Eğitim

İngiltere Tarihi – Jeremy Black Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İngiltere Tarihi – Jeremy Black Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İngiltere Tarihi kimin eseri? İngiltere Tarihi kitabının yazarı kimdir? İngiltere Tarihi konusu ve anafikri nedir? İngiltere Tarihi kitabı ne konu alıyor? İngiltere Tarihi PDF indirme linki var mı? İngiltere Tarihi kitabının yazarı Jeremy Black kimdir? İşte İngiltere Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jeremy Black

Çevirmen: Aytaç Yıldız

Tasarımcı: Harun Ak

Orijinal Adı: A History of the British Isles

Yayın Evi: Doğu Batı Yayınları

İSBN: 9786257030021

Sayfa Sayısı: 571


İngiltere Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İngiltere zamanı bir ülkenin ve halkın ortak yazgısından oldukça daha fazlasına haizdir. Bu tarih İskoçya, İrlanda ve Galler ile beraber topyekûn Britanya Adaları tarihidir. Bütünüyle bakıldığında emperyal bir gücün Avrupa’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Hindistan’a yayılması ve en uzak topraklarda dış ilişkiler, sömürge, iktisat, dil ve kültür, edebiyat vesilesiyle yargı sürmesidir. En geniş anlamıyla İngiltere bir yönetim sanatı ve uzlaşmanın eseridir. Hem içeride hem de dışarıda kriz ve bunalımları kendine özgü değerleri ve tarihsel sürekliliğini koruyarak çözmüştür. Bu kalite ona, Kıta Avrupası ve tüm rakiplerinden daha üstün, her koşulda en gerçekçi politikaları üretebilme ayrıcalığını kazandırmıştır.

Bu ülkede atılan adımlar kendi sınırlarına hapsolmamış, dünya siyasetini direkt etkilemiş ve ulusların geleceğini belirleme etmiştir. Bireyin tanımını, evrensel hukuk anlayışını, demokrasi ve parlamento geleneğini açıklığa kavuşturmak için hep bu ülkede olup bitenlere dikkat kesilmek gerekecekti. Henüz 1215’te bu topraklarda iktidarın sınırsız bir güce haiz olmadığı açıklanmıştır. Magna Carta’nın ilânı, burjuva sınıfının doğuşu, Sanayi ve Ulaşım devrimleri, birbiri ardına buluş ve yenilikler, refah, lüks ve moda anlayışı, tüketim toplumu, futbol seyri vb. tüm bu vakalar ve yaşam tarzlarındaki değişimler başka toplumları da bir albeni unsuru olarak bu ülkenin geçmişine ve geçmişine çekmiştir.

… Ve II. Richard’ların, Mary Stuart’ların, Elisabeth’lerin İngilteresi… Sayısız savaşın, dinmeyen ihtirasların, taht kavgalarının, değerler mücadelesinin, öncü fikirlerin yer almış olduğu bu sayfalar, kuruluşundan günümüze bir ülkenin tarihini aydınlatmaktadır.


İngiltere Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • İngiltere’de Ortaçağ 1066 ve 1485 arası dönem olarak kabul edilir.
  • 16. yüzyılın en belirgin özelliği, dini ayrışmaların öne çıkmış olduğu bir dönem olmasıdır.
  • Girişime öncülük eden Shaftesbury kontu Anthony, tarihteki ilk İngiliz siyasal partisi olarak kabul edilen “Whigler” adlı bir grup oluşturdu. Whig kelimesi esasen İskoç Presbiteryen isyancıları vasıflandırmak suretiyle kullanılan pejoratif bir ifadeydi ve bu yeni gruba Whig adını veren de muhaliflerdi.
    Whiglere tepki olarak “Toryler” denilen ikinci bir hareket dünyaya geldi. Kelimenin kökeninde, İngiliz yerleşimcilerin topraklarına el koyup yerlerinden etmiş olduğu İrlandalı köylülerin bu yerleşimcileri vasıflandırmak suretiyle kullandığı ve eşkıya, gaspçı, haydut anlamına gelen İrlandaca “toraidhe” sözcüğü vardır.
  • Siyasal sistemlerin pek çoğunda -yoğunluğu ve derecesi değişse bile- devamlı dönemsel krizler yaşanır ve eğer belirli bir dönemde bir kriz yaşanmamışsa bunun örneksiz bir açıklaması olmalıdır.
  • 19. yüzyıl ortası itibarıyla İngiltere ile öteki Avrupa devletleri arasındaki en temel fark, İngiltere’nin oldukça daha yaygın ve etkili bir dış ticarete haiz olmasıydı.
  • Kraliyet Topluluğu’nun 1703’ten itibaren başkanlığını yürüten Isaac Newton kalkülüsü, evrensel yerçekimini ve hareket yasalarını keşfetti. Ama aynı Newton, İsa’nın bigün yeniden dünyaya döneceği inancını sembolize eden İkinci Geliş’in tarihini de araştırdı ve Nuh Tufanı’nı açıklamak için meslektaşı Edmund Halley ile keşfettikleri kuyrukluyıldızları kullandı. Ona bakılırsa Tanrı, gökyüzündeki yıldızları, ayı ve gezegenleri kendi konumlarında tutan aslolan güçtü ve Tanrının eyleme biçimleri düzgüsel fizik kurallarına uygun bir tarzda gerçekleşiyordu. Bu nedenle bilim, tanrısal tasarım ile çatışma içinde olamazdı.
  • Galler (Wales) kelimesini -öteki anlamında ilk kullanan İngilizlerdi: Saksonlar, Britonları tanımlamak için Walas yada Wealas kelimesini kullandı ki bu, hem köleler hem de yabancılar anlamına geliyordu. Galcede Galler kelimesini karşılamak için kullanılan ve muhtemelen bu zamanda ortaya çıkan sözcük Cymru idi ve İngilizcede hemşehri anlamına geliyordu.
  • Toplumdaki herhangi bir grubun konumunu anlamada kullanılabilecek ölçütlerden biri kabahat ve cezadır.
  • Yedi Yıl Savaşları İngiliz hükümetini daha ilkin görülmemiş derecede yüksek bir borç içine sürüklemişti ve bu yükün bir kısmını Amerika’nın sırtına yıkmak makul bir yol olarak görüldü. Ancak savaştan sonrasında Fransa’nın Kanada’daki üslerini yitirmesinden dolayı kendilerini artık tehdit altında hissetmeyen Amerikalılar, bu sebeple İngiliz askerlerine de kurtarıcı gözüyle bakmak niyetinde değildi.
  • İngilizce incillerin artması ve ulaşılabilir olması, dilin standartlaşmasına katkıda bulunarak okuma alışkanlıklarını değiştirdi ve azizlerin yaşamı ve şefaati yerine kişisel dindarlığa daha çok vurgu yapılmasının önünü açtı.


İngiltere Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İngiltere’nin Müfredat Tarihi: “İngiltere Tarihi” ile ilgili eleştiri hayata geçirmeye, kitabın ilk olarak bir eleştiri/eleştiri kitabı olmadığını belirtmekle başlamış olalım.
Kitap “İngiltere Tarihini” yazınsal bir eserde aranan, uyumlu, ritmik ve sürükleyici özelliklerle kaleme alma kaygısından uzak, İngiltere’nin yakın zamanı dahil, en başından bugüne geçmişini bir ders kitabı formatında kaleme alan mühim bir yapıt. Kitap bu ön kabulle okunmaya başlandığında okuyucusuna hacimli bir kitap olmasına karşın işlediği mevzuları öz denebilecek ansiklopedik bilgiler ışığında sunuyor. Üstünde güneş batmayan ülke diye tanımlanan ve yakın zamana kadar da neredeyse dünyanın her kıtasında sömürgesi bulunan Büyük Britanya İmparatorluğunun kısaca “İngiltere’nin Tarihi” geçmişi hakkında meraklıları bu kitapta A’dan Z’ye tüm mühim detayları bulabilir.
Kronolojik time-line (vakit çizelgesi) düzeni içinde ve her mevzu başlığı etraflıca olmasa da lüzumlu tüm bilgiler bir araya getirilerek ustaca hazırlanmış bu kitap, İngiltere Tarihinin genel çerçevesini iyi anlamamızı sağlıyor. Yazar kitaba analitik yorum ve öznel eleştirilerini katmaksızın yer yer vakalara minik değerlendirmelerde bulunarak tarihsel birikimini ortaya koyuyor.
Son üç yüzyıla emsalsiz damgasını vuran bu ülkenin iyi incelenip tarihinin, kültürünün, politika dilinin ve sömürgeci karakteristik özelliklerinin anlaşılması gerekir. Şu an bile bir oldukça milletin -tabir yerindeyse- kaderini çizmiş İngilizler arkalarına aldıkları buluşlar, teknolojik ilerlemeler, askeri paktlar ve en önemlisi zamanı tecrübeleriyle stratejik düşünen ve her türlü sürprize açık bir millet.
Kitap İngilizlerin anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihsel sürecin en mühim basamaklarından önde gelen Magna Carta’dan bu yana giderek yükselen gücünden, geleneklerinden, zamanı monarşisinden, modernizme minimum zararla ayak uyduran günümüz İngilteresinden tüm boyutlarını bahse mevzu ederken, başkalarına yaşattıkları son yüzyılların şom tarihini bilerek ıskalıyor.
Yazarın netice bölümünde yazdığı benzer biçimde İngilizlerin geleneklerini örselemeden değişime ayak uydurmasını bilen tutucu yapısı ve sürekliliği sergileme noktasındaki kabiliyetleri onları öteki ulusların üzerine çıkaran özelliklerden olabilir. Ancak haiz oldukları özelliklerin kim bilir çoğunu Avrupa içinde saldırıya açık bir coğrafyada bulunmalarından ve sonrasında edindikleri tecrübelerle dünyanın öteki milletlerine karşı gösterdikleri emperyal tutumlarından almaktadırlar.
İngilizler için “coğrafya bir kader” olmaktan oldukça bir kısmete dönüşmüştür. İngilizlerin bilhassa Viktorya süreci sonrası yerleştirilmeye çalışılan nezaket ve kibarlıklarının derununda mevcud örtük kibirleri, onlarla sömürdükleri ülkeler arasındaki ilişkilerini de kolaylaştırmıştır. En zor zamanda bile sükunetlerini muhafaza etmeye çalışan bu milletin öteki toplumlarla rahat kaynaşan yapısını bozan tek yer futbol tribünleridir. Tüm yırtıcı duygularını sergileyen ve “Holigan” adıyla futbol literatürüne geçen bu İngiliz taraftarlar bu nezaketlerinin arkasında ne denli bir hırs ve yırtıcı duygularının saklı bulunduğunu da gösterirler.
İngilizler acele dost olurlar ve dostluklarının sınırlarını da iyi bilirler.
Bunu kolay bir örnekle kendi sokağımda tanık olduğum bir misalle izaha çalışayım.
“Şu an yaşadığım sokak, bir ucundan diğerine değişik milletlerden yerleşik ve kendinden başka kimselerle ilgili olmayan komşuların bulunmuş olduğu bir sokak.. Bunlar içinde yalnız bir ev İngiliz bir aile. Bu genç komşum her karşılaşmada gülen yüzüyle ve sıcak davranışlarıyla öteki komşulardan farklılığı gösteren bir profil çiziyor.
Kısa bir süre ilkin, evinin önünde otomobilinin üzerine attığı port bagajla uzun bir yola çıkacak izlenimi veren bu komşuma gösterdiği sıcak diyaloğun hatırına kendi diliyle;
– Nereye gidiyorsunuz? diye sormuş oldum. İngiliz’in cevabı İngiliz kurnazlığına yakışır incelikteydi…
– Sürpriz !!
Bu örnekten, “İngiliz nereye gideceğini komşusuna söylemeyecek denli aklını stratejik kullanan ama onu kırmayacak kadar sempatik bir cevap vermeyi de ihmal etmeyen insandır “ sonucu çıkar mı bilemem ama en azından İngiliz Tarihi hakkında şunu söyleyebiliriz. “İngiliz Tarihi” dünyanın envai çeşit milletinin toprağına girerek himaye adı altında sürpriz işgaller yaşatan ve kendilerine bağımlı bırakan beyaz eldiveninin içinde saklamış olduğu demir yumruklu sömürgeci emsali azca bulunur milletlerdendendir. (Musab Can)


İngiltere Tarihi PDF indirme linki var mı?


Jeremy Black – İngiltere Tarihi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de İngiltere Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jeremy Black Kimdir?

Exeter Üniversitesi’nde Tarih Profesörü olarak iş koşturmacasındadır. Türkçeye çevrilen kitapları: Savaş ve Dünya (Dost Kitabevi Yayınları, Ankara 2009), Tüm Zamanların Yetmiş Büyük Savaşı (Oğlak Yayıncılık, İstanbul 2006), Neden Savaşıyoruz? (Güncel Yayıncılık, İstanbul 2005), Top, Tüfek ve Süngü: Yeniçağ’da Savaş Sanatı (Kitap Yayınevi, İstanbul 2003), Dretnot, Tank ve Tayyare (Kitap Yayınevi, İstanbul 2003).

(Yayınevi Sayfası)


Jeremy Black Kitapları – Eserleri

  • Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi
  • Kısa İngiltere Tarihi
  • İngiltere Tarihi
  • Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü
  • Kısa İspanya Tarihi
  • Kısa İtalya Tarihi
  • Top, Tüfek ve Süngü
  • Dünya Tarihinde Askeri Strateji
  • Savaş ve Teknoloji
  • Efsane Komutanlar ve Zaferleri
  • Atlas Dünya Tarihi
  • Dretnot, Tank ve Tayyare
  • Savaş ve Dünya
  • Tüm Zamanların Yetmiş Büyük Savaşı
  • Tarih Çalışmak
  • Kısa Portekiz Tarihi
  • Neden Savaşıyoruz


Jeremy Black Alıntıları – Sözleri

  • “Savaşın, hatta hayatın bütün meselesi, yapıp ettiklerinizle neyi bilmediğinizi öğrenme çabasından ibarettir; işte ben buna ‘tepenin öte yakasında ne olduğunu tahmin etme’ derim.” (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • “Birinci Dünya Savaşı’nda stratejik beceri ve kurumları oldukça fazla övgü ve gıpta celp eden Almanlar her ikisinden de yoksun göründüler. Ve bu durum yalnız 1914 yılı için geçerli değildi. Tüm cenk süresince Almanlar stratejik beceri ve kurumların eksikliğini hissettiler.” (Dünya Tarihinde Askeri Strateji)
  • 1824’de Cezayir’deki korsan üssüne karşı meydana getirilen seferde Lightning de katılmıştı. Bu 1822’de Deptford’da denize indirilmiş üç topla donatılmış bir buharlı çarklı gemiydi. (Savaş ve Teknoloji)
  • Osmanlı İmparatorluğu’nda, karada ve denizde, tabanca, uzman ve komuta kullanımı bakımından askeri etkinin akış yönü, hakikaten de batıdan do­ğuya doğruydu. Ne var ki bu akıştan bir askeri kabiliyet hiyerarşisi çıkarırken ihtiyatlı olmak gerekir. Ayrıca piyade kollarının Türklere karşı cenk esnasında oluştuğu da öne sürülmüştür. (Top, Tüfek ve Süngü)
  • “Diyorlar ki, cehennem dünyada ortaya çıkmış.” – Japonların Portekiz köle ticareti ile alakalı değerlendirmesi”. (1580’ler) (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • “Yapılan her tabanca, denize indirilen her cenk gemisi, ateşlenen her roket, son kertede, ağzına atacak bir lokma, sırtına giyecek bir hırka bulamayan insanlardan bir şeyler çalmaktır. Bu silahlanmış dünya, yalnızca para harcamıyor. İşçilerinin alın terini, bilimcilerinin dehasını, evlatlarının umutlarını da harcıyor.” – Başkan yazar/dwight-eisenhower (16 Nisan 1953)” (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • “Her şeyi müdafaa etmeye çalışan kişi hiçbir şeyi müdafaa etmiyordur.”(Büyük Friedrich) (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Mezopotamya kötümserliği büyük olasılıkla, her yanıyla oldukça zor koşulların yargı sürdüğü bir yaşamdan kaynaklanmıştır. (Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü)
  • İnsanlar, aralarında lemurlar, lorisler, maymunlar ve kuyruksuz maymunların da bulunmuş olduğu memeliler takımına, kısaca primatlara dahildir. Hatta insanoğlu da kuyruksuz maymundur. Şempanzeler ve yakın akrabaları bonobolarla DNA’mızın yüzde 98’inden fazlasını paylaşırız. (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Hannibal’ın liderlik kabiliyetine, cesaretine ve cenk meydanlarındaki ustalığına fanatik kalmamak elde değildir. On altı senedir, İtalya’da Romalılara bir an olsun nefes aldırmadı. (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Bilimde gözlem, gözlem ve matematiğe odaklanmak informasyon toplanmasına, verile­rin kullanılmasına, kararlar alınmasına ve bunların denenip lüzumlu değişikliklerin yapılmasına destek oldu.
    Fizik yasalarının daha iyi anlaşılması, nesneleri taşıyarak, kaldırarak ya da döndürerek kullanmanın yeni yöntemlerin­den yararlanma arayışı içinde olan üretim sistemi açısından oldukça önemliydi. Yeniliklerin mümkün olduğu ve denetlenebil­diği ortaya çıktı, böylece organik kaynaklar, bilhassa su, kömür ve madenler daha etkin halde kullanıldı. Yeralaltından ma­den çıkaran pompalama makineleri yapılmış oldu. Mekanizma ya­pısını daha iyi idrak etmek kaldıraç ve hidroliklerin kullanılma­sını kolaylaştırdı. Böylece bilim Tanrının amaçlarına uygun olarak doğadaki zenginliklerin tanınmasını ve kullanılmasını mümkün kıldı. (Kısa İngiltere Tarihi)
  • “Avrupa haricinde en oldukça bilimsel niteliği olan ilgi gösteren strateji alanı 13.yüzyıldaki Moğol stratejisidir. Kuvvet tutma, Moğollar için en temel hedeflerden biriydi. Moğolların fetihlerinde uyguladıkları tsunami yöntemi bir bölgeyi işgal ve yakıp yıkma üzerineydi.” (Dünya Tarihinde Askeri Strateji)
  • “İnsan en iyi halinde tüm hayvanların en asilidir; hukuk ve adaletten ayrılınca ise en kötüsüdür.” – Aristoteles, Politika, 1. Kitap (MÖ 4. yüzyıl) (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Sömürge savaşlarında tankların kullanımında zorluklarla karşılaşıldı. 1922’de, Fas’ta ciddi bir direnişle karşılaşan İspanya, Afrika’ya ilk tank intikalini gerçekleştirerek hafifçe Fransız tanklarını kullandı. (Savaş ve Teknoloji)
  • Yetersiz hazırlanan ve zayıf bir halde planlama icra eden Almanlar, Britanya Muharebesi kapsamında 1940’da bu ülkeye saldırdıklarında göklere tutunamadılar. RAF bu potansiyele sahipti zira Lutfwaffe’dekilere denk uçaklar sahiplerdi, Almanya hiçbir vakit tüm enerjisini bir defada öne sürmeyecekti. (Savaş ve Teknoloji)
  • Yeni bilginin yayılması hem haritacılık ve hem de seyrüsefer aletleri açısından kilit önemde bir temadır. (Savaş ve Teknoloji)
  • “Sizi saçmalıklara inandırabilenler size zulüm de yaptırabilirler.” Voltaire, Questions sur les miracles (1765)” (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Tanrı’nın dünyanın efendiliğini benim benzer biçimde topal biçareye bahşettiğini düşündükçe gülümsemeden edemiyorum.
    -Timur (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Para harcama düzeyindeki artış ve yurt dışına para çıkarmadaki kısıtlamaların kalkması ile yurt haricinde dinlence yapanların sayısı 1971’de 4.2 milyon iken bu sayı 1998’de 32.3 milyona ulaştı. (Kısa İngiltere Tarihi)
  • Modern tabanca sistemleri hedefleme için elektro-optiğe bağımlıdır ve hedefleme sistemlerin kilit bir bileşenidir. (Savaş ve Teknoloji)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş