Eğitim

Freud Kısa Bir Giriş – Anthony Storr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Freud Kısa Bir Giriş – Anthony Storr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Freud Kısa Bir Giriş kimin eseri? Freud Kısa Bir Giriş kitabının yazarı kimdir? Freud Kısa Bir Giriş konusu ve anafikri nedir? Freud Kısa Bir Giriş kitabı ne konu alıyor? Freud Kısa Bir Giriş PDF indirme linki var mı? Freud Kısa Bir Giriş kitabının yazarı Anthony Storr kimdir? İşte Freud Kısa Bir Giriş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anthony Storr

Çevirmen: Nihansu Aydemir

Yayın Evi: Alfa Yayınları

İSBN: 9786050380217

Sayfa Sayısı: 192


Freud Kısa Bir Giriş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sigmund Freud psikanalizi kurarak insan doğasına yeni ve sarsıcı bir görüş açısı getirdi. Kendisi de tecrübeli bir psikanalist olan Anthony Storr, Freud’un başlıca teorilerinin dönemin sınavından geçip geçemediğini değerlendiriyor ve Freud’un kendi fikirleri ışığında onu inceliyor. Yalnızca Freud’a değil, bir tüm olarak psikanalizin temel kavramlarına giriş durumunda olması sebebiyle kolayca anlaşılabilir ve son aşama bilgilendirici olan yaratı Freud’un teorilerini açıklıyor; bilinçdışı ve cinsellik ile alakalı görüşlerini, süper-ego, id ve Oedipus kompleksi benzer biçimde fikirlerini tartışıp eleştirel bir halde ele alıyor. Freud’un çalışmalarına dair objektif ve öz bir görüş açısı sunan bu kitap ruh çözümü, psikoloji ve sosyoloji hakkında meraklı her insana sesleniyor.


Freud Kısa Bir Giriş Alıntıları – Sözleri

  • Sonrasında ne yıldız ne de güneş uyandırılacak.
    Ne de herhangi bir ışık değişimi olacak:
    Ne su sesi sarsılacak,
    Ne de herhangi bir ses ya da görüntü:
    Ne kıştan kalma yapraklar ne de ilkbahara ilişik,
    Ne günler ne de günlük şeyler ;
    Yalnızca sonsuz uyku
    Ebedi bir gecede.
  • Freud, dinin insanoğlunun umarsızlık hissiyatından kaynaklandığına inandı. Bir erişkin olarak insan, depremlerden hastalıklara kadar, onu tehdit eden ve onun denetim edemediği her türlü tehlikeyle karşı karşıya kalır. Ufak bir çocuk olarak daha da çaresizdir, fakat her nede olsa heybetli babasının onu en azından alışılmış tehlikelerden koruduğunu bilir.
    Çocuğun çaresizliğinden ve babaya özlemden doğan dini ihtiyaçların inkâr edilemez bulunduğunu düşünüyorum. Zira bilhassa hissiyat yalnız çocukluk günlerinden devam ettirilmiyor, hem de sürekli olarak kaderin üstün gücüne du yulan korkuyla ayakta tutuluyor. Çocuklukta ba banın koruması kadar güçlü bir gerekseme daha düşünemiyorum.
  • Kendine karşı tamamıyla dürüst olmak iyi bir egzersiz.
  • Bir çok insan çocukluğunun ilk yıllarını oldukca azca anımsar. İncelemeler “ilk anının” 3 yaşlarına ilişik bulunduğunu göstermektedir.
  • Yine de onsuz olmak ne kadar da zor. Hayatımda o kibarlık ve bilgelik olmadan yaşamaya devam etmek! Elli üç senelik evlilik hayatımızda tek bir kızgın kelimenin bile aramıza girmediğini ve her daim olabildiğince gündelik yaşamın sefaletini onun yoluna çıkarmamaya çalıştığımı bilmek beni birazcık olsun rahatlatıyor.
  • Freud, dinin insanoğlunun umarsızlık hissiyatından kaynaklandığına inandı. Bir erişkin olarak insan, depremlerden hastalıklara kadar, onu tehdit eden ve onun denetim edemediği her türlü tehlikeyle karşı karşıya kalır. Ufak bir çocuk olarak daha da çaresizdir, fakat her nede olsa heybetli babasının onu en azından alışılmış tehlikelerden koruduğunu bilir.
  • Sanat ilk olarak gerçeklerden kaçışın bir yoludur. Herkesin yeterince olgunlaştığı ve haz prensibinin yerini gerçeklik prensibinin almış olduğu ideal bir dünyada sanata gerekseme duyulmazdı.
  • Dahası, baba otoriter ve ciddi olarak, yasak ve tehditlerin ve hemen sonra ”süper-ego” olarak adlandırılan şeyin deposu olarak resmedildi. Modern araştırmalar Freud’un adam çocuğun babayla rekabet hissettiği adam gelişim evresi fikrini destekliyor ; fakat çocuğun babasıyla özdeşleşmesini ”saldırganla özdeşleşme” olarak değil, babanın dostça ve sevecen önermeler yapmasına bağlıyor. Fisher ve Greenberg’in söylediği benzer biçimde:…[oğlan çocuk] babaya karşı şiddetli rekabet tutumundan vazgeçer bu sebeple baba ona dostça pozitif mesajlar verir onu kavga etmektense birlik olmaya çağırır… Oğlunu yakınlaşmaya, bir ittifak kurmaya, kimliğini üstlenmeye ve değerlerini kabul etmeye çağırır.
  • İnsan adaptasyonu büyük seviyede öğrenme ve kültür aktarımına bağlıdır.


Freud Kısa Bir Giriş İncelemesi – Kişisel Yorumlar

BASTIRILMIŞ CİNSELLİK MİDİR SORUN?: Freud, tüm davranışların ve düşüncelerin altında yatan şeyin bastırılmış cinsellik bulunduğunu söylüyordu. Peki haklı mıydı?
Freud ilkin cinsellik sonrasında bağlılık diyor; günümüzde ise ilkin bağlılık sonrasında cinsellik deniyor. Bunların hangisi geçerli? Bence ikiside birbirini tamamlayan düşüncelerdir.
Günümüzde cinselliğin bastırılmış bir duygu bulunduğunu, hatta insanlığın ilk varoluşundan bu yana terbiye, toplumsal ve bireysel sınırlar derken birçok duygunun bastırıldığını bilhassa cinselliğin ahlâk dışı sayıldığı ortamlarda, bastırılmış duyguların dışavurumu bir halde iyi yada fena bir fiil olarak gerçekleşecektir. Buradaki önemli olan mevzu bu sebepleri bulup ortaya çıkarmaktır; tedavi etmektir. Üstüne konuşulacak oldukca mevzu var; sadece en iyi münakaşa yöntemi okumaktır. (Aydın kılıç)

Psikoloji eğitimi almayıp benim benzer biçimde psikolojiye ilgilisi olan insanların, psikanalizin “babası”nı yakından tanıyabileceği mükemmel bir kitap. Çevirmenini bilhassa kutlama ediyorum upuzun cümlelerin hiçbirinde anlam kayması dahi yoktu. Psikolojiye giriş ve Freud’u tanımak için okunabilecek en iyi başlangıç kitaplarından biri. Bitirdiğimde yalnızca Freud’u değil tüm psikoloji ve ruh çözümü alemine merakım oldukca daha arttı ve tadı damağımda kaldı, ek olarak içinde hem bilimsel hem toplumsal birçok izahat ve örnek vakalar var. (Merii)

Kitap Arkası…
Kısa Bir Giriş
Sigmund Freud psikanalizi kurarak insan doğasına yeni ve sarsici bir görüş açısı getirdi. Kendisi de tecrübeli bir psikanalist olan Anthony Storr, Freud’un başlıca teorilerinin dönemin sınavından geçip geçemediğini değerlendiriyor ve Freud’un kendi fikirleri ışığında onu inceliyor. Yalnızca Freud’a değil, bir tüm olarak psikanalizin temel kavramlarına giriş durumunda olması sebebiyle kolayca anlaşılabilir ve son aşama bilgilendirici olan yaratı Freud’un teorilerini açıklıyor; bilinçdışı ve cinsellik ile alakalı görüşlerini, süper-ego, id ve Oedipus kompleksi benzer biçimde fikirlerini tartışıp eleştirel bir halde ele alıyor.
Freud’un çalışmalarına dair objektif ve öz bir görüş açısı sunan bu kitap ruh çözümü, psikoloji ve sosyoloji hakkında meraklı her insana sesleniyor (Mustafa BARDAKÇI)


Freud Kısa Bir Giriş PDF indirme linki var mı?


Anthony Storr – Freud Kısa Bir Giriş kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Freud Kısa Bir Giriş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anthony Storr Kimdir?

Eğitimini Winchester, Christ’s College, Cambridge’de ve Westminister Hastanesi’nde tamamladı. 1944’te tabip olarak mezun oldu. Daha sonrasında psikiyatri alanında uzmanlaştı. Sunday Times, Times Literary Supplement ve The Independent benzer biçimde gazetelerde araştırma yazıları gösterildi. Royal College of Physicians, Royal College of Psychiatrists ve Royal Society of Literature’da öğretim üyesi olarak çalıştı. Oxford’da emeritus profesör oldu.


Anthony Storr Kitapları – Eserleri

  • Cinsel Sapmalar
  • Freud Kısa Bir Giriş
  • Diğeri Peygamberler
  • Bir Başına
  • Yaratma Dürtüsü
  • Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler
  • Jung’dan Seçme Yazılar


Anthony Storr Alıntıları – Sözleri

  • Duygusal bakımdan do­yurucu ve istikrarlı olan evlilikler, kadının ve adamın rol­lerinin kati sınırlarla birbirinden ayrılmış olduğu evliliklerdir; karı koca, rekabet içinde değil birbirini tamamlayan unsur­ler konumundadır. (Cinsel Sapmalar)
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz.. (Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler)
  • Jim Jones, rastgele çağırdığı kişilerin geçmişlerini ve gizemini bildiğine dikkat çekerek, mukaddes bir vahiyle, gözle görülmeyen şeyleri görme kabiliyetine haiz bulunduğunu söylüyordu. Gerçek­te ise, kişisel araştırmalar yaparak, evlere izinsiz girerek, hatta çöp tenekelerini karışmasını sağlayarak bu sırları ortaya çıkaran casuslar tutmuştu. (Diğeri Peygamberler)
  • Toplum tarafınca desteklenen masallar olduğu benzer biçimde desteklenmeyen masallar da vardır. (Diğeri Peygamberler)
  • En derin yaramdan, yaşamımın mucizevî olasılığı hayata merhaba dedi. (Diğeri Peygamberler)
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz. (Diğeri Peygamberler)
  • Kendine karşı tamamıyla dürüst olmak iyi bir egzersiz. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • İnsan adaptasyonu büyük seviyede öğrenme ve kültür aktarımına bağlıdır. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Bir çok insan çocukluğunun ilk yıllarını oldukca azca anımsar. İncelemeler “ilk anının” 3 yaşlarına ilişik bulunduğunu göstermektedir. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • birçok kimse cinsel yaşamını, yaşamının diğeri yönlerinden özenle ayırmakta ve cinselliği var oluşunun önemsiz bir kısmı benzer biçimde görmektedir. (Cinsel Sapmalar)
  • Gerçekte insanlıkla ilgili her türlü gelişim, kabul edilmiş otoritelerin sorgulanabiliyor olmasına bağlıdır. (Diğeri Peygamberler)
  • Hayatı yaşamaya kıymet kılacak her şeyi dikkatsizlik edecek kadar fazla çalışan, aşırı istekli bir iş insanı, çoğu zaman orta yaşlarında ağır bir depresyona girer. Bu ruhsal yapının kendini ayarlama çabası olarak yorumlanabilir. Kişi hastalığı sebebiyle yavaşlamak ve değerlerini yine gözden geçirmek zorunda kalır. (Diğeri Peygamberler)
  • İnsanın kendi kendisini sevmesinin, kendini beğen­mişlik olduğuna inanılır çoğu zaman; fakat kendisini asla sevmeyen, kendi yaradılışından ve kişiliğinden hakikaten nefret eden kimselerde, sevme kabiliyeti yoktur; bu benzer biçimde kimseler, başkalarından ya olmayacak duygusal beklenti­ler içine girer ya da başkalarıyla duygusal etkileşim içine girmekten kaçınıp kendi içlerine kapanırlar.
    Anthony Storr (Cinsel Sapmalar)
  • Kadınlar arasındaki eşcinsel ilişkilerin, erkekler arasındakilerden daha yaygın olduğu sayısal olarak (istatistiksel) kanıtlanmıştır. (Cinsel Sapmalar)
  • .
    Özgünlük, kabul edilen normların ötesine geçecek kadar yürekli olmayı ifade eder.
    … (Jung’dan Seçme Yazılar)
  • Dahası, baba otoriter ve ciddi olarak, yasak ve tehditlerin ve hemen sonra ”süper-ego” olarak adlandırılan şeyin deposu olarak resmedildi. Modern araştırmalar Freud’un adam çocuğun babayla rekabet hissettiği adam gelişim evresi fikrini destekliyor ; fakat çocuğun babasıyla özdeşleşmesini ”saldırganla özdeşleşme” olarak değil, babanın dostça ve sevecen önermeler yapmasına bağlıyor. Fisher ve Greenberg’in söylediği benzer biçimde:…[oğlan çocuk] babaya karşı şiddetli rekabet tutumundan vazgeçer bu sebeple baba ona dostça pozitif mesajlar verir onu kavga etmektense birlik olmaya çağırır… Oğlunu yakınlaşmaya, bir ittifak kurmaya, kimliğini üstlenmeye ve değerlerini kabul etmeye çağırır. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Hepimiz çaresiz bir çocuktan, kendi ailesini kurabilen, bağımsız bir yetişkine geçiş sürecini yaşamışızdır. (Diğeri Peygamberler)
  • Sadizm terimi, eziyet ederek acı verip cinsel zevk duyma biçiminde görülen cinsel sapmayı betimlemek için kullanılır, mazoşizm ise, eziyet edilip acı duyarak cinsel zevk almayı anlatır. Bu iki terim, bir çok kez tek bir terim olarak birleştirilir, bu sebeple, uzun bir zamandan beri, eziyet etmekten zevk duyan bir kimsenin, hem de eziyet görüp acı çekmekten de zevk almış olduğu bilinmektedir. (Cinsel Sapmalar)
  • Yine de onsuz olmak ne kadar da zor. Hayatımda o kibarlık ve bilgelik olmadan yaşamaya devam etmek! Elli üç senelik evlilik hayatımızda tek bir kızgın kelimenin bile aramıza girmediğini ve her daim olabildiğince gündelik yaşamın sefaletini onun yoluna çıkarmamaya çalıştığımı bilmek beni birazcık olsun rahatlatıyor. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Farklılıklarına karşın tüm inançlar ortak bir özün varlığına asla itirazsız tanıklık ederler. (Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş