Eğitim

Evrim Neden Gerçektir – Jerry Coyne Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrim Neden Gerçektir – Jerry Coyne Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrim Neden Gerçektir kimin eseri? Evrim Neden Gerçektir kitabının yazarı kimdir? Evrim Neden Gerçektir konusu ve anafikri nedir? Evrim Neden Gerçektir kitabı ne konu alıyor? Evrim Neden Gerçektir PDF indirme linki var mı? Evrim Neden Gerçektir kitabının yazarı Jerry Coyne kimdir? İşte Evrim Neden Gerçektir kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jerry Coyne

Çevirmen: Hasan Hüseyin Başıbüyük

Orijinal Adı: Why Evolution Is True

Yayın Evi: Palme Yayınları

İSBN: 9786053555957

Sayfa Sayısı: 304


Evrim Neden Gerçektir Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti


Evrim Neden Gerçektir Alıntıları – Sözleri

  • In more than 90 percent of mammal species, a male’s only investment in offspring is his sperm, for females provide all the parental care.
  • Evrim için embriyolojik kanıt olgularından en favori olanım kürklü insan fetüsüdür. Biz en iyi, öteki primatlardan değişik olarak kalınca bir kıl örtüsüne haiz olmadığımız için “çıplak maymunlar” olarak biliniriz. Fakat gerçekte kısa bir süre içinde olsa (embriyo olarak) bu şekilde bir örtümüz vardır. Hamileliğin ortalama altıncı ayında, lanugo olarak adlandırılan ince tüy benzer biçimde bir kıl örtüsü ile tamamen kaplanırız. Lanugo çoğu zaman doğumdan bir ay ilkin, doğduğumuzda haiz olduğumuz kıllar ile yer değiştirerek dökülür (fakat prematüre bebekler, kimi zaman kısa sürede dökülen lanugo ile doğarlar). Günümüzde, insan embriyosunun geçişsel bir kıl örtüsüne haiz olmaya ihtiyacı yoktur. Nede olsa, dölyatağında 37 santigrat aşama ısı vardır. Lanugo yalnız primat atalarımızın bir kalıntısı olarak açıklanabilir. Maymun fetüsleri de gelişmenin ortalama aynı evresinde bir kıl örtü geliştirirler. Ancak, maymunlarda bu kıllar dökülmez ve ergin krüküne dönüşmek suretiyle bırakılırlar. Aynı şekilde insanoğlu benzer biçimde balina fetüsleri de, karada yaşayan atalarının kalıntısı olarak lanugoya sahiptirler.
  • Seçilim bu durumda bir erkeği hovarda, şu demek oluyor ki durmaksızın neredeyse her dişiyle (yada dişiye en ufak bir benzerlik gösteren her şeyle) çiftleşmeye çalışan genlerini ödüllendirir. Mesela adam davet tavuğu, inek gübresi yığını ile çiftleşmeye çalışır ve bazı orkideler şehvetli adam arıları, dişi arılara benzeyen taç yaprakları ile çiftleşmeye ayartarak tozlaşırlar.


Evrim Neden Gerçektir İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tam da okumak isteyeceğiniz türden. Spekülasyondan, ağır bilimsel nitelikli jargondan, anlayamayacağınız çıkarımlardan, karşı tarafa yersiz sataşmalardan uzak, hepimiz için yazılmış bir kitap. Yazar, birçok örnekle savının arkasında duruyor ve mantıklı neticelerle okuru ikna ediyor. (kivanc ozsahin)

Evrimi Kabul Etmek Sizi Ateist Yapmaz…: Bilginin, bilimin ve doğal ki gelişmenin önündeki en büyük engel, köktencilik ve saplantılı görüşlerimizdir. Konu evrim olunca dini inançları ve ideolojileri de bununla beraber getirmektedir. Bu yazıda hedefim bir münakaşa ortamı yaratmak değil, insanların bilgilenmeisne ve öğrenmesine destek olmak olduğundan yalnız kitabı ve özetlemek gerekirse evrimi anlatmaya çalışacağım. Biyoloji biliminde bir uzmanlığım olmadığı için bunu mütevazi bir tavsiye olarak değerlendirirseniz sevinirim. (bilhassa biyologlar bana kızmasın.)
EVRİM NEDİR?
En rahat bakteriden, daha karmaşık bir memeli hayvana kadar tüm organizmaların, en iyi uyum sağlayanın (kuvvetli olan değil, bu daima karıştırılır) türünü devam ettirdiği, süre içinde geçirdiği değişimlere evrim diyoruz. Evrimin mekanizması naturel seçilim, bir talih yada rastgele değişimler değildir. Her seferinde ufak adımlarla gerçekleşir. Basamakları tek tek çıkar, sıçrama yapmaz. Genlerdeki rastgele oluşan hatalar (mutasyon) işin içine dahil olunca naturel seçilim rastgele işliyor benzer biçimde görünür. Oysa ki naturel seçilim yalnızca kullanışsız olanı eler.
EVRİM NEDEN GERÇEKTİR
Bildiğimiz yaşamın kanıtlara dayalı tek gerçek açıklaması olan evrim hakkında birçok kitap yazılmış ve yazılmaya devam etmektedir. Her geçen gün yeni kanıtlar ortaya çıkarak dogmaları tek tek yıkmaktadır. Kendi alanımdan birkaç örnek vermek isterim. Avogadro sayısını (bir molekülün mol kütlesindeki atom sayısı: 6.02.. yanına 23 tane “0” ilave edin.), moleküller arası Van der Walls çekim kuvvetlerini kabul ederiz. Bunlarda mesele yaşamayız. Zira bu tarz şeyleri gözümüzle belirleme edemeyiz. Ancak evrim, inançlarımızla ve ideolojilerimizle çatışınca kanıtlara ve bulgulara karşın kabul etmek istemeyiz. Fosiller evrimin en büyük kanıtlarıdır. Darwin yeterince fosil bulamadığı için yakınma etmiştir, fakat fosiller tek kanıt değildir. Körelen organlar, endemik türler, embriyolojiden, moleküller biyolojiden gelen kanıtlar evrimin bir gerçek bulunduğunu doğrulamaktadır.
gonderi/89506009
Jerry Coyne, kullandığı mütevazı ve anlaşılır dille, metaforlara ve felsefi spekülasyonlara girmeden, güncel bulgularla ve kanıtlarla oldukça öğretici ve başarı göstermiş bir yapıt ortaya çıkarmış. Bir nevi ders kitabı okuyorsunuz fakat bir öykü okur benzer biçimde (aslına bakarsak bir öykü okuyorsunuz). Darwin’den günümüze evrimi anlatmak için birçok bilim insanı çeşitli eserler ortaya çıkarmıştır. Evrimi güncel kanıtlarla birliktw okumak daha yararlı olacağından bu kitabından anlatmak istedim. Giriş kısmındaki şu sözleri sizinle paylaşmak isterim:
gonderi/89048096
Aralarında Richard Dawkins, Sam Harris, Steven Pinker benzer biçimde adların bulunmuş olduğu birçok yazar ve bilim insanı kitap hakkında pozitif görüşlerini belirtmişler. Ben de yaşayan en büyük 20 bilim insanından önde gelen, entomolog Edward O. Wilson’ın sözlerini aktarıyorum:
“Konu üstünde çalışan önde gelen bilim adamlarından birinden anlaşılır ve iyi yazılmış bir evrim açıklaması isteyen hepimiz için, Evrim Neden Gerçektir tam size gore bir seçim.” (Murat Çatalkaya)

Yazar, din ve bilim içinde aşılması güç görünen (en azından şimdilik) en büyük duvar olarak ortaya konulabilecek evrim mevzusunda informasyon sahibi olmak isteyenlere birçok kanıtlar sunmaktadır.Evrimi tüm mekanizmaları ile ortaya koyma gayretindedir.
Kitapta verilen bilgiler her insanın anlayabileceği şekilde ortaya konmuş ve mütevazı bir dil kullanılmıştır. Yalnızca evrimi açıklayan bir biyoloji kitabı değildir, kitabın hem de onu kabul etmek istemeyenlerin tezlerine de cevaplar verecek şekilde bir üslubu vardır.
Bir yaratıcıya inanan ve ilk kez evrim okuyan birisi iseniz kitabın bazı bölümlerinden hastalık duyabilirsiniz.
Evrim mevzusunda bir şeyler öğrenmeye emek harcamadan peşin hükümlerle bir sonuca varma kolaycılığına kapılmamalı.
Herkese hitap eden bilimsel detayları ile faydalanılabilecek bir kitaptır. (Yertn)


Evrim Neden Gerçektir PDF indirme linki var mı?


Jerry Coyne – Evrim Neden Gerçektir kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Evrim Neden Gerçektir PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jerry Coyne Kimdir?

Jerry Allen Coyne, türleşme ve akıllı tasarım hakkında yorumu ile tanınan Amerikalı biyologdur. Verimli bir bilim adamı ve yazar olarak, evrim teorisini aydınlatan onlarca bildiri yayınlamıştır. Halen Chicago Üniversitesi Ekoloji ve Evrim Kısmı’nde profesör olarak iş koşturmacasındadır. Uzmanlığı, bilhassa meyve sineği Drosophila’yı içeren türleşme, ekolojik ve evrimsel genetiktir.

Coyne, 1971’de William & Mary Koleji’nden biyoloji alanında lisans derecesi ile mezun oldu. Theodosius Dobzhansky bünyesindeki Rockefeller Üniversitesi’nde lisansüstü emek vermesi, taslak hazırlanırken kesildi. Daha sonrasında doktorasını kazanmıştır. 1978’de Harvard Üniversitesi’ndeki biyolojide Richard Lewontin’de eğitim görmüş oldu ve Timothy Prout’tan Davis Kaliforniya Üniversitesi’nde doktora sonrası bir burs halletmeye devam etti. 1989’da Guggenheim Bursu’nu kazanmıştır, 2007’de Amerikan Sanat ve Bilim Akademisine seçildi ve 2011’de Din Özgürlüğü Vakfı tarafınca “Emperor Has No Clothes” ödülünü aldı.

Coyne, Evrim Araştırmaları Derneği Başkanlığı (2011) ve Evrim Yardımcısı (1985-1988; 1994-2000) ve The American Naturalist (1990-1993) benzer biçimde Başkan Yardımcısı (1996) görevlerde bulunmuş oldu. 2015’ten itibaren evrimsel biyoloji, türleşme, genetik çözümleme, toplumsal mevzular ve bilimsel informasyon, bilimsel konuşma ve yazmayı öğretiyor.

Emekleri, bilimsel dergilerde olmasıyla birlikte New York Times, Times Literary Supplement ve The New Republic benzer biçimde ana akım medyalarında da yayımlanmaktadır. Araştırma alanları, popülasyon ve evrimsel genetik, türleşme, ekolojik ve niceliksel genetik, kromozom oluşumu ve sperm rekabetini içermektedir .


Jerry Coyne Kitapları – Eserleri

  • Şeytanın Evladı
  • Evrim Neden Gerçektir


Jerry Coyne Alıntıları – Sözleri

  • Yarının ne getireceğini kim bilebilir? diye sormuştu. Ben biliyordum. Ömrümün her yarını ne getirdiyse o da aynı şeyi getirecekti; hiçbir şey. (Şeytanın Evladı)
  • Gerçekleri anlattığınızda, asla kimsenin sizin bir açığınızı soruşturma şansı yoktur.. (Şeytanın Evladı)
  • Evrim için embriyolojik kanıt olgularından en favori olanım kürklü insan fetüsüdür. Biz en iyi, öteki primatlardan değişik olarak kalınca bir kıl örtüsüne haiz olmadığımız için “çıplak maymunlar” olarak biliniriz. Fakat gerçekte kısa bir süre içinde olsa (embriyo olarak) bu şekilde bir örtümüz vardır. Hamileliğin ortalama altıncı ayında, lanugo olarak adlandırılan ince tüy benzer biçimde bir kıl örtüsü ile tamamen kaplanırız. Lanugo çoğu zaman doğumdan bir ay ilkin, doğduğumuzda haiz olduğumuz kıllar ile yer değiştirerek dökülür (fakat prematüre bebekler, kimi zaman kısa sürede dökülen lanugo ile doğarlar). Günümüzde, insan embriyosunun geçişsel bir kıl örtüsüne haiz olmaya ihtiyacı yoktur. Nede olsa, dölyatağında 37 santigrat aşama ısı vardır. Lanugo yalnız primat atalarımızın bir kalıntısı olarak açıklanabilir. Maymun fetüsleri de gelişmenin ortalama aynı evresinde bir kıl örtü geliştirirler. Ancak, maymunlarda bu kıllar dökülmez ve ergin krüküne dönüşmek suretiyle bırakılırlar. Aynı şekilde insanoğlu benzer biçimde balina fetüsleri de, karada yaşayan atalarının kalıntısı olarak lanugoya sahiptirler. (Evrim Neden Gerçektir)
  • Sanki kendime zarar vermek için vekil belirleme edilmiştim. (Şeytanın Evladı)
  • Sanki kendime zarar vermek için vekil belirleme edilmiştim. (Şeytanın Evladı)
  • Gerçekleri anlattığınızda, asla kimsenin sizin bir açığınızı soruşturma şansı yoktur.. (Şeytanın Evladı)
  • En büyük umudu, bigün çocukluk anılarını geride bırakabilmek (Şeytanın Evladı)
  • Sonra, birden bigün bir bezginlik hissettim, bu sebeple çaresizdim ve beni koruyacak, tüm dünyaya karşı benim yanımda duracak asla kimsem yoktu. (Şeytanın Evladı)
  • Dilencilerin seçme hakkı yoktur. (Şeytanın Evladı)
  • Sanki kendime zarar vermek için vekil belirleme edilmiştim. (Şeytanın Evladı)
  • In more than 90 percent of mammal species, a male’s only investment in offspring is his sperm, for females provide all the parental care. (Evrim Neden Gerçektir)
  • Seçilim bu durumda bir erkeği hovarda, şu demek oluyor ki durmaksızın neredeyse her dişiyle (yada dişiye en ufak bir benzerlik gösteren her şeyle) çiftleşmeye çalışan genlerini ödüllendirir. Mesela adam davet tavuğu, inek gübresi yığını ile çiftleşmeye çalışır ve bazı orkideler şehvetli adam arıları, dişi arılara benzeyen taç yaprakları ile çiftleşmeye ayartarak tozlaşırlar. (Evrim Neden Gerçektir)
  • Sonra, birden bigün bir bezginlik hissettim, bu sebeple çaresizdim ve beni koruyacak, tüm dünyaya karşı benim yanımda duracak asla kimsem yoktu. (Şeytanın Evladı)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş