Eğitim

Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi – Ardea Skybreak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi – Ardea Skybreak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi kimin eseri? Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi kitabının yazarı kimdir? Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi konusu ve anafikri nedir? Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi kitabı ne konu alıyor? Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi PDF indirme linki var mı? Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi kitabının yazarı Ardea Skybreak kimdir? İşte Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ardea Skybreak

Çevirmen: H. Betül Çelik

Orijinal Adı: The Science of Evolution and Myth of Creationism

Yayın Evi: Yordam Kitap

İSBN: 9789944122979

Sayfa Sayısı: 416


Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evrim teorisi hakkında dört gözle beklenen her şey!

Günümüz dünyasında evrim bilimi olmaksızın bilimden söz edilemezdi. Hem bilimsel bakış açısına haiz hem de bilimle asla tanışık olmayan okurlara hitap eden anlaşılır ve akıcı bu kitap, evrim bilimi ile ilgili gerçekleri detaylı olarak ele alıyor. Gezegen üstündeki yaşamın farklılaşmasını ve karmaşıklığını ve insanoğlu da dâhil olmak suretiyle tüm yaşam formlarının iyi mi evrimleştiğini inceliyor. Pek fazlaca değişik alanda karşılıklı olarak birbirini güçlendiren ve biyolojik evrim teorisini doğrulayan kanıtları irdeliyor. Aynı zamanda yaratılış efsanesini ve “akıllı tasarım” bağnazlığının arkasına gizlenmiş yalanları detaylı bir şekilde ele alıyor. Evrimin, hükümetler tarafınca desteklenen köktencilik dinci grupların eş zamanlı saldırılarıyla karşı karşıya kalmış olduğu bir dönemde gösterilen bu kitap, mühim bir ihtiyaca karşılık geliyor.

Okur, bu kitabı okuduğunda, evrimin temel gerçekleri hakkında bir kavrayışa ulaşacak, bilimin ve bilimsel yöntemin hakikatı bulmayı iyi mi mümkün kıldığını anlayacak ve neyin doğru bulunduğunu bilmenin niçin fazlaca mühim olduğuna dair berrak bir görüş açısı edinecektir.

“Bu kitap, genel okuyucuya hitap ediyor fakat bilimsel kavramları sunuşundaki mantık ve doğruluktan da ödün vermiyor. Kullandığınız ders kitabının evrimi anlatmakta yetersiz kaldığını düşünüyorsanız, öğrencilerinize bu kitabı verin ve kavrayışlarının iyi mi geliştiğini izleyin.”

-Prof. Dr. Kevin Padian (California Üniversitesi, Berkeley)-

“Bu kitapta bir çok insanoğlunun ilgisini çeken tüm evrimsel mevzular büyük bir açıklıkla anlatılıyor. Evrim biliminin anlaşılmasını elde eden ilgili öteki temel mevzular, genel okuyucuların güçlük çekmeden okuyabileceği bir düzeyde maharetle ve konuşma diliyle yazılmıştır.”

-Prof. Dr. Ali Nihat Bozcuk-


Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi Alıntıları – Sözleri

  • Biz insanların tabiat ve toplumun her yönünü iyi ya da kötüye dönüştürme mevzusunda çok önemli bir kabiliyeti vardır. Bu beceri dogrudan doğruya son aşama gelişmiş toplumsal kontakt ve toplumsal koordinasyon kabiliyetiyle desteklenen devamlı öğrenme temeline dayanarak, çevresindeki dünyayla bilgili etkileşim mevzusunda üstün bir beceri
    geliştirmiş bir tür gerçekleştiren biyolojik evrimimizin bazı yönlerinden oluşur. Bizler öğrenme, kayda kıymet bir davranış esnekligi, dış çevreyi yönetme kabiliyeti, toplumsal organizasyon ve
    iletişimin bazı biçimleri için beceri geliştirmiş tek canlı tür değiliz. Bu kabiliyetler başka türlerde, bilhassa öteki toplumsal memeliler içinde da görülebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse, sempanzeler ilkel aletler yapmış olup kullanabilir; köpekler iyi mi ilgi isteyeceklerini bilir; kurtlar yavrularına avlanmayı öğretir; filler yavrularına iyi mi bakacaklarını örneklere bakarak öğrenir; balinalar yavrularına türlerinin kontakt için kullandığı karmaşık “şarkıları” öğretir. Bu yüzden, insanların yanı sıra özelikle gruplar halinde yaşayan toplumsal memeliler içinde, genetik olarak programlanmamış karmaşık becerileri öğrenme mevzusunda etkisinde bırakan kabiliyetler geliştirmiş birçok tür vardır. Fakat insanların evriminin bu tür kabiliyetleri geliştirme mevzusunda gerçek bir niteliksel sıçramayı temsil ettiğini yadsımak güçtür. Konu çevremizdeki dünyayı etken ve bilgili olarak değişiklik yapma kabiliyetine ulaşınca, bu gezegendeki başka hiçbir tür insanoğlunun eline su dökemez. Bu sıçramayı ve bunun evrimsel kökenlerini daha iyi anlamamız gereklidir, bu sebeple bu bizi insan olarak değişik kılan şeydir.
  • Daha birçok evrimsel ayrımlar ve kavşaklardan ve bir fazlaca değişik türlerden geçerek daha da geriye gidersek, atalarımızın, kısaca meme bezlerinden salgılanan sütle beslenen canlı yavru doğurma kapasite­si gelişmiş sıcakkanlı hayvanların izini daha ilk memelilere kadar sü­rerdik. “Aile albümümüzde” daha da geriye gitmeyi sürdürün, sonun­ da sert derileri ve amniyotik yumurtaları yardımıyla suyun haricinde ku­rumaktan korunan ve hem suda hem de karada yaşayan (amfibi), ata­ları şeklinde periyodik olarak suya geri dönmek mecburiyetinde olmaksızın karada ko­loni kurabilen ilk sürüngenlere (reptiller) kadar ulaşırsınız. Daha fazlaca balığa benzer atalardan evrimleşmiş ve dünyadaki yaşam tarihinde ilk kez bodur bacaklarıyla suyun dışına yavaş yavaş emekleme ve ciğer­lerine hava çekme kapasitesine haiz ilk amfibilere kadar gidin. (Bu amfibiler günümüz kurbağaları ve semenderlerin atasıdır). İlk kemikli balıkların atalarından ilk deniz omurgalılarına ulaşın ve daha da geri­ye, omurgası olmayan sadece ilk karmaşık fazlaca hücreli canlıları evrimleştirmiş ilk deniz omurgasızlarına gidin. Ve sonunda ta en eski ata­larımıza, ilk kez ufak DNA molekül paketlerini bir çeşit hücre zarı yada çeperiyle sarma kapasitesini geliştirmiş ve kendileri de dünyanın ilk “kimyasal çorbasında” mevcut olan, kendiliğinden birleşen prote­in dizilerinden evrimleşmiş bakteriye benzer yaratıklara kadar ulaşa­caksınız.
  • Yeryüzündeki yaşamın daha geniş ölçekli tarihinde bu tür süratli “uyumsal dallanma” örneklerinden biri de, tüylerin ve uçmaya uygun içi boş hafifçe kemiklerin ortaya çıkışı şeklinde büyük bir evrimsel yenilikle, yepyeni bir çevreyi (evvelde bomboş olan gökleri) derhal kuş türlerin­ de devasa bir patlamaya “açması”dır. Bir organizma soyundaki büyük yenilikler bununla beraber öteki soylar üstünde de kuvvetli bir dalga tesir­si (ripple effect) yaratabilir. Mesela, biyologlar çoğu zaman ortalama 140 milyon yıl ilkin, Kretase dönemindeki böcek, kuş ve memeli türlerinin sayısındaki müthiş artışın, nispeten yakın bir evrimsel yenilik olan, çi­çek açan bitkilerde hızla artan çeşitlenmeyle birçok açıdan bağlantılı olduğu mevzusunda hemfikirdirler.
  • bireysel çeşitlilik olmadan evrim olması imkansız.
  • Bu dizi; hem hiçbir bilimsel birikimi olmayan hem de halihazırda mevzuya vakıf”, sadece daha ileri düzeyde bazı bilimsel meselelere geçmek isteyen insanlara hitap etmeye çalışacaktır. Ama lütfen “bilimle asla ilginiz olmadıysa” bile ya da evrim hakkında herhangi bir sey ogrenme şansınız asla olmadıysa bile, bu diziyi okumaktan çekinmeyin.
    Öncesinden edinim sahibi olmanız gerekmez! Bilim hakikaten öyleki gizemli değildir (bazı insanoğlu başkalarına üstünlük sağlamak için öyleki göstermek isteseler bile) ve esasen dizi süresince bunu detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız. Bilenler bilmeyenlere destek olabilirse hep beraber ilerleyebiliriz.


Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Skybreak mükemmel yazarlığını, kapsamlı araştırmalarıyla beraber aktarmış bizlere bu kitapta. Evrim üstüne okunulabilecek en iyi kitaptır iddia ediyorum. Ne süre biri evrim hakkında araştırma için kitap önermemi istese ilk önerim bu kitaptır. Gerek mecmua, gazete haberleri gerek kaynaklarının güvenilirliği olsun oldukça kaliteli ve kapsamlı bir araştırma örneği (Buse Pınarbaşı)

Her ne kadar din, sonuna kadar itaat ve inanç gerektirse de, insana bahşedilen en mühim özellik akıl. Ve biz düşünmeliyiz, incelemeliyiz, araştırmalıyız, kuşku etmeliyiz diye düşünüyorum.
Evrim teorisi dünyadaki canlıların iyi mi oluştuğu, dünyanın seyrinin ne yönde geliştiği, iyi mi gelişmeye devam etmiş olduğu yönündeki fazlaca eski ve köklü bir emek harcama. Üstelik bilim adamlarının aynı fikir olduğu bir kuram.
Belki yaratılışçılar hiçbir süre Tanrı’nın varlığını ispatlayamayacak sadece bilim de yokluğunu ispatlayamayacak. Ancak bilim, dine bakış açısını oldukça etkiliyor. Bir süre mucize kabul edilen şeylerin aslen fizyolojik ve bilimsel karşılığının bulunmuş olması ( yerçekimi şeklinde ), insana, şu anda mucize kabul ettiğimiz şeyleri mucize kabul etmemizin sebebinin, hemen hemen bilimsel karşılığının bulunmamış bulunduğunu düşündürüyor.
Bir öteki taraftan kitabın saldırgan üslubunu sevmedim. Yaratılışçı fikre haiz olan kesime karşı bir saldırganlık halini hissediyorsunuz kitapta. Bu durum bir süre sonrasında hoşuma gitmedi.
Kitap fazlaca fazla tekrardan oluşuyordu. Bölüm bölüm anlattığını tekrar özetliyor sonrasında başka bir mevzu hakkında konuşurken yine eski mevzuya dönüyor. Bu bana yorucu geldi. Bir yerden sonrasında da sıkıldım.
Ancak genel olarak aydınlatıcı ve öğretici bir kitaptı. Okuduğum için mutluyum. (Tuğba Karakaya)

Evrim mevzusunda kapsamlı bir kitap okumayı düşünenlere öneriyorum, beğenerek okudum. Anlatımı akıcı, üstünde durduğu mevzular da oldukça yerinde seçilmiş. Ayrıca kitabın ana metni içinde sözü geçen kimi olgu ya da olayların detaylı açıklaması, ayrı kutucuklar içinde, metnin yanında sunulmuş. Popüler bilim kitapları şeklinde altyapı gerektirebilecek konulardaki kitaplar için bu yöntem fazlaca yararlı oluyor. (Uzel)


Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi PDF indirme linki var mı?


Ardea Skybreak – Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ardea Skybreak Kimdir?

Ardea Skybreak; evrimsel biyoloji ve cemiyet ekolojisi mevzusunda uzmanlaşmış biyolog.


Ardea Skybreak Kitapları – Eserleri

  • Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi
  • Tarih Öncesi Adımlardan Geleceğin Atılımlarına


Ardea Skybreak Alıntıları – Sözleri

  • Yeryüzündeki yaşamın daha geniş ölçekli tarihinde bu tür süratli “uyumsal dallanma” örneklerinden biri de, tüylerin ve uçmaya uygun içi boş hafifçe kemiklerin ortaya çıkışı şeklinde büyük bir evrimsel yenilikle, yepyeni bir çevreyi (evvelde bomboş olan gökleri) derhal kuş türlerin­ de devasa bir patlamaya “açması”dır. Bir organizma soyundaki büyük yenilikler bununla beraber öteki soylar üstünde de kuvvetli bir dalga tesir­si (ripple effect) yaratabilir. Mesela, biyologlar çoğu zaman ortalama 140 milyon yıl ilkin, Kretase dönemindeki böcek, kuş ve memeli türlerinin sayısındaki müthiş artışın, nispeten yakın bir evrimsel yenilik olan, çi­çek açan bitkilerde hızla artan çeşitlenmeyle birçok açıdan bağlantılı olduğu mevzusunda hemfikirdirler. (Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi)
  • Bu dizi; hem hiçbir bilimsel birikimi olmayan hem de halihazırda mevzuya vakıf”, sadece daha ileri düzeyde bazı bilimsel meselelere geçmek isteyen insanlara hitap etmeye çalışacaktır. Ama lütfen “bilimle asla ilginiz olmadıysa” bile ya da evrim hakkında herhangi bir sey ogrenme şansınız asla olmadıysa bile, bu diziyi okumaktan çekinmeyin.
    Öncesinden edinim sahibi olmanız gerekmez! Bilim hakikaten öyleki gizemli değildir (bazı insanoğlu başkalarına üstünlük sağlamak için öyleki göstermek isteseler bile) ve esasen dizi süresince bunu detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız. Bilenler bilmeyenlere destek olabilirse hep beraber ilerleyebiliriz. (Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi)
  • Daha birçok evrimsel ayrımlar ve kavşaklardan ve bir fazlaca değişik türlerden geçerek daha da geriye gidersek, atalarımızın, kısaca meme bezlerinden salgılanan sütle beslenen canlı yavru doğurma kapasite­si gelişmiş sıcakkanlı hayvanların izini daha ilk memelilere kadar sü­rerdik. “Aile albümümüzde” daha da geriye gitmeyi sürdürün, sonun­ da sert derileri ve amniyotik yumurtaları yardımıyla suyun haricinde ku­rumaktan korunan ve hem suda hem de karada yaşayan (amfibi), ata­ları şeklinde periyodik olarak suya geri dönmek mecburiyetinde olmaksızın karada ko­loni kurabilen ilk sürüngenlere (reptiller) kadar ulaşırsınız. Daha fazlaca balığa benzer atalardan evrimleşmiş ve dünyadaki yaşam tarihinde ilk kez bodur bacaklarıyla suyun dışına yavaş yavaş emekleme ve ciğer­lerine hava çekme kapasitesine haiz ilk amfibilere kadar gidin. (Bu amfibiler günümüz kurbağaları ve semenderlerin atasıdır). İlk kemikli balıkların atalarından ilk deniz omurgalılarına ulaşın ve daha da geri­ye, omurgası olmayan sadece ilk karmaşık fazlaca hücreli canlıları evrimleştirmiş ilk deniz omurgasızlarına gidin. Ve sonunda ta en eski ata­larımıza, ilk kez ufak DNA molekül paketlerini bir çeşit hücre zarı yada çeperiyle sarma kapasitesini geliştirmiş ve kendileri de dünyanın ilk “kimyasal çorbasında” mevcut olan, kendiliğinden birleşen prote­in dizilerinden evrimleşmiş bakteriye benzer yaratıklara kadar ulaşa­caksınız. (Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi)
  • bireysel çeşitlilik olmadan evrim olması imkansız. (Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi)
  • Biz insanların tabiat ve toplumun her yönünü iyi ya da kötüye dönüştürme mevzusunda çok önemli bir kabiliyeti vardır. Bu beceri dogrudan doğruya son aşama gelişmiş toplumsal kontakt ve toplumsal koordinasyon kabiliyetiyle desteklenen devamlı öğrenme temeline dayanarak, çevresindeki dünyayla bilgili etkileşim mevzusunda üstün bir beceri
    geliştirmiş bir tür gerçekleştiren biyolojik evrimimizin bazı yönlerinden oluşur. Bizler öğrenme, kayda kıymet bir davranış esnekligi, dış çevreyi yönetme kabiliyeti, toplumsal organizasyon ve
    iletişimin bazı biçimleri için beceri geliştirmiş tek canlı tür değiliz. Bu kabiliyetler başka türlerde, bilhassa öteki toplumsal memeliler içinde da görülebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse, sempanzeler ilkel aletler yapmış olup kullanabilir; köpekler iyi mi ilgi isteyeceklerini bilir; kurtlar yavrularına avlanmayı öğretir; filler yavrularına iyi mi bakacaklarını örneklere bakarak öğrenir; balinalar yavrularına türlerinin kontakt için kullandığı karmaşık “şarkıları” öğretir. Bu yüzden, insanların yanı sıra özelikle gruplar halinde yaşayan toplumsal memeliler içinde, genetik olarak programlanmamış karmaşık becerileri öğrenme mevzusunda etkisinde bırakan kabiliyetler geliştirmiş birçok tür vardır. Fakat insanların evriminin bu tür kabiliyetleri geliştirme mevzusunda gerçek bir niteliksel sıçramayı temsil ettiğini yadsımak güçtür. Konu çevremizdeki dünyayı etken ve bilgili olarak değişiklik yapma kabiliyetine ulaşınca, bu gezegendeki başka hiçbir tür insanoğlunun eline su dökemez. Bu sıçramayı ve bunun evrimsel kökenlerini daha iyi anlamamız gereklidir, bu sebeple bu bizi insan olarak değişik kılan şeydir. (Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş