Eğitim

Yuval Noah Harari Seti – Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yuval Noah Harari Seti – Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yuval Noah Harari Seti kimin eseri? Yuval Noah Harari Seti kitabının yazarı kimdir? Yuval Noah Harari Seti konusu ve anafikri nedir? Yuval Noah Harari Seti kitabı ne konu alıyor? Yuval Noah Harari Seti PDF indirme linki var mı? Yuval Noah Harari Seti kitabının yazarı Yuval Noah Harari kimdir? İşte Yuval Noah Harari Seti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yuval Noah Harari

Çevirmen: Selin Siral

Çevirmen: Ertuğrul Genç

Çevirmen: Poyzan Nur Taneli

Tasarımcı: Deniz Akkol

Yayın Evi: Kolektif Kitap

İSBN: 9786052205198

Sayfa Sayısı: 1208


Yuval Noah Harari Seti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Homo sapiens niçin ekolojik bir seri katile dönüştü?

Para niçin her insanın güvenilmiş olduğu tek şey?

Kadınlar üstün toplumsal becerilere sahipken, niçin bir çok cemiyet adam egemen?

Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanoğlu niçin bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?

Geleceğin dini bilim mi?

İnsanların miadı çoktan doldu mu?

100 bin yıl ilkin yeryüzünde minimum altı değişik insan türü vardı. Günümüzdeyse yalnız Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bizlere ne olacak?

Bir çok emek harcama insanlığın serüvenini ya zamanı ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, sadece Harari 70 bin yıl ilkin gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlatmış olduğu bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve çağdaş dünyaya kadar pek fazlaca mevzuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları tekrardan ele alıyor.

Harari ek olarak geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanoğlu, dört milyar senedir yaşama hükmeden organik seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık yalnız dünyayı değil, kendimizi ve öteki canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?

30’dan fazla dile çevrilmiş bu kışkırtıcı emek harcama bilhassa Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright’ın eserlerine aşina okurlar için görkemli bir kaynak.

“Sapiens, tarihin ve modern dünyanın en büyük sorularını gayet yalın bir dille ele alıyor. Çok seveceksiniz!”

– Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik’in yazarı –

“Harari’nin eseri kabul görmüş doktrinlerin karşısında duran fikirler ve şaşırtıcı gerçeklerle bezeli.”

– John Gray, Financial Times –


Yuval Noah Harari Seti Alıntıları – Sözleri

  • Eğer bir salgın kontrolden çıkarsa bunun tanrısal bir gücün hiddetinden fazlaca insan evladının beceriksizliğinden kaynaklandığı varsayılır.
  • Tarım Devrimi yeni ve kolay bir yaşam biçimi sağlamaktan ziyade, çiftçilere çoğu zaman avcı toplayıcılarınkinden daha zor ve daha azca tatminkar bir yaşam oluşturdu. Avcı toplayıcılar zamanlarının daha büyük bölümünü, çeşitli ve insanı zihinsel olarak uyaran faaliyetlerle geçiriyorlardı, ek olarak açlık ve hastalıkla boğuşma ihtimalleri de daha düşüktü. Tarım Devrimi insanlığın elindeki toplam besin miktarını kati olarak artırdı sadece daha iyi bir beslenme yada daha fazlaca keyifli süre yaratmadı. Daha ziyade nüfus patlamasına yol açarak şımarık seçkinler yarattı. Ortalama ziraatçi averaj avcı toplayıcıdan daha çok emek harcayarak karşılığında daha fena besinlere haiz oldu. Tarım Devrimi tarihin en büyük aldatmacasıdır.
  • Kadın ve adam bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek kafi değildir, aslolan mühim olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz bulunduğunu bilmektir.
  • Bu teoriye nazaran dilimiz dedikodu yapma aracı olarak evrilmiştir ve Homo sapiens her şeyden ilkin toplumsal bir hayvandır, toplumsal ortaklaşa iş hayatta kalma ve üreme için tehlikeli sonuç öneme haizdir.
  • Adaletsiz ayrımcılık zaman içinde daha iyi değil, daha fena hâle gelir. Para parayı, yoksulluk de fakirliği çeker. Eğitim daha çok eğitimi, bilgisizlik daha çok cehaleti doğurur.


Yuval Noah Harari Seti İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Harari, insanlığın genel tarihini eleştirel ve orijinal bir bakış açısıyla ortaya koymuştur. En beğendiğim ve aklımda kalan bölüm: “insanoğlu 12.000 yıl ilkin Bering boğazını geçerek Amerika kıtasına ayak basmıştır. Buraya ayak basması ile tabiatın dengeleri ile ciddi şekilde oynamış ve bir fazlaca canlı türü öldürülmüştür. Gel gör ki insanoğlu gene ettiğini bulmuş ve 1496 senesinde Amerika kıtasının keşfi sonucu kıtaya ayak basan Avrupalılar yerli halkı büyük bir kıyımdan geçirmiştir. İnsanoğlu ettiğini geç de olsa bulmuştur.” Bunun benzer biçimde fazlaca uç örneklerde meydana getirilen saptamalar vardır. Günümüz Dünyası için ders alınması ihtiyaç duyulan ve tabiat ananın işleyişi ile ilgili lüzumlu tedbirlerin alınması hususunda acil davranılmasını vurgulayan fazlaca orijinal bir yaratı. Tavsiye ederim. (Savaş Ç.)

Bir fazlaca şeye dair…: Yabancı dilde Alan derslerine , tahminlerin ötesinde bir hızla evrilen enformasyon işleme süreçlerine ve bunun neticesinde gelişimine ayak uydurmanın mümkün olmadığı bilimsel nitelikli literatüre yetişme gayesi içinde 2021 yılının ikinci yarısında maalesef fazlaca kitap okuma fırsatı bulamadım. Benim benzer biçimde günün yarısını okuyarak geçiren birisi için son aşama üzücü bir husus .
Lakin binbir yıkım ile dolu olan 2021 yılının son demlerinde birazcık gecikmelide olsa okumaya başladığım ve azca ilkin bitirmiş olduğum Mr. Harari’nin bu eserlerinin beni öngörülerimin ötesinde bir zihinsel bir hazza ulaştırdığını itiraf etmekte bir sakınca görmüyorum.
Bu başyapıtlar hakkında yazılacakların bir sonu gelmeyeceğini bilsemde lafımı kısa tutma mecburiyetindeyim.
Harari, usta bir kalemşör bulunduğunu tüm dünyaya kanıtlamanın yanı sıra bir çok akıl sahibi insanoğlunun zihinsel süreçlerinin ve bir fazlaca anlamda süregelen evriminin ve bunun neticesinde geçmişe takılıp kalan bunaltıcı bir tarih anlatımını rafa kaldırarak ilmek ilmek şimdiden geleceğe uzanan bir zihinsel süreç ördüğü ve dikkate alınmazsa neticeleri fena olacak olguları her seviyeden insanoğlunun algılayabileceği şekilde ustalıkla açıklamıştır.
Tekrar yeniden okunacak, üstüne seneler boyu tartışılacak ve notlar kısmından ziyadesi ile yararlanılacak ve şimdiyi onarıp yarını inşa edecek hepimiz için bir altın bilezik tasarlamıştır.
Usta kalemşörlerin bir yaşam harcayarak ,bir hamburger menüden daha ucuz fiyata sattıkları ve akla hitap eden doğruluğu yada yanlışlığı gözlem yada gözlem ile sınanabilecek bu kıymetli eserlerine ücret ödemekten çekinmememenizi tavsiye ederim.
Bu sebeple içinde bulunduğumuz çağda yapılacak en iyi yatırım kendinize , zihninize ve sizi çağa adapte edecek gelişiminize yapacağınız yatırımdır.
İlk başta kulağa her ne kadar ürkütücü gelsede günümüzde 15 aylık bir süreçte kendisini ikiye katlayan haiz olduğumuz tüm informasyon , 2024 -2025 aralığında kendisini 72 saatte ikiye katlayacak bir hıza evrilecek.
Bugün Türkiye’de doğan ve yaşayan hepimiz , treni kaçırmış bir milletin evlatları olarak bu büyük paradigma değişimi içinde kendimize rol bulamazsak ” uyum sağlayanın hayatta kalacağı ” gerçeğini en acı şekilde deneyimliyor olarak kendimizi bulacağız.
Benim naçizane tavsiyem ; içine girmiş bulunduğumuz kol gücünün değil kod gücünün geçerliği olacağı 3000.senenin bu ilk şafağında buna uygun hareket ederek milyonlarca yılda evrimleşen bir biyolojik algoritma olan siz değerli ziyaretçilerimizin , sizden daha yenetikli olan algoritmaların mantığını anlamaya çalışmanızdır.Bunu başta temel bilimler alanlarına ehemniyet göstererek ve bilgisayar bilimleri ile biyolojiyi harmanlayarak yapabilirsiniz. Hedeflerinizi belirleyin ve ilerleyin…
Unutmayın, bilimin sınırları yoktur, vatanı yoktur , saçma sapan dogmaları yoktur ve ülkesinden gidenler, ülkesinde kalanlardan daha çok yarar sağlar bir çok süre ülkesine…
Sözümün sonunu sevgili hocamız Prof.Dr.İlber Ortaylı’dan bir alıntı ile süslemekte yarar görüyorum ;
“Gençlere önerimdir :
Gittiğiniz okullar size yetmeyecek, sizi yetiştirmeyecek. Öyleki kurgulandılar…
Deliler benzer biçimde kitap okuyun ” (Oğuzhan Çapar)

Din algimla uyuşan bir kitap değil (elhamdülillah müslümanım) fakat etkisinde bırakan bir kitap, fazlaca şey öğreniyorsunuz, sizi şaşırtıyor ve orda burda iki kelime edeyim de kültürlü sansınlar diye düşünenler için on numara. Burda tek kitap adı altında alınmış fakat kitap seri halindedir. (Kawthari K.)


Yuval Noah Harari Seti PDF indirme linki var mı?


Yuval Noah Harari – Yuval Noah Harari Seti kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yuval Noah Harari Seti PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yuval Noah Harari Kimdir?

Uluslararası fazlaca satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif araştırma kitabının yazarıdır. 2002 senesinde doktorasını Oxford’da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 senesinde vazife almış olduğu Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir fazlaca yerinden gelen 80.000’den fazla öğrenciye ders vermiştir. 

 


Yuval Noah Harari Kitapları – Eserleri

  • Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
  • Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
  • 21. Yüzyıl İçin 21 Ders
  • Yuval Noah Harari Seti
  • Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt
  • Money


Yuval Noah Harari Alıntıları – Sözleri

  • Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanoğlu ne olup bittiği hakkında ne kadar bilgisiz olduklarını algılayamıyorlar. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • “Bir kere söylenen yalan, yalan olarak kalır ama bin kere söylenen bir yalan hakikate dönüşür,” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • “Ancak insanların birbirlerini “tüm yönleriyle “tanıması son aşama güç.” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Yok olan, kaybolan ve unutulana.
    Bir araya gelen dağılmak zorundadır. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
  • Para parayı , yoksulluk de fakirliği çeker. Eğitim daha çok eğitimi, bilgisizlik daha çok cehaleti doğurur.” (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • İnsanlar sıhhat, mutluluk ve gücün ardında tek tek özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Mucize olsun diye yakarış edeceğimize yardım etmek için ne yapabiliriz diye sormalıyız. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • İnsan bilincinin hizmetçisi olarak doğan yazı, giderek insanoğlunun sahibi haline geldi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Biz buğdayı evcilleştirmedik, buğday bizi evcilleştirdi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Kadın ve adam bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek kafi değildir, aslolan mühim olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz bulunduğunu bilmektir. (Yuval Noah Harari Seti)
  • “Açlık çeken evlatların özgürlüğünden söz edilemez.” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Hayır, hayır, ben ciddiyim. Tanrılar iyi mi yaratılırsa firmalar de o şekilde yaratılır. Ilkin bir öykü anlatılır, sonrasında da herkesi ona inanmaya ikna edersiniz. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
  • Biz devlete değil, devlet bizlere hizmet etmek için var. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Tarihin en kati yasalarından biri de şudur: Lüksler zaman içinde gerekseme haline gelir ve yeni zorunluluklar ortaya çıkarır. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye destek olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Aynı tanrıya inanmayan ve aynı krala itaat etmeyen insanoğlu seve seve aynı parayı kullanıyorlar. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Nesiller süresince çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar fazlaca alet, kurum ve toplumsal yapı buluş etmiş olsa da insanlık gene de açlık, hastalık ve sertlik yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • The Indians had such a strong confidence in the denarius and the image of the emperor that when local rulers struck coins of their own they closely imitated the denarius, down to the portrait of the Roman emperor! The name ‘denarius’ became a generic name for coins. Muslim caliphs Arabicised this name and issued ‘dinars’. The dinar. (Money)
  • Belki de atalarımızın Neandertalleri yok etmesinin sebebi tam da budur. Görmezden gelinemeyecek kadar bizlere benziyorlardı, fakat hoş görülemeyecek kadar da farklıydılar. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş