Eğitim

Gönül – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gönül – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gönül kimin eseri? Gönül kitabının yazarı kimdir? Gönül konusu ve anafikri nedir? Gönül kitabı ne konu alıyor? Gönül PDF indirme linki var mı? Gönül kitabının yazarı Natsume Soseki kimdir? İşte Gönül kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Natsume Soseki

Çevirmen: Bilal Ünal

Orijinal Adı: こころ [Kokoro]

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786059902984

Sayfa Sayısı: 232


Gönül Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İki isimsiz karakter içinde gelişen incelikli ve acıklı dostluğun hikâyesi…

Genç bir üniversite talebesi, dinlence yerinde tanıştığı ve “hocam” diye söz etmiş olduğu insanla günden güne güçlenen bir dostluk kurar. Senelerdir taşımış olduğu sırrın ağırlığıyla kendini dış dünyaya ve hayata kapatan hoca, yavaş yavaş genç dostuna içini dökmeye adım atar. Natsume Soseki, bu iki karakterin ilişkisini ve gencin hocasını anlama çabasını anlatırken yirminci yüzyılın başlarında Japonya’da gerçekleşen kültürel değişimin sonucunda doğan kuşaklar arası farklılıklara da ışık tutuyor.

Dostluklar, aile ilişkileri ve insanı sonsuz yalnızlığından kurtarabilecek her şeyi irdelerken insanoğlunun karmaşık ruhsal durumuna hatırlanası bir incelikle yaklaşıyor.

Natsume Soseki, çağdaş Japon romancılığının sembol adı.

– Haruki Murakami –


Gönül Alıntıları – Sözleri

  • “Ancak insanoğlu fanidir. İnsanın ne kadar sağlığı yerinde de olsa, vadesi ne zaman dolar bilinmez.”
  • “Çok daha erkenden ölmem gerekirken neden şimdiye kadar yaşadım ki?”
  • “Öyle alnında kötü insan yazan birisi yok bu dünyada. Normalde herkes iyi. En azından herkes, normal birer insan. Umulmadık bir zamanda birden kötü insana dönüvermeleridir korkunç olan. İşte bu yüzden hüküm vermek zordur ya.”
  • “Para var ya para, ne kadar namuslu da olsa onu görünce kötü adam oluverir insan.”
  • Bana kalırsa, kalbinin çevresi siyah bir lekeyle kaplanmış gibiydi. İçine akıtmaya çalıştığım taze kanın bir damlası bile bu kalbin içine giremeyip olduğu şeklinde geri sekmekteydi.
  • “Zamane gençliğinin aklı hep parayı nasıl kullanacağında, ama para nasıl elde edilir ondan bihaberler.”
  • Yoksa yeryüzünde fena insan diye bir tipin var bulunduğunu mu sanıyorsun sen? O şekilde alnında fena insan yazan birisi yok bu dünyada. Normalde hepimiz iyi. En azından hepimiz, düzgüsel birer insan. Umulmadık bir zamanda birden fena insana dönüvermeleridir korkulu olanı. İşte bu yüzden yargı vermek zor olsa gerek ya.
  • “Lakin insan söylediğin sağlıklısıyla, hastasıyla zayıf bir varlık. Kim bilir ne vakit, ne sebeple ve ne şekilde geliverecek ölüm.”
  • “Birinin ayaklarının altına oturmanın sonucu hemen sonra onu ayaklarının altında çiğnemek istemene niçin olacak. Bana olan hayranlığını savuşturmaya çalışıyorum, görüyorsun, kendimi gelecekteki aşağılamandan kurtarmak için.”


Gönül İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Uzun süredir beklediğimden bu kadar değişik çıkan ve tahminimden bu kadar fazla sevdiğim bir kitap olmamıştı. Kitabın adı sebebiyle, genç bir üniversite öğrencisinin hocasıyla arasındaki arkadaşlık ya da ilişkiyi Kawabata üslubuna benzer bir tarzda okuyacağımı zannediyordum. Meğer Gönül bambaşka bir esermiş. Üç bölümden oluşan roman, bir gencin, kendinden yaşça büyük olduğundan ‘hocam’ diye hitap etmiş olduğu bir yabancıyla yolunun kesişmesiyle başlıyor. İlk bölümde, bu gizemli yabancıyı çözümlemeye çalışıyor karakterimiz ve ‘hocam’ söylediği insanoğlunun kendini niçin toplumdan soyutladığını irdeliyor. İkinci bölümde karakterimizin aile ilişkilerine tanıklık ediyoruz ve tüm düğümlerin çözüldüğü son bölümde de anlatıcı değişiyor ve hocanın kendi evrimleşme sürecini anlatmasıyla ilk bölümde kafamızda oluşan tüm sual işaretleri yanıtını buluyor. Bu kurgu ekseninde Soseki, iyi ve fena insan olmayı sorguluyor. Arka plana Japonya’daki Batılılaşma ve Meiji sürecinin etkilerini serpiştirdiği romanda Soseki, fena insan kimdir, insan iyi mi ve niçin fena olur sorularını hem kişinin hem de Mişima şeklinde ülkesinin ruh haliyle bağlantı kurarak soruyor. Bu sorgulamalarını yaparken, iyilik ve fenalık kavramlarına fazlaca yönlü yaklaşması ve bu tarz şeyleri gönül teması altında daha derinlikli bir iç dünyaya eklerken ülkesinin içinden geçmiş olduğu bir süreçle de bağlantı kurması romanı fazlaca varlıklı bir metin haline getirmiş. Akıcı kurgusuyla kolay okunan fakat bununla beraber okuru edebiyata doyuran ve zenginleştiren bir yaratı. Fazlaca fakat fazlaca sevdim. Mutlaka tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)

kitabın bendeki izi: Soseki Japon edebiyatının meşhur isimlerinden biri.Gönül de onun bir nahif kitabı.Japon edebiyatına adım atmak için de güzel bir kitap bence.Okuması keyifli,edebî olarak doyurucu,insan psikolojisinin derinliklerine inen okunası bir kitap.Dostluk,vicdan,fenalık ,ihanet,akrabalık,aile ilişkileri şeklinde kavramları da irdeleyen bir yaratı.Genç bir üniversite talebesi ile onun bir dinlence yöresinde tanıştığı “hocam”diye hitap etmiş olduğu,bir yanı hep gölgeli olan insanın arasındaki ilişkiyi,dostluğu özetleyen yaratı akıcı bir üsluba haiz.
Üç bölümden oluşan kitapta, adlarını asla öğrenemediğimiz talebe ve hocanın tanışmasını, ikinci bölümde öğrencinin aile yaşantısını, üçüncü bölümde ise kitabın başından beri sayfa sayfa gerilen ipteki düğümü ve hocanın geçmiş yaşantısını okuyoruz.
Oldukça keyifli bir kitap, kefili ben değilimde okuyun yinede . yazar/i9530 (Hande gunkut)

Bir yazardan ilk kez bir kitap okuyorsunuz. Kitaba fazlaca bayılmıyorsunuz fakat yazara kapılıp gidiyorsunuz. Gidiyor musunuz?
Evet siz.
Size de oluyor mu kısaca bu? Gönül’de bana olan buydu bundan dolayı.
Kitap kabaca iki önemli bölümden oluşuyor: Aile kısmı ve Hoca kısmı.
Aile kısmı benim içimin kıyıldığı kısımdı. Aile hikayelerini fazlaca sevebilirim. Ama bıçak sırtı meselelerden biri işte. Sevmeme ihtimalim de fazlaca yüksek seyrediyor. Burada o kısmın derhal bitip beni rahat bırakmasını istedim.
Hoca kısmı daha enteresandı. Bana kalırsa müthiş sinir bozucu bir karakter olan Hoca’nın varlığını, odağı başka yöne çevirmesinden dolayı minnetle karşıladım. Aile kısmına bakılırsa daha büyük şevkle okumama karşın gene de benim seneler sonrasında hatırlayacağım bir öykü olmadı. Yani şu bizim Hoca, kafamın içinde kira vermeden yaşayan zatlardan biri olmayacak.
Soseki’nin öykü anlatıcılığına ise bayıldım. Başka başka hikayeler anlatsın isterim bana. Türlü türlü olaylardan, insanlardan, ailelerden bahsetsin. O konuşsun, ben battaniyeye sarınıp dinleyeyim.
Siz sever misiniz Soseki’yi?
Sevgiler. (Burcu Booker)


Gönül PDF indirme linki var mı?


Natsume Soseki – Gönül kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Gönül PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Natsume Soseki Kimdir?

Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırı olan çevirileri haricinde tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Modern Romanına damgasını vurmuş en mühim yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup oluşturmayı başardı.

Kendisinden sonrasında gelen Akutagawa Ryunosuke şeklinde mühim yazarları büyük seviyede etkiledi.II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe şeklinde internasyonal çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir.

Türkçeye Ufak Bey adıyla çevrilmiş olan, mühim eserlerinden Bocchan’da çocukluğunda, yaramaz ve başına emir olan bir matematik hocasının taşra nahiyesine matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya’nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.


Natsume Soseki Kitapları – Eserleri

  • Madenci
  • Gönül
  • Üç Köşeli Dünya
  • Sanşiro
  • Cam Kapının Ardı
  • Ben Bir Kediyim
  • Ufak Bey
  • On Gece Düşleri
  • Ardından
  • The Gate


Natsume Soseki Alıntıları – Sözleri

  • İliklerime kadar hissediyorum yalnızlığımı. Bu şekilde bir gemide yapayalnız yol almaktansa kaldırıp atmak isterim kendimi sonsuz mavinin kucağına. (On Gece Düşleri)
  • Modern insanlarda gerçeğe eşlik edecek duyuyu terk etme huyu vardır.Toplum her insana o şekilde bir baskı uygular ki,insanların duyumsuzlaşmaktan başka çaresi kalmaz (Sanşiro)
  • Ben bir kediyim. Henüz bir adım yok. Nerede doğduğumu da bilmiyorum. Hatırladığım tek şey; hayatımda ilk kez bir insan gördüğümde nemli ve karanlık bir yerde miyavlıyor olduğum. Sonradan işittim ki, türünün en gaddar üyelerinden biriymiş bu insan… (Ben Bir Kediyim)
  • “Hayatın farkına varmayan bir insan kadar tehlikeli başka bir şey yoktur!” (Ardından)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek. (Üç Köşeli Dünya)
  • Öylesine bir acıydı ki bu, neredeyse nefes alamıyor, boğulduğumu hissediyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada. (On Gece Düşleri)
  • İnsanlar devamlı samimiyetin gerektirdiği şeklinde asil, içten, temiz fiil ve davranışlara haiz varlıklar değillerdir. (Ardından)
  • İlk başta yemeye tereddüt edeceğimiz bir şey olsa bile ilk lokmayı ısırdıktan sonrasında önceki kadar ızdırap çekmeden devam ediyoruz. (Madenci)
  • “Ancak insanoğlu fanidir. İnsanın ne kadar sağlığı yerinde de olsa, vadesi ne zaman dolar bilinmez.” (Gönül)
  • Aslında hepimiz, katlanılması mümkün olmayan şeylerin asla gerçekleşmeyeceğini varsaymayı seçer. (Ben Bir Kediyim)
  • Diyeceğim o ki, insanlık zamanı; etin, kemiğin ve kanın değil, yalnızca kostümlerin tarihidir (Ben Bir Kediyim)
  • Acı çeken ben olduğuma bakılırsa, buna son verecek olan da ben olmalıyım. (Madenci)
  • Bir insanoğlunun derin kederine tanıklık ediyor sadece o insana yardım eli uzatamıyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Hepimiz aynı derecede kıymetliyiz. Aramızda fark yok. (Cam Kapının Ardı)
  • ”Yalnızlık içindeyim, yeniden gelir misin?” (Ardından)
  • “Dünyada kuvvetli bir arzudan daha korkulu bir şey yoktur.” (Sanşiro)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek ! (Üç Köşeli Dünya)
  • Ev sessizliğe, kalbim huzura gömülüyor. (Cam Kapının Ardı)
  • “ Çocuklara örnek ol, erdem timsali ol. Öğretmen dediğin yalnızca ders vermez, öğrencilerini kişiliğiyle de etkiler.” (Ufak Bey)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş