Eğitim

Fıçılarda Yaşamak – Sadık Usta Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fıçılarda Yaşamak – Sadık Usta Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fıçılarda Yaşamak kimin eseri? Fıçılarda Yaşamak kitabının yazarı kimdir? Fıçılarda Yaşamak konusu ve anafikri nedir? Fıçılarda Yaşamak kitabı ne konu alıyor? Fıçılarda Yaşamak PDF indirme linki var mı? Fıçılarda Yaşamak kitabının yazarı Sadık Usta kimdir? İşte Fıçılarda Yaşamak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Sadık Usta

Yayın Evi: Librum Kitap

İSBN: 9786056722356

Sayfa Sayısı: 248


Fıçılarda Yaşamak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Praksagora:

“Kazıyacağım kökünü çıplak kalmanın, Muhtaç olmanın, Kavganın, Dövüşün, Borçluya gelen haczin…Anlatacağım size nasıl olacağını!

Yeni icatlar gerekiyor, derin anlamları olan! Öyle yeni kurallar gerekli ki bize; Ne yapmaya ne de söylemeye cüret edilmiş olsun, bugüne kadar…

Dinleyin: Gelecekte, her şey, ortak olacak!

Ve her şey herkese ait olacak, Zengin de kalmayacak, yoksulda.

Her şey herkese eşit verilecek, Ve özellikle de yaşam! ”Bu kitapta bir tek günümüzün yaşam tarzına ve içinde bulunduğumuz toplumsal şaşkınlığa yönelik kültürel eleştiriler bulunmuyor, hem de geleceğe yönelik umudumuzu diri tutan, kötücül cinlere, melun ruhlara kafa tutan ve yaşamlarıyla ve eylemleriyle uygarlığın yeşermesine, insanlığın ilerlemesine katkıda bulunan; bizi insan olarak kendi emsalsiz tarihimizi yaşamaya ikna eden, bizlere yaşam enerjisi aşılayan dehaların, fiil adamlarının, bilgelerin ve korkusuz bayanların benzersiz yaşamlarını bulacaksınız.

Marie Curie, Marx, Ethem Nejat, Owen, Suat Derviş, Gracchus Kardeşler, İsmail Gaspıralı, Sun Yat-sen, Babeuf…

(Tanıtım Bülteninden)


Fıçılarda Yaşamak Alıntıları – Sözleri

  • “ölen, ölen için değil, geriye kalanlar için bir felakettir.”
  • Bir dava uğruna vurulacak boynu gülümseyerek uzatmak baltanın altına dünya nimetine tamah edenlerin yapabileceği bir şey değildir…
  • “Dostun bir gülü yaralar beni”
  • 19.yüzyılın devrimci akımı olan Türkçü-halkçı akım, 1930’lu yıllardan itibaren keskin bir ayrışmaya uğrar;solcular Türkçü-halkçı, sağcı milliyetçilerse halkçı-devrimci damardan koparak birbirine yabancılaşırlar.
    19.yüzyılın Türkçülüğü hakiki halkçıydı. Onlar, insanoğlu arasındaki eşitliği korumak için çaba sarfeden toplumcu teoriden besleniyorlardı.Nitekim Hüseyin Cahit Yalçın, anılarında o devrin kültürel iklimini, “O vakit çoğumuz sosyalistik,” diyerek ifade etmiştir.
  • Plutarkhos: “Büyük ve aslolan adamların meşhur olmak şeklinde bir hırsları olması imkansız, bu sebeple onlar, halka güvenir ve yapmaları ihtiyaç duyulan şeye ehemmiyet verirler.”
  • Savaşlardan ve eşitsizliğin en büyük çilesini hanımefendiler yaşar.
    Bundan dolayı savaşlar onların kocalarını ve oğullarını alır. Eşitsizlikse en oldukca onları açlığın sınırına götürür.
  • “Kadı­nın özgürlük derecesi toplumsal özgürlüğün naturel ölçüsüdür.
    Kadının tutsaklık altında tutulduğu toplumda, asla kimse adam kadar ağır bir halde cezalandırılmamıştır.”
  • Bu hikâyede bir uyarı ve ders vardır insanoğluna: Gösterişe, kibre, büyüklük duygusuna yenik düşme! ” Haddini bil!”
  • Eğer bir ülkede, hem işlenmemiş topraklar hem de işi olmayan fakirler var ise, bunun anlamı iyelik yasalarının, naturel hakkı ihlal edecek halde genişletildiğidir. Dünya, tüm insanlara hem işlemek hem de yaşamak için verilen ortak bir kıymettir.
  • Ebeveynler değil, aslına bakarsak çocuklardır anne ve babalarını eğitenler.


Fıçılarda Yaşamak İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Felsefeye ve toplumsal bilimlere ilginiz var ise size oldukça akıcı ve keyifli gelecek bir kitaptır. İçinde çeşitli ütopyalar, mühim kişilerin eserlerinin incelenmesi ( Ak Zambaklar Ülkesinde-Petrov ve Toprak Uyanırsa-Şevket Süreyya) mevcut. Adından da anlayacağınız şeklinde içinde “devrimci” hayatlara yer verir. Kim peki bu devrimci hayatların başrolleri? Diyojen, Karl ve Jenny Marx, Ernst Bloch, Marie Curie, Sun Yat-sen, Robert Owen, Ethem Nejat, Abdullah Cevdet, İsmail Gaspıralı…
Okurken kucak dolusu esin alacağınız ve motivasyonunuzu size yeniden kazandıracak bu devrimci hayatları ve incelemelerini size roman tarzında sunuyor Sadık Usta.
Akıcı bir üslupla ilerlediğinden sıkıcılıktan uzak olması da artı bir puan. (Ayça)

Bu kitapta bir tek günümüzün yaşam tarzına ve içinde bulunduğumuz toplumsal şaşkınlığa yönelik kültürel eleştirel değil, geleceğe dair umudumuzu diri tutmayı elde eden , melun ruhlara kafa tutan, yaşamlarıyla ve eylemleriyle uygarlığın yeşermesine , insanlığın ilerlemesine katkıda bulunan , bizi insan olarak kendi emsalsiz tarihimizi yaşamaya ikna eden, yaşam enerjisi aşılayan dehaların, fiil adamlarının,bilgelerin ve korkusuz bayanların benzersiz yaşamlarını bulacaksınız .
Eğer sizler de benim şeklinde devrimlerin tarihsel süreçlerine ve devrimcilerin hayatlarına meraklı iseniz; bu kitabı okumalısınız , 248 sayfadan oluşuyor ve okunması oldukça kolay ve anlaşılır bir üslupla kaleme alınmış , devrimci hayatların yaşamına oluşturulan sayfaların ardında dolaşarak, informasyon birikiminize ve kültürünüze yararlı şeyler ekleyebileceğiniz bir kitap bulunduğunu söyleyebilirim. (rewievbook)

Kitapta iyelik meselesi, derslik ayrımları, elitlik ve özgürlük adına kimler ne yapmış, ne katkılar sunmuş, ne isyanlar, ne devrimler yaşanmış, bunun örnekleri var. Kitabın beni en oldukca etkileyen yanı, yaşamı ve mücadelesi işlenen kişilerin ilkeli duruşları. Çoğunluğu, ölene kadar bozulmadan inandıklarını savunmuş. Her türlü çile, baskı, güçlük, tutsaklık, sürgün karşısında bile yılmamışlar ve tekrardan, tekrardan denemişler, bu tarz şeyleri okumak esin verici.
Ve, en can alıcı kısmı: kitap ön yargılarımı kırdı. Sizin mahallede “öcü” diye anılan, bir ihtimal {hiç de} öyleki değil. Özetle bilmek iyidir, bilmemek kötüdür. Bu senenin (2021) ilk günleri bu kitapla başladım. Oldukca keyifle okudum; yeniyi, ötekiyi, farklıyı tanımanın, öğrenmenin hazzı bir başka. (yazar okur tahsilli)


Fıçılarda Yaşamak PDF indirme linki var mı?


Sadık Usta – Fıçılarda Yaşamak kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Fıçılarda Yaşamak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sadık Usta Kimdir?

1960 senesinde doğan Sadık Usta ilk ve orta okulu Kahramanmaraşta okudu.Ardında yaşamının 16 yılını Almanya’da sürdüren Usta,liseyi Stuttgart’ta tamamlamış oldu. Frankfurt’ta Goethe Üniversitesi’nde tarih ve siyasal bilimler okudu.

Ütopyalar,eşitlikçi hareketler ve devlet teorisi konusu başlıca emek verme alanlarıdır.


Sadık Usta Kitapları – Eserleri

  • Dünyayı Değiştiren Düşünürler 1
  • Fıçılarda Yaşamak
  • Ozan ve Matematikçi Ömer Hayyam
  • Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5
  • Dünyayı Değiştiren Düşünürler 2
  • Türk Ütopyaları
  • Doğu Uygarlığı Yükselişinin Tarihsel Nedenleri
  • Ütopya ve Masalbilim
  • Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4
  • Dünyayı Değiştiren Düşünürler 3
  • İlkçağ Ütopyaları
  • Şüphenin Tarihi
  • Sun Yat-sen Halkçılık Üstüne


Sadık Usta Alıntıları – Sözleri

  • Gençleri uzun soluklu susma nöbetlerine zorlayarak, onlara kendilerini nükteli ve anlamlı ifade etmeyi öğretiyordu. Nasıl ki aşkta ölçüsüz davrananın tohumu kuvvetsiz ve verimsizse, oldukca konuşanın da sözleri boş ve temelsiz olur. (İlkçağ Ütopyaları)
  • Goethe 1800’lerin başlangıcında aşk ve sükunet arıyordu. Oysa Hayyam aklı kutsayan, isyankar bir şairdi. (Ozan ve Matematikçi Ömer Hayyam)
  • (19. yy’da) Almanya’nın birçok üniversitesinde devletin modernleşmesine, din ve cemiyet işlerinin ayrışmasına, çağdaş kanunun çıkarılmasına, işkence ve fena muamelenin cemiyet hayatından silinmesine, bilim ve araştırmanın önündeki yasal engellerin kaldırılmasına yönelik talepler yükseltilmişti. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4)
  • Bu hikâyede bir uyarı ve ders vardır insanoğluna: Gösterişe, kibre, büyüklük duygusuna yenik düşme! ” Haddini bil!” (Fıçılarda Yaşamak)
  • Hayyam aklı kutsayan, isyankâr bir şairdi. (Ozan ve Matematikçi Ömer Hayyam)
  • Periökler: Sparta’nın kenar bölgelerinde yaşayan, iyelik hakkı olan, sadece siyasal haktan yoksun yerli halk. (İlkçağ Ütopyaları)
  • Kant’a gore asla kimse “Tanrı, Ölüm, Özgürlük, Ruh” şeklinde doğa ötesi sorunların yanıtlarını katı bir kesinlikle bulamaz. Bu sorular felsefenin değil, en iyimser yaklaşımla inancın, doğrusu bireylerin vicdani sorunlarıdır. Halbuki bilim adamı ve felsefeci, bilimin ve felsefenin mühim problemlerine; kavramlar ve kategoriler yaşamına yönelmelidir; mesela nedensellik, zorunluluk, olasılık, kalite, nicelik şeklinde mevzulara eğilmek atama edicidir. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4)
  • Eskiden yılanın olmadığı,
    Akrebin olmadığı bir devir vardı.
    Sırtlan yoktu, aslan yoktu.
    Ne yırtıcı köpek vardı, ne kurt;
    Ne korku vardı, ne dehşet:
    İnsanın rakibi yoktu. (Türk Ütopyaları)
  • Her uygarlık, içinden çıkmış olduğu toplumsal koşulların belirlediği sınırlar içinde gelişme izah edebilir. İbn Haldun bunu şöyleki ifade etmişti: Bedeviler ve göçebe kavimler, gelişmek (uygarlık atılımına girişmek) için fetihlere girişir ve ganimet edinir, sonrasında oturmuş bir seviye kurarak haraç ve vergi toplar; ticaretin gelişimini güvenceye almak için metropoller kurar ve böylece yükselişe geçer. Bu süreçte yeni bir uygarlığın temeli olan yeni bir kültür de yaratmış olur. Sonra cemiyet (seçkinler), maddi imkânların sınırlarına ulaşılmasının da bir ifadesi olarak sefahate dalar; toplumsal yozlaşma baş gösterir; dünya nimetlerine dalmış olanlarda yorulma ve çürüme emareleri adım atar, sonucunda uygarlık çöküşe geçer. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5)
  • İnsan özgür doğar, fakat görüldüğü şeklinde her yerde zincire vurulmuştur. Bazıları kendilerini başkalarının efendisi zanneder, oysa onlar, ötekilerden daha çok köledirler. (Rousseau) (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 3)
  • Fransız tarihçi Maurice Lombard, Batılı ülkelerin İslam ordularının fetihleri yardımıyla uygarlığı belirleyen unsurlarla (iktisat, bilim, kültür ve felsese) tekrardan buluştuğunu; İslam’ın ulaşabildiği yerlerin 13. yüzyıldan itibaren gelişme gösterebildiğini, ulaşamadığı bölgelerinse (Orta ve Kuzey Avrupa, Afrika’nın iç kısımları) uygarlık sürecine oldukca geç bir süreçte katıldıklarını saptamaktadır. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5)
  • Plutarkhos: “Büyük ve aslolan adamların meşhur olmak şeklinde bir hırsları olması imkansız, bu sebeple onlar, halka güvenir ve yapmaları ihtiyaç duyulan şeye ehemmiyet verirler.” (Fıçılarda Yaşamak)
  • Düşünen bir varlık olan insan, inanç, tabu ve alışkanlıklar üstünden aktarılan toplumsal gelenekleri şüpheyle karşılamış, yaşam süresince karşılaşmış olduğu sorunları mantıklı açıklamalarla kavramak istemiştir. Bir bakıma insanoğlunun felsefi çabası, Fransız düşünür Albert Camus’nün tanımladığı şeklinde, Yunan mitolojisindeki Sisifos’un kendinden katbekat büyük bir kayayı, tekrardan aşağıya yuvarlanacağını bilmiş olduğu hâlde, inatla ve ısrarla tepeye çıkarma azmine benzemektedir. (Şüphenin Tarihi)
  • … dünyadan başka bir varlığa haiz olmayan insan, bir tek içinde yaşamış olduğu dünyayı değil, hem de yaşamış olduğu toplumu da anlamalı ve dönüştürmeliydi. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 1)
  • Akılla bir konuşmam oldu dün gece;
    Sana soracaklarım var, dedim;
    Sen ki her bilginin temelisin,
    Bana yol göstermelisin.
    Yaşamaktan bezdim, ne yapsam?
    Birkaç yıl daha katlan, dedi.
    Nedir; dedim bu yaşamak?
    Bir düş, dedi; birkaç görüntü.
    Evi barkı olmak nedir? Dedim;
    Biraz keyfetmek için
    Seneler yılı dert çekmek, dedi.
    Bu zorbalar ne şekil adamlara dedim;
    Kurt, köpek, çakal makal, dedi.
    Ne dersin bu adamlara, dedim;
    Yüreksizler, kafasızlar, soysuzlar, dedi.
    Benim bu deli gönlüm, dedim;
    Ne vakit akıllanacak?
    Biraz daha kulağı burkulunca, dedi.
    Hayyam’ın bu sözlerine ne dersin, dedim:
    Dizmiş alt alta sözleri,
    Hoşbeş etmiş derim, dedi. (Ozan ve Matematikçi Ömer Hayyam)
  • Savaşlardan ve eşitsizliğin en büyük çilesini hanımefendiler yaşar.
    Bundan dolayı savaşlar onların kocalarını ve oğullarını alır. Eşitsizlikse en oldukca onları açlığın sınırına götürür. (Fıçılarda Yaşamak)
  • İnsanlik tarihinde tek bir “neolitik kültür” yoktur. İklim, coğrafya ve insanların gelişmişlik derecesine gore oldukca sayıda ziraat üretimine dayalı kültür oluşmuştur. (Şüphenin Tarihi)
  • Zamanın ters, sohbetin faydasız, her reisin bezgin olduğu ve her başın bir ağrı taşıdığını görünce, evime kapanıp onur ve haysiyetimi korudum ve izzet olarak bununla kanaat ettim.
    Farabi (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5)
  • Emsalsiz bir İslam felsefesinin varlığı bir uydurma değil, tarihsel bir gerçektir, Felsefe tarihinde “büyük felsefi katkılar” yoktur. Her büyük katkı, öncekilere “küçük” ve detay düzeyinde bir katkıdır . Düşüncede büyük sıçrayışlar istisnadır ve aslına bakarsak her “küçük” tarihsel katkı, bir paradigma değişikliğine de karşılık gelir. Büyük düşünürler olan Platon’un, Aristoteles’in, Descartes’ın, Kant’ın, Marx’ın katkıları da hep minik fakat atama edici (paradigma değiştiren) ölçekte katkılardır. Katkı, düşüncede tıkanmanın giderilmesi, bendin aşılıp suyun önünün açılmasıdır. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5)
  • Mesela; Samaveda Upanişad’ta, ”Ne Tanrı, ne aden, ne cehennem, ne de ruh göçü vardır ve ne de tekrardan üstüne doğulan bir dünya var” demektedir!
    Veya şu sözler:
    Vedalar ve Upanişadlar kendini beğenmiş ahmakların eserleridir, düşünceler bir tek sayıklama ve fantezidir, sözler hakikat dışıdır. İçinden güller açan laflara aldanan halk, Tanrılara sarılmakta, kafasında evliyalar yaratarak mukaddes mabetler buluş etmektedir. Halbuki Vişnu (Tanrı) ile herhangi bir köpek içinde hiçbir fark yoktur. İnsanın kendisi bu dünyada mutlu olmalıdır. Benliğine iyi bakmalıdır. Bu dünyada mutlu olabilen, benliğine bakım yapabilendir; bu kimse her iki dünyada da, hem burada hem de öbüründe mutlu olur. (Dünyayı Değiştiren Düşünürler 1)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş