Eğitim

Fransız Devrimi – George Rudé Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fransız Devrimi – George Rudé Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fransız Devrimi kimin eseri? Fransız Devrimi kitabının yazarı kimdir? Fransız Devrimi konusu ve anafikri nedir? Fransız Devrimi kitabı ne konu alıyor? Fransız Devrimi PDF indirme linki var mı? Fransız Devrimi kitabının yazarı George Rudé kimdir? İşte Fransız Devrimi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: George Rudé

Çevirmen: Ali İhsan Dalgıç

Orijinal Adı: The Crowd in the French Revolution

Yayın Evi: İletişim Yayınları

İSBN: 9789750517297

Sayfa Sayısı: 284


Fransız Devrimi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1789 senesinde niçin Avrupa’nın başka bir yerinde değil de Fransa’da devrim oldu? George Rudé, bu temel sorudan yola çıkarak neredeyse tüm dünya tarihini etkileyen ve siyasetini tekrardan şekillendiren Fransız Devrimi’ni derinlikleriyle ele alıyor. Rudé kral, saray, aristokrasi, burjuvazi, din adamları, halk yığınları, askerler ve Aydınlanma düşünceleri arasındaki gerilimleri, ittifakları ve çözülmeleri net halde ortaya koyuyor. Öte taraftan devrimin nispeten azca ele alınan “halk hareketleri” boyutuna da bilhassa eğilerek, basit Fransız vatandaşlarının devrimle kurduğu ilişkiyi, davranışlarını da somutlaştırıyor Fransız Devrimi’nin etkisinde bırakan bir panoramasını çizen, büyük resme bakarken arkada yatan ince bilgileri göz ardı etmeyen, kapsamlı bir emek verme…

“…Fransız Devrimi öteki devrimlerle karşılaştırıldığında çok daha ileri gitmişti. Bu ileri gidiş onun sadece daha şiddetli, daha radikal, daha demokrat, daha uzun süreli olmasında değil, aynı zamanda, Avrupa ve Amerikan devrimlerinde hiç sözü edilmeyen sorunlara ve sınıf ayırımlarına yer vermesinde görülmektedir…”

GEORGE RUDÉ


Fransız Devrimi Alıntıları – Sözleri

  • Bilhassa Londra’da olmak suretiyle Avrupa’nın başkentlerinde meydana gelen isyanlar niçin Eski Rejimleri ya da kraliyeti yada aristokratik güçleri başkaldıran kitlelerden oldukca daha ilkin çökertmedi ?
  • “insan insanoğlunun malı, nesiller de kendinden önceki nesillerin malı” değildi.
  • “Bize büyük ihanetler lazım”
  • Haziran sonuna gelindiğinde, iki ay ilkin St. Antoin’de ateş açarak isyancıları öldüren krala bağlı muhafızlar, Paris sokaklarında “Üçüncü derslik oldukca yaşa ! Ulusun askerleriyiz!” sloganıyla yürüyorlardı.
  • Fransız Devrimi devrimciler tarafınca gerçekleştirilmemişti. Bu nedenle devrimcilerin devrim tarafınca yaratıldığını söylemek daha doğru olacaktır.
  • Fena hasat dönemiyle birleşen bu uygulama (tahıllarda özgür tecim) , bahar ve yazları büyük bir kıtlığa, buğday, un ve ekmek fiyatlarının hızla yükselmesine niçin oldu.
    Paris’te ortalama 2 kiloluk ekmeğin fiyatı, martın başlangıcında 11,5, nisanın sonunda 13,5, mayıs başlangıcında 14 kuruşa terfi etti.
  • Birileri 1789 ve 1794 içinde eski monarşinin çökmesi ile Fransa’nın politik yapısının Radikal halde dönüşüme uğradığını ifade edebilir. Fakat bu iki tarih içinde ulusun ekonomik dokusunun baştan sona yenilenmiş olması akla Çok da fazla yakın gelmemektedir.
  • Devrimle yıkılmış Sosyal seviye kendinden sonrasında kurulan düzenden devamlı daha iyidir. Fena bir hükümet için en tehlikeli anın reformları başlatmış olduğu an olduğu deneyimlerle sabittir
  • Söz konusu yazarlar devrimi uzun seneler sürmüş haksızlıklar ve reformlar sonucunda modası geçmiş kurumları ortadan kaldırmak suretiyle -liberal Aristokrasi ve burjuvazi gibi- “saygı duyulan” sınıflarının öncülüğünde yukarıdan gelen politik bir hareket olarak görmüşlerdir.


Fransız Devrimi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Fransız Devrimi: Fransız Devrimi üstüne ileri okumaları bitirdim, notlarımı aldım. George Rude bu kitabı Fransız Devrimi’nin 200. yılı için yazmış. İletişim Yayınlarının tarih serilerinin en mühim özelliği objektif, detaylı, akıcı olması ve mevzuyu dağıtmaması.
《☆☆☆》
Fransız Devrimi niçin öteki Avrupa vatanlarında değil de Fransa’da gerçekleşti? Bunun sebebi Fransa’da zenginleşen, eğitim seviyesi artan bir burjuvazi şu demek oluyor ki orta derslik vardı. Fransız köylüleri öteki Avrupa ülkelerindeki köylülere nazaran politik hakları daha iyiydi ve onlara nazaran daha azca yoksullardı. Okuma yazma oranı daha yüksekti. Fakat üzerlerinde oldukca fazla vergi yükü vardı. Bu gelişmeler ışığında Fransa’da burjuvazi ve köylüler hâlâ hor görülüyor ve toplumsal statüleri kabul edilmiyordu.
《☆☆☆》
Devrim ateşini yakan ilk kıvılcım 1778 senesinde Fransa’nın Amerikan özgürlük mücadelesine katılmasıydı. İngiltere’ye zarar vermek için katınılan bu savaştan Fransa daha büyük zarar görerek çıktı. Maliye çöktü, iktisat krize girdi. Yine bu süreçte hükümet krizleri yaşandı. Halkın iyimser umutları boşa çıktı. Radikal siyasal düşünceler Fransa’da hızla yayıldı. Ve devrimin fitili böylece ateşlenmiş oldu.
《☆☆☆》
Yani kısacası zenginleşen ve demokratik olarak siyasal hak talep eden burjuvazi ile eğitim seviyesi ve özgürlükleri artan Köylüler bir araya gelip devrimi gerçekleştirmiş oldu. Fakat devrim amacına ulaştığında Burjuvazi’lerin kurduğu meclis halkın devrimci enerjisini durdurmaya yönelik önlemler aldı. Sıkıyönetim duyuru etti. İsyanları durdurmak ve zenginlerin menfaatlerini korumak için basına sıkıdüzen uygulandı, ölüm cezaları verildi, 1793-1794 yılları arası bir terör periyodu yaşandı. Ve sonuçta devrim kendi evlatlarını giyotine göndererek Napoleon dönemine gidişin yolunu açtı. Evet bugün Türkiye’nin hâlâ bu devrimden öğreneceği oldukca şey var (Murat Koçhan)

Elimdeki “Fransız Devrimi” ile ilgili kitaplar içinde en kısası olduğundan okumada öncelik verdiğim iyi de başlamış olan sadece ilerledikçe beni yoran ve uzun sürede (3 hafta) bitirmeme sebep olan kitap.
Mesela ‘ekmek fiyatlarının artışı’ ile ilgili sayfalarca verilen gereksiz detay sonrası daha mühim olayların detay verilmeden daldan dala atlanırcasına anlatılması yada bazı cümlelerin gereksiz kelimelerle uzatılması ve karmaşıklaştırılması.
Ama kitapta meydana getirilen Fransız Devrimi ile ilgili 2 kitap önerisini de dikkate alıp kitaplığıma ekledim, bir süre başka mevzularda okuyup sonrasında bu kitapları da okumayı planlıyorum. (Evren Kocareşitoğlu)

detaylar… detaylar…: Fransız devrimini detaylarıyla özetleyen bir kitap. Ama bu iyi bir özellik mi derseniz,kendi adıma hayır diyeceğim. Zira o denli oldukca detaylı data var ki detaylardan ana vakaları göremiyorsunuz.
Bunun yanında vakaları anlatırken hangi ayda yaşandığını yazıp hangi yıl olduğu belirtilmemiş. Bu benzer biçimde nedenlerle okuması birazcık zor bir kitap. İçerik olarak kesinlikle kafi olmasına karşın o bitmeyen detaylar sebebiyle mevzuyu tam olarak kavrayamıyorsunuz. En azından Fransız Devrimi mevzusunda okunacak ilk kitap olmadığı açık. Bu mevzuda daha detaylı data edinmek isteyenler içinse kesinlikle iyi bir kaynak. (Faust burina)


Fransız Devrimi PDF indirme linki var mı?


George Rudé – Fransız Devrimi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Fransız Devrimi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Rudé Kimdir?

1910’da hayata merhaba dedi. Gençlik yıllarında İngiltere Komünist Partisi’ne katıldı. Bilhassa Fransız Devrimi ve halk kitlelerinin tarihteki görevi üstüne yapmış olduğu çalışmalarla tanındı, saygı duyulan tarihçiler arasına girdi.

1987’de emekli oluncaya kadar çeşitli üniversitelerde dersler verdi. “Aşağıdan tarih” anlayışıyla birçok tarihçiyi etkileyen Rudé 1993’te yaşamını yitirdi.

Biroldukca kitabı ve makalesi bulunan Rudé’nin en mühim emek harcamaları içinde The Crowd in the French Revolution (1959), The Crowd in History (1964), Revolutionary Europe: 1783-1815 (1964), Europe in the Eighteenth- Century: Aristocracy and the Bourgeois Challenge (1972),Ideology and Popular Protest (1980) [İdeoloji ve Popüler Protesto, çev. Billur Yılmazyiğit, Sarmal, 2010], The Face of the Crowd: Selected Essays of George Rudé (1988) sayılabilir.


George Rudé Kitapları – Eserleri

  • Fransız Devrimi
  • İdeoloji ve Popüler Protesto


George Rudé Alıntıları – Sözleri

  • Bilhassa Londra’da olmak suretiyle Avrupa’nın başkentlerinde meydana gelen isyanlar niçin Eski Rejimleri ya da kraliyeti yada aristokratik güçleri başkaldıran kitlelerden oldukca daha ilkin çökertmedi ? (Fransız Devrimi)
  • Haziran sonuna gelindiğinde, iki ay ilkin St. Antoin’de ateş açarak isyancıları öldüren krala bağlı muhafızlar, Paris sokaklarında “Üçüncü derslik oldukca yaşa ! Ulusun askerleriyiz!” sloganıyla yürüyorlardı. (Fransız Devrimi)
  • Söz konusu yazarlar devrimi uzun seneler sürmüş haksızlıklar ve reformlar sonucunda modası geçmiş kurumları ortadan kaldırmak suretiyle -liberal Aristokrasi ve burjuvazi gibi- “saygı duyulan” sınıflarının öncülüğünde yukarıdan gelen politik bir hareket olarak görmüşlerdir. (Fransız Devrimi)
  • Birileri 1789 ve 1794 içinde eski monarşinin çökmesi ile Fransa’nın politik yapısının Radikal halde dönüşüme uğradığını ifade edebilir. Fakat bu iki tarih içinde ulusun ekonomik dokusunun baştan sona yenilenmiş olması akla Çok da fazla yakın gelmemektedir. (Fransız Devrimi)
  • “insan insanoğlunun malı, nesiller de kendinden önceki nesillerin malı” değildi. (Fransız Devrimi)
  • Devrimle yıkılmış Sosyal seviye kendinden sonrasında kurulan düzenden devamlı daha iyidir. Fena bir hükümet için en tehlikeli anın reformları başlatmış olduğu an olduğu deneyimlerle sabittir (Fransız Devrimi)
  • Fena hasat dönemiyle birleşen bu uygulama (tahıllarda özgür tecim) , bahar ve yazları büyük bir kıtlığa, buğday, un ve ekmek fiyatlarının hızla yükselmesine niçin oldu.
    Paris’te ortalama 2 kiloluk ekmeğin fiyatı, martın başlangıcında 11,5, nisanın sonunda 13,5, mayıs başlangıcında 14 kuruşa terfi etti. (Fransız Devrimi)
  • Fransız Devrimi devrimciler tarafınca gerçekleştirilmemişti. Bu nedenle devrimcilerin devrim tarafınca yaratıldığını söylemek daha doğru olacaktır. (Fransız Devrimi)
  • “Bize büyük ihanetler lazım” (Fransız Devrimi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş