Eğitim

Hafıza Polisi – Yoko Ogawa Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hafıza Polisi – Yoko Ogawa Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hafıza Polisi kimin eseri? Hafıza Polisi kitabının yazarı kimdir? Hafıza Polisi konusu ve anafikri nedir? Hafıza Polisi kitabı ne konu alıyor? Hafıza Polisi PDF indirme linki var mı? Hafıza Polisi kitabının yazarı Yoko Ogawa kimdir? İşte Hafıza Polisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yoko Ogawa

Çevirmen: Peren Ercan

Editör: Duygu Bolut

Orijinal Adı: The Memory Police

Yayın Evi: Kafka Kitap

İSBN: 9786257994248

Sayfa Sayısı: 248


Hafıza Polisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Yoko Ogawa insan psikolojisinin en ince noktalarını, zarif ve dokunaklı anlatımıyla ifade ediyor.” -Kenzaburo Oe

Adı bilinmeyen bir sahildeki ufak bir adada nesneler art arda yok olmaktadır. Ilkin şapkalar gider, peşinden kurdeleler. Kuşlar ve güller de yok olduktan sonrasında kayıplar hem hız kazanır hem de tesir güçleri giderek büyür, sadece despot Hafıza Polisleri’nin korkusuyla titreyen ada halkı, olan biteni sorgulamaktan ölesiye çekinir. Hatıralarına sıkıca sarılan ufak bir grup insan benzer biçimde teker teker avlanmaktansa unutmayı tercih ederler. Ne var ki, aslolan yok oluş tam da bu aşamada başlayacaktır.

Hafızanın gücü ve kayıplardan yadigâr travmalara dair gerçeküstü, kışkırtırcı bir masal olan Hafıza Polisi, satırları içinde yaşadığımız yüzyıla yöneltilebilecek “en naif” serzenişi de gizliyor: Unutmaktan korkmadığınızda her şey aniden ölür; her şey, aniden…

Güllerin peşinden sessizliğe gömülen yok oluşlar, bir süre sonrasında geri döndü ve üst üste iki kez yaşandı. Bu sefer fotoğraflar ve meyveler kaybolmuştu. Ben annemin şömine başındaki fotoğrafı dahil her şeyi toplayıp yakacakken R. umutsuzca durdurdu beni. “Fotoğraflar değerlidir. Anıları saklarlar. Onları yakarsan bunun geri dönüşü olmaz. Sakın yakma onları.”

“Başka seçeneğimiz yok. Fotoğrafların yok oluşu çoktan başladı,” diye karşılık verdim.

“Peki, fotoğraflar olmazsa annenle babanın yüzünü nasıl hatırlayacaksın?” diye sordu R. ciddi bir tavırla.

“Yok olan annemle babam değil ki, yalnızca fotoğrafları.

Endişe etme, onların yüzlerini asla unutmayacağım.”


Hafıza Polisi Alıntıları – Sözleri

  • Hepimizin söyleyeceği oldukça şey vardı şüphesiz, sadece göğüslerimize çöken bir ağırlık dudaklarımızı mühürlüyordu.
  • Yok olan şeylerle uğraşmak zor olsa gerek.
  • Oldukca şey bilmek tehlikelidir.
  • Kalbin bir şekli ya da sınırı yoktur. Bu yüzden de içine her şeyi sığdırabilirsin.
  • Dinlemeden duymayı isteyip istemediğimi söyleyemem ki.
  • Özür dilemene gerek yok. Yok olan şeyleri anımsamak oldukça zor olsa gerek.
  • Kaybeden sensin. Ben asla bir şey kaybetmem.
  • “Bizim yok oluşumuz tamamlandı. Filizlenecek tohumumuz yok. Boşluklarla dolu bir kalple yaşamaktan başka bir şey gelmiyor elimizden.”
  • Belki de kalpleri bomboş olmayan insanların yaşayabildikleri bölgeler vardır.
  • Anılar sandığımızdan daha karmaşıktır.


Hafıza Polisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

~
“Evet ,adada artık eskisinden daha dazla boşluk olduğu kesin ,bunun farkındayım. Ben bir çocukken burası.nasıl desem… daha dolu dolu daha gerçekti… Ama nesneler ortadan kaybolup her yerde daha gazla boşluk oluşmaya başladıkça ,kalplerinizdekileri boşluk da bir şekinde büyüdü ,hislerimiz zayıfladı. Sanırım bu da bir şekilde dengeyi sağladı. Denge de çökmeye başlarsa ,geriye yine de birşeyler kalır şüphesiz. Bu yüzden endişelenmeye gerek yok .”
Selammm;
Adı bilinmeyen bir ada ve bu adada yavaş yavaş nesnelerin yok bulunduğunu düşünün.
Her yok oluşun ardında da o nesnenin hafızalardan silindiğini hayal edin …
Seneler ilkin ile başlayıp söze “şeffaf şeyler … kokulu şeyler … cıvıl cıvıl ve hayal edemeyeceğin birçok şeyler …” diye bahsettiğini düşünün annenizin. Daha siz doğmadan ilkin kaybolmaya başladığını ve bir parfümü size anlatmaya çalıştığını …
Evet işte bu adada da ilk neyin kaybolmaya başladığını bilmeden yavaş yavaş nesnelerin kaybolduğuna tanık oluyorlar. Birkaç şahıs haricinde kaybolan nesneleri hatırlayan yada umursayan yok. Şundan dolayı hatıralarına sıkıca sarılan ufak bir grup insan benzer biçimde teker teker avlanmaktansa unutmayı tercih ediyorlar. O birkaç şahıs de despot Hafiza Polisinin korkusundan bildiklerini yada hatırladıklarını dile getiremiyor.
Şapka,feribot ,Zil,kurdele,pul,kuşlar,güller ..ve bunun benzer biçimde birçok şey.
Bir gün kapıya gelen Profesör İnui ve ailesi Hafıza Polislerine teslim olmaktansa sığınağa saklanmayı ve onlara hizmet etmeyi reddettiğini söylüyor. Çünki Hafiza Polislerin profesörden beklediği ; “Gen çözümleme labaratuvarı’na” gitmesi. Burada tıbbı araştırmalar yapılıyor ve yalnız onlara hizmet ediyor. Bu araştırmalar sonucunda hala kaybolan şeyleri unutmayan kişilerin kolayca tesbiti yapılabiliyor…
Peki hatırlayanlara ne oluyor dersiniz?
Ya da Hafıza Polisi niçin yalnız unutmayı başaramayanların peşine düşüyor ?
Hafızanın gücü ve kayıplardan yadigar travmalara dair gerçeküstü ,kışkırtıcı bir masal olan Hafiza Polisi,satırları içinde yaşadığımız yüzyıla yöneltilebilecek “en naif” serzenişi de gizliyor. Ne var ki aslolan yok oluş ; tam da bu aşamada başlıyor…
Sürükleyici bir yaratı ; beyin çalıştıran bir kurgu . Kesinlikle Tavsiyemdir (mervebookblog)

Karakterlerin isminin olmadığı kitap: İlk sayfalarında inanılmaz keyif aldığım, “Bu mevzunun altında bir sürü alt metin bulurum, bir sürü cümlenin altını çizerim” diyerek sayfaları çevirdiğim bir romandı. Fakat sanırım yazar “Bu kadar orijinal bir mevzuyu iyi mi heba ederim” diye düşünmeye başlamış kitabın ortalarına doğru. Roman, 250 sayfa süresince kendini tekrarlayıp durdu. Hikaye de beklentimin yanına bile yaklaşamadan, inanılmaz fiyasko bir halde son buldu. Oldukca başarıya ulaşmış bir distopik roman olabilecekken tam bir hayal kırıklığı oldu benim için. (ÇİĞDEM MERVE YILMAZ)

Japon Edebiyatından garip bir roman..
Minik bir kasabada her gün birşeyler kayboluyor ve her kaybolan nesnenin peşinden “Hafıza Polisi” insanların zihnindeki o nesneye ilişik anıları siliyor.. Halk olan biteni sorgulayamamanın ötesinde herşeyi unutmaya zorlanıyor.
Yalnız bilmedikleri birşey var ki; romanda aktarıldığı benzer biçimde “kimse hikayeleri silemez”. (Gurme okur)


Hafıza Polisi PDF indirme linki var mı?


Yoko Ogawa – Hafıza Polisi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hafıza Polisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yoko Ogawa Kimdir?

Waseda Üniversitesi’nden mezun oldu ve kocası ve oğluyla beraber Hyōgo, Ashiya’da yaşıyor.

1988’den beri, Ogawa elliden fazla çeşitli içerilerde eserler yayınladı. 2006’da matematikçi Masahiko Fujiwara ile sayıların muhteşem güzelliği üstüne bir diyalog olarak “Dünyanın En Zarif Matematiğine Giriş” adlı kitabın eş yazarlığını yapmış oldu.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Yōko_Ogawa


Yoko Ogawa Kitapları – Eserleri

  • Profesör ve Hizmetçi
  • Hafıza Polisi
  • The Diving Pool: Three Novellas
  • Revenge
  • Parfaite chambre de malade suivi de


Yoko Ogawa Alıntıları – Sözleri

  • Ona nazaran asal sayılar, öteki tüm naturel sayıların temeliydi; çocuklar da harcanan emeğe kıymet erişkin dünyasının temeliydi. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Matematik probleminin müzik benzer biçimde bir ritmi vardır. Eğer ritmi yakalayabilirsen problemin bütününü görmüş olur ve tuzaktan kurtularak sonuca daha kolay ulaşabilirsin (Profesör ve Hizmetçi)
  • .
    Bana direkt hücum etmiş olsaydı, kendimi savunabilirdim. Bunun yerine, kendini bana sunar benzer biçimde sırrımı ifşa etti.
    Kalbimin göğsümde atışını dinlerken sessiz kaldım.
    … (The Diving Pool: Three Novellas)
  • Belki de kalpleri bomboş olmayan insanların yaşayabildikleri bölgeler vardır. (Hafıza Polisi)
  • “Düşünme” esnasında beni rahatsız etme, (Profesör ve Hizmetçi)
  • Burada kelimeler anlamsızdı ve nihai derinlikle karşılaşmıştım, doruklar oldukça uzaktaydı. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Yok olan şeylerle uğraşmak zor olsa gerek. (Hafıza Polisi)
  • “Eğer ‘n’ bir naturel sayı ise herhangi bir asal sayı 4n+1 yada 4n-1 olarak nitelendirilebilir, devamlı iki formülden biri geçerlidir.”
    “Tüm bu sonsuz asal sayılar, iki gruba ayrılabilir mi?”
    “Evet örneğin 13’ü düşün…”
    “Bu sayı 4×3+1 olurdu.”
    “Evet, doğru.”
    “Peki ya 19?”
    “O da, 4×5-1 olur.”
    “Doğru!” diye kafa salladı Profesör, “dahası da var; ilk gruptaki sayılar devamlı iki sayının karelerinin toplamıdır. Fakat ikinci gruptakiler bu kurala uymaz.”
    “Öyleyse 13=2²+3² oluyor, değil mi?”
    “Kesinlikle!” dedi Profesör. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Həyat belədir, günbəgün təkrarlanır. Yeyirik, yatırıq, qalıqları atırıq.
    Pis həyat… çirkli… qeyi-ciddi… (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Ölüm, harada olursa olsun, bu dünyada mövcuddur. (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Oldukca şey bilmek tehlikelidir. (Hafıza Polisi)
  • Özür dilemene gerek yok. Yok olan şeyleri anımsamak oldukça zor olsa gerek. (Hafıza Polisi)
  • O an hayatımda ilk kere deneyim ettiğim acayip bir şey oldu; sanki hemen hemen kimsenin ayak basmadığı bir çölde kaybolmuştum ve güçlü bir rüzgâr esince yeni bir yol gözlerimin önünde belirivermişti. Yolun başlangıcında sanki bir ışık huzmesi vardı ve bana yol gösteriyordu. Işığın beni çağırdığı yöne bir adım atmadan içim rahat etmeyecekti ve şimdi güçlü bir ışığın arkamda bulunduğunu anlamıştım. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Jealousy seems to make me suffer in the most unexpected ways. (Revenge)
  • “Çoban yıldızının kuyruklu görünmesi o gün iyi bişey olacağına işarettir, (Profesör ve Hizmetçi)
  • Dinlemeden duymayı isteyip istemediğimi söyleyemem ki. (Hafıza Polisi)
  • kiçik bacısının müharibə zamanı kirli qidalanma səbəbindən öldüyünü söylədi. Və həyatının ən kədərli anının kiçik bacısı üçün nəzərdə tutulan südü gizlincə içdiyi an bulunduğunu dedi. (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Yaxında çox şeydən xəbərsiz olaraq öləcəyəm. (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Beni üzebilirlerse oldukça mutlu olurum. (The Diving Pool: Three Novellas)
  • Kalbin bir şekli ya da sınırı yoktur. Bu yüzden de içine her şeyi sığdırabilirsin. (Hafıza Polisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş