Eğitim

Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler – Simone Weil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler – Simone Weil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler kimin eseri? Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler kitabının yazarı kimdir? Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler konusu ve anafikri nedir? Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler kitabı ne konu alıyor? Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler PDF indirme linki var mı? Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler kitabının yazarı Simone Weil kimdir? İşte Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Simone Weil

Çevirmen: Orkun Elmacıgil

Yayın Evi: Ketebe Yayınları

İSBN: 9789752482807

Sayfa Sayısı: 56


Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Zamanımızın en büyük ruhu”

– Albert Camus

“Bir azizin sahip olduğu türden deha sahibi bir kadın”

– T.S.Eliot

Dünya üstünde, çeşitli kılıklar içinde gördüğümüz fenalık, Allah’dan uzak oluşumuzun bir işaretidir. Lakin mesafenin kendisi aşktır ve aşka aşık olunmalıdır. Kötülüğe aşık olamayız fakat Allah işte bu kötülükler arasından geçilerek sevilir.


Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler Alıntıları – Sözleri

  • Tanrı, şu an aramızda, şimdinin içinde onu kuşatarak yer almasaydı, bizi kurtaracak başka hiçbir şeyde bulunmayacaktı.
  • Dünya üstünde, çeşitli kılıklar içinde gördüğümüz fenalık, Tanrı’dan uzak oluşumuzun bir işaretidir. Lakin mesafenin kendisi aşktır ve aşka âşık olunmalıdır. Kötülüğe âşık olamayız fakat Tanrı, işte bu kötülükler arasından geçilerek sevilir. Bir çocuk, kıymetli bir vazoyu kırdığında, anası bu vakadan hoşnut olmaz. Gelgelelim bir süre sonrasında, çocuk uzaklara gittiğinde ya da öldüğünde, anne bu vakayı şefkat ile anımsar. Zira bu anıya artık çocuğunun varlığı sinmiştir. İşte bu sebeple, iyi ve fena olan tüm şeylerin içinde, fark gözetmeksizin Tanrı’yı sevmeliyiz. Yalnızca iyilik çevresinde bir aşk kurarsak sevdiğimiz şey Tanrı’nın kendisi olmaz, adına Tanrı dediğimiz bir dünyeviliği sevmiş oluruz.
  • “Hiçbir orman böylesine yapraklara ve çiçeklere sa­hip, bu güzellikte bir ağacı taşıyamaz.”
  • Tanrı’yı sevenler tarafınca sevilmeyi hak eder.
  • Ve fakat gelecekte, günlerden bigün mutmain olacağımıza inanç ederiz, işte bu inanç kendi kendimize söylediğimiz bir yalandır.


Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hristiyan inancında bir derviş: Kafa karıştıran bir kitap. Her ne kadar kısa ömründe oldukca şey yaşamış olsa da Simone Weil, yaşlarının ötesinde bir sesle vaaz ediyor. Ama ses, kendi sesi mi yoksa ödünç alınmış bir ses mi güvenli olamadım. Metnin oldukca fazla tekrara düşmesi de ayrı bir mesele.
İlahi aşk mevzusunda bizdeki tasavvuf öğretilerine benzer şeyler söylüyor sadece hep içime sinmeyen bir şeyler oldu. Kendi ifadesiyle “…ruhumuzda Tanrının hazinesinin geçeceği yalnız iki delik vardır; bunlar mutsuzluk ve güzelliktir.” Mutsuzluğa verdiği aşırı ehemmiyet Hristiyan inancından kaynaklanıyor. Hz. İsa’nun mutsuz olduğu savına dayanarak Tanrıya ulaşmada eğer olmazsa olmaz bir unsur olarak görüyor. İslami bakış açısıyla bakıldığında bu şeklinde ifadelerin fazla duygusal yorumlar olduklarını görebiliyorsunuz.
Kitapta altını çizdiğim birkaç cümle:
1. “Bir yıldızın uzaklardaki parıltısı, denizdeki dalgaların çıkardığı ses, tan ağarırken ortaya çıkan sessizlik kaç kez insanların dikkatini çeker? Dünyadaki güzelliklere kayıtsız kalmak da bir ihtimal mutsuzluğa giden yolda bir günahın ve suçun başlangıcı olarak görülmeli.”
Kendi adıma cümleye “duygularımı” kelimesini de ilave ederek:
2. ” …düşüncelerimi yaşayacakları başka bir barınağa yollayabilmenin adıdır dostluk.”
Simone Weil kimmiş, tanışıp dost olalım diyenlere tavsiye edilebilir. (Elif Çevik)

Yine bu ay okuduğum bir felsefe-fikir kitabı. Yazarımız Katolik inancına bağlıdır. Eserde Tanrıya bağlılık, ilahı aşk ile ilgili bahsedilenler bizim inancımıza yakın olduğundan isminin bu şekilde çevrilmesini daha uygun görüldüğü yazıyor önsözde. Kitabın muhteviyatında de bunu görüyoruz.
     Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm kitap ile aynı adı taşıyan Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler, ikinci bölüm Joe Basquet’ye Mektup, üçüncü bölüm ise Allah Aşkı ve Mutsuzluk.
     50 sayfalık bir kitap,acele okunabilir şeklinde görünüyor fakat dili birazcık ağır olduğundan tek seferde bitiremedim.Ana fikri etkisinde bırakan bir üslupla aktaran eserdi.
   İyi okumalar.. (Beyza)

Fazlaca düzensiz olmuş bu düşünceler.: Nereden başlayacağım bilemiyorum. Lakin ilk kez bir kitaba verdiğim paraya yazık oldu dedim. 50 sayfalık bir içerik için 13 tl etiket fiyatı abartı değil Faiş ötesidir.( He birde ne dinen ne de ahlaken uygun olmayan şekilde 10 Tl üzerini kapatarak yeni etiket vurmuşlar 13tl diye. Sen öncesinden mal ettiğin bir ürüne niye zam atıyorsun ? Mal kar dengen esasen 10 tl. Yeni fiyatlara nazaran zam dinen de uygun değil. Mal aynı mal. Stokçuluğa benziyor bu vaka. Yeni basarsın ona 13 tl yazarsın sorun yok lakin eski basım kitaba bunu yapmak uygun değil!) İçerik olarakta 3 bölüme ayrılmış bir kitabımsı tecrübe etme diyebilirim. Şu sebeple kitap demeye dilim varmıyor. Eksikleri var. Konu bütünlüğü yerine mevzudan mevzuya hızlıca geçiş ve anlam ifade etmeyen metaforlar ve ağır bir dili var. Fazlaca daha iyi metaforlarla mevzular toparlanabilirdi. (Ey oğul- imam gazali okuyun ) Bu arada Kitabın kapağına Allah yazmak doğal ki bir satış politikasından başka bir şey değil. Şu sebeple içerik Hristiyan ve Tanrı olarak adlandırılıyor. Bir çok süre bizim kafamıza uygun cümleler kurması hoşumuza gitse de İncil’in yanlış tasvirleri üstüne yoğunlaşması can sıkıyor. İlk bölüm gene yönetim ederken. ikinci ve bilhassa üçüncü bölüm can sıkıyor. NEden mi mutsuz olamazsın kafasında cümleler var. Arkadaşım Mutsuz olamazsan esasen aslolan mutluluğu keşfetmen mümkün değil. Evet, mutsuzluk ve umutsuzluğa kapılmamak gerek Rabbimizin olduğu yerde. lakin her daim mutlu olunacak diye bir şey asla söz konusu olması imkansız bu dünya için 🙂 10Yıl üst üste kupayı kazanan bir takımla , 10 senedir dişini tırnağına takıp devamlı kendini geliştiren ve kaybeden 10 senenin sonunda şampiyonluğu kazanan bir ekip arasındaki mutluluk farkının düşünün en basitinden. İlk bölümde bir kaç katıldığım nokta ( insanoğlunun nefsi duygular için kendi benliğini ve mutluluğunu öldürmesi, Asıl aşkın Allah’a olması gerektiği vb mevzusunda) haricinde kitap orta derecedi. Hele bu fiyatına nazaran oldukca oldukca orta derece 50 sayfa 13 tl etiket fiyatı =?? Ketebe yayınların burada amacı para kazanmak insanlara bir şey vermek değil. Kapak resmi bile siyah beyaz, içerikte extra hiçbir şey yok her neyse… (Levent Iyi sabahlar)


Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler PDF indirme linki var mı?


Simone Weil – Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Simone Weil Kimdir?

Hayatı

Weil, 1909’da ataları Musevi olmakla beraber kendisini ve büyük adam kardeşini agnostik olarak büyüten bir ailenin evladı olarak Paris’te dünyaya geldi. Hayatı süresince başağrıları ve sinizütten dolayı acı çekti.

Weil’in oniki yaşlarında Antik Yunanca öğrenerek ileri düzeyde kitapları okuyabilmesi ileride sergileyecek yeteneklerinin bir ön habercisiydi. École Normale Supérieure’deki sınıfının ikincisi olmuştu.

1919’da on yaşlarındayken Bolşevik bulunduğunu duyuru etti. Gençliğinde işçi hareketine katıldı. Politik yazılar kaleme aldı, gösterilerde yürüdü ve işçi haklarını savundu.

1931’de öğretmenlik diplomasını alarak Le Puy adlı kız okulunda felsefe öğretmeni oldu. Öğretmenliğinin yanı sıra tüm eleştirilere karşın marksizme inanan bir şahıs olarak işi olmayan ve grevdeki işçiler arasına girerek mahalli politik eylemlere katıldı. Sonraları Marksist görüşlerinden vazgeçmesine karşın demokratik ve paracı toplumlara ilişkin görüşlerini yazmaya devam etti. Weil kapitalizm ve sosyalizmin sınırları hakkında kötümser bir görüşe sahipti. 1934’de sıradışı metotları sebebiyle öğretmenliği bırakmaya zorlandı ve Paris fabrikasında çalışmaya başladı. Fena sağlığı ve tamamlanmamış fizyolojik gücü sebebiyle fabrikada fazla çalışamadı.

1936’da öğretmenliğe geri dönmüş sadece artık tüm şevkini kaybetmişti. Aynı yıl İspanya’ya gider ve İspanya İç Savaşı’nda anarşist cepheye katılır. Silah kullanmaz sadece cephe peşinde çalışır. Kaynar suyla yaralanır ve Fransa’ya geri döner.

Savaşdan sonrasında Weil ilgisini dine yöneltir. Tanrı ve onun kendi yaşamı ile ilgili iradesi hakkında daha çok şey keşfetmenin peşine düşmüştür. İlk mistik deneyimini Solesmes Manastırında keşişlerin söyledikleri ilahileri dinlerken yaşar. Bu deneyiminden sonrasında yaşamının geri kalanını Tanrı’nın kendi yaşamıyla ilgili iradesini keşfetmeye ve deneyimlerinin entelektüel neticelerini ifade etmeye adamıştır.

Weil’e 1943’de tüberküloz teşhisi konmuştur. Doktorları tarafınca dinlenmesi ve iyi bir rejim programı takip etmesi istendi sadece o, politik eylemlere katılmaya, ülkesindeki direniş sebebiyle duyduğu üzüntüyle yiyeceğini ülkesindeki insanlarının yiyeceği oranında kısıtlar ve bir çok kez oldukca azca yiyecekle yetinir. Paraya ehemmiyet vermeyişi hususi bir tedavi kabul etmesine izin vermez. Sağlığı gittikçe kötüleştiğinden İngiltere’de Ashford’da bir senatoryum’da yatmak zorunda kalır.

Kimilerince 20.yüzyılın en garip filozoflarından kabul edilen Simone Weil, 1943 yılının Ağustos ayında 34 yaşlarındayken kalp yetmezliğinden dünyaya gözlerini kapar. Ölüm raporunda şu ifadeler yer alır; “Merhume zihin dengesini yitirerek yiyecek yemeği reddedip kendini öldürdü.”

Bir çok eseri ölümünden sonrasında yayınlanmıştır.


Simone Weil Kitapları – Eserleri

  • Yerçekimi ve Tanrı’nın Lütfu
  • Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler
  • Kişi ve Kutsal
  • Yerçekimi ve İnayet
  • Felsefe Dersleri
  • The Notebooks of Simone Weil
  • The Need for Roots
  • Some Thoughts on the Epic
  • Destan Üzerine Bazı Düşünceler
  • Tanrı’yı Beklerken
  • Kökler
  • Waiting for God
  • Baskı ve Özgürlük
  • Tanrı Sevgisinin Örtük Biçimleri


Simone Weil Alıntıları – Sözleri

  • Madde, fabrikadan kıymeti artarak; işçi ise kıymeti düşük çıkar. (Kökler)
  • ”Benim işim kendimi düşünmek değil, benim işim Tanrı’yı düşünmek ve beni düşünmek de Tanrı’nın işi.” (Tanrı’yı Beklerken)
  • .
    Kendine yönelik şefkat, gerçek alçakgönüllülüktür.
    … (The Notebooks of Simone Weil)
  • Bağlanma yanılsamalar üretir ve her kim gerçeği istiyorsa bunlardan kopmak zorundadır. (Yerçekimi ve İnayet)
  • Bir iktidar ne kadar kalıcı olursa o denli zalimleşir. (Felsefe Dersleri)
  • .
    İyilik arzusunun daima yerine getirildiğine inanmak , bu inançtır ve kimde var ise ateist değildir.
    … (The Notebooks of Simone Weil)
  • Dünyanın gerçekliği bizim tarafımızdan, bağlılığımızla oluşmuştur. Bu, ben’in bizim tarafımızdan şeylere aktarılan gerçekliğidir. Bu hiçbir şekilde dışsal gerçek değildir. Bu dışsal gerçeklik sadece tam bir kopuşla algılanabilir. Yalnızca bir iplik bile kalsa, hâlâ bağlantı var anlama gelir. (Yerçekimi ve Tanrı’nın Lütfu)
  • I only read what I am hungry for at the moment when I have an appetite for it, and then I do not read, I eat. (Waiting for God)
  • Hareketsiz kalmalı ve arzuladığımız ve yaklaşamadığımız şeyle birleşmeliyiz. Tanrı’yla da bu şekilde birleşilir:ona yaklaşılmaz. Mesafe güzelliğin ruhudur… (Yerçekimi ve İnayet)
  • “(…) kimseye hesap verebilirliği olmayan, egemen bir hükümdar tarafından yönetilen her toplum, hasta bir kişinin ellerindedir.” (Kökler)
  • Köklenmek, kim bilir insan ruhunun en mühim ve minimum malum ihtiyacıdır. (The Need for Roots)
  • Bir devletin vatandaşlarından gizlediği fena planları olacağına düşmanlarının bilmiş olduğu iyi planları olsun. (Felsefe Dersleri)
  • Takdir-i ilahinin sonsuz tasarrufuyla, hakkaniyet ve hakikatin ruhu bir insana hükmettiğinde bu kişinin yapmış olduğu her şey güzellikle bezenir.
    Güzellik bu dünyanın en yüce sırrıdır. (Kişi ve Kutsal)
  • Tanrı hakkında yalnızca bir şey bilebiliriz:O, bizim olmadığımız şeydir… (Yerçekimi ve İnayet)
  • “Erdem, kişinin kendi hatalarının farkındalığıdır.” (Felsefe Dersleri)
  • İnsanlarla değil, tabiat ile direkt yüzleşmek tek disiplindir. Başkasının iradesine bağımlı olmak bir köle olmaktır ve bu tüm insanların kaderi. (The Notebooks of Simone Weil)
  • Just punishment, like just almsgiving, enshrines the real presence of God and constitutes something in the nature of a sacrament. That also is made quite clear in the Gospel. It is expressed by the words: “He that is without sin among you let him first cast a stone.” Christ alone is without sin. (Waiting for God)
  • .
    İyilik arzusunun daima yerine getirildiğine inanmak bu inançtır ve kimde var ise ateist değildir.
    … (The Notebooks of Simone Weil)
  • Doğal yetilerle kavranan her şey varsayımsaldır. Yalnızca doğaüstü sevgi bir şey ortaya çıkarır. Bu şekilde ikimiz de ortak yaratıcılarız.Kendimizi yaratmayı feshederek dünyanın yaratılışına katılıyoruz…. (Yerçekimi ve İnayet)
  • Dünya üstünde, çeşitli kılıklar içinde gördüğümüz fenalık, Tanrı’dan uzak oluşumuzun bir işaretidir. Lakin mesafenin kendisi aşktır ve aşka âşık olunmalıdır. Kötülüğe âşık olamayız fakat Tanrı, işte bu kötülükler arasından geçilerek sevilir. Bir çocuk, kıymetli bir vazoyu kırdığında, anası bu vakadan hoşnut olmaz. Gelgelelim bir süre sonrasında, çocuk uzaklara gittiğinde ya da öldüğünde, anne bu vakayı şefkat ile anımsar. Zira bu anıya artık çocuğunun varlığı sinmiştir. İşte bu sebeple, iyi ve fena olan tüm şeylerin içinde, fark gözetmeksizin Tanrı’yı sevmeliyiz. Yalnızca iyilik çevresinde bir aşk kurarsak sevdiğimiz şey Tanrı’nın kendisi olmaz, adına Tanrı dediğimiz bir dünyeviliği sevmiş oluruz. (Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş