Eğitim

Güç İrade ve Eylem – Cevdet Said Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Güç İrade ve Eylem – Cevdet Said Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Güç İrade ve Eylem kimin eseri? Güç İrade ve Eylem kitabının yazarı kimdir? Güç İrade ve Eylem konusu ve anafikri nedir? Güç İrade ve Eylem kitabı ne konu alıyor? Güç İrade ve Eylem PDF indirme linki var mı? Güç İrade ve Eylem kitabının yazarı Cevdet Said kimdir? İşte Güç İrade ve Eylem kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Cevdet Said

Çevirmen: Halil İbrahim Kaçar

Yayın Evi: Pınar Yayıncılık

İSBN: 9789753520768

Sayfa Sayısı: 238


Güç İrade ve Eylem Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Cevdet Said

1931 senesinde Suriye’nin Golan bölgesindeki Bi’ri Acem köyünde hayata merhaba dedi.

Ezher Üniversitesi’nin orta bölümünü okudu. Ardından aynı üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi’nden mezun oldu.

Devamlı fikrî meselelerle meşgul olmakta, 50’li yılların sonlarından itibaren başlatmış olduğu yazma, araştırma araştırma ve konuşma verme faaliyetlerini sürdürmektedir.

Düşüncelerinde bilhassa İslâmâ şuurun tekrardan tashîh edilmesi/düzeltilmesi, şiddetin reddi, ‘değişiklik’ terimi, âfâkî ve enfüsî âyetlerin araştırılması, diyalog, antak kalma, uzmanlaşma, beraber yaşam şeklinde mevzular üstünde yoğunlaşmasının yanı sıra uygar Arap ve İslâm âleminin yaşamış olduğu düşünsel problemler üstünde iş yapmaktadır. Uygar fikir özgürlüğünün en başta gelen savunucularındandır. İslâm olgusunu okuma mevzusunda engin deneyim sahibidir.


Güç İrade ve Eylem Alıntıları – Sözleri

  • Müslüman ”Elimden hiçbir şey gelmiyor” derken aynı anda hem doğru hem de yalan anlatmaktadır. Doğru söylüyor, şundan dolayı gücünün oldukça üstünde olan meselelere karşı acizliğini itiraf ediyor. Gerçekten de gerçekleştirmek istediği eylemi yerine getiremeyecek durumda. Ancak yalanı hakkaten yalan değil. Bundan dolayı kimse imkanı dahilinde yapabileceği eylemle yapamayacağı fiil içinde bir bağlantı kuramamış ve bugün için olanak dahilinde olan eylemi pratiğe yansıttığı takdirde, yarınlarda olanaksız şeklinde görülenlerin üstesinden gelebileceğini düşünmemiştir.
  • Ahlâk, ilme boyun eğen bir kavramdır.
  • Tüm evreni hizmetimize seferber edecek parola; akıl, göz ve kulak şeklinde cihazların sıhhatli bir halde kullanılmasıyla keşfedilebilir. Allah’ın kendilerine bahşettiği bu cihazları faaliyete geçirmeyen kimselere evren seferber edilmez. Seferber olmak şöyleki dursun, onlarla içten içe alay eder ve lisan-ı haliyle onlara şöyleki seslenir: Siz benden farksızken yüce Allah’ın size bahşettiği akletme, görme ve duyma şeklinde cihazları gereği şeklinde istihdam etmezken, iyi mi olur da sizin emrinize amade olurum!
  • “İrade +Kudret= Eylem
    ya da ibn teymiye ‘nin ifade etmiş olduğu şeklinde kati irade ile tam kudret bir araya vardığında fiil kesinlikle gerçekleşir.
  • İnsan yaşamış olduğu günü yapabileceği sorumluluklarla doldurursa, bu mesai ona, bir üst aşamadaki eylemi gerçekleştirme imkanı verecektir. Bugün imkanımız dahilinde olan bir şeyi öğrenmemiz, yarın bizlere bugün için mümkün olmayan bir şeyi anlamamıza olanak verecektir. Bundan dolayı ilim merdiven şeklinde basamak basamak olup ikinci bir meseleyi anlayabilmek için birincisini anlamış olmak lazımdır.
    “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir sorumluluk yüklemez” (Bakara, 286)
    Yani bugün gücünün yettiğini yapmak, mümkün değil şeklinde görünen şeyleri başarmaya doğru adım atmak anlama gelir, şeklinde ayeti yorumlayabiliriz.
  • Tek kurtuluş yolu cihaddır, cihad ise bir değişiklik ve birikim gerektirir, her ikisi de imanlı bir komutaya muhtaçtır. Komuta ise sadece hakeden topluma verilir. Bu zincirlemeden sadece “Ümmet komutaya muhtaç, komuta da ümmete muhtaçtır” demek suretiyle kurtulabiliriz.
  • Aklın özellikleri, düşünce ve zikirdir. Mahlukatı kendi hizmetine sunmak için düşünce, Hâlik’a şükretmek için zikir.
  • Müslüman gençlere düşen en büyük vazife; Allah’ın âfâk ve enfüs alemindeki ayetlerini ortaya çıkaran ve insanlığın hizmetine sunmaya çalışan kimseler olmaya emek harcamaları ve bu yarışı hiç kimseye kaptırmamalarıdır. Bu vazifelerin en şereflisidir. Allah arkadaşlarının ve peygamberlerin bizlere emanet etmiş olduğu bir vazifedir.
  • Utanılacak hususlardan biri de, biz müslümanların hatasını korumak için çaba sarfetmek uğruna her türlü bahaneyi uydurup kılımız kıpırdamaksızın hep bir şamaroğlanı ya da kurbanlık koç aramaya koyulmamızdır. Yani, hatayı hep başkasında aramamızdır.


Güç İrade ve Eylem İncelemesi – Kişisel Yorumlar

merhabalar
öncül olarak pınar yayınlarının fikir kitaplarına karşı sempatim var.
kitap daha oldukça fikri savaşım üstünde durmuştur ona nazaran Allah yolunda can verenler ziyadesi ile var. yaratı fikri mücadeleyi tüm boyutları ile çözümleme etmeye çalışmıştır.
kitap irade (ihlas) kudret(isabet) iki kavram üstünde durmuştur bu iki terimi merkeze alıyor adeta pergel misali durağan(durgun) ayak burda dururken ötekiler ile etrafı dolaşıyor.
cevdet said, müslümanların elimden geleni yaptım pozitif ya da negatif netice beni ilgilendirmez düşüncesini eleştiriyor.
o bu fikri tembellik olarak görüyor.
başarı ve muvaffakiyet için yön ve ihlas koşul olarak görür kendisi. Eylem, irade ve kudretin bileşeninden mütevellid olarak görür. irade ve kudret ne kadar sıhhatli ve kıymetli ise fiil o denli yüksek kıymetli olur.
eserin muhtevasını ibni teymiye malik bin Nebi ve ibni Haldundan örneklerle mevzuya açıklık getirmiştir.
cevdet Said müslümanların fikri savaşım safhasındaki Alimlerin azlığından yakınır.
fikri mücadelenin adeta kör noktaya itildiğinden bahseden Cevdet Said, kültürel atmosferden etkilen müslümanların Kuranın emirlerini anlayamadıkları şeklinde ona yarar ve ehemmiyet atfetmediklerinden yakınır. (mukavvadan adam)

Asıl gereksinim duyulan şeyin irade değil Kudret olduğu üstünde durulmuş anlam yüklü beğendiğim fikirleri ile güzel örnekler verilmiş, ek olarak ibn Haldun ve ibn teymiyye şeklinde hocalardanda alıntı yaparak kitabın görüş açısı zenginleşmiş. (Furkan)

Tam anlamıyla bir enerji deposu, insanı harekete geçirmek niyeti ve umuduyla yazılmış, olanaksız denen terimi bir nevi hayatımızdan çıkaran bir kitap. Öylesine umudumu kaybettiğim bir dönemde karşıma çıktı ve içimdeki Allah yolunda bir şeyler yapma heyecanını zirvelere çıkardı. Tavsiye etmekten de öte, kesinlikle okunması ihtiyaç duyulan bir kitap diyebilirim. (Kübra Nur Fettahoğlu)


Güç İrade ve Eylem PDF indirme linki var mı?


Cevdet Said – Güç İrade ve Eylem kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Güç İrade ve Eylem PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Cevdet Said Kimdir?

Suriyeli düşünür , yazar. devletimizde, “toplumsal ve bireysel değişimin yasaları”; “islami mücadelede sertlik problemi” ve “islami harekette güç, irade ve fiil” isminde kitaplarıyla tanınan, 1931 doğumlu suriyeli yazar, mütefekkir.1

1931 senesinde Suriye’nin Golan bölgesindeki Bi’ri Acem köyünde hayata merhaba dedi. Adigelerin Abzeh kabilesinin Tsey sülalesine mensup bir ailenin çocuğudur. Ezher Üniversitesi’nin orta bölümünü okudu. Ardından aynı üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi’nden mezun oldu. Devamlı fikrî meselelerle meşgul olmakta, 50’li yılların sonlarından itibaren başlatmış olduğu yazma, araştırma araştırma ve konuşma verme faaliyetlerini sürdürmektedir. Düşüncelerinde bilhassa İslâmâ şuurun tekrardan tashîh edilmesi/düzeltilmesi, şiddetin reddi, ‘değişiklik’ terimi, âfâkî ve enfüsî âyetlerin araştırılması, diyalog, antak kalma, uzmanlaşma, beraber yaşam şeklinde mevzular üstünde yoğunlaşmasının yanı sıra uygar Arap ve İslâm âleminin yaşamış olduğu düşünsel problemler üstünde çalışmakta. İslam dünyasının felsefi ve kültürel değerlerini tekrardan dirilterek öze dönmeyi amaçlamaktadır. Uygar fikir özgürlüğünün en başta gelen savunucularındandır.

Düşünceleri ve kitapları gerek dünyada gerek devletimizde büyük yankılar uyandırmaktadır. Türkiye’de daha oldukça “Bireysel ve Toplumsal Değişimin Yasaları” isminde kitabıyla malum Suriyeli düşünür Cevdet Said, sertlik karşıtlığı ve Kur’an ayetlerine getirmiş olduğu değişik yorumlarla dikkat çeken bir isim. Said’in sertlik karşıtı fikirleri “ılımlı İslam” fikrini korumak için çaba sarfeden çevreler tarafınca da son zamanlarda sık sık referans olarak gösteriliyor.


Cevdet Said Kitapları – Eserleri

  • Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları
  • Güç İrade ve Eylem
  • İslam’dan Neden Korkuyorlar
  • Ademoğlunun İlk Mezhebi
  • Ademin Oğlu Habil Gibi Ol
  • Düşüncede Yenilenme
  • Oku: Kerem Sahibi Yaratan Rabbinin Adıyla
  • Değişim Rüzgarları
  • Bir Çıkış Yolu
  • Din ve Hukuk
  • Sertlik Erdemi Öldürür
  • Dirilişin Şartları
  • İslami Mücadelede Sertlik Sorunu
  • Yaşayan Kur’an Olmak
  • Makaleler
  • İslâmi Mücadelede Bilginin Gücü
  • İslam Dünyasının Krizleri


Cevdet Said Alıntıları – Sözleri

  • Müslümanlar ilk çıktıklarında taşıdıkları “ahlâka” geri dönerlerse daha ilkin yayıldıkları hızın aynısıyla yayılırlar. Bundan dolayı bu boş dünyanın, onların uygarlık ruhunun önünde durmaya gücü yetmeyecektir.
    _Marmaduke Pickthall (İslam’dan Neden Korkuyorlar)
  • İnsanları dene; sonuçta kâinatın düzeniyle ilgili sahih itikadı yitirmenin, kişiyi iyi mi umutsuz kıldığını, acziyetle, tembellikle, kötümserlikle, kederle üzüntüyle damgalanmış bir tutuma dönüştürdüğünü göreceksin. Sözgelimi umutsuzluk içinde kıvranan bir kimsenin yüzüne bakın, ne kadar kötüdür, ne kadar asıktır, ne denli çıfıttır! Başarısız bir insanoğlunun yüzüne bakın, ne kadar gergindir. Bir de bunların karşısında başarı göstermiş, ümitvar ve iyimser bir kimsenin yüzüne bakın, ne kadar parlaktır. Adeta gözlerinin içi gülmekte, etrafa ışık saçmaktadır.
    Umutsuzluk, “değişim” imkanını ya uzak küçük bir ihtimal ya da olanaksız görür. Bu şekilde bir durumda ‘değişimin’ muhteşem bir olgu ya da mucize olmadığını iyi mi anlayabileceksin? Çözüm imkanının ortaya çıkmasından ilkin, yalnızca çözüm teriminin kendisi bile, insanoğlunun hayatında bir dirilişe, bir uyanışa ve bir dinamizme vesile olacaktır; bu duygu, sorunların çözümü mevzusunda, insanı öylesine motive eder, öylesine yönlendirir, öylesine bir harekete geçirir ki, artık onu durdurmak imkansızdır. Umutsuzluk artık onun yoluna çıkıp eylemden alıkoyamaz. Bundan dolayı umutsuzluk kötümserliği, karamsarlığı doğurur, girişim enerjisini tümden yok eder. Kimi vakit umutsuzluk duygusu kişide, bir nevi patlama meydana getirir. Evet, umutsuzluğa düşen kimse kendini paramparça etmiş olduğu şeklinde, başkalarının kişiliğini de darmadağın eder. (Ademin Oğlu Habil Gibi Ol)
  • İnancını anlamak yerine güce teslim olduğun sürece, yıkılmaya mahkumsun. (Düşüncede Yenilenme)
  • Huzur ve barışa çağrı eden yazarlarında ifade etmiş olduğu şeklinde biz, genel manada cihadı çekince görmüyoruz Bilakis cihadın kıyamete kadar geçerli bulunduğunu düşünüyoruz. Ancak şu da var ki biz, Müslümanın, kendisini muhatap alan tanrısal buyrukların ne vakit uygulama alanına aktarılacağını iyi tespit etmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz. (İslami Mücadelede Sertlik Sorunu)
  • Demek ki bizi cehennemden aydınlığa, zulumattan nura, bilgisizliğin, savaşın, kinlerin, öfkelerin, nefretlerin, çirkinliklerin ve devamlı değişen korkuların boğduğu ortamlardan bizi aydınlığa çıkaracak yegane şey, acı azap imiş. (Bir Çıkış Yolu)
  • Rabbimiz, bilginlerin anlamaktan aciz kalmış olduğu şeyleri küçüklere kavrattığın için sana hamd-u senalar olsun. (Değişim Rüzgarları)
  • Allah insanoğlunun ruhunun yozlaştirmasina da arindirmasina da izin verir ve gidişata hukmetmesine de. (Düşüncede Yenilenme)
  • İşte bu yüzdendir ki nefsinde olanı değişiklik yapma gücüne haiz olan, toplumu da değişiklik yapma gücüne haizdir. (Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları)
  • Utanılacak hususlardan biri de, biz müslümanların hatasını korumak için çaba sarfetmek uğruna her türlü bahaneyi uydurup kılımız kıpırdamaksızın hep bir şamaroğlanı ya da kurbanlık koç aramaya koyulmamızdır. Yani, hatayı hep başkasında aramamızdır. (Güç İrade ve Eylem)
  • Müslüman ”Elimden hiçbir şey gelmiyor” derken aynı anda hem doğru hem de yalan anlatmaktadır. Doğru söylüyor, şundan dolayı gücünün oldukça üstünde olan meselelere karşı acizliğini itiraf ediyor. Gerçekten de gerçekleştirmek istediği eylemi yerine getiremeyecek durumda. Ancak yalanı hakkaten yalan değil. Bundan dolayı kimse imkanı dahilinde yapabileceği eylemle yapamayacağı fiil içinde bir bağlantı kuramamış ve bugün için olanak dahilinde olan eylemi pratiğe yansıttığı takdirde, yarınlarda olanaksız şeklinde görülenlerin üstesinden gelebileceğini düşünmemiştir. (Güç İrade ve Eylem)
  • Şüphesiz yaratılışın iyi mi başladığını bilmeyen, şu anda gizli saklı olan geleceği düşünüp hayal edemez. (Oku: Kerem Sahibi Yaratan Rabbinin Adıyla)
  • Okur-yazar olmayan insan, kendisine güç veren atardamarı kesilip alınmış gibidir. (Oku: Kerem Sahibi Yaratan Rabbinin Adıyla)
  • “Nefsinde olanı değistirme gücüne sahip olan, toplumu da değiştirme gücüne sahiptir.” (Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları)
  • Tarih bir tek geçmiş değil, hem de gelecektir. (Oku: Kerem Sahibi Yaratan Rabbinin Adıyla)
  • Tek kurtuluş yolu cihaddır, cihad ise bir değişiklik ve birikim gerektirir, her ikisi de imanlı bir komutaya muhtaçtır. Komuta ise sadece hakeden topluma verilir. Bu zincirlemeden sadece “Ümmet komutaya muhtaç, komuta da ümmete muhtaçtır” demek suretiyle kurtulabiliriz. (Güç İrade ve Eylem)
  • Bazan kelamın (sözün) hepsinin yanlış anlaşılması söz mevzusudur. Bundan dolayı kelam bizatihi hakikat değildir. Sözgelimi ateş kelimesi, kendisiyle konuşan kimseyi yakıcı değildir. Zira ateşin gerçekliği, sadece başka bir mekanda, doğrusu yaşamın kendisinde | mevcuttur. (Ademin Oğlu Habil Gibi Ol)
  • Aklın özellikleri, düşünce ve zikirdir. Mahlukatı kendi hizmetine sunmak için düşünce, Hâlik’a şükretmek için zikir. (Güç İrade ve Eylem)
  • “Çözüm yolu anlamaktır. Çözüm, insanı ve zamanı sağlam bir idrakle
    “anlamamız dır.”
    Cevdet SAİD // İslam’dan Neden Korkuyorlar, sh,55 – Beyan Yayınları (İslam’dan Neden Korkuyorlar)
  • İnsanın yaşamdan daha sevgili bir kıymeti yoksa, o hayata yaşam demek oldukça zor olsa gerek. Demek ki, insanoğlunun uğrunda maruz kalacağı her türlü musibete aldırış etmeyeceği bir “yüce kıymeti” olması lazım. (Ademoğlunun İlk Mezhebi)
  • “Bilgi nurdur/aydınlıktır.” (Bir Çıkış Yolu)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş