Eğitim

Hiroşima’nın Tohumları – Edita Morris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hiroşima’nın Tohumları – Edita Morris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hiroşima’nın Tohumları kimin eseri? Hiroşima’nın Tohumları kitabının yazarı kimdir? Hiroşima’nın Tohumları konusu ve anafikri nedir? Hiroşima’nın Tohumları kitabı ne konu alıyor? Hiroşima’nın Tohumları PDF indirme linki var mı? Hiroşima’nın Tohumları kitabının yazarı Edita Morris kimdir? İşte Hiroşima’nın Tohumları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Edita Morris

Çevirmen: Ideal Tamer

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN:

Sayfa Sayısı: 150


Hiroşima’nın Tohumları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Atom bombası, bir tek bir kenti tüm canlılarıyla beraber yeryüzünden silmekle kalmadı. O, kanlarını, iliklerini, tüm bedenlerini kirlettiği, sakat bıraktığı evlatların ve gencecik insanların sonraki hayatlarını da ipotek altına aldı. Edita Morris, “Hiroşima`nın Tohumları“nda, büyük bir aşkla bağlandığı Hiroo`yla evlenen Ohatsu`nun öyküsünü, “atom bombası“nı yaşayanlar için aşık olmanın, evlenmenin, çocuk doğurmanın ne kadar büyük bir korku bulunduğunu konu alıyor. Anlatıyor, şu sebeple benzeri felaketlerin yine yaşanmaması için, edebiyatçı olarak üstüne düşen görevi, sorumluluğunu yerine getirmek istiyoruz. İnsanlık problemlerine karşı duyarlı olanlara…


Hiroşima’nın Tohumları Alıntıları – Sözleri

  • Ufacık bir yalan, gerçeğin keskin bıçağından iyidir
  • “…sevginin gücü de güneşin gücü benzer biçimde sonsuzdur. Dünyamızı değiştirebilir!”
  • ‘’Hayata verilebilecek tek bir şeyim var. Ölümüm’’
  • “Hayata verebilecek tek bir şeyim var. Ölümüm.”
  • “Sevginin gücünden yararlanmazsak, her şey biter.”
  • Koca bir şehri yerle bir etmek, o suçun neticelerini ortadan kaldırmaktan daha mı kolay yoksa?
  • Ah, Yuka, Hiroşimanın tohumlarında kir var… ürünlerini yüzyıllarca toplayacağız…


Hiroşima’nın Tohumları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

6 Ağustos Gembaku trajedisi: Kalanlar ve yüzsüz Amerikalılar: Bu kitabı daha ilkin okumamış olanlar asil bir yazarı, görevli bir yazarı, kıymetli bir yazarı tanıma olanağını bulacaklar. Bunun için mutluyum. Yazar bu kitabı “Hiroşima’daki dostlarına ve artık orada olmayanlara” adamış. (Çvrmn. Ideal TAMER)
Ne diyeceğimi bilmiyorum. Dünya tarihinin işlenmiş en büyük suçlarından önde gelen Atom bombasının atılmış olduğu Hiroşima’da geçiyor ve duygu yüklü. O kara tarih Gembaku’dan sonraki nesilden iki kızkardeş Ohatsu ve Yuko (anlatıcı)’ nun yaşamları ölçeğinde, mahalli yoksul halkın açlıktan fareleri yemesini, kimsenin radyasyonlular diye iş vermemesini, bayanların (Ohatsu’nun başına gelen benzer biçimde) yüzsüz hilkat garibeleri doğurmalarından dolayı çocuk yapmak istememeleri, toprakta solucanlar dahi yaşayamadığı için evlatların buldukları solucanlara sığınak yapmaları oldukça derin bir tarzda anlatılmış. Kitabın sonunda; doğan oğlunu gören Ohatsu’nun kocası Hiro’nun bir gecede saçlarının beyazlaması, Ohatsu’nun evladı ile beraber pek çoğunun yapmış olduğu benzer biçimde kendini uçurumdan atması ve kardeşi Yuko’ya durumu tüm dünyaya anlatması için söz verdirmesi, sonrasında Yuko’nun oldukça sevilmiş olduğu Amerikalı sevgilisiyle ve Hiro’nun da kimselerle evlenmeme yeminleri.
Her yıl 6 Ağustos ‘ta kutlanan Barış etkinliklerinde ordusu olmayan Japonlara onları HÂLÂ korumuş olan Amerikalılar (ironi benzer biçimde!) iyi mi yüzlerine bakıyorlar derseniz eğer, yıldırılmış bir halkın dramında ve Hiroşima’nın fena tohumlarında durumu sezebilirsiniz. Barış ve kulağa küpe olması adına okuyun, okutun. (Hayat Bu)

Elimdeki bu kitap 2. baskı olup Ideal tamer çevirisiyle kaleme alınmıştır. Can yayınları gençlik dizisinin içinde yer edinen kitabın konusu adından da belli olduğu suretiyle Hiroşima ve insanlarını anlatmaktadır. Kitap harp periyodu değil sonrasında Hiroşima’daki insanları ve hayatlarını,duygu durumlarını,ilerleyen süreçteki bu bombanın etkilerini anlatması açısından üstüne düşünülesi bir kitaptır. Sonraki basımları var mı incelemedim fakat bu basımdaki kitapta bir sürü mahalli kültür Japonca sözcük yer almıştır. Çoğunun sesleniş,hitap kelimeleri olduğu anlaşılmasına karşın dipnot şeklinde bunların ne anlama geldiği verilseydi duyguları anlama adına oldukça etkili olabilirdi diye düşünüyorum. Kitabı okurken bu durum birazcık beni yavaşlattı . Basit bir gidişatı var benzer biçimde duran kitapta bazı paragraflar ve sona doğru akış hakikaten yaşanmış bir felaketin etkilerini bir nebze düşünmemizi gerektiyor. Ne yazıkki 1945’ten bugüne acılar dinmediği benzer biçimde değişik coğrafyalarda katlanarak devam ediyor. Kitap bu bakımdan acıların o insanların hayatına tesirini bizlere hatırlatması, empati kurulabilmesi ve bugüne bu gözlerle bakabilmemiz için lise çağından itibaren okutulacak bir kitap. (Koalamundo)


Hiroşima’nın Tohumları PDF indirme linki var mı?


Edita Morris – Hiroşima’nın Tohumları kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hiroşima’nın Tohumları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Edita Morris Kimdir?

Edit (Edita) Dagmar Emilia Morris,(kızlık soyadı Toll) (d. 5 Mart 1902, Örebro, İsveç – ö. 1988) İsveç asıllı ABD’li yazar.

Hayatı ve emek harcamaları

Edita Morris Stokholm’de büyüdü ve gazeteci-yazar Ira Victor Morris (d. 1903 – ö. 1972) ile evliliğe ilk adımını attı. Eşinin babası Ira Nelson Morris, Stokholm’de bir ABD diplomatı olarak görevde bulunmuş oldu.

Daha oldukça Hiroşima’nın Çiçekleri (1959) romanıyla tanınır. Romanı yazarken japonolog oğlu Ivan Morris’in ABD Deniz Kuvvetleri’nde çalışırken Hiroşima’ya atom bombası düştükten derhal sonraki ziyaretten kalan deneyimlerinden yararlanır. Kitap 39 dile çevrilmiştir.

Varlıklı ailelerden gelen karı-koca Hiroşima’da bir hastane yaptırdılar. Ölümünden sonrasında Edita ve Ira Morris Hiroşima Kurumu Barış ve Kültür için Ödül, daha oldukça Hiroşima Ödülü olarak malum ödül tanınmaya başlanmıştır.


Edita Morris Kitapları – Eserleri

  • Hiroşima’nın Çicekleri ile Tohumları
  • Hiroşima’nın Çiçekleri
  • Hiroşima’nın Tohumları
  • Nasıl mısın İyi misin?
  • Vietnam’a Sevgiler
  • Vietnam’a Sevgiler


Edita Morris Alıntıları – Sözleri

  • “Mlle, gelecekteki kuşaklar, benim «mağara resimlerim» için ne düşünecekler dersiniz? Avrupadaki ünlü mağaralarda, ilkel insanların yaptıkları resimler hala duruyor; resimler, insanın o zamanki en büyük düşmanını, yırtıcı hayvanları gösteriyor. Bundan yüz yıl, bin yıl sonra benim insan kanıyla çizilmiş resimlerimi görenler ise günümüzde insanın en büyük düşmanının İNSAN olduğunu öyrenerek şaşıracaklar. Evet, insan! Ah, tatlı bir kaplanı nasıl özlüyorum!” (Vietnam’a Sevgiler)
  • Bel kemiğime dokundu , bu nedir , diye sordu , belkemiğimdir, dedim güldüm.
    Garson, sırtındaki bel kemik, diye bağırdı .
    Gövdeni dik tutuyor, bir de yüreğinde belkemik olmalı. (Nasıl mısın İyi misin?)
  • Dedim ki: gelecek Cumartesi biz evleneceğiz, gelecek Cumartesi cabuk gelir, gelecek Cumartesine kadar oldukça şey olur, bu cevabı Daryl verdi. Ben sormuş oldum: ne, Daryl yanıt verdi: oldukça şey. (Nasıl mısın İyi misin?)
  • Sadece sevgi duyuyordum şimdi! Garip! Onu sevmeye yeni yeni başlıyordum – sargılar altında çirkinleştiği vakit… Öylesine büyük bir sevgiydi ki bu, baharda buzlar iyi mi çatlarsa, yüreğim de o şekilde çatlayacak sandım. (Nasıl mısın İyi misin?)
  • Üçümüz de ufak, kolay insanlarız. Günümüz dünyasındaki büyük vakalar yüzünden, büyük insanoğlu benzer biçimde hareket etmek zorunda kalıyoruz. (Hiroşima’nın Çicekleri ile Tohumları)
  • Gözleri sincabın kırmızı kuyruğunda, daha büyük bir soruya yanıt arıyorlar. O sincabın kuyruğundaki tüylerden bir tekini bile yaratamaz insanoğlu, fakat canlıları yok etmekte uzmanlaşmıştır. Niye? (Hiroşima’nın Çiçekleri)
  • Acı çekmeyenler acı kelimesini ne rahat kullanıyorlar… (Vietnam’a Sevgiler)
  • Ama ölmüş benzer biçimde değildim artık. Ah Dan, ikimiz de yaşamalıyız! Sen on yedisindesin daha, öğren­cisin. Ben de yaşlı değilim. Biz Asyalıların ölme hak­kından başka hakkımız yok mu? (Vietnam’a Sevgiler)
  • Ha! Ağaç orada duruyordu! Pembe sabahleyin ışığında, meltem uzun dalla­rını kımıldatmaktaydı. Dalları neye benzemektedir? Ken­di kendime bu suali sormuş oldum. Evet, saman şiltenin üs­tündeki dağınık saçlarına! Sevinçle bağırdım o anda. De­mek ağacımla sen, bir bakıma aynı şeydiniz. Kiraz ağa­cını severken ayrıca hep seni sevmişim, Dan! Fısıl­dadım Seni seviyorum. Seni seviyorum. Evet, şimdi şu­na karar verdim Sana gideceğim, Vietnam’a kadar yüz­mek zorunda kalsam bile. (Vietnam’a Sevgiler)
  • Bayan, insanoğlunun zayıf yanlarına bakmadan edemiyorlar. Bunu bilincinde olmadan yaptıklarını sanıyorlar. Bana kalırsa, isteyerek, sadistçe yapıyorlar.. (Nasıl mısın İyi misin?)
  • Zenciler gülümsemelidir, yoksa beyazlar onları işe almaz, Smith o şekilde diyor. (Nasıl mısın İyi misin?)
  • Sincabın kuyruğundaki tüylerden bir tekini bile yaratamaz insanoğlu,fakat canlıları yok etmekte uzmanlaşmıştır. (Hiroşima’nın Çiçekleri)
  • Lüt­fen sizi rahatlatacak bir hayvan bulunuz. Bir köpek bile yalnızlık çeken bir insanoğlunun içini rahatlatır. (Vietnam’a Sevgiler)
  • ‘’Hayata verilebilecek tek bir şeyim var. Ölümüm’’ (Hiroşima’nın Tohumları)
  • Ufacık bir yalan, gerçeğin keskin bıçağından iyidir (Hiroşima’nın Tohumları)
  • Biz Asyalıların ölme hakkından başka hakkımız yok mu? (Vietnam’a Sevgiler)
  • Hadi uyku gel artık! Faydasız Yalnız insanlara gelmez uyku. (Hiroşima’nın Çicekleri ile Tohumları)
  • Bir ölünün umutlanması olmayacak şey fakat ben de bunu ümit etmekteyim. (Vietnam’a Sevgiler)
  • Coca’ya yeni diş verin , yoksa işi olmayan duracak.
    Zenciler gülümsemelidir, yoksa beyazlar onları işe almaz. (Nasıl mısın İyi misin?)
  • Güzellik nedir? Anne’nin güzelliği, uçuşan yapraklara benzeyen ayaklarından başlıyor, biçimli, uzun bacaklarına tırmanıyordu. Kalçalarıyla göğüsleri, pamuklu elbisesinin altında dört elmayı çağrıştırıyordu. Boynunun üzerine beşinci bir elma kondurulmuştu: yuvarlak, ufacık başı. Saçları omuzlarına dökülüyordu. Gülümsedi. (Nasıl mısın İyi misin?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş