Eğitim

İblisin Oyunu – Joseph Kessel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İblisin Oyunu – Joseph Kessel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İblisin Oyunu kimin eseri? İblisin Oyunu kitabının yazarı kimdir? İblisin Oyunu konusu ve anafikri nedir? İblisin Oyunu kitabı ne konu alıyor? İblisin Oyunu PDF indirme linki var mı? İblisin Oyunu kitabının yazarı Joseph Kessel kimdir? İşte İblisin Oyunu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Joseph Kessel

Çevirmen: Ersel Topraktepe

Orijinal Adı: Contes

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750845253

Sayfa Sayısı: 96


İblisin Oyunu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“İblisin Oyunu”, romanlarıyla tanıdığımız Joseph Kessel’in, yazınsal kariyerinin ilk döneminde yazdığı, 1926 ve 1928 yılları aralığında piyasaya çıkan ve artık ulaşılması mümkün olmayan kısa öykülerini bir araya getiriyor.

Yazarın Birinci Dünya Savaşı ertesinde çıkmış olduğu dünya turundaki gözlemlerinin ve tanıklıklarının yankılarını içeren bu öyküler, okuru Somme Muharebesi’nden Bolşevik Devrimi sonrası Rusyası’na, Kobe’den Hawaii’ye kadar geniş ve kozmopolit bir evrene sokuyor. Aynı zamanda ağlatısal ve sertlik dolu olan bu evren, trajik yapıları ve beklenmedik sürprizli sonlarıyla dikkat çeken öykülerde çarpıcı halde betimleniyor.


İblisin Oyunu Alıntıları – Sözleri

  • Ne tarafa istersen git, istediğin kadar git, hep aynı, biliyorsun sen de.
  • Sonra, koca kafası toza gömüldü, hareketsiz kaldı.
    Benzi atan Miss Evelyn yere atladı. Kuruma’nın cesedi karşısında, en sonunda karşısındakinin bir insan olduğu yönünde muğlak bir izlenime tutuldu.
  • ölmeye karar verdim ,beni öldürmen için de seni seçtim ..
  • İçine bir ağırlık çöker benzer biçimde oldu. En mütevazi yüzleri bile güzelleştiren o bayram havası, çevresindekilerin neşesi; sefaletini, hüznünü, yalnızlığını deşerek ansızın daha dayanılmaz hale getirdi.
  • “Şu köke dikkat… Şurası kati, artık ölmek düşer bana. Her şeyden bıktım… Şurada kımıldayan da ne? Sol tarafta? Bir şey değil, sıçanmış… Savaşın bana yeni bir ruh kazandıracağını sanmıştım, yanılmışım…”
  • Zevk söylediğin boşuna şeydi, tadını alır almaz tadı bozuluverirdi.
  • Oldukca güzel, görkemli şafaklar görmüştü, insanoğlunun âşık olmak isteyeceği, insana güç veren, sevinç veren şafaklar… Ama hiçbiri, yaşamış olduğu dehşetin sonrasında sökerken, ona tekrardan doğduğunu hissetiren bir şafağın yerini tutamazdı.
  • “Kapa çeneni papaz efendi, sen işimize karışma. Tanrı bizi cezalandırmak isteseydi, çektiklerimizi görüp bizi kesinlikle bağışlardı.”


İblisin Oyunu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Joseph Kessel ile seneler ilkin Fransız Direniş Hareketi’ni anlattığı Gölgeler Ordusu ile tanışmıştım.Unutulmaz kitaplardan biriydi benim için.Başka bir kitabını okumamıştım.
İblisin Oyunu Joseph Kessel’in yazarlığının ilk yıllarında yazdığı, ulaşılması zorluk derecesi yüksek kısa öykülerinin bir araya getirilmesi ile oluşmuş bir kitap.
Birinci Dünya Savaşı sonrası çıkmış olduğu dünya turunda pek fazlaca ülkeye gitmiş Joseph Kessel.Bu gezilerinin yansımasının görüldüğü öykülerde, mekânlar da fazlaca çeşitlenmiş.Bolşevik Devrimi sonrası Rusya, Kobe, Hawaii benzer biçimde. (Hasret Akbaş)

Savaşlardan ihtilallere, devrimlere oradan toplumun içinde bulunmuş olduğu sıkıntılı koşullara, kişinin ruhsal durumuna, anlık gelişen ve değişen ruh hallerine, acımaya, intikama giden her biri birbirinden de merak uyandırıcı sona haiz kısacık öyküler.
Kessel merakı ve heyecanı canlı tuttuğu öykülerinde insanlık hallerinin kesitlerine başvuruyor. Bununla birlikte yıkıma giden, hayrete götürmüş olan içeriğe haiz her bir öykü.
Oldukca fazla karşılaştığımız bir ifade olmadığını söyleyebilirim. Hatta bu haliyle birçok öykü kitabının sonunu tahmin etmekte zorlanmadığımızı söyleyerek bu kitabı öteki birçok öykü kitabının önüne koyabiliriz.
Bu şekilde bir öykü kitabı, yalnız bir öykü kitabı değildir bence. İçinden birçok durum çıkarılabilir. Hem kişinşn kendisinden hem de çevresinden örnekler görülebilir. Ayrıca genel yaşayış halimizi de görebiliriz öykülerde. (Sîdar Ronahî)


İblisin Oyunu PDF indirme linki var mı?


Joseph Kessel – İblisin Oyunu kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de İblisin Oyunu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Joseph Kessel Kimdir?

Rus Asıllı Joseph Kessel 1898 senesinde Arjantin’de doğan. Doktor olan babası üç yıllığına Arjantin’e gittiğinde Kessel bu topraklarda dünyaya gelmiş. Aile sonrasında Rusya’ya dönmüş fakat 1908 senesinde Fransa’ya göçerek ilkin Nice’e sonrasında da Paris’e yerleşmis. Joseph Kessel 17 yaşlarında gazeteciliğe başlamış.

Birinci Dünya Savaşında orduda ilkin süvari olarak vazife yapmış sonrasında pilot olmuş. Bir görevle Vladivostok’a gitmiş sonrasında tüm dünyayı dolaşmış. Sandi ile tanışarak evlenmiş. Esrar ile de tanışmış ve ömrü süresince kullanmış.

Uluslararası gazeteci olan ve hemen hemen yirmisine gelmeden meşhur bir yazar olan . Kessel 1922 ve Kızıl Stepler,’i 1923 senesinde Tayfa’yı yazmış . Maceraseven bir delikanlı olan ve bayanları. Içkiyi, kavgayı seven Kessel, değişik ülkeleri, değişik kişilikleri tanımak için dünyayı dolaşmaya başladı. Paris’e bayılıyordu. Montmartre gansterleri ile Rus göçmenleri en iyi romanlarından önde gelen “Gündüz Safası” na mevzu oldu. Otuz yaşına varmadan Fransız Akademisine üye oldu. Tüm bu başarılar ve maceralarla süslü bir yaşam, karısının ölümü ile, Kessel’ın gözünde anlamsızlaştı.

1932 senesinde bir gazetecilik görevi ile Kızıl Denize gitti. Hitler başa geçtiğinde yahudilere meydana getirilen zülum karşısında sessiz kalamıyarak yahudi alehtarlığı halletmeye süregelen Gringoire gazetesinden çekilme etti. Amerikaya film yapımı için çağrıldı. Cenup Amerikaya gitti. Savaş muhabiri olarak İspanyol iç savaşına katıldı. İkinci Dünya Savaşı başladığında Fransa’ya yerleşti ve Rezistansa katıldı . Kessel yahudi olduğundan tehlikeli seneler yaşadı. Savaş sonrasında Petain hakkında ve Nürenberg’de cenk suçluları için oluşturulan mahkemelerde gazetecilik görevini üstelendi

Savaş sonrasında üç kitabı yayımlandı. Yeniden evliliğe ilk adımını attı. Afrika’ya gitti. “Aslan” isminde kitabı büyük başarı kazadı. Bir milyondan fazla sattı. Nazi – Eichman davasını gazetecii sıfatıyle izledi. Afganistana gitti “Atlılar”ı yazdı .

Yetmişini aştığında dostlarını birer birer yitirmek onu fazlaca etkiledi. “Dosta Veda” ve “Vahşi Zaman” adlı kitaplarını yazdı. Kalp krizi geçirmesine karşın alkolü ve sigarayı bırakmadı.1979 da seksen yaşlarında öldü.

Kessel, Albert London ve Ernest Hemingway benzer biçimde gazeteci-yazar geleneğindendir. Onda, fanatik olduğu Joseph Conrad’ın da izleri görülür.

Kessel’ın romanları pek fazlaca filme mevzu olmuştur. Başlıcaları Bunuel’in Gündüz Safası, Melville’in Gizli Ordusu ve Frankenheimer’ın Atlılar’ıdır


Joseph Kessel Kitapları – Eserleri

  • Aslan
  • Atlılar
  • İblisin Oyunu
  • Gündüz Güzeli
  • Gölgeler Ordusu
  • Stavisky Rezaleti
  • Gündüz Safası
  • Kanatlılar
  • Çöl Menekşesi ‘Violette’


Joseph Kessel Alıntıları – Sözleri

  • Son haddine varan korkunun kıskançlıkla şu ortak yanı vardır: Onu duyan kimse için en ufak olasılık bile kesinlik haline geliverir. Severine’in birbiri ardınca aklına getirmiş olduğu varsayımlar, olmuş bitmiş birer vaka haline dönüşüveriyordu derhal. Felaketin kopacağından kuşkulanmıyordu artık. (Gündüz Güzeli)
  • Zevk söylediğin boşuna şeydi, tadını alır almaz tadı bozuluverirdi. (İblisin Oyunu)
  • Sözlerin kanatlanıp uçabilmesi için içinde doğdukları dilde yuvalanmaları gerek. Bir başka dilde kanatlarını yitirirler. (Atlılar)
  • “İnsanın, kendi de bilincinde olmadan tasarladığı kötülüğü sadece Allah evvelinde bilir.” (Atlılar)
  • Jandarmaların tutuklularıyla beraber ona getirdikleri polis notlarındaki satırlardan bir şeyler çözmeye çalışıyordu.
    “Bağımsız kişilik, keskin zekâ; kibirli ve alaycı tavır” diye okuyordu kumandan. “Ezilmesi gerek” diye yorumluyordu. Sonra “seçkin bir köprü ve yol mühendisi” diye yazıyordu. “İyi kollamalı” (Gölgeler Ordusu)
  • Burada hayvanlar her hakka haizdir. Onların refah içinde olmalarını isterim. Hiçbir gereksinimleri noksan olmasın, insanlardan korunsunlar, mutlu olsunlar isterim. (Aslan)
  • Birbirimize yaptığımız kötülüğü en uç noktada hissedecek kadar seviyoruz birbirimizi ve bunu kaldıramıyoruz, anlıyor musunuz? O süre da her birimiz suçu ötekinin üstüne atmak istiyor, atmak zorunda. (Aslan)
  • Durgun sular ekseriyetle tehlikeli ve zararı olan olur. (Aslan)
  • ölmeye karar verdim ,beni öldürmen için de seni seçtim .. (İblisin Oyunu)
  • Kimi insanoğlu vardır, yanlarına yaklaşıldığında, beraber olunduğunda, nezaket kurallarının gerektirdiği girizgâhların, söz dolandırmaların onlar için hiçbir anlamı yoktur, bu sebeple bu insanoğlu kendi dünyalarında tüm uzlaşımların haricinde yaşarlar ve sizi derhal bu dünyaya çekerler. (Aslan)
  • Bir ölüm mahkûmu son anlarını sevdiğinin anılarıyla geçirmez miydi? (Gündüz Güzeli)
  • “Gün gelir, en kuvvetsiz olan kadar en kuvvetli olan da kendisine yardım edilmiş olduğu görmek ve bu yardımdan hoşlanmak ihtiyacını duyar. İnsanoğluna kimi zaman başkalarını korumak, kimi zaman de başkalarının onu koruması gereklidir.” (Atlılar)
  • – “Ölüyormuş, ee napalım? Yeterince uzun yaşamadı mı?”
    – “İnsan hiçbir süre yalnız ölmeyi hak edecek kadar uzun yaşamaz.” (Atlılar)
  • Şan ve şöhretin korkudan daha güvenilir bekçisi yok. (Atlılar)
  • Oldukca güzel, görkemli şafaklar görmüştü, insanoğlunun âşık olmak isteyeceği, insana güç veren, sevinç veren şafaklar… Ama hiçbiri, yaşamış olduğu dehşetin sonrasında sökerken, ona tekrardan doğduğunu hissetiren bir şafağın yerini tutamazdı. (İblisin Oyunu)
  • Dünyada onlar kadar varlıklı kimse yoktu. Zira hiçbir şeye haiz değillerdi ve bundan fazlasını da istemiyorlardı. (Aslan)
  • Sonra, koca kafası toza gömüldü, hareketsiz kaldı.
    Benzi atan Miss Evelyn yere atladı. Kuruma’nın cesedi karşısında, en sonunda karşısındakinin bir insan olduğu yönünde muğlak bir izlenime tutuldu. (İblisin Oyunu)
  • “Evlatların kitaplardan daha acele yaşlanacağını hesaplamamıştım.” (Aslan)
  • – “Neden korktun?”
    – “Neden olacak, ölümden.”
    – “Gerekmezdi,” dedi usulca yaşlı adam.
    Demirci heyecanla fakat tatlılıkla
    – “Senin kadar ölüme yakın olunca bu şekilde konuşmak kolaydır, dede.”
    – “Sen daha yakınsın,” oğlum dedi yaşlı adam “Zira sen ondan korkuyorsun.” (Atlılar)
  • “Bir yaranın iyileşmesi için ağrı çekmek gerekir.
    Mutluluk da böyledir Uraz, ruh ağrımalı ulaşmak için.” (Atlılar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş