Eğitim

Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) – Mehmet Sürmeli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) – Mehmet Sürmeli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) kimin eseri? Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) kitabının yazarı kimdir? Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) konusu ve anafikri nedir? Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) kitabı ne konu alıyor? Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) PDF indirme linki var mı? Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) kitabının yazarı Mehmet Sürmeli kimdir? İşte Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Sürmeli

Yayın Evi: Mavi Yayıncılık

İSBN: 9789758209545

Sayfa Sayısı: 176


Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, tüm insanlık için gönderilmiştir. Şu ayet bunun delilidir: Biz seni tüm insanlara sadece müjdeleyici ve uyarıcı olarak yolladık, fakat insanların bir çok bunu bilmezler. Belirli bir bölgeye ve kavme gönderilmek yerine tüm alemlere rahmet olarak lutfedilen Resulullah, başta inanç mevzuları olmak suretiyle, ibadetlerde, ahlakta, eğitimde, ticarette, hukuku uygulamada, yönetimde, muharebede, barışta, ailede, toplumda, kısacası yaşamın her alanında örnektir. Kur’ın-ı Kerim, Hz. Muhammed’in sallallahu aleyhi ve sellemin müminler için örnek olmak hususi durumunu şu şekilde dile getirir: Andolsun, sizden Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah’ın Resulünde güzel bir örnek vardır.

Hem kendisi hem de kendisinde bulunan özelliklerden dolayı Resulullah örnek bir şahsiyettir. O (sav) amaç insandır. İnsanlığın zirvesi, tüm güzel vasıfları kendisinde toplamış bir insan-ı kâmildir. Gâye İnsan Hz. Muhammed adlı bu emek verme, Efendimiz’i anlamaya yönelik mütevazi bir emek verme. Eserde Efendimiz’in (sav) örnek şahsiyeti; O’nun ahlâkî nitelikleri, İmanla ilgili tavsiyeleri, görevleri ve O’na karşı görevlerimiz bölümleriyle ele alınıyor.


Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) Alıntıları – Sözleri

  • “Bir baba ,oğluna güzel edepten daha güzel bir miras bırakmaz.”
  • “Kur’an-ı Kerim bir bütündür. İslam bir bütündür.”
  • “Deki:’Bakın benim namazım, (tüm) ibadetlerim , hayatım ve ölümüm (yalnızca ) tüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.”
  • “Kim kur’an-ı kerim’den tek bir harfi inkar ederse tüm kur’an’ı inkar etmiş olur .”
    “Kim ki bu dinin hükümlerinden birisini inkar ederse “La ilahe illallah ” hakikatini inkar etmiş olur.”
  • Hiçbir insana yan bakışı olmayan kimdi
    Kimdi yan gözle bakmadı kır çiçeklerine bile
    Öğretmek için cephe nedir
    Kıyam etti
    Torunu kucağında
    Dönünce tüm gövdesiyle döndü
    Bir bu anlaşılsaydı son yüzyılda
    Bir bilinebilseydi
    Nedir veche….
    İsmet Hususi
  • Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem başta inanç mevzuları olmak suretiyle ibadetlerde ahlakta eğitimde ticarette hukuku uygulamada yönetimde muharebede barışta ailede toplumda kısacası yaşamın her alanında örnektir.
  • “Bir isteğin ifadesi olarak da vefat anında yapmış olduğu son olarak vasiyet ‘Kadınların hukukunu gözetmek mevzusunda Allah’tan korkun..’ demiştir Hz. Peygamber (s.a.v).”
  • “Kim bir Müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter…”
  • Doğruyu gösteren en büyük kılavuz…
  • “Bir baba, oğluna güzel edepten daha güzel bir miras bırakamaz.” buyuran Hz. Muhammed (sav), çocuk eğitimini sadaka vermekten bile üstün bir fiil olarak görmüştür.


Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İslamiyet diyince Allah’ın gönderilmiş olduğu Kur’an-ı Kerim, hem dini hem de Allah’ın ayetlerini tamamlayıp insanlara ulaştıran Peygamber, Hz. Muhammed (sav) akla geliyor. Dolayısı ile İslamiyet’i doğru anlayabilmek ve hayatımızda bir düstur olarak kabul etmek için ilk olarak Allah’ı sonrasında da peygamberi bilmeli ve anlamalıyız.
Allah’ı tanımanın en güzel hali Hz. Muhammed idi. Bunu Hz. Aişe’ye O’nun ahlakı nasıldı? diye sorduklarında O’nun ahlakı Kur’an’dı, cümlesinden de anlayabiliriz. Şundan dolayı Kuran’ı en güzel peygamberlerin anladığını kendisi ifade ediyor.
Kur’an-ı Kerim’i anlayabilmek için de Hz. Muhammed’in detaylı bilinmesi gereklidir.
Bu eserde de Hz. Muhammed (sav) gayesi neydi, ne için savaşım etti, yaşamı nasıldı, iyi mi yakarma ederdi, insanlara karşı iyi mi davranır, konuşmalarında nelere dikkat ederdi, akrabalara, komşulara olan davranışları nasıldı ve aile içinde iyi mi bir baba, iyi mi bir eş, iyi mi bir amca idi…. Daha nice merak edilenleri bulacaksınız. Şundan dolayı neredeyse hepimiz için Rasulullah’ın hayatında örnekler vardır. Ve elimizdeki bu yaratı bu mevzularda okuruna kafi kadar bilgiyi sunmaktadır. Tüm bu etik ya da dini tüm değerleri Hz. Muhammed (sav) nazarında bu eserde toplanmış.
Hayatımız eğer O’nun hayatına benzerse işte aslolan o süre bir anlam kazanacaktır. Müslümanım diyen her kişiye O’nun yaşamını kendine örnek alması zorunluluktur.
23 senelik bir süre peygamberlik yapmış Allah’tan almış olduğu dini bildiri etmiş, dini hükümlerin iyi mi yaşanılacağını ameli olarak göstermiş, sorunları ergonomik olarak çözmüş ve insanlığa örnek teşkil etmiştir.
Dolayısıyla İslam’ı idrak etmek için Hz. Muhammed(sav) yaşamını doğru kaynaklardan öğrenmek gerekmektedir. Elimizdeki eserde buna dikkat edilmiştir. Sayfa altlarında bilgilerin alındığı ayet, hadis, ravi bilgilerinin yanında kitabın sonunda geniş bir kaynakçaya da yer verilmiştir. Buradan da anlaşılacağı benzer biçimde titizlikle yürütülmüş bir emek verme var elimizin altında. Tabi klasik bir siyer kitabı benzer biçimde düşünmeyin. Bu yaratı daha fazlaca Hz. Muhammed’in (sav) emirlerini ve etik özelliklerini ayetlerle ve hadislerle ele alıp peygamberlik görevini yerine getirmedeki işlevsel alanıyla ilgili bilgiler vermektedir.
Eser beş ana bölümden oluşuyor.
ilk bölüm; Hz. Muhammed’in (sav) yaşamış olduğu coğrafyanın İslam öncesi kültürel durumu nu ele alınıyor.
İkinci bölüm; Kur’an-ı Kerim’in öncelikli konusu olan inanç alanıyla ilgili Hz. Muhammed’in (sav) buyruk ve tavsiyelerinden bahsediyor. Bu bölümde inanç ile ilgili merak ettiğiniz hususları bulacaksınız.
Üçüncü bölüm de; Hz. Muhammed’in (sav) şahsiyeti ve etik nitelikleri ele alınıyor. Bu bölümde Hz. Muhammed’in (sav) ufaklıklara karşı olan şefkatini, Hanımlarına karşı olan nezaketini, Müminlere karşı olan merhametini, helal kazanca verdiği önemi, cesaretini, cömertliğini, sabrını ve daha nice etik özelliklerini bulacaksınız.
Dördüncü bölümde ise; Hz. Muhammed’in (sav) görevlerini okuyacaksınız. Kadı ve yargıç, yönetici, davetçi, öğretici ve eğitici yönünü tanıyacaksınız.
Beşinci ve son bölüm de; Hz. Peygamber’e (sav) karşı etik sorumluklarımızı okuyoruz. Ben bu bölümde ezildim birazcık, saklanmak istedim. Acabalar dolandı zihnimde, kendimle kavga ettim.
bu bölümden sonrasında bir ek bölüm açılıyor kitapta ve Hz. Peygamber ve sahabe üstünden idrak oluşturan kafir sevicilerine yanıt mahiyetinde ayet ve hadislere yer veriliyor.
dilinin mütevazi olması ve okurken metnin birbirinden bağımsız benzer biçimde duran mevzuları çerçevesinde hepsinin birbirini tamamlıyor olması kitabı daha bir okunası kılıyor. Yorulmadan okuyabileceğiniz bir yaratı.
Bu kitabından ilkin de Kur’an’ın ana mevzuları ile ilgili kitap okumuş olmam ve devamında bu yaratı o kadar da güzel tamamladı birbirini. Ramazan ayında okumuş olmanın luğu de var doğal olarak.
sizleri de temenni ediyorum alın ve okuyun bu kervana sizlerde katılın. Allah’ı ve Resulünü Hakkı ile bilir tanırsak Müslüman benzer biçimde yaşayabiliriz. (Betül Zeyrek)

#gayeinsanhzmuhammed /34/
️ Dr. Mehmet Sürmeli
asaletyayinlari
Herkese benden kucak dolusu sevgiler…
Kutsal Ramazan ayımızın sonuna geldik,ahir süre süratli geçiyor saatler,günler,aylar ve seneler…
Zaman bu denli süratli akıp giderken dünyalik telaşlarımız da bitmek bilmezken aslolan yurdumuza dönüş vakti vardığında çoğumuz heybemizi doldurmuş Rabbimizin huzuruna varmış ahiretimiz için hazırlıklar yapmış olarak erişiriz inşallah…
Hz.Peygamber’i sevmek,ona gönül vermek, gerektiğinde onun yoluna malını ve canını verme ile olur.Ancak,data olmadan,sevgi tam anlamıyla gerçekleşmez.Bu nedenle,onu doğru bir halde tanımadan lâyıkıyla sevemeyiz.
Okumaktan, öğrenmekten ziyade bildiklerimiz ile amel ediyor muyuz? Bu fazlaca kilit bir nokta…
Herkes bir fazlaca şeyi biliyor fakat amel yok.
Bence bu bizim inanç zayıflığımızdan ve O’nu ve ashabini yakından tanımamaktan kaynaklanıyor…
Bir çoğumuzun evlerinde,kütüphanesinde ne olursa olsun Alemlere Rahmet gönderilen Peygamber Efendimiz’in yaşamını özetleyen kitaplar vardır.
Bir çoğumuz okumuşuzdur,dinlemişizdir azca fazlaca biliyoruzdur…
Bilmek kafi kalıyor mu peki?
O’nun yolundan,önerilmiş olduğu doğrultuda hareket edip sünnetine uyuyor muyuz?
O’nu tanımak ve idrak etmek için ilkin Kur’an-ı Kerim’e sonrasında hadislere ashabının yaşayış tarzına ve Islam zamanı kaynaklarına yöneliyor muyuz?
Bu okuduğum kitap Efendimiz’in birebir hayatından ziyade inanç mevzusuyla ilgili Peygamberimizin emirlerini,etik özelliklerini,tavsiyelerini,devrin Islam öncesi kültürünü, görevlerini, Efendimize karşı sorumluluklarımiz benzer biçimde bir fazlaca mevzuyu ayetler ve hadisler eşliğinde biz Insanlığa sunulmuş…
Faydalanmak ve ruhlarımıza işleyip, ahiretimize ışık olması duası ile…
baygunun_kadrajindan kuzucugum ile beraber elosun_kitaplari öncülüğünde sevmiş olarak okuduk …
#hzmuhammed #sahabeler #ayet #hadis #tasavvuf #book #kesfetteyiz #krsf #cuma #hayirlicumalar (Derya Kösedağ)

#seldaokudu #gayeinsan #HzMuhammed. (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
Okumaktan devamlı büyük keyif aldığım ve daima okuyup asla bıkmayacağım temalı kitaplar arasındadır bu tür kitaplar.
Bir dini iyi anlayabilmek için o dindeki ilah anlayışını, o dinin kitabını, peygamberini ve peygamberine bağlanan müminleri iyi tanımak gerekir diyor yazarımız önsöz de katılmamak ne mümkün.
Şüphesiz ki Allah ‘ı bilmek için Kur’ an-ı Kerim ‘i iyi bir halde idrak etmek gerekir anlamanın en iyi yolu da peygamberimiz Hz.Muhammed (sav)’in yaşamını bilinmesidir. Bunun için bir fazlaca kitap yazılmıştır. Bizler de bu kitaplar yardımıyla peygamberimizi bir nebze de olsun tanımaya çalışıyoruz. Bu güzel kitabımız da buna olanak sağlayanlar içinde yerini alıyor.
Başka kimse yok ki dünya üstünde Hz. Muhammed (sav) yaşamı kadar bilinsin her davranışı ve kişiliği ile örnek olan peygamberimizin doğumundan, yetişmesine, yemesinden, içmesine, giysilerinden çevresine, aile yaşantısına, ibadetinden, bulunmuş olduğu ortama, vakalara karşı yaklaşımına daha niceleri hep malum ve kolayca ulaşılması içinde kayıt altına alınan ve bilmemiz ihtiyaç duyulan yaşamıdır.
Kitabın yazım amacı da hakkaten fazlaca güzel bir halde dile getirilmiş.
Resulullah’ı (sas) tanımaya çalışırken anlatılanları ve farkına varılanları bizlere aktarmak için bu emek verme yapılıp bu kitap bizlere sunulmuş.
İyi ki de yazılmış, iyi ki de okudum diyorum.
Aslında fazla yorum yapılacak ve anlatılacak bir kitap da değil. Okuyup o huzuru aldıracak, sayfalarda kaybolunacak bir kitap.
Zaten kapağa bakarsanız 10. Baskı diyor. Bu ne denli okunası bir kitap bulunduğunun ayrı bir göstergesi.
Kitabımız 5 ana başlıkta toplanıp açıklayıcı bilgiler ile donatılmış.
-Hz.Muhammed’in(sas)Yaşadığı Coğrafyanın İslam Öncesi Kültürel Durumu
-Kur’an-ı Kerim’in Öncelikli Konusu Olan İman Alanıyla İlgili Hz.Muhammed ‘in (sas) Emir ve Tavsiyeleri
-Hz.Muhammed’in(sas) Şahsiyeti ve Ahlaki Nitelikleri
-Hz.Muhammed’in (sas) Görevleri
-Hz.Muhammed’e(sas) Karşı Ahlaki Sorumluluklarımız (Selda Baygu)


Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) PDF indirme linki var mı?


Mehmet Sürmeli – Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav) PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Sürmeli Kimdir?

1957 senesinde Kayseri/Yahyalı’da dünyaya geldi.İlk öğrenimini Yahyalı’da, orta öğrenimini Kayseri’de tamamladı.Yüksek öğrenimini Kayseri Yüksek İslam Enstitüsünden 1979 senesinde mezun olarak ikmal etti. Kayseri/Yahyalı ,Sivas ve Ankara’da öğrertmenlik yapmış oldu. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalında ‘Kur’an’da Velayet Kavramı’ çalışmasıyla yüksek lisans(1996); Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde de ‘Sahabenin Kur’an Anlayışı’ adlı teziyle 2003 senesinde doktora yapmış oldu. 1998-2007 yıllarında Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde dini terimler sözlüğü yazma ve ders programlarının yenilenmesi komisyonlarında vazife aldı. Uzun süre Yeni Dünya Dergisi’nde yazıları gösterildi. Türkiye’nin birçok yerinde bilimsel konferanslar veridi. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Mehmet Sürmeli Kitapları – Eserleri

  • Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav)
  • Siyasette Müslümanca Duruş
  • Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Kur’an Anlayışı
  • Sahabenin Kur’an Anlayışı
  • İslama Davette Nitelik Sorunu
  • Çocuk Terbiyesi
  • Nasıl İman Edelim
  • Muhammed Suresi 19. Ayet Tefsiri
  • Kur’an-ı Kerim’de Velayet Kavramı
  • Hacı Hasan Efendi ve Tasavvuf Anlayışı
  • Vuslatın Önündeki Engeller
  • Hayatı Esma-i Hüsna ile Anlamlandırmak
  • Bir İbadet Olarak Cihad
  • Bir Arınma Eylemi Olarak Namaz


Mehmet Sürmeli Alıntıları – Sözleri

  • “Kur’an, bilhassa de önderlik makamındaki insanların davanın çilesini çeken Müslümandan olmasını istemiştir. Şundan dolayı çileler insanı hem arındırır hem de davada sebatını artırır. Çilesi çekilmeyen davanın kıymeti de kim bilir. Çile çekmeyen Önder de olmaz.” (Siyasette Müslümanca Duruş)
  • “Siz, en fazlaca sevdiğiniz şeyleri Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe/takvaya ulaşamazsınız. Neyi (O’nun rızasını kazanmak için ) infak ederseniz Allah bilir”
    (Al-i İmran,92) (Sahabenin Kur’an Anlayışı)
  • İmanî mevzuları bilme, kavrama ve hayata aksettirmede gevşek hareket etmek şeytanın tuzağına düşmektir. (Nasıl İman Edelim)
  • ve günahlarınızı bağışlasın. Allah bağışlayıcıdır, kullarına karşı fazlaca merhametlidir.(Âl-i İmran 31)”
    … Peygamberin buyruklarına kuramsal olarak yaklaşıp pratikte onu tanımamak bir ucu Allah’a kadar varan bir isyandır … Peygamber model alınır ve istekleri yerine getirilirse Allah’ın sevgisi de bununla beraber elde edilmiş olur. (Nasıl İman Edelim)
  • “Bir baba ,oğluna güzel edepten daha güzel bir miras bırakmaz.” (Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav))
  • “Kim bir Müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter…” (Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav))
  • Sünnet ve hadis reddedildiği süre toplumda işlevsiz bir peygamber inancı ortaya çıkar ve Müslümanların vahdeti bozulur. (İslama Davette Nitelik Sorunu)
  • Bir hareketin İslami olması için; Tevhidi, Ahlaklı, Fıkıhlı, Gayretli, İstişareli, Adaletli, Kuşatıcı, Sabırlı, Hedefli, İlkeli, Cesaretli, Çözümcül, Cihadcı, Takvalı, Kadrolu, Planlı ve İktidar odaklı niteliklerle bezenmesi gerekir. Bunlara ek olarak önderlik ekibinin Müslümanlardan seçilmesi, velayeti kafirlere teslim etmemesi, işleri ehline vermesi, mal dağıtımında dengeli olması ve yönetimi saltanata çevirmemesi de o hareketin İslami koşunun göstergelerindendir. (Siyasette Müslümanca Duruş)
  • Hatırlatmakta yarar görüyoruz; Allah Teala vardır, ölüm ve ahiret de vardır. (İslama Davette Nitelik Sorunu)
  • Taklidî bir imanın sahibi her an savrulabilir. Bu şekilde bir savrulma durumuna düşmemek için Hz. Peygamber ﷺ, üserine basa basa “Kim Allahtan başka ilah olmadığına bilerek inanırsa ve o hâl suretiyle ölürse cennetlik olur” buyurmuştur. Bazı rivayetlerde “sıdk ile ihlaslı bir halde” denilirken, kimi zaman de “en ideal imanın, içinde kuşku olmayan inanç” olduğuna Rasûlullah ﷺ tarafınca dikkat çekilmiştir. (Nasıl İman Edelim)
  • İbni Abbas’ın(ra) yorumuna nazaran, Nebi ﷺ bir şeye çağırıyor, nefis de bir şeye çağırıyorsa ne olursa olsun peygambere itaat etmelidir. Zira nefisler yok olmaya, Rasûlullah ise kurtuluşa çağrı eder. (Nasıl İman Edelim)
  • ” “Siyasetin ve şeytanın şerrinden Allah`a sığınırız.” diyenler Amerika`nın ve onun temsil etmiş olduğu zihniyetin kucağına düştüler.” (Siyasette Müslümanca Duruş)
  • Ağzı olanın konuşmuş olduğu bir ortamda din anlatmayan kimse kalmadı. (İslama Davette Nitelik Sorunu)
  • Hiçbir insana yan bakışı olmayan kimdi
    Kimdi yan gözle bakmadı kır çiçeklerine bile
    Öğretmek için cephe nedir
    Kıyam etti
    Torunu kucağında
    Dönünce tüm gövdesiyle döndü
    Bir bu anlaşılsaydı son yüzyılda
    Bir bilinebilseydi
    Nedir veche….
    İsmet Hususi (Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav))
  • Dinlerin kullanmış olduğu diller; bilhassa de sâmi dinlerin kullanmış olduğu dil semboliktir. Anlamları remizlere dayanır. (Sahabenin Kur’an Anlayışı)
  • Garaudy’nın deyimiyle, “İslam’ın her Rönesansı Kur’an’ın yeni bir okunuşuyla adım atar.” (Sahabenin Kur’an Anlayışı)
  • Doğruyu gösteren en büyük kılavuz… (Gaye İnsan Hz. Muhammed (sav))
  • ..müslümanlık antik bir kültüre dönüştürüldü.. (Nasıl İman Edelim)
  • Namaz dinin direğidir. Bu yüzden İslamiyette namaz ibadetine fazlaca ehemmiyet verilmiştir. Peygamber efendimiz muharebede bile namazı terk etmemiştir. Ayrıca muharebede bile askerler nöbetleşe cemaat ile namaz kılmışlardır. Siyasette de Devlet halkın namaz ile bağlantı kurmasına yardım etmeli ve namaza giden kanalları açık tutmalıdır. Namazsız bir cemiyet, ümmete umar olması imkansız. (Siyasette Müslümanca Duruş)
  • İman yalnız bir temenni değildir; davranış ve eylemdir. Hazreti Peygamber ﷺ… şu şekilde buyurmuştur: “Allahﷻ sizin mallarınıza ve suretlerinize bakmaz; fakat amellerinize ve kalplerinize (niyetlerinize) bakar.” (Nasıl İman Edelim)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş