Eğitim

Hu Diyen Karga – Misli Baydoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hu Diyen Karga – Misli Baydoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hu Diyen Karga kimin eseri? Hu Diyen Karga kitabının yazarı kimdir? Hu Diyen Karga konusu ve anafikri nedir? Hu Diyen Karga kitabı ne konu alıyor? Hu Diyen Karga PDF indirme linki var mı? Hu Diyen Karga kitabının yazarı Misli Baydoğan kimdir? İşte Hu Diyen Karga kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Misli Baydoğan

Yayın Evi: Ötüken Neşriyat

İSBN: 9786051554914

Sayfa Sayısı: 174


Hu Diyen Karga Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Misli Baydoğan, uzman bir psikolog. Ancak biz kendisini, pek oldukça dergide yayımlanmış, Türk davranış kalıplarını ustaca sergilediği zamanı hikayelerinden tanıyoruz. Hu Diyen Karga -Selçuklu Hikayeleri- başlığı altında, Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan Selçuk neslinin o baş döndüren, coşkulu serüvenini birkaç insan nesli ömrünce yaşamış, bilge bir kara karganın ağzından dinleyeceğiz: “Ete kemiğe büründüm büründüm, karga diye göründüm. Kutlu Selçuk neslinin kervanından seyrettim. Hu! Ben kuşun sözlerine kulak verecek olursanız, yanaşı­verin şöyle tüneğimin kıyısına. Kuş aklımı hor görmeyin. Dilimi inkar etmeyin. Beni yaratan da sizinkiyle aynı de­ğil midir ve o Yaradan Hazreti Süleyman’ı sırlarımı çöz­sün, önünüze sersin diye size de yalavaç diye indirmemiş midir? İnsan olmaklığın şerefi sizde kalsın lakin büyük­lenmenizi sıyırıp toprağın üzerine bırakın. Kanatlarımın gölgesi Cend’den, Horasan’dan, Nişabur’dan, Merv’den ve Belh’ten ve dahi Bağdat’tan, Larende’den ve Alaiye’den süzülmüştür benim. Kara tüylerim Miryakefalon’un, Ma­lazgirt’in, Malatya ve Tokat’ın tozuna, Sinop’un tuzuna bulanmıştır. Sir Derya’nın, Amu Derya’nın, Fırat ve Dicle’ninki kadar Hazar’ın ve Karadeniz’e kavuşan suların da tadını bilirim. Ala Dağlar’ın rüzgârında ve Toroslar’ın eteklerinde de kanat çırptım; Talas’ın düzünde ve Nem­rut’un ulularında da… Türkmen obalarının yurt edinip il kurduğu topraklarda diktiği söğüt ve çınarların dallarında nice yuvalar kurdum, nice yuvalar bozdum. Ben bir garip kuş, hiç incinmedim Türk’ün, Türkmen’in türesinde. Şimdi bir masal bari olsun anlatmak, görmediğinizi ve bilmediğini­zi sandığınız zamanların üzerindeki atlas örtüyü sizin için azıcık kaldırmak, şu bir sıkımlık cana tutunan aciz boynu­mun borcudur. Bu tünek de benim ömrümün sonlanacağı kutlu yurdumdur. Yurdunuz, devletiniz payidar ola. Ulu­lar, veliullahlar, evliyaullahlar, erenler! Hu!”


Hu Diyen Karga Alıntıları – Sözleri

  • Bazı zamanlarda gönlüne makul geleni aklına anlatamadığı olur bendenizin. Bilmem size de olur mu?
  • Herkes herkesi sevecek diye bir kanun yok a! Ama işte incittiğiniz gönül kim bilir Yaradan katında makbuldür ve siz bunu bilmeden kabahatler işleyebilirsiniz.
  • Toprağın altındaki karıncası, yerde gezen mahlukatı, gökte uçan kuşu da tanıktır fetihlere. Hem yerdeki fetihlere hem göktekilere…
  • Bedeni on yedi yaşlarında, içi ihtiyarlamış bir adam gibiydi…
  • Kaderin karşısında rüzgârla eğilen saz şeklinde çaresizdi…
  • Bir mecliste, bazı üstün vasıflarla meclisin geri kalanından ayrılıyorsanız, orada diğerlerine reva görülmeyen bir büyük sınav ile sınanmaktasınızdır. Elinize verilmiş olan anahtarı hangi kilide uydurmaya çaba edeceğiniz, tekâmül dereceleri denk olmayan âdemler içinde geçirdiğiniz ömrü güzelliğe mi yoksa hırsa mı boyayacağınıza dalalettir.
  • Biz faniler için çizilen vakit çizgisi üstünde, bir de olmak ve ölmek ile artmak ve bozulmak içinde incecikten bir çizgi vardır. Cümle çizgiler Sırat’ın bir teşbihiyse, üstünde itina ile yürüyemeyip, acze meyletmekten Yaradan’a sığınırız.
  • Allah’ın adını bilerek, İslâm içre dünyaya gelen olmaklıklarına şükreder, kendi görüp yaşadıkları güzellikleri başkalarına da üleştirmek isterlerdi.


Hu Diyen Karga İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ülkemizdeki zamanı kurgu eserler çoğu zaman Osmanlı döneminde geçen eserler oluyor. Selçuklu Devleti şeklinde Türk ve dünya tarihinde mühim bir yer tutan bu büyük imparatorluğu ve medeniyetini özetleyen kurgu eserler ise ne yazık ki kafi sayıda değil zannımca. Yazarımız Misli Baydoğan bu kitabıyla benim nazarımda bu süreci kurguya döken mühim bir yaratı ortaya koymuş.
Uzman bir psikolog olan ve pek oldukça dergide Türk davranış kalıplarını ustaca sergilediği zamanı hikayeleri yayımlanmış olan yazarın, döneme ne kadar hakim olduğu kitabı okurken de anlaşılıyor. Selçuklu Devleti’nin doğduğu topraklardan ve Selçuk Bey’in babası Mikail’den süregelen öyküler Anadolu’ya kadar uzanıyor. O dönemdeki tüm mühim hükümdarları, halkı, coğrafyayı, toplumsal, ticari, dini yaşamı, adetleri ve gelenekleri öykülerin içine oldukça güzel bir halde serpiştiren yazar üstelik kitabı da bir karganın samimi dilinden okuyucuya aktarıyor.
Nice seneler yaşamış ve devletin doğuş döneminden yıkılmaya başladığı dönemlere kadar adeta Selçuklu’nun bir ferdi olarak hükümdarların peşinden ayrılmamış olan karganın dilinden, bir çok vakit hissiyatı yüksek bir halde öyküleri okudum.
Böylesine kurgu eserlerin tamamlanmamış olduğu bir süreci, değişik bir biçim ve samimi bir üslupla özetleyen ve bu mükemmel eseri ortaya koyan Misli Baydoğan’a kendi adıma teşekkürlerimi sunuyorum. Selçuklu Tarihi’ne ilgi duyan her insana bu görkemli hikayelerle dolu kitabı okumasını tavsiye ediyorum. (Osman)

Hû Diyen Karga üstüne..: Misli Baydoğan sanki bu kitabı benim için yazmış..
Şanlı tarihimizden sıkca bahsedilirken hep bir Osmanlı sürülürdü önümüze..
Tüm zaferlerin, tüm kahramanlıkların Osmanlı’ya münhasır bulunduğunu zannettirdiler..
Hatta, bazı zamanı kahramanları da sanki Osmanlıymış şeklinde arada kaynatmaya çalıştılar..
Hep bir karartma, bir engelleme, perdeleme uygulandı Selçuklu’ya..Bir vakit makinasına binip, o döneme gezi etmeyi hayal etmişimdir oldukça vakit.. İşte bu seyahati bu kitapla yapmış oldum..
Öte taraftan, kargaların oldukça uzun seneler yaşadığını öğrendiğimde ne kadar oldukça şeylere tanık olduklarını, ne devirler, ne dönemler, ne insanoğlu ve yaşamlar gördüklerini düşünüp, bir karganın hatıra defterini okuyabilmeyi arzu etmişimdir..
İşte bu kitapta, Hu Diyen Karga tam da istediğim zamanı söyledi bana..
Sözlerimi sürç-ilisan ettimse bendeniz kuzguni kara kargayı affetmenizi temenni ederek bitiriyorum. Biliniz ki bu dünyadan bir Selçuk soyu geçti. Bir de onları Yaradan’ a meftun bir aciz kara tüylü kuş. Bizleri unutmayınız. Kuvvetli bir devlet geleneği, şerefli bir ad ve dünyaya örnek bir uygarlığı miras bırakan soyunuzu yakarış ile anınız. Sizlere bu güzel mirasın koynunda bahşedilen en kıymetli mücevherden daha kıymetli Ana dolu denen diyara haiz çıkınız. Sade Anadolu’da değil, Mekke’den ona varan yollarıyla, ana yurdunuz Türkistan, Horasan ve ayak basıp kut saçan alperenler marifetiyle size yurt olan Balkanlar ve Makedonya’da dahil Türk’ün adı anılan cümle toprağıyla adına Turan denilen büyük ülkenize layık işler yapınız. Soyunuza, ülkenize, sancağınıza halel getirmeyiniz. Peygamberler, nebiler, evliyaullahlar, veliyullahlar aşkına..Hu! (Hayri Varol)

Selçuklu tarihinin en baştan alındığı bu öyküde ; Türkelerin Orta Asya’dan çıkışı , Büyük Selçuklu’nun kuruluşu,zayıflaması ,Anadolu’nun kapılarının Türkler’e açılması şeklinde zamanı vakalar bir karganın gözüyle etkili bir halde kaleme alınmış.Hem büyüklerin hem de 8.derslik ve lisede okuyan evlatların okuyabileceği seviyede bir yaratı.İlk ve ortaöğretimde öğretilen tarih güzel bir halde özetlenmiş.. (Sibell)


Hu Diyen Karga PDF indirme linki var mı?


Misli Baydoğan – Hu Diyen Karga kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hu Diyen Karga PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Misli Baydoğan Kimdir?

1979 Sivas doğumluyum. Ankara’da büyüdüm ve yaşıyorum. Psikoloji eğitimi aldım, bir taraftan mesleğimi yapıyorum bir taraftan da edebiyatla olan bağım asla kopmadan okuyup yazıyorum. Hususi bir vakıf hastanesinde tam zamanlı çalışıyorum. Sosyal medya kullanıcısı ve takipçisiyim. Edebiyatın ve mesleki yayınların yanı sıra siyasal gündem, tarih ve dünyada meydana gelenleri de izlemeye çalışıyorum. Yayınlanan ve ödüle kıymet görülen öykülerim ve ek olarak gösterilen çevirilerim oldu. Bolca film izlerim. Yürüyüş yaparım. Daha oldukça kendi başıma olmayı severim.


Misli Baydoğan Kitapları – Eserleri

  • Hu Diyen Karga
  • Hatırla Beni
  • Yakup’un Kanatları
  • Ay Han’ım
  • Zaman Yolcuları
  • Hatırla Beni
  • Hu Diyen Karga


Misli Baydoğan Alıntıları – Sözleri

  • “ Bazı duygular olduğu gibi söze dökülemiyor. O yüzden kalbime sakladım onları bir hazine gibi.” (Hatırla Beni)
  • Hayatta olduğum sürece o ümidi taşıyacağım. (Hatırla Beni)
  • “Medeniyet yalnızlığı benimkisi birazcık…” (Yakup’un Kanatları)
  • “Beni yerleşik olanla anlayamazsın. Beni görülen ve duyulanla değil, beş duyunla değil, kırılmamış mührünün örttüğüyle, içinde var bulunduğunu benim bildiğim, seninse haberdar olmadığınla anlayamaya çalışman gerek.” (Yakup’un Kanatları)
  • Bir mecliste, bazı üstün vasıflarla meclisin geri kalanından ayrılıyorsanız, orada diğerlerine reva görülmeyen bir büyük sınav ile sınanmaktasınızdır. Elinize verilmiş olan anahtarı hangi kilide uydurmaya çaba edeceğiniz, tekâmül dereceleri denk olmayan âdemler içinde geçirdiğiniz ömrü güzelliğe mi yoksa hırsa mı boyayacağınıza dalalettir. (Hu Diyen Karga)
  • Şimdi gidiyorum ona… Ruhunun ruhuma değdiği yerden, soluğumu soluğuna ekleyeceğim. Belki de haklıdır. Belki bir bedende yaşarız ikimiz de… Belki diner yürek acısı. Dünya ağrısı. (Ay Han’ım)
  • Hiçbir şey için gerçek bir üzüntü ya da luk duymuyorum. (Hatırla Beni)
  • Eğer istersen hayatta başına gelecekleri olup beklemek yerine; yaşamının yönünü sen, kendin belirleyebilirsin. (Zaman Yolcuları)
  • Uykuya sığınanların mazeretleri yastık,yorganıdır bir ihtimal fakat niyetleri kaçıştır en oldukça.Özleyiştir.Dünya gailesiyle baş edemeyenlerin ,etmekten yorulanların,yorulduğunu anlatmaya yüksünenlerin,yarım ve tamamlanmamış hissedenlerin,içlerindeki o büyük boşluğa ilelebet mahkum olduklarına kâni olanların sığınağıdır UYKU. (Ay Han’ım)
  • Hiç değilse bu yil işler yoluna girse. Kavga gürültü olmasa…Artık bitse… (Hatırla Beni)
  • Dünya bir zahirse, bir bâtındır. (Ay Han’ım)
  • Hayat kimi zaman fazlasıyla, bir öğleden sonrasında varlığını hatırlatmak için şöyleki bir görünüp, yüksek kattan oluşan binaların camlarındaki yansıyışlarından başı dönen, döne döne ve eteklerini savurarak güzelliğini dünyanın başka yerlerine saçmaya giden güneşin, ertesi gün gönülsüz bir ikindide, ayazla kesiklenerek üstüne lûtfen yağdığı Ulus Meydanı’na bakmak şeklinde. (Hatırla Beni)
  • “ Suçsuz ve günahsızken hüküm giyen, söyleyecekleri bile dinlenmeden bir hücreye kapatılan mahkûm gibiyim.” (Hatırla Beni)
  • Insanlar zamanı hem oldukça merak ederler hem de tarihle ilgili öğrendikleri ne yapacaklarını bilmezler. (Zaman Yolcuları)
  • Herkes herkesi sevecek diye bir kanun yok a! Ama işte incittiğiniz gönül kim bilir Yaradan katında makbuldür ve siz bunu bilmeden kabahatler işleyebilirsiniz. (Hu Diyen Karga)
  • İnsanın mütevazı kendine saklamış olduğu ve tam da bu yüzden ona öteki tüm hislerden apayrı bir haz veren, taşımakla gururlandığı gönül yükleri olmalı. (Hatırla Beni)
  • “İnsanlar bazı acıların sırf var olduklarını bilmemek için bile sizi kolayca susturabilirler.” (Yakup’un Kanatları)
  • “Çaresizce beklemek, bence kadercilikle falan açıklanmayacak raddede düpedüz bir körlük…” (Hatırla Beni)
  • Anası öyleki taş kesilmişti ki, oğlunun kabri başlangıcında dikseler gıkı bile çıkmazdı. (Yakup’un Kanatları)
  • Gülerdi. Gülüşü içinden geçtiğimiz parkta havalanan onlarca güvercinin kanatlarında havalanan müjdelere karışırdı. (Yakup’un Kanatları)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş