Eğitim

Franchise Davası – Josephine Tey Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Franchise Davası – Josephine Tey Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Franchise Davası kimin eseri? Franchise Davası kitabının yazarı kimdir? Franchise Davası konusu ve anafikri nedir? Franchise Davası kitabı ne konu alıyor? Franchise Davası PDF indirme linki var mı? Franchise Davası kitabının yazarı Josephine Tey kimdir? İşte Franchise Davası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Josephine Tey

Çevirmen: Betül Cevahircioğlu

Editör: Cem Tunçer

Tasarımcı: Gülay Tunç

Tasarımcı: Burcu Bayam

Orijinal Adı: The Franchise Affair: Inspector Alan Grant #3

Yayın Evi: Sahi Kitap Yayınları

İSBN: 9786057039644

Sayfa Sayısı: 312


Franchise Davası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Franchise’ın kapalı kapıları ardında yaşananlar çözülmeyi bekliyor.

Marion Sharpe ve anası kilitli kapılar ardına gizlenmiş sessiz sakin bir kasaba evi olan Franchise’ta rahat bir yaşam sürüyorlar.

Bir gün polis kapıda masum yüzlü bir genç kızla beliriyor.

Betty Kane’le…

Betty Kane, aile tarafınca kaçırılıp işkenceye uğradığını ileri sürüyor. Tutulduğunu iddia etmiş olduğu tavan arasındaki camın çatlağına varıncaya kadar detaylı konu alıyor her şeyi.

Betty Kane masum, utangaç, sessiz sakin bir genç kız.

Fakat avukat Robert, bir şeyler döndüğünün bilincinde.

Acaba lüzumlu ipucunu dava başlamadan bulabilecek mi?

İngiltere Polisiye Yazarları Derneği tarafınca en iyi yirmi polisiye romandan biri seçilen Franchise Davası, ilhamını gerçek bir vakadan alan sürükleyici bir klasik…

“Kusursuz bir üslupla kaleme alınmış…

Birinci sınıf polisiye!” – Los Angeles Times

“Josephine Tey’in özgün karakter yaratmadaki mahareti ve yazım tarzı, onu polisiyenin en iyileri arasına sokmaya yetiyor.” – New Yorker

“Orijinal ve gizemli hikâyeler yazmakta usta Josephine Tey, okurları hayal kırıklığına uğratmayacak.” – Spectator


Franchise Davası Alıntıları – Sözleri

  • Onca yıl beraber yaşadığın ve sevdiğin insanoğlunun yalnızca şu an değil, hiçbir süre var olmadığını anlamaktan daha yıkıcı ne olabilir? O denli oldukca sevdiğin insanoğlunun yalnızca seni sevmediğini değil, bununla birlikte asla umursamadığını ve asla önemsememiş bulunduğunu? Bu şekilde biri için başka ne kalır ki? Bir daha asla yeşil çimenlere bataklık olduğundan kuşku etmeden ayak basamaz..
  • “Ama”, diye itiraz etmişti biri, “kabahat işlemeyen kibirli ve egoist canavarlar da var. “Zira paraları yerine karılarını zulmediyorlar,” demişti Kevin. Suçluyu tanımlamak için cilt cilt kitaplar yazıldı fakat neticede bu oldukca rahat bir tarif. Suçlu kendi acil gereksinimlerini eylemlerinin aslolan sebebi yapmakla doyum olan kişidir. Onu bencilliğinden kurtaramazsın sadece bencilliğinin harcamış olduğu zahmete değmemesini hoş görebilirsin. Ya da neredeyse değmediğini.”
  • Ilk olarak bir adam kırk yaşına kadar evlenmediyse, evlilik yaşamdan istediği şeylerden biri değildir. Sadece başına gelen bir şeydir; grip, romatizma ya da gelir vergisi talepleri benzer biçimde.
  • “İnancın dağları yerinden oynatacağı açıkça söylenir. Zorluk her zaman şudur ki, bir dağı yerinden oynatmak muazzam bir inanç gerektirir ve o kadar büyük inancı toplamak neredeyse imkânsızdır, o yüzden dağlar hemen hemen hiç yerinden oynamaz. Fakat daha küçük olaylar için -şimdiki gibi- yeterince inanca sahip olmak mümkündür.”
  • Marion ona ciddiyetle baktı. “Buna hakkaten inanıyorsunuz, değil mi?” dedi, muhteşem bir şeyin farkına varan biri benzer biçimde.
    “İnanıyorum,” dedi Robert.
    “Sonunda zaferi iyilerin kazanacağına inanıyorsunuz.”
    “Evet.”
    “Neden?”
    “Bilmiyorum. Sanırım aksi düşünülemeyeceği için. Bundan daha pozitif ve takdire layık bir şey olması imkansız.”
  • O günün gençliğinin kendilerini darbeye dayanıklı gördüklerini biliyordu; gerçek yaşamın bayağı bir vuruşuyla yüzleştiklerinde öteki insanoğlu benzer biçimde tepki verdiklerini öğrenmek güzeldi.
  • Marion ona ciddiyetle baktı. “Buna hakkaten inanıyorsunuz, değil mi?” dedi, muhteşem bir şeyin farkına varan biri benzer biçimde.
    “İnanıyorum,” dedi Robert.
    “Sonunda zaferi iyilerin kazanacağına inanıyorsunuz.”
    “Evet.”
    “Neden?”
    “Bilmiyorum. Sanırım aksi düşünülemeyeceği için. Bundan daha pozitif ve takdire layık bir şey olması imkansız.”
  • İnancın dağları yerinden oynatacağı açıkça söylenir. Zorluk devamlı şudur ki, bir dağı yerinden oynatmak çok önemli bir inanç gerektirir ve o denli büyük inancı toplamak neredeyse imkânsızdır, o yüzden dağlar neredeyse asla yerinden oynamaz. Fakat daha ufak vakalar için -şimdiki gibi- yeterince inanca haiz olmak mümkündür.
  • İnancın dağları yerinden oynatacağı açıkça söylenir. Zorluk devamlı şudur ki, bir dağı yerinden oynatmak çok önemli bir inanç gerektirir ve o denli büyük inancı toplamak neredeyse imkânsızdır, o yüzden dağlar neredeyse asla yerinden oynamaz. Fakat daha ufak vakalar için -şimdiki gibi- yeterince inanca haiz olmak mümkündür.


Franchise Davası İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Franchise’ın kapalı kapıları ardında yaşananlar çözülmeyi bekliyor. Peki neler yaşandı? Gelin detaylı inceleyelim.
Marion Sharpe ve anası Franchise de rahat bir yaşam sürüyorlar. Bir gün kapılarına polis geliyor ve genç bir kızın yaşadıklarından görevli olduklarını söylüyor. Zira genç kız aile tarafınca kaçırılıp işkenceye uğradığını ileri sürüyor. Hatta tutulduğunu iddia etmiş olduğu tavan arasını, camdan gördüklerini en ince detayıyla konu alıyor.
Fakat avukat Robert bu davayı çözmekte kesin davranıp ipuçları aramaya başlıyor. Ortada bir şeyler döndüğünün bilincinde. Acaba lüzumlu ipuçlarını bulabilecek mi?
312 sayfa olan kitabımız bu dava ile şekilleniyor. Fazlaca fazla hareket yok. Sakin sakin aşama kaydediyor. Akıcı bir anlatımı var fakat coşku dozu azca olduğundan okuyucuyu sıkabilir. İngiltere Polisiye Yazarlar Derneği tarafınca en iyi yirmi polisiye romandan biri seçildiği için haklı olarak vakalar gelişirken coşku arayabilirsiniz. Ama bu kitabın klasik tadında bir polisiye bulunduğunu bilirseniz oldukca coşku arayışına girmezsiniz. Ben olayların iyi mi gelişeceğini ve sonucu tahmin ettiğim için beni oldukca doyum eden bir yaratı olmadı. Bunu da belirtmek isterim. Polisiye eserlerde katliam ve kan okumak istemiyorsanız fakat gene de vakaları çözmekten keyif alıyorsanız bu kitap tam size nazaran diyebilirim.
Okumanızı tavsiye ederim. (Gizem Kısacıklar)

Konusu: Marion Sharpe ve anası, kilitli kapılar ardına gizlenmiş sessiz sakin bir kasaba evi olan Franchise’ta rahat bir yaşam sürüyorlar.
Betty Kane… Aile Tarafından kaçırılıp işkence gördüğünü ileri sürüyor.
Avukat Robert… Bir şeyler döndüğünün bilincinde. Acaba işleri dava başlamadan yoluna koyabilecek miydi?
İnceleme:
Kitap, İngiltere Polisiye Yazarları Derneği tarafınca en iyi 20 polisiye romandan biri seçilmiş.
Konusu güzel bir kitaptı. Beni birazcık yordu okurken. Karışık geldi birazcık. Klasik benzer biçimde bir kitaptı fakat dili akıcıydı diyemeyeceğim maalesef. Karakter tasvirleri iyiydi. Poliseye seçimi bir kitap. Polisiye severler için tavsiye edebilirim. (Seda Yurt)

Günaydınlar
Bugünkü kitabım bir polisiye kitabı.
Marion Sharpe annesiyle gözden uzak sakın ve bir o denli da ürkütücü olan Franchise ‘ta yaşamaktalar. Bu rahat yaşamları kapılarında polis belirince son bulur. Daha 15 yaşlarında bir genç kız olan Betty Kane ni dövüp bir ay süresince sakladiklariyla suclanirlar. Avukat olarak Robert i ararlar ve o günden sonrasında vakalar adım atar.
Kitabı okurken hep merakla okudum. Acaba kim haklı, kızı kaçırdılar mı, bu kadar detayı kız nereden biliyor diye sorular devamlı aklımda dolaştı.
Bir sözle kitap kendini okutuyor merakta biraktiriyor.
Kanlı vahşetli gerilim polisiye kitaplarından bikanlar bu şekilde mütevazi fakat merakla kendini okutan bu kitabı okuyabilirler.
Kitapla huzurla kalınca…
.
.
pikachunungunlugu_
sahi_kitap
#franchisedavası #sahikitap #ilkaneninkitapları #polisiyeroman #polisiye #kitapsevgisi #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitapaşkı #kitaplar #kitaptavsiyesi #book #books #bookstagram #like #likeforlikes #keşfet (İlkane Susam)


Franchise Davası PDF indirme linki var mı?


Josephine Tey – Franchise Davası kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Franchise Davası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Josephine Tey Kimdir?

Josephine Tey (1896-1952) gizem romanlarıyla tüm dünyada tanınan İskoçyalı yazar. Gerçek adı Elizabeth Mackintosh olan yazar Gordon Daviot adıyla da tarihsel oyunlar yazdı. Josephine Tey ismiyle yazdığı beş romanın da kahramanı Scotland Yard polis memuru Alan Grant’tır. Serinin en oldukca malum kitabı Zamanın Kızı, 1991 senesinde Crime Writers Association tarafınca tüm zamanların en iyi polisiye romanı seçildi. Yazar Zamanın Kızı’nda kırık bacağı yüzünden bir süre hastanede yatması ihtiyaç duyulan Grant’ın İngiltere Kralı III. Richard üstüne yapmış olduğu araştırmaları mevzu edinir.


Josephine Tey Kitapları – Eserleri

  • Zamanın Kızı
  • Franchise Davası
  • Kopan Yaprak
  • Brat Farrar
  • A Shilling For Candles
  • Brat Farrar


Josephine Tey Alıntıları – Sözleri

  • Basit bir sorun, siyasal bir netice için birileri tarafınca çok önemli boyutlara getiriliyor. (Zamanın Kızı)
  • Artık şu koca dünyada, asla fakat asla kimse ara sıra kayıtlarını değiştirmiyor muydu? Şimdilerde hepimiz bir formüle mi tutsak olmuştu? Bugünkü yazarlar, o denli bir kalıba bağlı yazıyorlardı ki… (Zamanın Kızı)
  • “Tarihçiler, yazmalarına izin verilmeden ilkin psikoloji dersi almaya mecburi tutulmalı.” (Zamanın Kızı)
  • Sanırım fenalık de güzellik benzer biçimde bakanın gözündedir. (Zamanın Kızı)
  • “Yıldızlar, insanı amip konumuna indirgemekten başka bir şey yapmazlar.” (Zamanın Kızı)
  • İnancın dağları yerinden oynatacağı açıkça söylenir. Zorluk devamlı şudur ki, bir dağı yerinden oynatmak çok önemli bir inanç gerektirir ve o denli büyük inancı toplamak neredeyse imkânsızdır, o yüzden dağlar neredeyse asla yerinden oynamaz. Fakat daha ufak vakalar için -şimdiki gibi- yeterince inanca haiz olmak mümkündür. (Franchise Davası)
  • O günün gençliğinin kendilerini darbeye dayanıklı gördüklerini biliyordu; gerçek yaşamın bayağı bir vuruşuyla yüzleştiklerinde öteki insanoğlu benzer biçimde tepki verdiklerini öğrenmek güzeldi. (Franchise Davası)
  • Onca yıl beraber yaşadığın ve sevdiğin insanoğlunun yalnızca şu an değil, hiçbir süre var olmadığını anlamaktan daha yıkıcı ne olabilir? O denli oldukca sevdiğin insanoğlunun yalnızca seni sevmediğini değil, bununla birlikte asla umursamadığını ve asla önemsememiş bulunduğunu? Bu şekilde biri için başka ne kalır ki? Bir daha asla yeşil çimenlere bataklık olduğundan kuşku etmeden ayak basamaz.. (Franchise Davası)
  • Marion ona ciddiyetle baktı. “Buna hakkaten inanıyorsunuz, değil mi?” dedi, muhteşem bir şeyin farkına varan biri benzer biçimde.
    “İnanıyorum,” dedi Robert.
    “Sonunda zaferi iyilerin kazanacağına inanıyorsunuz.”
    “Evet.”
    “Neden?”
    “Bilmiyorum. Sanırım aksi düşünülemeyeceği için. Bundan daha pozitif ve takdire layık bir şey olması imkansız.” (Franchise Davası)
  • “İnsan, can sıkıntısının büyük bir boşluk duygusu olmasını bekler fakat öyleki değildir doğal. Ufak, önemsiz bir şeydir.” (Zamanın Kızı)
  • “Katil,
    hakkında yazan adamdan daha kişilikli görünüyordu…” (Zamanın Kızı)
  • Ilk olarak bir adam kırk yaşına kadar evlenmediyse, evlilik yaşamdan istediği şeylerden biri değildir. Sadece başına gelen bir şeydir; grip, romatizma ya da gelir vergisi talepleri benzer biçimde. (Franchise Davası)
  • “İnancın dağları yerinden oynatacağı açıkça söylenir. Zorluk her zaman şudur ki, bir dağı yerinden oynatmak muazzam bir inanç gerektirir ve o kadar büyük inancı toplamak neredeyse imkânsızdır, o yüzden dağlar hemen hemen hiç yerinden oynamaz. Fakat daha küçük olaylar için -şimdiki gibi- yeterince inanca sahip olmak mümkündür.” (Franchise Davası)
  • Marion ona ciddiyetle baktı. “Buna hakkaten inanıyorsunuz, değil mi?” dedi, muhteşem bir şeyin farkına varan biri benzer biçimde.
    “İnanıyorum,” dedi Robert.
    “Sonunda zaferi iyilerin kazanacağına inanıyorsunuz.”
    “Evet.”
    “Neden?”
    “Bilmiyorum. Sanırım aksi düşünülemeyeceği için. Bundan daha pozitif ve takdire layık bir şey olması imkansız.” (Franchise Davası)
  • “Ama”, diye itiraz etmişti biri, “kabahat işlemeyen kibirli ve egoist canavarlar da var. “Zira paraları yerine karılarını zulmediyorlar,” demişti Kevin. Suçluyu tanımlamak için cilt cilt kitaplar yazıldı fakat neticede bu oldukca rahat bir tarif. Suçlu kendi acil gereksinimlerini eylemlerinin aslolan sebebi yapmakla doyum olan kişidir. Onu bencilliğinden kurtaramazsın sadece bencilliğinin harcamış olduğu zahmete değmemesini hoş görebilirsin. Ya da neredeyse değmediğini.” (Franchise Davası)
  • Ama o kitapta bile, bir sonraki sayfadan ne bekleyeceğinizi biliyordunuz. Artık şu koca dünyada, asla fakat asla kimse ara sıra kayıtlarını değiştirmiyor muydu? Şimdilerde hepimiz bir formüle mi tutsak olmuştu? Bugünkü yazarlar o denli bir kalıba bağlı yazıyorlardı ki, okurları artık bunu bekliyordu. İnsanlar, yeni bir Silas Weekley yada yeni bir Lavinia Fitch kitabı hakkında, tıpkı yeni bir tuğladan ya da yeni bir saç fırçasından bahsedermiş benzer biçimde konuşuyorlardı. Asla, şunun yada bunun yeni kitabı demezlerdi. Kitap değildi ilgilerini çeken, kitabın yeni oluşuydu. Kitapta ne yazdığını ise aslına bakarsan oldukca iyi biliyorlardı. (Zamanın Kızı)
  • “Yüz çizgilerinden tamamen yoksun tek erişkin, gerizekalı olandır.” (Zamanın Kızı)
  • İnancın dağları yerinden oynatacağı açıkça söylenir. Zorluk devamlı şudur ki, bir dağı yerinden oynatmak çok önemli bir inanç gerektirir ve o denli büyük inancı toplamak neredeyse imkânsızdır, o yüzden dağlar neredeyse asla yerinden oynamaz. Fakat daha ufak vakalar için -şimdiki gibi- yeterince inanca haiz olmak mümkündür. (Franchise Davası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş