Eğitim

Gen Çeviktir – Matt Ridley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gen Çeviktir – Matt Ridley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gen Çeviktir kimin eseri? Gen Çeviktir kitabının yazarı kimdir? Gen Çeviktir konusu ve anafikri nedir? Gen Çeviktir kitabı ne konu alıyor? Gen Çeviktir PDF indirme linki var mı? Gen Çeviktir kitabının yazarı Matt Ridley kimdir? İşte Gen Çeviktir kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Matt Ridley

Çevirmen: Mehmet Doğan

Orijinal Adı: The Agile Gene

Yayın Evi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

İSBN: 9786054238088

Sayfa Sayısı: 344


Gen Çeviktir Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Genlerle ilgili son keşiflere dayanan başarıya ulaşmış bilim yazarı Matt Ridley, insan davranışlarının kökenine eğildiği bu kitabında, dikkatini tabiat-yetiştirme tartışmasına çeviriyor. Ridley, tabiat ve yetiştirme partizanları arasındaki yüzyıl savaşlarını nakledior ve böylelikle insanoğlu dediğimiz çelişkilerle yoğrulmuş bu varlığın aynı anda iyi mi hem özgür irade sahibi hem de içgüdüler ve kültürün tesiri altında bulunduğunu açılıyor. İnsan genomunun şifresinin çözülmesiyle artık biliyoruz ki genler beynin yapısını kabaca belirlemekle kalmıyor, ek olarak deneyimlere cevap verebiliyor, toplumsal tepkiler meydana getirebiliyor, hatta hafıza oluşturabiliyorlar. Genler, iradenin hem sonucu hem de sebebidir.


Gen Çeviktir Alıntıları – Sözleri

  • Bekâr adam hareme sızar, bebeği ele geçirir, öldürür. Bunun anne üstünde iki tesiri vardır (geçici de olsa büyük
    üzüntü haricinde): birincisi, sütten kesildiği için yine çiftleşmeye hazır hale gelir; ikincisi, bebeklerini daha iyi korumuş olan bir adamın başlarında olmasını ister. Saldırgandan daha iyisi mi vardır? Eşini bırakır, bebek katilinin kollarına atılır. Bebek öldürmenin erkeklere genetik getirisi olur, böylece bebek öldürmeyen erkeklere kıyasla bunlar daha
    oldukça döl verir; bundan dolayı uygar gorillerin bir çok katillerin torunlarıdır. Bebek öldürmek adam gorillerde naturel bir içgüdüdür.
  • Kadınlar var olmasaydı, dünyadaki paranın hiçbir anlamı kalmazdı.
  • Her ferdin ruhsal sorunlarının anahtarı kişisel geçmişindeydi, bilhassa de toplumsal ya da ruhsal nedenlere bakılmalıydı.
  • Kişilikteki değişkenliğin %40’tan birazcık fazlası genetik etkenler yüzünden , %10’dan azı ortak çevresel etkenler yüzünden (çoğunlukla aile) , ortalama %25’i fert tarafınca deneyim edilmiş emsalsiz çevresel etkisinde bırakır yüzündendir. (Hastalıktan ,kazalardan , okuldaki arkadaşlarına kadar her şey ) geri kalan %25 ‘i ölçüm hatasıdır.
  • Yaşınız büyüdükçe, aile geçmişinizin IQ’nuz üstündeki tesiri azalır, genlerinizin belirleyiciliği artar.
  • Mutlu bir aile ortamı size kişilikten başka şeyler verir, mesela mutluluk benzer biçimde.
  • “Sebep” kelimesi bilinmeyen bir tanrıya adanmış sunak taşıdır.
  • Benzerlik, farklılığın gölgesidir.
    İki ayrı şey, aralarındaki farklardan dolayı birbirlerine benzer; ya da bir tanesinin üçüncü bir öğeye benzerliği yüzünden farklıdırlar. Bireyler için de geçerlidir bu durum. Kısa adam, uzun erkekten farklıdır, fakat bir hanımla karşılaştırıldıklarında birbirlerine benzerler. Türlerde de durum aynıdır. Erkeklerle bayanlar oldukça değişik olabilirler, fakat şempanzeyle karşılaștırıldıklarında ilk göze çarpan benzerlikleri olur. şu demek oluyor ki kılsız deri, iki ayak üstünde durmak, belirgin bir burun.
    Şempanze köpekle karşılaştırıldığında ise insanoğluna benzer: yüz, eller, otuz iki diş vesaire. Köpekler de balıklara benzemedikleri seviyede insanlara benzer.
    Farklılık, benzerliğin gölgesidir.
  • tam şu anda, kafanızda bir yerde bir gen etkin hale geliyor, bu şekilde bir takım protein, beyin hücreleri arasındaki sinapsları değişiklik yapma işine girişebiliyor. böylece sonsuza dek bu paragrafı mutfaktan gelen kahve kokusuyla bağdaştıracaksınız kim bilir…
  • Hayatımın, kararlarımın bana bağlı olmasını dilerim, herhangi
    bir dış güce değil. Kendi kendimin enstrümanı olmayı
    dilerim, başka insanların iradelerinin değil. Özne olmayı dilerim,
    nesne değil. -Isaiah Berlin
  • İki insan arasındaki averaj fark %0,1’dir, şu demek oluyor ki benimle komşum içinde üç milyon değişik harf bulunuyor.
  • Meritokrasi bile kusurlu bir toplumdur. Herkes aynı eğitimi alacaksa, o süre aralarındaki fark doğuştan haiz oldukları yeteneklerden kaynaklanacaktır. Gerçekten eşit fırsatlar sunan bir cemiyet en yeteneklileri en iyi işlerle ödüllendirip, geri kalanlara da kirli işleri yaptırmaz.
  • Sabah iyi mi günü gösterirse , insanı da çocukluğu gösterir. -john milton
  • Ferrari marka arabanın kullanma kılavuzunda “erkeğin zenginliğini gösterir” yazmayacağı benzer biçimde, SRY geninde de “erkeğin kalitesini dişilere gösterir” yazdığını göremezsiniz. Fakat bu ifadelerin, her birinin ne işe yaradığına dair geçerli yorumlar olmadıklarını söyleyemeyiz.
    Ferrariler bir mühendislik harikası olabilir, bununla beraber cinsellik süsü benzer biçimde de görülebilir, aynısı genler için de geçerlidir.
  • Şizofrenlerin başarıya ulaşmış, akıllı ailelerde ortaya çıkıyor benzer biçimde gözükmesi bir oldukça kişinin dikkatini çekmiştir. Jamed Joyce, Albert Einstein, Carl Gustav Jung, Bertrand Russell benzer biçimde adların hepsinin bazı yakın akrabalerı şizofrendi.
    Tuhaf bir halde kati rakamlar veren bir çalışmaya bakılırsa önde gelen bilim adamlarının %28, bestecilerin %60, ressamların %73, romancıların %77, şairlerin %87 bir dereceye kadar akli dengesizlikler göstermiştir.


Gen Çeviktir İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap insan karakterlerinin ve davranışlarının genlerin mi yoksa çevre tarafınca mı ortaya konduğunu Tartışıyor karşılaştırmalar yaparak konu alıyor ağır dinle yazılmış bilimsel nitelikli bir kitap bir tek ilgilisine Tavsiye edilebilir (Yahya Akdemir)

Davranıslarimiz genetikten mi geliyor yoksa çevresel faktörlerden mi? Peki ya bir maymun türüne olan benzerliklerimiz? Insan türünün görkemli cesitcesitliligi genetik sifrede kazılı değil.belirleyici olan çevre sartlaridir. (Gülay baran)

BU KİTABI LÜTFEN OKUYUN: Herkesin okumasını istediğim, gene ve genetiğe dair şüphesiz en kapsamlı ve anlaşılır yazılmış kitaplardan biri. Tek kelimeyle mükemmel, kusur bulamıyorum. Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi basım mevzusunda bence mükemmel işler çıkartıyor, tercüme fazlasıyla iyi, kitap hepsinden iyi. Genlerin insan davranışlarında ne kadar etkili olduğu, çevrenin mi yoksa genetiğin mi insan yaşamını şekillendirdiği, hastalıkların tam olarak ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağına dair pek oldukça probleminin yanıtı olan ve oldukça geniş bir kesime hitap ettiğini düşündüğüm bir yaratı. Genetiğe giriş için bilhassa inanılmaz keyifli ve su benzer biçimde akan bir kitap. Asla sıkmayacak ve size katacağı şeylerin sınırı olmayan bir kitap. (Beyza Yavuzcan)


Gen Çeviktir PDF indirme linki var mı?


Matt Ridley – Gen Çeviktir kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Gen Çeviktir PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Matt Ridley Kimdir?


Matt Ridley Kitapları – Eserleri

  • Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi
  • Gen Çeviktir
  • Erdemin Kökenleri
  • Kızıl Kraliçe
  • Akılcı İyimser
  • The Red Queen


Matt Ridley Alıntıları – Sözleri

  • Hayatımın, kararlarımın bana bağlı olmasını dilerim, herhangi
    bir dış güce değil. Kendi kendimin enstrümanı olmayı
    dilerim, başka insanların iradelerinin değil. Özne olmayı dilerim,
    nesne değil. -Isaiah Berlin (Gen Çeviktir)
  • Cinsiyet toplumsal kurgusunun ispatı olarak sunulurken, tam tersi cinsiyet tayininde tabiatın rol aldığını kanıtlamıştı. Zoolojiden elde edilmiş kanıtlar daima aynı ilkeye işaret ediyordu: Biroldukça türde adam davranışı dişilerinkinden dizgesel anlamda farklıydı ve bu farklılık, belli açılardan doğuştandır. Genomun, damgalı genlerin ve cinsiyetle bağlantılı davranışların incelenmesiyle erişilen sonuçlar da bizi artık aynı noktaya götürüyor. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • Kadınlar çokeşliliğe erkeklerden oldukça daha azca ilgi duyar ve devamlı da daha azca ilgi duymuştur. Fakat bu onların cinsel fırsatçılar olmadığı anlamına gelmez. İstekli adam/cilveli hanım kuramı kolay bir suali cevaplamakta epey güçlük çeker. Kadın­lar niçin sadakatsiz olsunlar ki? (Kızıl Kraliçe)
  • Moleküler biyolojide Watson-Crick sonrası dönemde biyolojinin sayısal hale gelmiş olması gerçek bir devrimdir… Gen şifreleri esrarengiz bir halde bilgisayarlarınki gibidir. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • […] yardımlaşma, hayvani dürtüler kadar eski bir gelenekti ve öteki hayvanlar benzer biçimde insana da bahşedilmişti. (Erdemin Kökenleri)
  • Xq28 – Genler için teşekkürler anne.
    1990’ların ortasında, gey ve lezbiyen kitabevlerinde satılan T-şört. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • “Sebep” kelimesi bilinmeyen bir tanrıya adanmış sunak taşıdır. (Gen Çeviktir)
  • Düşmana satıldım! (Erdemin Kökenleri)
  • Mutlu bir aile ortamı size kişilikten başka şeyler verir, mesela mutluluk benzer biçimde. (Gen Çeviktir)
  • Her ebeveynin bilmiş olduğu benzer biçimde çocuklar ebeynlerinden oldukça, yaş gruplarındaki dostlarını öykünmek etmeyi tercih ederler. Sosyoloji ve insanbilim benzer biçimde, psikoloji de genetik açıklamalara antipati besleyenlerin kontrolü altındaydı. Bu şekilde bir cahilliğin daha çok sürdürülmesi mümkün değildir. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • Toplum, akıl yürüten insanoğlu tarafınca buluş edilmemiştir. Toplum, doğamızın bir parçası olarak evrimleşmiştir. (Erdemin Kökenleri)
  • Amacım sizi, insan kimliğinizden sıyrılıp tüm kusur ve zaaflarıyla türümüzün geçmişine bakmaya ikna etmektir. (Erdemin Kökenleri)
  • Davranışlar için genler olduğu düşüncesi, gelişim için genler olduğu düşüncesinden daha garip değildir. İkisi de kafa karıştırıcıdır, fakat tabiat, insanoğlu yöntemlerini anlamıyor diye onları değişiklik yapma yoluna asla gitmemiştir. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • “Eğer Darwin’in ileri sürdüğü şekilde , sığırlar ve yarış güvercinleri gibi türler sistematik seçici çiftleştirilmeyle değiştirilmişlerse o halde insan ırkı da aynı yöntemle geliştirilebilirdi… insan ırkının kötü örneklerinin geliştirilmesine izin verilmesin, sadece en iyilerin çocukları olsun deniyor ve 1885 de öjenizm terimi Galton tarafından yaratılıyor” (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • Yaşınız büyüdükçe, aile geçmişinizin IQ’nuz üstündeki tesiri azalır, genlerinizin belirleyiciliği artar. (Gen Çeviktir)
  • Sabah iyi mi günü gösterirse , insanı da çocukluğu gösterir. -john milton (Gen Çeviktir)
  • Oldukça hususi aile meseleleri haricinde, toplumun öteki üyelerine karşı kendi akrabalarınızı kayırmak, herhangi bir toplumda devamlı bir yozlaşma işareti olarak görülür. (Erdemin Kökenleri)
  • Hatalar, yüzeyde sürüklenen saman parçaları gibidir;
    İnci tanesi arayan şahıs, derinlere inmelidir.
    John Dryden, Her Şey Aşk İçin (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)
  • “Eğer bayanlar olmasaydı, dünyadaki tüm malın mülkün anlamı kalmazdı.”
    —Aristotle Onasis
    “Güç en büyük afrodizyaktır.”
    —Henry Kissinger (Kızıl Kraliçe)
  • Tiresias, Oidipus’a “Bilgi bir şey kazandırmadığında, bilge olmak üzücüdür” demişti. Ya da Wexler’in söylediği benzer biçimde, “Ne zaman öleceğini bilmek ister miydin, özellikle sonucu değiştirmek için hiçbir gücün olmadığında?” Huntington hastalığı riski taşıyanların bir çok, 1986 yılından beri mutasyonu belirlemek için kontrol yaptırma imkânları olmasına rağmen, bilmemeyi tercih ediyorlar. Bunların sadece %20’si kontrol yaptırmayı seçmiştir. Belki anlaşılabilir fakat adamların bilmemeyi, kadınlardan üç kat daha çok tercih etmeleri merak uyandırıyor. Erkekler arkalarından gelecek nesilden oldukça, kendileri için endişeleniyorlar. (Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş