belirgin özelliği, kripto para üniteyi maliyetinin, günlük maksimum genlikte bir düşüşle birlikte düşmesidir. 23 Şubat’ta CoinMarketCap’te piyasa değerine göre 1-10, 45-54, 90-100 arasında sıralanan kripto paraları istatistiklere göre örnek alınırsa, son altı ayda aylık ortalama günlük maksimum genliği %10,24’ten %7,32’ye düştü, Düşüş meyli apaçıktır. Aynı dönemde, kripto para ünitesinin toplam piyasa değeri, %20’lik bir düşüşle 214.53 milyar dolardan 171.56 milyar dolara düştü ve düşüş meyli de açıktır.
Her şeyden evvel, bu ETF’ler açık ürünlerdir. Yatırımcılar özgürce alıp satabilirler ve likiditeleri çoğu müessese tarafından verilen kapalı ETF fonlarından daha iyidir.

İkincisi, bu ETF’ler manivelalı ürünlerdir, bu sebeple getirileri manivela oranından etkilenecektir, başka bir deyişle alakalı spot maliyeti %x çoğalır veya düşerse, karşılık gelen n kat manivelalı ETF ürünlerinin net değeri yükselir veya %n x oranında düşer. Şu anda, üç borsa tarafından başlatılan ETF’lerin teorik manivela oranı 2x ile 5x arasında değişmektedir.
Ancak bu nominal manivela oranıdır ve fiili manivela oranı yine dengeleme mekanizmasından etkilenecektir.

Tehlikeleri hakimiyet etmek için büyük borsalar kendi yine dengeleme mekanizmalarını kurmaktadırlar. Eş biçimde, MEXC’yi örnek alırsak, yine dengeleme mekanizması kumpaslı yine dengeleme ve kumpassız yine dengeleme kapsar. Düzenli yine dengeleme, esasen ETF’nin manivela oranını gözetmeye yönelik bir işlemdir. Kumpassız yine dengeleme, takviye varlığın maliyeti belli bir aralıktan fazla yükseldiğinde veya düştüğünde yapılan geçici ayarlamayı ifade eder.
Yine dengeleme mekanizmasının ve bileşik faizli yatırım mekanizmasının varlığından dolayı başka bir deyişle günlük kar kısmı otomatik olarak pozisyona aktarılıyor, Bu da, ETF’yi vadeli işlemlere mukayeseyle düşük manivela ve likidasyon olmaması avantajlarına ve özellikle tek taraflı yükselen piyasada spot ile karşılaştırıldığında getiriyi artırma avantajlarına sahiptir.

Ek olarak, manivelalı ETF, marj gerektirmez veya tasfiye gerektirmez, bu sebeple vadeli işlemlerden daha yüksek bir anapara kullanım oranına sahiptir.
Bununla birlikte, manivelalı ETF’nin günlük faiz oranı esas varlık getirisini izlediği unutulmamalıdır. Bu sebeple uzun vadede kümülatif yükselişi takip etmiyor ve uzun vadeli elde yakalamaya uygun değildir. Uzun vadeli elde yakalama, piyasanın günlerce yineleyen yükseliş ve düşüşleri sebebiyle ana eskime ve eskimeye neden olabilir ve ayrıca günlük anapara maliyeti ve pozisyon yine dengeleme gibi ek eskime ve aşınma maliyetlerini de beraberinde getirebilir.
Piyasa duyarlılığının dalgalanması sebebiyle, piyasa işlem maliyeti belli bir vakit içinde net değerden sapabilir ve değişmez bir prim ile sonuçlanabilir. Yatırımcılar için alım satım fırsatını tercih etmeli ve alım satım maliyetinin net değerinden çok fazla sapmamasına dikkat etmelidir.

Bilgi belirlemesi:

[1] Örnek bilgilerdeki büyük değişiklikler sebebiyle, bu yazı ortalama seviyeyi temsil etmek için ortalama maksimum/düşük teorik net değer düşüşünün medyanını kullanmaktadır.

.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş