Eğitim

İklim Felaketini Nasıl Önleriz – Bill Gates Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İklim Felaketini Nasıl Önleriz – Bill Gates Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İklim Felaketini Nasıl Önleriz kimin eseri? İklim Felaketini Nasıl Önleriz kitabının yazarı kimdir? İklim Felaketini Nasıl Önleriz konusu ve anafikri nedir? İklim Felaketini Nasıl Önleriz kitabı ne konu alıyor? İklim Felaketini Nasıl Önleriz PDF indirme linki var mı? İklim Felaketini Nasıl Önleriz kitabının yazarı Bill Gates kimdir? İşte İklim Felaketini Nasıl Önleriz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Bill Gates

Çevirmen: Mehmet Gürsel

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050986273

Sayfa Sayısı: 256


İklim Felaketini Nasıl Önleriz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitap, okuyan herkesi dünyanın ve tabiatın geleceği için bir nefer meydana getirecek.

“İşte iklim değişikliği hakkında bilmeniz gereken iki rakam. Birincisi 51 milyar. Diğeri ise sıfır. 51 milyar, dünyanın genel anlamda her yıl atmosfere saldığı ton cinsinden sera gazı miktarı. Bu rakam yıldan yıla bir miktar aşağı veya yukarı yönde değişse de, genellikle artıyor. Bugün bulunduğumuz nokta bu. Sıfır ise emisyonda hedeflememiz gereken rakam.”

Bu kitap, iklim ve çevre mevzusunda okuyabileceğiniz en gerçekçi ve yol gösterici kitap. Bill Gates hayal oluşturmak, yeryüzünde aden ütopyaları yaratmak yerine, senelerce bilim adamları, uzmanlar ve aktivistlerle ortaklaşa iş içinde edinmiş olduğu deneyimi okurlarla paylaşıp dünyayı iklim felaketinden koruyacak senaryolar üstünde durmayı yeğliyor. Gates, sadece siyasal alanın, değişen teknolojinin ve piyasanın eşzamanlı olarak ve uyum içinde “yeşil”e yöneldiği bir durumda iyimser olabileceğimizi korumak için çaba sarfediyor.

Bir iş insanının ergonomik ve akılcı bakışının sunmuş olduğu rakamlar, istatistikler ve oranlar yardımıyla dünyanın içinde bulunmuş olduğu durumu tüm çıplaklığıyla yorumlayabiliyor; her evden, her endüstri tesisinden, gündelik dünyadaki her faaliyetten iklim felaketine ne tür katkılar sunulduğuna dair büyük resmi görebiliyoruz.

Gates, sabırla ve her şeyden ilkin ayakları yere basan bir umudun verdiği hevesle tüm bilgilerini paylaşmış olduğu okurlarına, rakamların kötümserliğini ve her felaketten bir çıkış yolu gören insan iradesinin iyimserliğini bırakıyor.


İklim Felaketini Nasıl Önleriz Alıntıları – Sözleri

  • “Isı artışının bizlere ne seviyede zarar vereceğini tam olarak bilmiyoruz fakat endişelenmek için her türlü nedenimiz var. Ve sera gazları atmosferde fazlaca uzun süre tutunduğundan, gezegen biz sıfıra ulaştıktan sonrasında bile uzun süre sıcak duracak”
  • “İklim yavaş yavaş dolan bir küvet benzer biçimde. Suyun akışını damlalar halinde olacak şekilde yavaşlatsak bile, küvet eninde sonunda dolacak ve sular taşacak, yere dökülecek. İşte önlememiz ihtiyaç duyulan yıkım bu. Sadece emisyonu azaltmak için- ortadan kaldırmak değil- bir hedef belirlemek işe yaramayacak. Mantıklı hedef sıfır…”
  • The government’s role is to invest in R&D when the private sector won’t because it can’t see how it will make a profit. Once it becomes clear how a company can make money, the private sector takes over.
  • It was a $50 million dead end, but I’m not sorry I did it. We need to be exploring lots of ideas, even knowing that many of them will fail
  • The question now is this: What should we do with this momentum? To me, the answer is clear. We should spend the next decade focusing on the technologies, policies, and market structures that will put us on the path to eliminating greenhouse gases by 2050.


İklim Felaketini Nasıl Önleriz İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İklim değişikliği ile ilgili şimdiye kadar yazılmış en iyi kitap. Gelecekte olacakları bilimsel bir halde Bill Gates anlamış kesinlikle tavsiye ederim. Okursanız gelecekte şaşırmazsınız… (Celâl)

3/5 Stars (%66/100)
Overall, I quite enjoyed the book and it made me open my eyes to problems that we tend to ignore in our daily lives. I don’t think it will be very easy to change our habits but it at least pushed me to research more and start somewhere. There are many people out there that criticize the book because Bill Gates is super rich. It is true but from the book, it seems like he is genuinely trying to change his and his family’s lifestyle. I will definitely dig more but I don’t think there is enough evidence for people’s claims. Putting that aside, the book touches upon important issues and could help you change your perspective on certain problems. (Mert Öncel)

Bilhassa devletleri yöneten kişilerin ve enerji alanındaki girişimcilerin ne olursa olsun okuması ihtiyaç duyulan fazlaca bilgilendirici bir kitap , (Mehmet Akif AYDIN)


İklim Felaketini Nasıl Önleriz PDF indirme linki var mı?


Bill Gates – İklim Felaketini Nasıl Önleriz kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de İklim Felaketini Nasıl Önleriz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bill Gates Kimdir?

William Henry “Bill” Gates III ya da daha fazlaca malum adıyla Bill Gates, 28 Ekim 1955 Seattle doğumlu ABD’li iş adamıdır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Gates, Microsoft şirketinin kurucularındandır ve firmanın başkanlığını ve baş yazılım mimarlığını yapmaktadır. Forbes dergisine bakılırsa 2009’da Gates dünyanın en varlıklı (US$60.0 milyar) kişisiydi.

Amerikalı girişimci Gates iki kişilik şirketini (Microsoft) başta gelen bir yazılım şirketine dönüştürdü. Gates 20. yüzyılın son döneminde en başarı göstermiş şirket patronlarından biri oldu. Seattle/Washington’da avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Gates, hemen hemen on iki yaşlarındayken hususi bir okulda ilk informatik (bilişim) kurslarına gitti. Okul arkadaşı Paul Allen ile beraber boş zamanlarını çoğunlukla bilgisayar yazılımları üstünde emek vererek geçiriyordu.

Yakınlarındaki bir firmanın büyük bilgisayarını para ödemeden kullanabilmek için, iki dost kullanıcılar için yazılım hatalarını arayıp buluyorlardı. Bu şekilde bilgisayar mevzusunda uzmanlaşan öğrenciler, 1972’de ilk şirketlerini (Traf-O-Data) kurdular. Bu şirket bir trafik sayım ve denetim sistemi için yazılımlar üreterek derhal 20.000 dolarlık satış yapmış oldu. Gates bundan bir yıl sonrasında TRW adlı tabanca işletmesinde yetişim görmüş oldu.

Kişisel bilgisayarlar 70’li yılların ortasında hemen hemen gelişimlerinin ilk aşamasında bulunuyorlardı. MITS şirketinin Altair adını verdikleri en mühim numunesi hemen hemen tekbiçim, kullanılabilir bir yazılıma haiz olmayıp sadece tamamlanmamış bir işletim sistemine sahipti. Gates ve Allen’ın, Altair için 1974’te geliştirdikleri yazılım dili BASIC yardımıyla bilgisayar kullanıcıları programlarını kendileri yazabiliyorlardı. MITS şirketi genç araştırmacılardan pazarlama ruhsatını satın alarak kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş verdi. Gates bunun üstüne tahsilini bırakarak Allen ile beraber Albuquerque/New Mexico’da Microsoft adlı şirketi kurdu.

Microsoft, kendini sebatla mikro bilgisayarlar için yazılımı geliştirmeye adayan ilk işletmelerden biridir. Aradan kısa bir süre geçtikten sonrasında General Electric benzer biçimde firmalar, sürekli müşterileri içinde bulunmaktaydı. Gates 1977’de, aletlerini BASIC ile donatabilmek amacıyla, Apple, Tandy ve Commodore benzer biçimde PC (Personal Computer – Kişisel Bilgisayar) üreticileriyle lisans sözleşmeleri imzaladı. Ayrıca FORTRAN, COBOL ve Pascal benzer biçimde yazılım dillerini geliştirmekle, Microsoft’a bir üstünlük ve internasyonal pazar yolunun kendilerine açılmasını (1978’den sonrasında ilkin Japonya olmak suretiyle) sağlamış oldu. Gates 1979’da yalnızca 13 çalışanıyla ortalama 3 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirebildi.

PC’ler için yazılması ihtiyaç duyulan işletim sistemi teklifinin Gary Kildall tarafınca reddedilmesinin peşinden IBM, Gates’e yöneldi. Gates, Seattle Computer Products(SCP) şirketinden 50.000 USD karşılığında DOS işletim sistemini satın aldı ve SCP’de DOS yazılımcılarından önde gelen Tim Paterson’ı ekibine dahil etti. DOS işletim sistemi IBM’in gereksinimleri doğrultusunda değiştirilerek MS-DOS adını aldı. MS-DOS (Microsoft Disc Operating System – Diskli İşletim Sistemi) 80’li yıllarda dünya genelinde satış rekorları kırdı (120 milyon nüsha). Gates zekice bir öngörüyle haklarını mahfuz tutarak öteki donanım üreticilerine de satış yapabildi. Bunu izleyen zamanda giderek daha fazlaca şirket IBM ile bağdaşan aygıtları piyasaya sürünce, geliştirdikleri işletim sistemi tüm bilgisayarlar için tekbiçim hale geldi. Bu arada 1.000 çalışanı olan şirket, 80’li yılların ortasından sonrasında Avrupa’da şubeler kurdu. Firmanın başkanlığını yürüten Gates, tutarlı ekip çalışmasına ve katı bir verim ilkesine ehemmiyet veriyordu. Tüm çalışanların verimleri altı ayda bir değerlendirilmekteydi.

Gates işletim sistemine paralel olarak uygulama yazılımları alanında da son aşama başarı göstermiş emek harcamalar ortaya koyuyordu. MultiplanCetvel Hesap Yazılımından (1982) sonrasında, 1983’te ilk kez fareyi (mouse) kullanan Word adlı metin işleme sistemini başlattı. BilhassaWord Avrupa’da fazlaca satılırken, ABD’de Lotus 1-2-3 ve WordPerfect adlı rakipleri karşısında, sadece yavaş yavaş başarıya ulaşabildi.

Microsoft’un yazılım alanındaki kati başarısı, Apple şirketinin kendilerine verdikleri siparişle gerçekleşti. Macintosh adını verdikleri örnek oluşturacak nitelikteki bilgisayar için çeşitli uygulama sistemleri (mesela Word ve Excel) geliştirildi. Gates şirketini 1986’da anonim şirkete çevirdi. Aradan fazlaca geçmeden yalnız kendi payının (% 45) borsa kıymeti 1 milyar doların üzerindeydi.

MS-DOS işletim sisteminin grafik bir iyileştirmesi olan Windows’un geliştirilmesi çalışmalarına Gates 1985 senesinde başlamıştı. Windows’u piyasaya sürdükten (1987) üç yıl sonrasında bir pazarlama kampanyasıyla başarı göstermiş oldular. Microsoft bu sistemi devamlı olarak daha ileri yazılım elemanlarıyla genişletiyordu. Gates bilhassa Windows’u daha kolay ve daha kullanışlı bir biçime sokmaya ehemmiyet veriyordu. Microsoft 1993’te emsalsiz piyasanın lideriydi (senelik ciro: 36 milyar dolar; borsa kıymeti: 140 milyar doların üstünde). Gates’in kişisel serveti ortalama olarak 62 milyar (2007 Son Ay Forbes bakılırsa) dolar olarak tahmin edilmektedir.

Windows

Microsoft, 20 Kasım 1985 tarihinde Windows’un ilk versiyonu piyasaya perakende ve Ağustos ayında, şirket OS / 2 olarak adlandırılan ayrı bir işletim sistemi geliştirmek için IBM ile bir antak kalma yapmış oldu. yeni sistemin ilk versiyonunu geliştirdi. İki firmanın ortaklık bozulmasına niçin olsa da, Bill Gates Microsoft IBM önderliğindeki bağımsız OS / 2 sürümünü geliştirdi. Fakat 1991 senesinde bitti.

Reklam

Bill Gates 2008 senesinde Microsoft’un reklamlarında yer aldı. Reklamda Gates’in 1977 senesinde tutuklandığı fotoğraf kullanıldı. Ayrıca meşhur güldürmen Jerry Seinfeld de bu reklamda yer aldı. İkinci reklamda ise gene Gates ve Seinfeld var idi, sadece bu sefer bir evde yiyecek yiyorlardı.

Servet

Bill Gates, Dünya’nın en varlıklı insanlarından biri olarak görünür. Evinin büyüklüğü 5000 m² olan Gates’in evinde bir sualtı müzik sistemi ile 60 metrelik yüzme havuzu, 2.500 metrekarelik bir spor salonu ve 1.000 metrekarelik yiyecek odası bulunmaktadır. Evinde meşhur ressam Da Vinci’nin el yazma kitaplarını bulundurmaktadır. Saniyede 230$ kazanmaktadır.


Bill Gates Kitapları – Eserleri

  • Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak
  • İklim Felaketini Nasıl Önleriz
  • Yeni Dünyanın Mucidi
  • Önümüzdeki Yol
  • The Road Ahead


Bill Gates Alıntıları – Sözleri

  • If you are born poor its not your mistake..
    But if you die poor its your mistake. (The Road Ahead)
  • Zamanını daha iyi şeylere harca (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)
  • Fena haberleri duymazdan gelmek, bir batma formülüdür. (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)
  • The question now is this: What should we do with this momentum? To me, the answer is clear. We should spend the next decade focusing on the technologies, policies, and market structures that will put us on the path to eliminating greenhouse gases by 2050. (İklim Felaketini Nasıl Önleriz)
  • Fena haberle derhal ilgilenmek, fena haberi yok saymak yerine arayıp bulmak iyi bir yöneticide bulunması ihtiyaç duyulan temel niteliklerden biridir. (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)
  • Kaderimize boyun eğerken, kazanamamanın tek sebebinin, kaçırılan kaderin kendisi bulunduğunu iddaa ettiğimizde kaderin sırıtması icap ettiğini düşünürüm. (Önümüzdeki Yol)
  • Kaderimize boyun eğerken, kazanamamanın tek sebebinin, kaçırılan kaderin kendisi bulunduğunu iddaa ettiğimizde kaderin sırıtması icap ettiğini düşünürüm. (Önümüzdeki Yol)
  • The government’s role is to invest in R&D when the private sector won’t because it can’t see how it will make a profit. Once it becomes clear how a company can make money, the private sector takes over. (İklim Felaketini Nasıl Önleriz)
  • Bir sirket farkinda bile olmadan aslinda onemli bir sey yapiyor olabilir. (Yeni Dünyanın Mucidi)
  • Kaderimize boyun eğerken, kazanamamanın tek sebebinin, kaçırılan kaderin kendisi bulunduğunu iddaa ettiğimizde kaderin sırıtması icap ettiğini düşünürüm. (Önümüzdeki Yol)
  • Dijital sinir sistemi işinizi fikir hızında yapmanızı sağlayacak; bu XXI. yüzyılda başarının anahtarıdır. (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)
  • It was a $50 million dead end, but I’m not sorry I did it. We need to be exploring lots of ideas, even knowing that many of them will fail (İklim Felaketini Nasıl Önleriz)
  • Ben asla kisiyi elestirmem; fikirleri elestiririm. (Yeni Dünyanın Mucidi)
  • Isin kilit noktasi; kalite, inovasyon ve isleri ne kadar hizli hallettigimiz. (Yeni Dünyanın Mucidi)
  • İyi tasarlanmış on-line bir eğitim yönetim aracı, personel eğitiminin önündeki engelleri ortadan kaldırabilir. (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)
  • Eski “data güç anlamına gelir” deyişi bazı insanları tüm detayları ellerinde tutmaya yöneltir. Böylelikle, topladıkları bilgilerin kendilerini olmazsa olmaz yapacağına inanırlar. Oysa güç, gizlenen bilgiden değil, paylaşılan bilgiden gelir. Bir firmanın değerlerinin ve ödüllendirme sisteminin de bu düşünceye dayalı olması gerekir. (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)
  • “Isı artışının bizlere ne seviyede zarar vereceğini tam olarak bilmiyoruz fakat endişelenmek için her türlü nedenimiz var. Ve sera gazları atmosferde fazlaca uzun süre tutunduğundan, gezegen biz sıfıra ulaştıktan sonrasında bile uzun süre sıcak duracak” (İklim Felaketini Nasıl Önleriz)
  • “İklim yavaş yavaş dolan bir küvet benzer biçimde. Suyun akışını damlalar halinde olacak şekilde yavaşlatsak bile, küvet eninde sonunda dolacak ve sular taşacak, yere dökülecek. İşte önlememiz ihtiyaç duyulan yıkım bu. Sadece emisyonu azaltmak için- ortadan kaldırmak değil- bir hedef belirlemek işe yaramayacak. Mantıklı hedef sıfır…” (İklim Felaketini Nasıl Önleriz)
  • Bizi bekleyen pek cok sıkıntılı gorev var, iste bu yuzden gecmise bakmak ve basarili oldugumuz seyleri kutlayarak zaman yitirmek benzer biçimde bir kulturumuz yok. (Yeni Dünyanın Mucidi)
  • “Alet sayısı arttıkça, tesirleri de çoğaldı: aletler çoğaldıkça, değişiklik hızı da arttı.” (Dijital Sinir Sistemiyle Fikir Hızında çalışmak)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş