Eğitim

On Gece Düşleri – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

On Gece Düşleri – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

On Gece Düşleri kimin eseri? On Gece Düşleri kitabının yazarı kimdir? On Gece Düşleri konusu ve anafikri nedir? On Gece Düşleri kitabı ne konu alıyor? On Gece Düşleri PDF indirme linki var mı? On Gece Düşleri kitabının yazarı Natsume Soseki kimdir? İşte On Gece Düşleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Natsume Soseki

Çevirmen: Zeynep G. Baloğlu

Orijinal Adı: 夢十夜

Yayın Evi: Africano Kitap

İSBN: 9786050632569

Sayfa Sayısı: 96


On Gece Düşleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Modern Japon edebiyatının dev adı Natsume Soseki, Türkçeye ilk kez çevrilen On Gece Düşleri’ndeki öyküleri ile okurlarını, tüm eserlerinde gördüğümüz eşi olmayan hayal dünyasının bambaşka bir köşesine çağrı ediyor. Yazarın gerilim – fantastik unsurlarla biçimlendirdiği öykülerini Türkçeye Zeynep Gençer Baloğlu kazandırdı. Kitabın sonuna eklenen tamamen bağımsız on birinci öykü Tuhaf Bir Ses ise yayımcının hoş bir sürprizi olarak kabul edilebilir.

“Dudaklarım yaprakta, gözümü hafifçe kaldırıp göğe baktığımda enginliklerdeki Çoban Yıldızı’nın bizlere göz kırptığını görüyorum. O an fark ediyorum ki kızıl güneş sayısız kez doğan, sayısız kez batmış ve yüz yıl gelip geçivermiş.”

“Etrafımdaki eşyalar bir görünüyor bir kayboluyor. Ama odaya uğramayan tek şey senelerdir peşinden koştuğum, arayıp da bulmaya çalıştığım sadece bir türlü bulamadığım hiçlik.”

Tuhaf Bir Ses’ten…

“Tam uykuya dalmak üzereydim ki sıçrayarak uyandım. Yan odadan garip sesler geliyordu. İlk başta bu acayip sesin neye benzediğini ve nereden geldiğini anlayamamıştım fakat birazcık kulak kabartınca yan taraftan geldiğine güvenli oldum. Biri odada wasabi mi desem daikon mu desem bir turp rendeliyordu sanki. İyi de gecenin bu saatinde turpla kimin ne işi olurdu ki?.. Bu arada söylemeyi unuttum, bir hastane odasındaydım ve tüm o acayip sesler, yandaki hasta koğuşundan geliyordu.


On Gece Düşleri Alıntıları – Sözleri

  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada.
  • Ülkenin her yerinde bir huzursuzluk hakim.
  • Dalgaların üstündeyim,
    Bir seyrüseferdeyim,
    Al götür beni…
  • Bırak bizimle ilgilenmeyi, gözlerine gölgemizin bile düşmesine izin vermiyor.
  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada.
  • İliklerime kadar hissediyorum yalnızlığımı. Bu şekilde bir gemide yapayalnız yol almaktansa kaldırıp atmak isterim kendimi sonsuz mavinin kucağına.
  • Yüz yıl bekle! Yüz yıl mezarımın yanı başlangıcında otur ve öylece bekle. Mutlaka geleceğim seni bir kez daha görmek için.
  • “Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada.”
  • Ve o, benim geçmişimin, şimdimin, geleceğimin, tüm gerçekliklerimin üzerine, tek bir milimetresini bile dışarıda bırakmayan bir ayna tutarak her şeyi aydınlatıyor.
  • Ele geçirilen esirlere kim olduğuna bakılmaksızın ne olursa olsun bir kez sorulurmuş yaşamak mı yoksa ölmek mi istediği. Yaşamayı seçerse bu, teslim olup esareti kabul etmiş olduğu anlamına gelir, eğer ölümü seçerse asla teslimiyeti ve esareti kabul etmiyor anlamına gelir.


On Gece Düşleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

‘Batıya giden güneşin
Varıp varacağı yer doğu mu?
Açıklayın bana bu doğru mu?
Doğudan yükselen güneşin
Sılası batıya mı düşer?’
.
On Gece Düşleri şunlardan oluşuyor:
*Soseki’nin 1908 senesinde Asahi gazetesinde tefrika edilen 10 düş/öyküsü  
*1911’de gene aynı gazetede piyasaya çıkan öyküsü Tuhaf Bir Ses
Peki bu öyküler ve düşler neleri konu alıyor? Aslında temelde tek bir şeyi: Kopup gidememeyi.
Hastalığı ile boğulan Soseki’nin yaşamdan kopamamasını, Batı denilen kültüre-değişime kollarını açan Japonya’nın köklerinden kopup gitmemesi icap ettiğini.
Soseki ‘bir düş görüyor’ ve konu alıyor, eski’nin güzelliklerini, zenginliklerini, dönemin da unutmayan bir yanının bulunduğunu ve bu yanının çok da fazla acımasızlaşabileceğini.
Yine çabucak akıyor cümleleri. Soseki okumak benim için her daim keyifli bir bulgu. Hem onun ülkesine hem onun yaşadıklarına dair.
.
Zeynep Gençer Baloğlu’nun özenli çevirisi ve Murat Yıldırım’ın pek sevdiğim kapak tasarımıyla (Öyküler içinde paylaşılan çizimlerin de oldukça ince düşünüldüğünü söylemeden geçemeyeceğim) – (Hülya Oluşturulan)

“İnsan olmak ne kadar zormuş!” Cam Kapının Ardı
“Bütün bu insanlar, içinde bulunduğum durum, yavaş yavaş göğsüme çöken yalnızlığı dayanılmaz hala getiriyor.” On Gece Düşleri
#ongecedüşleri nde Soseki’nin gazetede Birinci Gece başlığıyla başlayıp Onuncu Gece başlığıyla tamamladığı on öyküsü ve bir tane de hastalık zamanında yazdığı öyküsü içeriyor.
#natsumesoseki çağdaş Japon edebiyatının öncülerinden, Meiji periyodu yazarı. Bir geçiş periyodu, gelenekler ve batılılaşma içinde bocalayan insanoğlu ve bu durum devrin eserlerine de yansıyor doğal. Soseki’nin de bir yüzü batıya dönük bir yüzü geleneklere. Öykülere Soseki’nin yaşamış olduğu bu ikilem iç çatışma hakim. Beklemek, sıkışma temasının hakim olduğu tekinsiz düşler. Eski ve yeninin, düş ve gerçeğin çatışmalı birlikteliği. Bazı öykülerde iki karakter var, Soseki’nin öteki benliğiyle karşılaşması olarak okudum.
Çevirmen zeynepgencerbaloglu nun bilgilendirici bir önsözü var hem Soseki hem öyküler hakkında, Cam Kapının Ardı kitabında da detaylı bir önsözü var. Fazlaca faydalandığım bilgilendiğim önsözler, üstüne ekleme yapmak zor :)) Çeviriyi de ek olarak sevdiğimi belirteyim.
Kitapta her öyküyle ilgili bir fotoğraf de içeriyor.
Daha ilkin Soseki okumadıysanız, iki kitap da uygun. Soseki’nin anlatımı da keyiflidir, akıcı naif bir üslubu var. (Vox Nihili)

#ongecedüşleri yazardan okuduğum ilk yapıt. Olağanüstü özelliklere ve düşsel anlatımlara yer vererek anlattığı on kısa öykü. Sizi hayalle gerçek içinde gezdirirken Japon geçmişine de atıfta bulunuyor. Her öykünün bizlere sunmuş olduğu bir kavram var. Bir de öyküden bağımsız novella tadında bir kısa yazısı bulunuyor kitabın sonunda. Onu da ayrı sevdiğimi söylemeliyim. Diğer bir kitabı #camkapininardi nı da oldukça ara vermeden okuyacağım. Öykü ve fantastik ifade sevenler derhal okusun. (Cigdem)


On Gece Düşleri PDF indirme linki var mı?


Natsume Soseki – On Gece Düşleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de On Gece Düşleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Natsume Soseki Kimdir?

Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırı olan çevirileri haricinde tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Uygar Romanına damgasını vurmuş en mühim yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup oluşturmayı başardı.

Kendisinden sonrasında gelen Akutagawa Ryunosuke şeklinde mühim yazarları büyük seviyede etkiledi.II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe şeklinde internasyonal çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir.

Türkçeye Minik Bey adıyla çevrilmiş olan, mühim eserlerinden Bocchan’da çocukluğunda, yaramaz ve başına emir olan bir matematik hocasının taşra nahiyesine matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya’nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.


Natsume Soseki Kitapları – Eserleri

  • Madenci
  • Gönül
  • Üç Köşeli Dünya
  • Sanşiro
  • Cam Kapının Ardı
  • Ben Bir Kediyim
  • Minik Bey
  • On Gece Düşleri
  • Ardından
  • The Gate


Natsume Soseki Alıntıları – Sözleri

  • İliklerime kadar hissediyorum yalnızlığımı. Bu şekilde bir gemide yapayalnız yol almaktansa kaldırıp atmak isterim kendimi sonsuz mavinin kucağına. (On Gece Düşleri)
  • Modern insanlarda gerçeğe eşlik edecek duyuyu terk etme huyu vardır.Toplum her insana öyleki bir baskı uygular ki,insanların duyumsuzlaşmaktan başka çaresi kalmaz (Sanşiro)
  • Ben bir kediyim. Henüz bir adım yok. Nerede doğduğumu da bilmiyorum. Hatırladığım tek şey; hayatımda ilk kez bir insan gördüğümde nemli ve karanlık bir yerde miyavlıyor olduğum. Sonradan işittim ki, türünün en gaddar üyelerinden biriymiş bu insan… (Ben Bir Kediyim)
  • “Hayatın farkına varmayan bir insan kadar tehlikeli başka bir şey yoktur!” (Ardından)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek. (Üç Köşeli Dünya)
  • Öylesine bir acıydı ki bu, neredeyse nefes alamıyor, boğulduğumu hissediyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada. (On Gece Düşleri)
  • İnsanlar devamlı samimiyetin gerektirdiği şeklinde asil, içten, temiz fiil ve davranışlara haiz varlıklar değillerdir. (Ardından)
  • İlk başta yemeye tereddüt edeceğimiz bir şey olsa bile ilk lokmayı ısırdıktan sonrasında önceki kadar ızdırap çekmeden devam ediyoruz. (Madenci)
  • “Ancak insanoğlu fanidir. İnsanın ne kadar sağlığı yerinde de olsa, vadesi ne zaman dolar bilinmez.” (Gönül)
  • Aslında hepimiz, katlanılması mümkün olmayan şeylerin asla gerçekleşmeyeceğini varsaymayı seçer. (Ben Bir Kediyim)
  • Diyeceğim o ki, insanlık zamanı; etin, kemiğin ve kanın değil, yalnızca kostümlerin tarihidir (Ben Bir Kediyim)
  • Acı çeken ben olduğuma bakılırsa, buna son verecek olan da ben olmalıyım. (Madenci)
  • Bir insanoğlunun derin kederine tanıklık ediyor sadece o insana yardım eli uzatamıyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Hepimiz aynı derecede kıymetliyiz. Aramızda fark yok. (Cam Kapının Ardı)
  • ”Yalnızlık içindeyim, yine gelir misin?” (Ardından)
  • “Dünyada kuvvetli bir arzudan daha korkulu bir şey yoktur.” (Sanşiro)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek ! (Üç Köşeli Dünya)
  • Ev sessizliğe, kalbim huzura gömülüyor. (Cam Kapının Ardı)
  • “ Çocuklara örnek ol, erdem timsali ol. Öğretmen dediğin yalnızca ders vermez, öğrencilerini kişiliğiyle de etkiler.” (Minik Bey)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler