Eğitim

Evrenin Yapısı – Lucretius Carus Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrenin Yapısı – Lucretius Carus Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrenin Yapısı kimin eseri? Evrenin Yapısı kitabının yazarı kimdir? Evrenin Yapısı konusu ve anafikri nedir? Evrenin Yapısı kitabı ne konu alıyor? Evrenin Yapısı PDF indirme linki var mı? Evrenin Yapısı kitabının yazarı Lucretius Carus kimdir? İşte Evrenin Yapısı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Lucretius Carus

Çevirmen: Turgut Uyar

Çevirmen: Tomris Uyar

Orijinal Adı: De Rerum Natura

Yayın Evi: Norgunk Yayıncılık

İSBN: 9789758686643

Sayfa Sayısı: 268


Evrenin Yapısı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Romalı düşünür ve ozan Lucretius’un eşi olmayan yapıtı Evrenin Yapısı Türkçenin iki büyük ustası Turgut Uyar ve Tomris Uyar eliyle dilimize aktarılmıştı. İlk olarak 1974 senesinde Özgürlük Yayınları, ondan sonra 2000 senesinde İyi Şeyler Yayıncılık tarafınca yayımlanmış olan bu ölümsüz metin bir Norgunk Yayıncılık kitabı olarak tekrardan yaşam buldu.

Her şey birbiriyle sınırlandırılmış, görüyoruz: Hava tepelerle ve tepeler havayla. Toprak sınır çiziyor denize, deniz karalara, Oysa evreni sınırlayacak bir şey yok haricinde. Sınırsız uçurumun boşluğu bundandır O şekilde ki şimşekler bile geçemez on Bitimsiz vakit parçasında yarışan şimşekler Alınması ihtiyaç duyulan yolu kısaltamazlar bile, O şekilde engindir doğaca varlıklara tanınan çevren; Hiçbir boyutla sınırlanmaz uzaklıkta, genişlikte.

Spinoza’dan Nietzsche’ye, oradan Deleuze’e, günümüze uzanan o yeğin fikir çizgisinin tozanlarını yeryüzüne ilk savuranlardandır Lucretius.

(Tanıtım Bülteninden)


Evrenin Yapısı Alıntıları – Sözleri

  • Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü Yaşamı uzatarak. Değişmez kalır ölümden sonraki süre. Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni. VAROLMAMA SÜRESİ EŞİTTİR HERKESİN ;HA DÜN ÖLMÜŞSÜN ŞAFAKTA Ha aylar, seneler ilkin kapamışsın gözlerini !…
  • .
    Devamlı damlayan bir taşı oyar.
  • Ne kıymetli oluyor elde edemediklerimiz. Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama.
  • Ne yazık mutsuz insan yüreğine! Ne yazık
    Düşten yoksun insan kafasına! Ne kadar ufacık
    Aştığımız yaşam yolu, ne korkulu, ne karanlık!
    Anlamıyor musun, iki itisi var, iki amacı tabiatın:Bedenin acı çekmemesi, erince varması ruhun,Tadından korkmaması haz veren duyumların…
  • .
    Hiçbirine yaşam mülk olarak verilmez; hepsi kiralık.
  • .
    İnsanın en büyük zenginliği, mutlu bir zihinle azca şeyle yaşamaktır; şundan dolayı minik asla noksan değildir.
  • Ölümü geciktirmek sonsuzluğu kısaltmaz.
  • .
    İpleri ve düğümleri kuvvetli olan o ağa girdikten sonrasında, aşk tuzaklarından kaçmaktan daha kolaydır; fakat buna karşın, ağaca bağlı, dolaşmış, zavallı aptal, kendi yolunda durmadığın sürece gene de çıkabilirsin.
  • Neden ölümden korkayım ki? Ölüm varken ben yokum, ben varken ölüm yok.


Evrenin Yapısı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Konsül Marius ile konsül Sylla’nm çağdaşı ve Cicero’nun dostu olan Titus Lucretius Carus’un Yunanistan’ da, epikurosçu Zenon’un okulunda felsefe okumuş olduğu sanılır. Soylu bir ai­leden geldiği için kamu yaşamında rol oynaması gerekiyordu fakat kültürü ve felsefi inançları yüzünden bu tür uğ­raşlardan uzak durdu. Bazı kaynak­larda Lucretius’un kırk yaşlarında, bir delilik bunalımı esnasında canına kıy­dığı söylenir.
Evrenin yapısı M.Ö şiir diliyle yazılmış bir fizik kitabı olmasına karşın öğretileri çağıl fizikle örtüşüyor. Lucretius bu eserde gözlem kabiliyetini, müthiş zekasıyla birleştirerek tabiatın işleyişine yönelik muhteşem gerçeklik çıkarımlarında bulunuyor. Atomların öncesiz ve sonsuz bulunduğunu ve de evrenin var olması için Tanrısal bir güce gereksinim duymadığını akılla temellendiriyor. Yapıtta ruhun bedenle beraber varolduğunu ve ölümle de yok olacağını belirtiyor. Tanrıların ve dinlerin insan ürünü olduğuna da ek olarak dikkat çekiyor. Doğanın değişmez, acımasız kanunlarının enerjisini, devinimini gene kendinden aldığını, Aşkın bir varlığa gereksinim duymadığını ve tabiat olaylarının Tanrının tadı iradesine bağlı olmadığını akli delillerle temellendiriyor. Eserin sonlarına doğru da sanatın, dillerin iyi mi ortaya çıkmış olduğu yerleşik hayata iyi mi geçilmiş olduğu şeklinde bazı insan uygarlığına ışık tutacak mühim mevzularda bilgiler veriyor.
Bu muhteşem yapıtın ilgi çekici yanı, Lucretius’un boğuntusunun, sulh ve güzellik isteğiyle at başı beraber gidi­şini dile getirmesidir.Lirizmi ve açık­lamalarının şaşmazlığıyla dikkati çe­ken Lucretius’a nazaran, akılsal data ve bilgelik üstünde temellenen mutluluk gerçekleştirilebilir ve  bu mutluluk ölümlü bulunduğunu  bilerek, öte dünya­dan bir şey istemez, ona başvurmaz.
Lucretius’un epikurosçu düşünceleri, çağlarında pek ilgi çekmemiştir. Söylemiş oldu­ğine nazaran, İ.Ö. 54’te Evrenin Yapısı’ nı yayımlamış olan Cicero bile bu ya­pıtın pek sözünü etmemiştir. Lucreti­us’un yapıtı, daha sonraki yüzyılın Vergilius ve Horatius şeklinde büyük ozan­larının dikkatini çekti. Bunlar, Lucretius’a öykündüler ya da ondan esin­lendiler. Daha sonrasında Kilise Babaları da Lucretius’un öğretilerine karşı çık­tılar. Ortaçağ Avrupası Lucretius’u bilmez; yapıtı, Rönesans’ta tekrardan yayımlanmıştır. VII. yy’da Gassendi, Moliere ve La Fontaine, Lucretius’u okudular ve yücelttiler. Bayie, meşhur Dictionnaire philosophique et critigue’inde (Felsefi ve Eleştirel Lügat) Lucretius’un maddeci kanıtlarının ço­ğunu tekrardan ileri sürdü. Günümüzde, Lucretius’un felsefe ve bilim kuramları sadece tarihsel bir il­gi mevzusudur fakat bu ozanın sanatı, Evrenin Yapısı’m tüm zamanların en büyük şiirlerinden biri hayata geçirmeye yetmiştir. (Mahmut Keçeci)

Bundan 2000 Yıl ilkin yazılmış ve Turgut-Tomris Uyar tarafınca çevirisi yapılmış evrenin uçlarına masalımsı bir seyahat. Lucretius’un zekasına fanatik kalacaksınız. Rutherford’un 19. yy da keşfini yapmış olduğu boşluklu yapıyı oldukça oldukça öncesinden keşfediyor. Yunan düşünürlerden en çokta atomu ilk kez ortaya atan Democritostan etkilenmiş ve bu etkiyi Latin hayatına taşımış ilk şahıs. ‘Biz varken ölüm yok, ölüm varken biz yokuz, ölümden niçin korkalım ki.’ (Pluto)

İnsanoğlunun her şeyi bilimsel olarak açıklamaya başlamasının kısaca bilimsel düşüncenin baş yapıcılarından Demokritos ile Epiküros’un aydınlattığı yolu, bundan tam iki bin yıl ilkin yazdığı şiirsel eseri Evren’in Yapısı ile ölümsüzleştirdi Lucretius. İnanç sorunsalından evren, dünya ve canlıların oluşumu ve yapısına, tabiat gözlemlerinden insan, insan ilişkileri ve aşka dair gözlemleri ve tespitlerine, insan yaşamının amacından insani duygulara, gövde ve ruha bakışından insan eğitimine, Sokrates’e attığı taştan, Demokritos ve Epiküros’a sunmuş olduğu saygıya, Yunan mitolojisinden, iki bin yıl önceki bazı uygarlıklar, bitkiler ve hayvanlara kadar her şeyi bulabileceğiniz görkemli bir yapıt. Öncesinde Demokritos ve bilhassa Epiküros ile ilgili kitapları okursanız Evrenin Yapısını daha iyi anlayabilirsiniz. (Epikürosçu)


Evrenin Yapısı PDF indirme linki var mı?


Lucretius Carus – Evrenin Yapısı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Evrenin Yapısı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lucretius Carus Kimdir?

Lukretius, (Titus Lucretius Carus) MÖ 99 – MÖ 55 yılları aralığında yaşamış, kilicın üstüne atlayarak canına kıymış Roma dönemişair ve felsefeci.

Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonrasında Cicero sona erdirmiş, derleyip düzenlemişti. Michel de Montaigne adlı yazarın denemelerinde de, bu meşhur şairin sözlerine rastlayabilirsiniz.

“İnsanlar yaşatarak yaşar birbirini ve hayatmesalesini, birbirine devreder koşucular şeklinde.”

Altı kitabından oluşan De rerum natura (Doğa Üstüne) adlı eseri yazmış olan Lukretius,

1. hiçten hiçbir şeyin çıkmayacağı ve

2. hiçbir şeyin ortadan kaldırılamayacağı

ilkeleriyle beraber, maddi cismin ve boşluğun varolduğunu öne sürmüştür. Lukretius, ondan sonra cismi de, bileşik ve kolay diye, ikiye ayırmıştır. Bunlardan bileşik cisimler nesnelere, şeylere karşılık gelirler; buna rağmen, kolay cisimler atomlardır. Atomun varoluşunu öne sürdüğü için, maddenin sonsuzca bölünebilirliğine karşı çıkan Lukretius, bir taraftan da atomların biçim ve ağırlıkları bulunduğunu, fakat renk, ses, koku ve tat şeklinde ikincil niteliklere haiz olmadığını iddia etmiştir.


Lucretius Carus Kitapları – Eserleri

  • Evrenin Yapısı
  • Varlığın Yapısı
  • Varlığın Yapısı


Lucretius Carus Alıntıları – Sözleri

  • Yoksa tüm kurucu öğeler azalsaydı gitgide,
    Yani bir varlık konmazdı ortaya, oysa çiçek
    Gibi açılıyor nesneler, doğuyor emsalsiz, sürelerde. (Varlığın Yapısı)
  • Tükenenden, birinin ölümü ötekinin doğumudur. (Varlığın Yapısı)
  • “Platoncu anlayış, gerçeği yaşananda değil, düşüncede varolanda, duyuların dışında bir ülkede arıyor; ilklerin, değişmez ölçülerin bizim evrende yalnızca görüntülerinin bulunduğunu ileri sürüyordu…”
    – İsmet Zeki Eyüboğlu (Varlığın Yapısı)
  • Doğada biri yakar ışığı ötekiler için. (Varlığın Yapısı)
  • Ne kıymetli oluyor elde edemediklerimiz. Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama. (Evrenin Yapısı)
  • Neden ölümden korkayım ki? Ölüm varken ben yokum, ben varken ölüm yok. (Evrenin Yapısı)
  • Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü Yaşamı uzatarak. Değişmez kalır ölümden sonraki süre. Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni. VAROLMAMA SÜRESİ EŞİTTİR HERKESİN ;HA DÜN ÖLMÜŞSÜN ŞAFAKTA Ha aylar, seneler ilkin kapamışsın gözlerini !… (Evrenin Yapısı)
  • Güvenilmez
    Salt düşünmekle duyulara gelmeyen varlığa. (Varlığın Yapısı)
  • .
    İpleri ve düğümleri kuvvetli olan o ağa girdikten sonrasında, aşk tuzaklarından kaçmaktan daha kolaydır; fakat buna karşın, ağaca bağlı, dolaşmış, zavallı aptal, kendi yolunda durmadığın sürece gene de çıkabilirsin.
    … (Evrenin Yapısı)
  • Ne yazık mutsuz insan yüreğine! Ne yazık
    Düşten yoksun insan kafasına! Ne kadar ufacık
    Aştığımız yaşam yolu, ne korkulu, ne karanlık!
    Anlamıyor musun, iki itisi var, iki amacı tabiatın:Bedenin acı çekmemesi, erince varması ruhun,Tadından korkmaması haz veren duyumların… (Evrenin Yapısı)
  • İlkesiz varlık düşünülemez bizlere kalırsa. (Varlığın Yapısı)
  • .
    Hiçbirine yaşam mülk olarak verilmez; hepsi kiralık.
    … (Evrenin Yapısı)
  • .
    Devamlı damlayan bir taşı oyar.
    … (Evrenin Yapısı)
  • Evrende yokoluşun ardı gelmeseydi, yokolurdu,
    Nesneleri kuram anavarlığın öğeleri de,
    Baştan beri geçen günler, akan süre içinde,
    Bir nesne kalmazdı oluşturmak için yenilerini… (Varlığın Yapısı)
  • .
    İnsanın en büyük zenginliği, mutlu bir zihinle azca şeyle yaşamaktır; şundan dolayı minik asla noksan değildir.
    … (Evrenin Yapısı)
  • Ölümü geciktirmek sonsuzluğu kısaltmaz. (Evrenin Yapısı)
  • Tanrıların, yırtıcı yabanların yüce anası,
    Varlığımızı yaratan denmiş toprağa bu yüzden. (Varlığın Yapısı)
  • tanrılar sonsuz bir mutluluk vermiş mi evrene (Varlığın Yapısı)
  • Ey Tanrıça, sen gelirsin gider yeller, dağılır bulutlar,
    Seninle bezenir yaratıcı toprak, güzel çiçeklerle.
    Sana gülümser durgun denizlerin suları,
    Işıklarla dolar pırıl pırıl yaygın gökler. (Varlığın Yapısı)
  • Bir yabancı nesne girdiğinde gövdeye
    Karışır duyulur, adım atar karşıt direnişler,
    Tepkiler sezilir gövdenin kimi yerlerinde,
    Duyarsın tepkiyi elini koyduğun bölümde. (Varlığın Yapısı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş