Eğitim

Flash Forward – Robert J. Sawyer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Flash Forward – Robert J. Sawyer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Flash Forward kimin eseri? Flash Forward kitabının yazarı kimdir? Flash Forward konusu ve anafikri nedir? Flash Forward kitabı ne konu alıyor? Flash Forward PDF indirme linki var mı? Flash Forward kitabının yazarı Robert J. Sawyer kimdir? İşte Flash Forward kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Robert J. Sawyer

Çevirmen: Petek Tozan

Orijinal Adı: Flash Forward

Yayın Evi: Abis Yayınları

İSBN: 9786056057298

Sayfa Sayısı: 352


Flash Forward Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Amerikan ABC kanalında aynı adla gösterilen ve dünya üstünde milyonlarca tutkunu olan dizi filmin senaristliğinin dayandığı metindir Flashforward.

CERN olarak adlandırılan ve fazlaca sayıda ülkenin katılımıyla İsviçre’de, yerin altında kurulmuş laboratuarda “Higgs” yada “Tanrı parçacığı” olarak malum ve evreni var etmiş olduğu iddia edilen “ilk maddeyi” elde etmek için o güne kadar görülmemiş güçte enerji üreten “çarpışma” deneyi için düğmeye basılmıştır. Fakat düğmeye basılır basılmaz beklenmedik vakalar dizisi adım atar: dünyadaki hepimiz birkaç dakikalığına uykuya dalar ve insanların bilinçleri yirmi bir yıl sonrasına gider. Bu birkaç dakika sona erip insanoğlu kendilerine geldiklerinde hepimiz gelecekle ilgili data sahibi olmuş ve inanılmaz vakalar yaşanmaya adım atmıştır.

“Uluslar arası kabul görmüş Robert J. Sawyer kadar geniş bir hayal dünyası olan uygar bir bilim kurgu yazarının var bulunduğunu düşünmek fazlaca zor.”The Toronto Star

“Robert J. Sawyer yetenekli ve hatta cüretkâr bir anlatıcı.”Amazing Stories

“Sawyer günlük yaşama ilişkin vakaları tuzla buz olmuş bir dünya görüntüsüyle tasvir eden parlak bir üslubun sahibi.” The Gainesville Sun

(Tanıtım Bülteninden)


Flash Forward Alıntıları – Sözleri

  • Özgür irade yanılsamadır. Eksik algılamayla eş anlamlıdır.
  • …ve her şeyden fazlaca, kızı onun ölümsüzlüğü demekti.
  • Zamanda sıçramanın arkasından insanların 2030 senesinde Japon yeninin Amerikan dolarına karşı yarı yarıya kıymet kaybedeceğini söylemeleri üstüne büyük miktarlarda Japon yeninin elden çıkarılmak istenmesi Japon ekonomisine darbe vurdu.


Flash Forward İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Özgür irade yanılsamadır. Eksik algılamayla eş anlamlıdır.”
Flashforward, “Geleceği görebilmek mümkün olsaydı fikir, duygu, edinim ve yaşantıları birbirinden değişik olan insanoğlu bu durum ile iyi mi baş ederdi?” sorusunu yüksek tempolu bir serüven ve merak unsuru asla eksilmeyen bir kurgu ile işleyen, her sayfada artan coşku duygusu ile elimden bırakmak istemediğim bir kitap oldu.İlk olarak 2009 senesinde gösterilen kitabından uyarlanan aynı isminde diziyi izlemiş, fazlaca beğenmiştim. Ancak dizinin devam etmemesi sebebi ile hissettiğim yarım kalmışlık duygusunu yaşamadığım için, kitabın dizisinden daha etkisi altına alan bulunduğunu söyleyebilirim.
21 Nisan 2009 tarihinde,Cern’de, evrenin başlangıcını oluşturan Büyük Patlamadan beri görülmemiş düzeyde bir enerji ortaya çıkarması beklenen parçacık çarpıştırma deneyi için hazırlıklar tamamlanmıştır.Açığa çıkan enerji ile Higgs bozonunu elde etmeyi amaçlayan bilim adamları deneyi başlatırlar. Bu başlangıç ile dünya üstündeki tüm insanoğlu iki dakika süre ile bilinçlerini kaybeder ve 21 yıl sonraki zamana dair kesitler görürler. Ancak bu süreçte hiçbir şey göremeyen insanoğlu da vardır.Gördükleri ve göremediklerini yorumlama gereksinim duyan kişilerin birbirinden değişik değerlendirme şekilleri, onların davranışlarını iyi mi etkileyecektir?
“Gelecek bir film karesi benzer biçimde değiştirilemez, mutlak bir kesinlik mi, yoksa yapacağımız seçimler ile kendi yaşamımıza yön vermeyi başarabilir miyiz?” sorusunu vurgulayan kitapta, bir şeyleri engelleme düşüncesi ile anı unutanlar ve gerçekleşeceğini düşündüğü gelecek için haiz olduğu tüm mutluluğu feda eden kişiler etkisi altına alan bir anlatımla resmediliyor. Bir bilim insanı olan ana karakterin fikir ve davranışları bir çok yerde hiddet hissetmeme niçin olsa da, yazarın bu durumu geçmiş yaşantı ile bağ kurarak açıklaması anlaşılmasını sağlıyor.
Minkowski küpü, Niven Yasası, Çoklu Dünyalar Kuramı, Schrödinger’in kedisi deneyi, Kaos kuramı benzer biçimde mevzulara kurgu içinde değinen ve bunu tempoyu düşürmeden icra eden bu kitap önerimdir. (Aylin Büyüksavaş)

Beş yıl ilkin yarım bırakmıştım. O zamandan beri aklımı kurcalıyordu. Dizisini izlemedim. Oldukca değişik konusu ve bakış açısıyla sizi kendine bağlıyor. Karakterlerin derin olmaması birazcık rahatsız etse de genel olarak güzel bir kitaptı. (Okan)

“ CERN olarak adlandırılan ve çok sayıda ülkenin katılımıyla İsviçre’de, yerin altında kurulmuş laboratuarda “Higgs” yada “Tanrı parçacığı” olarak malum ve evreni var ettiği iddia edilen “ilk maddeyi” elde etmek için o güne kadar görülmemiş güçte enerji üreten “çarpışma” deneyi için düğmeye basılmıştır. Fakat düğmeye basılır basılmaz beklenmedik vakalar dizisi başlar: dünyadaki hepimiz birkaç dakikalığına uykuya dalar ve insanların bilinçleri yirmi bir yıl sonrasına gider. Bu birkaç dakika sona erip insanoğlu kendilerine geldiklerinde hepimiz gelecekle ilgili data sahibi olmuş ve inanılmaz vakalar yaşanmaya başlamıştır. ”
Kitabın arka kapağındaki bu yazılar aslına bakarsak çok güzel özetlemiş. Tam 1 dakika 43 saniye kadar dünyadaki her insanın uykuya daldığını düşünün, insanoğlu yolda yürürken ansızın yere düşüyor, otomobiller yoldan çıkıp binalara çarpıyor, uçuş esnasındaki uçaklar yere çakılıyor, böyle bir cehennem ortamı işte… Uykuya daldığında ise geleceğini, kim bilir asla yapmam dediğin şeyi yaparken görüyorsun kendini. Buraya kadar her şey tamam!
Peki, ya hiçbir şey görmediysen? Ya başka biri 20 yıl sonrasına gittiği rüyasında gazetede senin ölüm haberini okuduğunu görmüşse? ( kitabın en sevdiğim kısmı bu diyebilirim ) Dizisi ise ne yazık ki 1.sürem sonunda final yapmış oldu. Bittikten sonrasında çok üzülmüş ve şaşırmıştım. Tabi adamlarda türlü türlü böyle diziler var, bazılarının tutmaması düzgüsel. Dizi de kitabın aksine 6 ay sonrası görülüyor ve karakterler de değişik.
Yazarın kolay, akıcı, okunaklı anlatımı sizin kitabı bir çırpıda heyecanla okumanızı sağlıyor. Eğer bilim kurgu seviyor iseniz tavsiye ederim. 5/5
Bir tavsiyem de önce kitap, sonrasında dizi * (kâtibece)


Flash Forward PDF indirme linki var mı?


Robert J. Sawyer – Flash Forward kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Flash Forward PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert J. Sawyer Kimdir?

Robert James Sawyer Kanadalı bilim-kurgu yazarıdır. 18 tane basılmış romanı ve Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature benzer biçimde birçok dergide yayınlanmış hikayeleri ve antolojisi bulunmaktadır. Sawyer yazdığı eserlerle 40’ın üstünde ödül almıştır. Nebula Ödülü (1995), Hugo Ödülü (2003), ve John W. Campbell Onur Ödülü (2006) bunlardan yalnız birkaçıdır.


Robert J. Sawyer Kitapları – Eserleri

  • Flash Forward
  • İnsansılar
  • İnsanlar
  • Melezler
  • Www: Wake / Uyanış
  • Www: Wonder – Mucize
  • Www: Watch / Takip
  • Kuantum Gecesi


Robert J. Sawyer Alıntıları – Sözleri

  • Farkındalığın anlamı düşünmektir (Www: Wake / Uyanış)
  • Sun Tzu, “Kendi devletini bozulmamış şekilde korumak ilk önceliktir.” (Www: Wake / Uyanış)
  • İnsanoğlunun hayatına hoşgeldin. Biz her şeyi silaha dönüştürebiliriz. (Www: Wonder – Mucize)
  • (…) Gerçekte kim bulunduğunu gizlemek, başkalarının senin değerine karar vermesine izin verdiğini söylemenin başka bir yoludur. (Www: Wonder – Mucize)
  • “Ama bu çemberi iyi mi kırarsın? Öldürmeyi kabul edilebilir bir hale getiren bir tanrı. Öldürüldükten sonrasında rahat ettiren bir tanrı. Tüm bunların yeniden etmesini iyi mi engelleyebilirsin?” (İnsanlar)
  • Her şeyi idrak etmek için fazlaca uğraştım. (Www: Wake / Uyanış)
  • Gerçek değişmezmiş benzer biçimde görünüp hatırlayacak bir şey kalmadığında bellek bilincin yükünü boşaltıyor. (Www: Wake / Uyanış)
  • “Konuşmamız gerek.“
    Bu kelimeler daima mesele anlamına geliyordu. (Www: Wonder – Mucize)
  • Bilincin görevi, düşünmeden yapabileceğimiz şeyleri yapmamızı engellemektir. (Www: Watch / Takip)
  • Düşüncenin tamamı bütünleşene kadar-iki ayrı görüş örtüşene kadar-gerçek şuur mevcut olamazdı. (Www: Watch / Takip)
  • Zamanda sıçramanın arkasından insanların 2030 senesinde Japon yeninin Amerikan dolarına karşı yarı yarıya kıymet kaybedeceğini söylemeleri üstüne büyük miktarlarda Japon yeninin elden çıkarılmak istenmesi Japon ekonomisine darbe vurdu. (Flash Forward)
  • “Bilmiyorum,” dedi, Louise. “Unutma, anatomik olarak homo sapiens yüz nin senedir var fakat her nedense kırk bin yıl öncesine kadar akıllanmıyor. Kırk bin yıl ilkin akıllanan beyine ondan önceki altmış bin yıl süresince de sahiptik fakat akıllı bir canlıya işaret edecek herhangi bir şey ortaya çıkarmadık sonrasında – şık- bir şeyler oldu ve o anda akıllandık.” (İnsanlar)
  • Her şey koşullu olasılıklarla ilgili. (Www: Wake / Uyanış)
  • …bu kadar aşağılara indiğinde,yukarı çıkmaktan başka seçeneğin yoktur. (İnsansılar)
  • Herhangi bir insanoğlunun ölümü beni eksiltiyor, zira ben de insanlığın bir parçasıyım. (Www: Watch / Takip)
  • “Aramızdaki en büyük fark ne biliyor musun?” diye devam etti.
    Bedros aşağılayıcı bir tahminde bulunacak oldu fakat bu şekilde bir tahminin yetersiz olacağını düşünerek vazgeçti.
    “Neymiş?”
    “Her şeyin bir amacı olduğuna inanmaları,” dedi, kollarını açıp tüm çevreyi kapsayan bir harekette bulunan Tukana. “Hayatın bir amacının bulunduğunu düşünüyorlar.”
    “Bu sebeple kendilerini evreni yönetim eden bir aklın varlığına inandırmışlar.” (İnsanlar)
  • Itimat görmediğim bir yer, bana sema olsa da dar geliyor artık… (İnsanlar)
  • Var olduğumu biliyorum, diye düşündüm, zira sen varsın. (Www: Wake / Uyanış)
  • Biliyorsunuz, insan görüsü tıpkı bilgisayarlı bir görüntü benzer biçimde piksellerden oluşur. (Www: Wake / Uyanış)
  • Sık sık insan doğasının değiştirilemediği söylenir, fakat daima değişmiş olur ve çoğu zaman daha iyi olur. (Www: Wonder – Mucize)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş