Eğitim

Fatih Sultan Mehmed – Reşad Ekrem Koçu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fatih Sultan Mehmed – Reşad Ekrem Koçu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fatih Sultan Mehmed kimin eseri? Fatih Sultan Mehmed kitabının yazarı kimdir? Fatih Sultan Mehmed konusu ve anafikri nedir? Fatih Sultan Mehmed kitabı ne konu alıyor? Fatih Sultan Mehmed PDF indirme linki var mı? Fatih Sultan Mehmed kitabının yazarı Reşad Ekrem Koçu kimdir? İşte Fatih Sultan Mehmed kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Reşad Ekrem Koçu

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050926569

Sayfa Sayısı: 284


Fatih Sultan Mehmed Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Fatih Sultan Mehmed’in çarpıcı yaşam öyküsünü bir de Reşad Ekrem Koçu’nun usta kaleminden okuyun…

Reşad Ekrem’in dilinde tarih gerçek yaşamdan daha canlı, daha güzel, daha esrarengiz.

“20. yüzyılın başında şehrin hüzünle yaraladığı ve şehrin hüzünlü ama tamamlanmamış bir imgesini yaratan o özel ruhlardan biridir Reşad Ekrem Koçu.”

Orhan Pamuk

“Uzun yıllar öncesine dönüyorum ve Murat Reis’in Oğlu’nu okumaya başlıyorum. Büyük bir hayranlıkla okuduğum bu roman uçsuz bucaksız denizlerden geçip giderek bana Osmanlı tarihini sevdiriyor. Yazarı Reşad Ekrem Koçu, Osmanlı tarihini ‘bugünde yaşatan’ mucizevi, görkemli bir yazar! Reşad Ekrem’in eşsiz eseriyle dostluğum artık hep sürecek, herhalde

ölünceye kadar…” Selim İleri

Fatih Sultan Mehmed: Atalarının en büyük hayalini gerçekleştirip İstanbul’u fetheden kudretli padişah, Osmanlı Devleti’ni imparatorluğa dönüştüren büyük asker… Diğer taraftan Avnî mahlasıyla şiirler yazan, sanatçı ve âlimlerin dostu bir hükümdar.


Fatih Sultan Mehmed Alıntıları – Sözleri

  • Sultan Mehmed, Topkapı karşısında dikilmiş büyük sancağının altında, at üstünde, bu görkemli girişi seyrediyor ve luğundan ağlamamak için kendisini zor tutuyordu.
  • Sultan Mehmed şehre resmen ayak bastıktan azca sonrasında, Ortodoks mezhebinin en yüksek makamı olan istanbul Patrikliği’ni kendi kariha-i şahanesinde ihya edecek ve istanbul Rumlarına bir mezhep hürriyeti fermanı verecektir.Bu ne ulvi büyüklük ve necabettir.
  • Fatih Sultan Mehmed’in cepheden cepheye koşarak yer yer teftiş ceya bizzat yönetim etmiş olduğu Türk orduları bu memleketlere hakkaniyet, refah ve refah götürmüştür.
  • Elçiler, üstelik, vaktiyle Çelebi Sultan Mehmed tarafindan Uzun Hasan’ın ecdadına karşı taahhüt etmiş olduğu senevi 1.000 halı ile sarıklık tülbentlerin altmış yıldan beri gönderilmediğini, Hasan Bey’in bu tarz şeyleri da toplu olarak istediğini bildirmişlerdi ve buna da Sultan Mehmed olağanüstü öfke etmişti, fakat hiddeti devamlı kahkahalar şeklinde tezahür etmiş, elçilere: “Haydi siz rahatsızca dönünüz… Bu ağır yükü siz götüremezsiniz, onu sadece yeryüzünün en güçlü adamı olan ben taşıyabilirim… İnşallah, pek yakında gelir, borcumu bizzat öderim!” demişti.
  • Şarab-ı rahmet içti şehitler
    Sıratı kuş benzer biçimde geçti şehitler
    Fenâ mülkünde eğlenmedi anlamış olur
    Beka sarayına göçtü şehitler.
  • Oğullar ataya yürek yağıdır.
    Oğulun iyisi gamı dağıtır,
    Oğlu kim atanın hemsazı olsa
    Safalı bağları, bostan bağıdır.
    Oğlu kim yakarma alup makbul olsa
    Atanın devleti, yüzü akıdır.
  • Âşık için dünyadan da, candan da caymak kolay amma sevgiliyi terk etmek mümkün mü? Cihanın taç ve tahtını ve devletini verseler, o gene sevgilisinin olduğu yerden ayrılıp gitmek istemez; orada, yüreği sevgi çarpıntılarıyla dolu olarak kendi başına sultan olmayı üstün meblağ.
  • Bir gün yeni harp hazırlığının nereye karşı bulunduğunu soran bir ordu kadısına;
    “Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardır!” demişti..
  • Bir gün yeni harp hazırlığının nereye karşı bulunduğunu soran bir ordu kadısına: “Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardım!” demişti.
  • Cihan bağında açılıp da hadiselerin soldurmadığı gül var mıdır? Bivefadır cihan yok anda karar…


Fatih Sultan Mehmed İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Fatih Sultan Mehmed & Reşad Ekrem Koçu ●Fatih Sultan Mehmed’in cağının oldukca mühim devlet adamı, şairi ve bilim insanı olması yanında oldukça hususi bir karakteri olduğu aşikardır.
Bu kitap onun yaşamı öncesi Osmanlı’nın durumundan başlayarak ölümüne kadar devlet adına yaptıkları ve yaşamı hakkında oldukça detay bilgilerle doludur. Kitabın sonunda Fatih’in yazıya döktüğü eserleri de bulabilirsiniz. Kitap oldukca akıcı, tıpkı bir serüven ve vaka incelemesi benzer biçimde. Ozellikle Istanbul fetih edilmesi öncesi hazırlıkları ve fetihin anlatıldığı sayfaları bir solukta, yaşayarak okudum. Merhametli ve akliselim bir padişahtır. Oldukça da duygusaldır. Bilhassa de ortanca oğlu Mustafa’nın ölümü ile fazlasıyla sarsılmıştır. Ölümünden ilkin büyük bir sefer hazırlığındaydı. Bu sefer neticesinde bambaşka bir dünya düzeni olacağı konuşulmaktadır.
Elbette hem Fatih’in ölümü hem de bu seferin gizemi tarihçiler içinde merak ve münakaşa yaratmaktadır. O halde. Hadi okuyun! ● #fatihsultanmehmet #fatihsultanmehmed #reşadekremkoçu #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitapönerisi #hadiokuyun #dogankitap #doğankitap (Nuri Bülent Aytemiz)

Şüphesiz dünyada en oldukca malum, tarihe iz bırakmış Osmanlı sultanıdır. Osmanlı padişahları dâhil kendi çağdaşları içinde entelektüel kişiliği ortaya çıkmış bir kişilikti. Savaş taktiklerinde bir deha olması, mevcut çatışmalarda yeni teknikleri uygulaması devrin şekillenmesinde tesiri olmuştur. Tarihin en renkli kişiliğe haiz hükümdarı Reşat Ekrem Koçu kaleminde okumak ayrı bir keyif verdiğini söyleyebiliriz.
‘’Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardım’’ II.Mehmet hayatında oldukca inişli ve çıkışlı bir yaşamı bulunduğunu görebiliyoruz. Mevcut şartlar kendisini istikrarlı ve önlemli olmasını elde etmiş. Ilk olarak padişah talibi olmayan ikinci şehzade olması, sonrasında hazırlıksız bir hükümdarlık denemesi olmuş. Mevcut sadrazamlar, kazaskerler ve şeyhülislam uzun uzun inceleyip geleceği planlamıştır. İstanbul fetih edilmesi yanı sıra Anadolu’da Türk birliğinin kurulması, Karadeniz Sahillerinin denetim edilmesi, Karadeniz’de deniz ticaretini kısmen denetim altına alınması, Mora yarımadasının ve Ege adalarının teslim alınmıştır. Yönetimi canını ve yaşamını bu devlet için harcayan devşirme paşalarına emanet etmiştir. İlmiye sınıfına büyük katkılar vererek adaleti tahsis etmiştir. Osmanlı devletini bir cihan imparatorluğuna dönüştürmüştür.
Osmanlı sultanlarının hükümdarlığının yanında değişik zanaatlarla uğraşıldığı malum bir gerçektir. Fatih Sultan Mehmet’in cenk topu (Şahi) dökümünde ve planlaması yapıyordu. Bunun yanında Avni mahlasında şiir yazdığı, altı değişik dilde konuşup yazabildiği, on iki bilinmeyenli matematik denkleri çözebildiği malum gerçeklerdendir. Bilhassa R. Ekrem Koçu’nun tekrarla belirtiği bir mevzu: Kendini kanıtlamış yabancı tüm tarihçiler padişahın hakkını vererek takdir etmiştir. (Alperen Yağcı)

Osmanlı Padişahları arasından en sevdiğim padişahtır kendisi. Kanuni Sultan Süleyman’da ikinci sırayı alır. Fatih Sultan Mehmed Han bambaşkadır. Onun yaşam öyküsünü okumak isteği Ahmet Umut’in “Sultanı Öldürmek ” adlı kitabı ile başladı kesinlikle okuyun hele de o Fetih anının anlatımı… Burda da oldukca daha detaylı okudum. Fatih’in ölümüne dair 2 senaryo da beni üzdü. Bu sebeple yaşasaydı kesinlikle bambaşka bir harita olurdu şuan … Hatta durumumuz her şeyimiz bambaşka olurdu. Keşke daha derin kişilik özellikleri bilgisi verilmiş olsaydı. Keşke günümüz türkçesi ağırlıkta olsaydı şiirlerini anlayamadim buna oldukca üzüldüm. En çok da fazla İstanbul’a dair olan şiiri beni duygulandırdı… ümit ederim günümüz türkçesi ile daha detaylı bir kitap okurum. Ruhun şad olsun Ey Yüce Fatih Sultan Mehmed Han (Arzu Onuklu)


Fatih Sultan Mehmed PDF indirme linki var mı?


Reşad Ekrem Koçu – Fatih Sultan Mehmed kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Fatih Sultan Mehmed PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Reşad Ekrem Koçu Kimdir?

Tarihi mevzularda yazdığı fıkra, roman, hikâye ve incelemeleriyle ve en mühim yapıtı İstanbul Ansiklopedisi’yle bilinmektedir. 1905’te İstanbul’da doğan Koçu, Bursa Erkek Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Tarih Kısmı’nü 1931 tarihinde tamamlamış oldu. Aynı fakültede asistan oldu, sadece, 1933 Üniversite Reformunda hocası Ahmet Refik Altınay’la birlikte üniversiteden ayrıldı. Alman, Kuleli, Pertevniyal ve Vefa liselerinde tarih öğretmenliği yapmış oldu. Reşad Ekrem Koçu 6 Temmuz 1975’te İstanbul’da öldü.

Öğretmenliği esnasında Tarihten Sesler benzer biçimde çeşitli mecmua ve gazetelerde şiir, hikâye ve çocuk romanları, Osmanlı periyodunun garip vakalarını ve kişilerini öyküleştirdiği Forsa Halil (1962), Patrona Halil (1967), Erkek Kızlar (1962) ve Haşmetli Yosmalar (1962) benzer biçimde kitaplar yazdı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinin (1943-1967, 6 cilt) bazı bölümlerini bugünkü dile aktardı. Türk Giyim, Kuşam ve Süsleme Sözlüğü (1967) ise alanında yapılmış ilk mühim çalışmadır. Reşad Ekrem Koçu’nun en mühim ve büyük yapıtı, İstanbul’u her yönüyle detaylı şekilde özetleyen İstanbul Ansiklopedisi olarak kabul edilir. Bu ansiklopedinin ilk baskısı 1944-1951 Aba-Bahadir Sokağı maddeleri ve ikinci baskısı 1958-1971 yayımlandı ve 11’inci ciltte 7076 sayfaya ulaşarak “Gökçınar” makalesinde yarım kaldı. Koçu’nun öteki kitapları içinde Osmanlı Padişahları (1960) ile Eski İstanbul’da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri (1947) ve 2 ciltlik Kösem Sultan sayılabilir.


Reşad Ekrem Koçu Kitapları – Eserleri

  • Tarihimizde Garip Vakalar
  • Yeniçeriler
  • Kızlarağasının Piçi
  • Kösem Sultan
  • Fatih Sultan Mehmed
  • Osmanlı Padişahları
  • Aşk Yolunda İstanbul’da Neler Olmuş
  • Eski İstanbul’da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri
  • Tarihimizde Kahramanlar
  • Topkapı Sarayı
  • Patrona Halil
  • Kabakçı Mustafa
  • Forsa Halil
  • Erkek Kızlar
  • Osmanlı Tarihinin Panoraması
  • Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar
  • Esircibaşı
  • Kafes Arkası Günahkarları
  • Cevahirli Hanım Sultan
  • Aşık Ozan ve Padişahlar
  • Tarihte İstanbul Esnafı
  • Dağ Padişahları
  • Hatice Sultan ile Ressam Melling
  • Haydut Aşkları
  • Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü
  • Türk Zaferleri
  • İstanbul Tulumbacıları
  • Taçlı Fahişeler
  • Selçuk Tarihi
  • Ahmed Rasim – Ahmed Refik


Reşad Ekrem Koçu Alıntıları – Sözleri

  • Bir kere bir akıl çelindi mi üst yanı kolaydır. (Kafes Arkası Günahkarları)
  • Alemdar Mustafa Paşa’nın İstanbul’a girdikten sonrasında yapmış olduğu işler Vaka-yi Selimiye denilen 1807 Mayıs İhtilali’ne kuvvetle bağlıdır. (Kabakçı Mustafa)
  • Bir gün yeni harp hazırlığının nereye karşı bulunduğunu soran bir ordu kadısına;
    “Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardır!” demişti.. (Fatih Sultan Mehmed)
  • Mayaları aynı çamurdan insanoğlu acele anlaşırlar, ilk tanıştıkları gün kırk senelik dost kadar yaklaşırlar. (Cevahirli Hanım Sultan)
  • Tüm tebaasının malı ve canı iki dudağı içinde çıkacak emre bağlı padişahlar, askeri ihtilallerde o şekilde bir acze düşmüşlerdir ki, yüzlerine karşı pervasızca hitaptan ve hatta hakaretten çekinilmemiştir. (Topkapı Sarayı)
  • Abdülaziz’in horoz ve koç dövüştürme merakı ve galip gelen hayvanların boyunlarına elmas nişanlar taktığı rivayetleri saltanatının bu sonuncu devrine yakıştırılan şeylerdir. (Osmanlı Padişahları)
  • Gidenler devlet hazinesini soymuştu, gelenler hazinede bir şey bulamadıkları için gidenlerin terekesini yağmaladılar. (Yeniçeriler)
  • Eski berberler hem de sünnetçi, dişçi ve hacamatçıydı;kellik, uyuz, sıraca, egzama benzer biçimde cilt hastalıklarına da ilaçlar, merhemler yapardı,çeşitli uzmanlık sahibi mütetabbiptiler. (Tarihte İstanbul Esnafı)
  • “Bir yeniçeriye de bigün,
    – Nizamıcedid olur musun? diye sormuşlar.
    – Vallah billah Moskof olurum, Nizamıcedid olmam!.. demiş.” (Yeniçeriler)
  • “Şimâlden, cenuptan, şarktan ve garptan, İstanbul’a esen tüm rüzgârlar, fitne ve fesat tohumları saçıyordu.” (Esircibaşı)
  • Sarayın odun ambarı 16. asırda bir adam öldürmeye sahne olmuştu. 17. çağ ortasında ise zamanı bir idam fermanının uygulama edilmiş olduğu yer oldu. Sultan IV. Murad zamanında asrın büyük şairi, Türk hiciv edebiyatının büyük üstadı Nef’î, bu padişahın gazabına uğrayarak burada idam olundu. … Şairin cesedi Saray-ı Hümayun’un deniz kenarındaki Balıkhane Kapısı önünden denize atıldı. (Topkapı Sarayı)
  • Tüm bu suları, merhemleri, tozları hazırlamak için kimi zaman 14 yaşlarında bir adam evladı beyni, bir minik kızcağızın kalbi lazım geliyordu.
    Evinin fırınında ve bahçesinin çeşitli yerlerinde, 2.000’den fazla yakılarak öldürülmüş çocuk iskeleti buldular!.. (Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar)
  • Büyük İtalyan edibi Edmondo de Amicis de (1846-1908) İstanbul Seyahatnamesi’nde İstanbul esnafından bahsederken şunları yazıyor :
    Türklerle pazarlık etmeyin
    “Rum, müşteriyi seslenip çağırır, eliyle koluyla işaretler yaparak çağrı eder ;Ermeni, birazcık daha temkinlidir;Yahudi, malının fiyatını kulağa fısıldayarak arz eder;Türk’e ulaşınca, sessiz, müşterisini bir tek bakışlarıyla çağırır. Bir Türk’e söylediği fiyat için, sakın, ‘Biraz aşağı olmaz mı?’ diye pazarlığa girişmeyin, bunu kendisine bir hakaret sayar ve ‘Ben hırsız mıyım ki ilkin sizden hakkım olmayan fahiş bir para isteyeyim ve sonrasında pazarlığa girişeyim!..’ der. ” (Tarihte İstanbul Esnafı)
  • Halk denilen esrarengiz kitlenin içinde kulakların asla duyamayacağı ve gözlerin asla göremeyeceği kim bilir ne acayip ve acaip şeyler oluyordu? (Erkek Kızlar)
  • Sultan İbrahim’in devrinde hakikat olan yolsuzluk, makam temini için rüşvet toplama, hısım ve akrabayı bir mansıpa kaydırmada dalkavuk hanımefendilerin devlet işlerine karışmasıdır; sancakbeyleri, valiler ve kadılar dama taşları benzer biçimde durmadan değiştirilmiş, hepimiz makamından güvenli olmadığı için verdiği rüşveti gittiği yerde halktan fazlasıyla çıkarmaya çalışmış, bu suretle memleketi zulüm kaplamıştır. (Osmanlı Padişahları)
  • “Şu dünyada acayip kaldım. ” (Kafes Arkası Günahkarları)
  • “Bencillik gütme, *müstebit olma. Adalet tarlasını informasyon sapanı ile sür ve **meşveret tohumunu ek. Bir an evvel bitip yeşermesi içinde durmadan gözyaşlarınla sula”
    *ceberrüt, baskıcı
    **danışma, istişare, görüş paylaşımı (Dağ Padişahları)
  • Abbasi halifelerinden Filozof Memun, “İnsan üç çeşittir” diyor, “Bir kısmı besin benzer biçimde devamlı ve her yerde lazımdır. Bir kısmı ilaç gibidir, yerinde ve zamamnda lazımdır, bir kısmı da illet gibidir, Allah bizi onlardan korusun!..” (Patrona Halil)
  • Bu hezele guruhunun (Patrona Halil ve peşinden giden ayaktaşlar) kıyamını, Lale Devri’nde İbrahim Paşa ve yâranının sefahat ve lüksüne karşı cemiyet ıstırabından doğan bir hareket benzer biçimde göstermek, bizce oldukca hatalıdır. Patrona ile ayaktaşlarının acı yaşam hikâyesini yazar ve onların hakiki simalarını göstermeye çalışırken yukarıdaki satırları, işte bunun için yazdık Halkın ve esnafın bin türlü şikâyeti, vergiler, para ayarsızlığı, toplumu kızdıran himayeler de, lale merakı ve helva sohbeti benzer biçimde, Lale Devri’nden evvel de vardı, sonrasında da devam etti. Kaldı ki, karşısında aşırı istekli muhalifleri ve düşmanları bulunamayan bir iktidar, Türkiye tarihinde değil, cihan tarihinde görülmez. (Patrona Halil)
  • Oğullar ataya yürek yağıdır.
    Oğulun iyisi gamı dağıtır,
    Oğlu kim atanın hemsazı olsa
    Safalı bağları, bostan bağıdır.
    Oğlu kim yakarma alup makbul olsa
    Atanın devleti, yüzü akıdır. (Fatih Sultan Mehmed)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş