Eğitim

Gökkuşağı Günleri – Antonio Skarmeta Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gökkuşağı Günleri – Antonio Skarmeta Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gökkuşağı Günleri kimin eseri? Gökkuşağı Günleri kitabının yazarı kimdir? Gökkuşağı Günleri konusu ve anafikri nedir? Gökkuşağı Günleri kitabı ne konu alıyor? Gökkuşağı Günleri PDF indirme linki var mı? Gökkuşağı Günleri kitabının yazarı Antonio Skarmeta kimdir? İşte Gökkuşağı Günleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Antonio Skarmeta

Çevirmen: Pınar Savaş

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınları

İSBN: 9786059908238

Sayfa Sayısı: 184


Gökkuşağı Günleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Şili’de, General Augusto Pinochet periyodu. Bir felsefe öğretmeninin oğlu olan lise talebesi Nico, babasının sınıfta ders anlatırken Pinochet’nin dikta rejimince acımasızca tutuklanmasına şahit olur. Nico’nun sevgilisinin babası olan Bettini, bununla birlikte Nico’nun babasının en yakın arkadaşıdır ve rejim tarafınca işkence edilip kara listeye alınmış sol görüşlü bir reklamcıdır. Bettini son aşama garip bir taleple karşılaşır: İçişleri Bakanı, ülkenin kaderini belirleyecek referandumda ondan “Pinochet’ye Evet” kampanyasını yürütmesini istemektedir. Ama bu tekliften saatler sonrasında bu kez 16 fraksiyondan oluşan karşıcılık cephesi de kendisine “Pinochet’ye Hayır” kampanyasını yürütmesi teklifiyle gelir. Maddi-manevi güç durumda olan Bettini, Pinochet diktasının sunmuş olduğu cezbedici ücretle ilkeleri arasındaki bir yol ayrımındadır.

Gökkuşağı Günleri’yle Planeta-Casamérica ödülünü 2011 senesinde kazanan, Şili Ulusal Edebiyat Ödülü sahibi meşhur yazar Antonio Skármeta, bir diktatörün demir yumruğu altında inleyen Şili’nin içine düşmüş olduğu karanlığı ve bu karanlığın içinde çıkış yolu arayan gençliğin buhranlarını Latin Amerika edebiyatına özgü yaşam dolu bir üslupla konu alıyor.

(Tanıtım Bülteninden


Gökkuşağı Günleri Alıntıları – Sözleri

  • Bir öğrencinin kafasına vuran jandarma, artık özgürlüğün vaktidir.
  • … Halkta heyecansızlık, diktatörlüğe alışmışlık, can sıkıntısıyla karıştırılan umutsuzluk, direnişin yalıtılıp rejim tarafınca sıfıra indirgenen kahramanca eylemleri…
  • “… adaleti uygulamak bizi adil biri yapmaz,çekince anındaki davranışımız, cesareti ya da korkuyu hissetme alışkanlığımız bazılarımızı korkak, bazılarımızı da yürekli yapar.”
  • “…denebilir ki, Pinochet diktatörlüğünde yaşayan biz Şilililer Platon’un mağarasındaki köleler gibiyiz. Sadece gerçeğin gölgelerine bakıyoruz, taraflı bir tv tarafınca kandırılıyoruz, aydın insanlarsa karanlık zindanlarda çürüyorlar.”
  • Size “Pinochet’ye Evet” kampanyasının sloganını söyleyeyim mi? “Para zenginlerin kulaklarından fışkırınca, fazla gelen banknotları yoksullara atacaklar.”
  • Hangi kuş ya da melek özgürlükten daha yüksekte uçmak ister.
  • Platonik idealar dünyasında yaşamıyoruz. Gerçekte İyi ve Fena birbirine karışmış durumda.
  • Tüm ülke şiddetten sinmişse sevinç inanılır görünmek için lüzumlu krediyi nereden bulup çıkaracaktı?
  • Hapishane daima böyleydi. Bitimsiz ve verimsiz bir süre duygusu. Belirsizliğin bekleme odası. İşe yaramaz bir aracı. Aşağılayıcı bekleyiş. Nerede bulunduğunu merak ederek kaygılanan sevdiklerini hayal etme zamanı.
    Üniformalı gardiyan eski bir Remington daktilonun tuşlarına basıyor, bir yargıcın muhtemelen aylar sonrasında okuyacağı bir tutanak tutuyordu.
  • Özgürlüğe kavuşmak için bu kadar kan dökmüş bir ülkede naif gülmece ha!


Gökkuşağı Günleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Pinoşe döneminde Şili’de yaşanmış olan ölümlerin ve zülmün anti demokratik uygulamaların oldukça ufak bir özelde anlatıldığı bir kitap. Şili yakın tarihinde yaşanmışlıkları özetleyen bu kitabı Türkiye gençlerinin de okuyarak ders çıkarması gerekir. (Sadettin TANIK)

Özgürlüğün Kitabı: ENFES BİR KİTAP, EN-FES!!!
Halkın koltuğu terk etmesini istediği sömürücü, baskıcı bir devlet başkanı ve halkın ondan kurtulmak için tek fırsatı olan yaklaşan seçim. Fakat bu o şekilde bir seçimdir ki yazar, okuyucuya “plebisit”in ne demek bulunduğunu ve plebisit ile referandumun içinde ne benzer biçimde farklar bulunduğunu kitabın işleyişiyle beraber anlatır.
Söz konusu seçimde ya Evet vardır ya da Hayır. Her şey Hayır’ın kazanmasına bağlıdır. Ama bu boyunduruk altına girmiş ve korkutulmuş, sindirilmiş halk iyi mi Hayır demeye cesaret edecek ve oy pusulasına Hayır’ı basacaktır? Halk için tek deva şehrin en iyi reklamcısının örneksiz aklıdır. Biroldukça öğretmenin, düşünceleri yüzünden öğrencileri önünde okulda, sınıflarda tutuklanıp ortadan yok edilmiş olduğu, baskı ve tehditlerin hakim olduğu Şili’de, bu reklamcı iyi mi bir HAYIR propagandası hazırlamalıdır, iyi mi bir Hayır sembolü seçmelidir ki halkın yüreğinden korkuyu silip atsın?
Antonia Skarmeta’nın sayılı kitaplarından olan Gökkuşağı Günleri kesinlikle bir özgürlük kitabıdır. Özgürlüğün iyi mi kaybedildiğini ve en umutsuz durumlarda bile iyi mi yeniden kazanılacağını adım adım işleyen bu coşkulu kitapta bir de günümüzü yansıtan bir söz bulacaksınız:
“Bir öğrencinin kafasına vuran jandarma, artık özgürlüğün vaktidir.” (Deniz)

Şişli’de General Augusto Pinochet periyodu. Lise talebesi Nico babasının dikta rejimince tutuklanmasına tanık olur. Nico’nun kız arkadaşının babası Bettini de bu rejimde işkence görmüş sol görüşlü bir reklamcıdır. Bettini’ye İçişleri Bakanı “Pinochet’ye Evet” kampanyasını yürütmesini ister. Bu tekliften sonrasında karşıcılık cephesi de “Pinochet’ye Hayır” kampanyası teklifini getirir. Bettini’nin bir karar vermesi gerekmektedir. Gayet akıcı ve yalın bir dili vardı. Ben beğendim. Bu mevzulara ilginiz var ise okumanızı tavsiye ederim. Dikta rejiminin halka neler yaptığını çarpıcı şekilde anlatmış. Sıkılmadan okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar. (Kitaplar içinde seyahat)


Gökkuşağı Günleri PDF indirme linki var mı?


Antonio Skarmeta – Gökkuşağı Günleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Gökkuşağı Günleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Antonio Skarmeta Kimdir?

7 kasım 1940’ta Şili’de dünyaya geldi. Şili Üniversitesi ve New York- Columbia Üniversitesi’nde felsefe ve edebiyat eğitimi aldı. Washington Üniversitesi tarafınca “Latin Dilleri ve Edebiyatları Fahri Profesörü” unvanına layık görüldü. Roman, tecrübe etme ve öykü yazarıdır. Eserlerinin büyük kısmı 20 dile çeviri edilmiştir. Başlıca eserleri “El entusiasmo”, “Desnudo en el tejado”, “Tiro libre”, “No pasó nada”, “La insurrección”, “Ateşli Sabır”, “Soñé que la nieve ardía” ve “Match Ball”dur. Ayrıca edebiyat, sürgün, tiyatro ve kültürel siyaset üstüne birçok tecrübe etme ve yazı yazmıştır. 1973’ten 1989’a kadar Avrupa’da yaşamış, birçok başarı göstermiş filmin senaryosuna imza atmıştır. Şili’de ve internasyonal platformda birçok ödül ve unvana layık görülmüştür. İtalya tarafınca “Sanat Kumandanı”, Fransa tarafınca da “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi” unvanlarıyla onurlandırılmıştır. Ayrıca yazarın Şili televizyonunda gösterilen “El Show de los Libros” adlı bir TV programı vardır.”Ateşli Sabır”, adlı romanı Michael Radford’ın yönetmenliğinde “Postacı” ismiyle beyazperdeye aktarılmış ve Oscar almıştır. Yazar “Victoria’nın Dansı” adlı romanıyla da 2003 senesinde Planeta Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

2004 Gustav-Heinemann Ödülü (La composición)

2003 Planeta Ödülü (Victoria’nın Dansı)

2002 Elsa Morante Ödülü (La chica del trombón)

2002 José María Arguedeas Ödülü (La chica del trombón)

2001 Las Americas Senenin En İyi Romanı Ödülü (La composicón )

2001 Medicis Senenin En İyi Yabancı Roman Ödülü ((La boda del poeta)

2000 Altazor Senenin En İyi Romanı Ödülü (La boda del poeta)

2000 Barcelona Libreter Ödülü (La composicón )

2000 Grinzane Cavour Senenin En İyi Yabancı Romanı Ödülü (La boda del poeta)

1986 Fransa Kültür Bakanlığı’nca “Sanat ve Edebiyat Şövalyeliği”

1969 Casa de las Americas Ödülü (Desnudo en el tejedo)


Antonio Skarmeta Kitapları – Eserleri

  • Gökkuşağı Günleri
  • Neruda’nın Postacısı
  • Ateşli Sabır
  • Victoria’nın Dansı
  • Neruda’nın Postacısı
  • Ağzında Karanfil Taşıyan Genç Adam


Antonio Skarmeta Alıntıları – Sözleri

  • “şiir, onu yazana değil ona ihtiyacı olana aittir”
    Var mı beni içinizԁe tanıуan?
    Уaşanmaԁan çözüImeуen sır benim.
    KaImasa ԁa şöhretimi ԁuуmaуan,
    KimIiğimi tanımlamak zor benim…
    BüIbüI benim IisanımIa ötüştü,
    Bir güI için can evinԁen tutuştu,
    Уüreğime TorosIar’ԁan çığ ԁüştü,
    Уangınımı sönԁürmeԁi kar benim…
    NiceIer suItanԁı, kraIԁı, şahtı,
    BenimIe ԁeğişti taIihi, bahtı,
    УerIe bir eуIeԁim tac iIe tahtı,
    AkıI aImaz hünerIerim var benim…
    Cemal safi ( Tek Hece ) (Ateşli Sabır)
  • “Faşizm düştüğünde yılın ilk gecesini ağzımda bir karanfille geçireceğime dair kendi kendime bir söz vermiştim,” dedi kulağını karışmasını sağlayarak. “Seninle yatabilirim, ancak bu küçük sorun yüzünden seni ne öpebilir, ne de dilimi teninde gezdirebilirim.” (Ağzında Karanfil Taşıyan Genç Adam)
  • Bu dünya da herşeyin boş olduğu ve yaşamın birgün sona ereceği bilgisi vücudumun en saklı köşelerinde kalmış kemiklerime kadar sinmişti. (Ağzında Karanfil Taşıyan Genç Adam)
  • “Geri dönüyorum denize, gökyüzüyle sarmalanarak
    İki dalga arasındaki sessizlik
    Tehlikeli bir gerilim yaratıyor:
    Hayat ölüyor, kan duruluyor,
    Ta ki yeni bir hareket başlayana ve sonsuzluğun sesi duyulana kadar” (Neruda’nın Postacısı)
  • Bir öğrencinin kafasına vuran jandarma, artık özgürlüğün vaktidir. (Gökkuşağı Günleri)
  • Yakalanacak olursa “açlık saikiyle hırsızlık” savını ileri sürebilirdi: “Açlıktan öleceğim için yiyecek çaldım.” “Şili’de yoksulların lehinde olan tek husus maddesi bu, öteki maddeler onları ezip geçer” derdi Fernandez demir parmaklıklar içinde. (Victoria’nın Dansı)
  • Sahip olduğum tek toprak, ayakkabılarımın tabanındaki. (Victoria’nın Dansı)
  • “Boş laftan daha kötü bir uyuşturucu olamaz.” (Neruda’nın Postacısı)
  • Şiir yalan söylemez… (Neruda’nın Postacısı)
  • -Ölüm ya da yaşam. İkisinin içinde hiçbir şey yok.
    –Salaklaşma! İkisinin arası var olmanın görkemli ve rengarenk gösterisi. (Victoria’nın Dansı)
  • Hapishane daima böyleydi. Bitimsiz ve verimsiz bir süre duygusu. Belirsizliğin bekleme odası. İşe yaramaz bir aracı. Aşağılayıcı bekleyiş. Nerede bulunduğunu merak ederek kaygılanan sevdiklerini hayal etme zamanı.
    Üniformalı gardiyan eski bir Remington daktilonun tuşlarına basıyor, bir yargıcın muhtemelen aylar sonrasında okuyacağı bir tutanak tutuyordu. (Gökkuşağı Günleri)
  • Arzu duyuyorum, isterim
    Ama tüm varlığımla değil.
    Bir şey var kalbimde, bir şey,
    Soğuk, can sıkan, dilsiz durur öylece. (Ağzında Karanfil Taşıyan Genç Adam)
  • Annem hukuk okumam hevesinde. Düşün bir! Babana yargısız infaz meydana getirilen bir ülkede hukuk okuyacaksın! (Victoria’nın Dansı)
  • … Halkta heyecansızlık, diktatörlüğe alışmışlık, can sıkıntısıyla karıştırılan umutsuzluk, direnişin yalıtılıp rejim tarafınca sıfıra indirgenen kahramanca eylemleri… (Gökkuşağı Günleri)
  • Hangi kuş ya da melek özgürlükten daha yüksekte uçmak ister. (Gökkuşağı Günleri)
  • Bırakıldığın buz tutmuş oyuktan, mütevazı ve güneşli toprağa indireceğim seni. (Victoria’nın Dansı)
  • Özgürlüğe kavuşmak için bu kadar kan dökmüş bir ülkede naif gülmece ha! (Gökkuşağı Günleri)
  • Nehirde yüzen tahtalara, tepelere, denizde uzakta görünen gemiye ateş ettim peş peşe. İçimde ölmesini istediğim her şeye ateş ettim. (Ağzında Karanfil Taşıyan Genç Adam)
  • Portakal reçeli acımtıraktır, delikanlı. Yaşam benzer biçimde. (Victoria’nın Dansı)
  • “… adaleti uygulamak bizi adil biri yapmaz,çekince anındaki davranışımız, cesareti ya da korkuyu hissetme alışkanlığımız bazılarımızı korkak, bazılarımızı da yürekli yapar.” (Gökkuşağı Günleri)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş