Genel

İnsan Gücüyle Yapılan Ağaçlandırma Terasları (işçi gücü ile toprak işleme

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf33c6c7fe

Ağaçlandırma terasları (İşçi Gücü İle Yapılan Teraslar)
Ülkemiz engebeli ve dağlık bir yeryüzüne sahip olup eğimi %40’ın üzerinde olan alanlar ülke yüzeyinin %45’ini oluşturmaktadır. Düşük yükseltilerdeki ovalar genel olarak tarıma, üst yükseltilerdeki düzlükler meraya ve buna bağlı olarak hayvancılığa ayrılmıştır. Ağaçlandırmalarda teras ve gradoni uygulamaları genelde %20, bazı koşullarda %15 eğimden sonra yapılmaktadır.

Ağaçlandırma amaçları dışında toprak koruma ve tarımsal amaçlarla yapılan terasların aralıklarını ve boyutlarının belirlenmesinde bazı ampirik formüller bulunmaktadır. Örneğin Saccardy tarafından önerilen formül yaygın olarak kullanılmaktadır. (Tavşanoğlu 1974, Aşk 1977, Ürgenç 1998a, Anon. 1999, Görcelioğlu 2002, Hızal 2001).

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf33f0803b

H: düşey aralık (m), S: arazi eğimi (%)

Teraslama: Teraslar, fazla eğimli alanlarda toprak ve suyun korunması için yapılan tesislerdir (Hızal 2001, Görcelioğlu 2002). Teraslar genel olarak eş yükselti eğrilerine paralel olarak yapılır. Ağaçlandırma terasları toprak ve su korumaya katkıları ile birlikte, dikilen fidanların sudan daha uzun süre faydalanmalarını sağlar. Teras yapımı ile sağlanan olumlu ortamda fidan yaşama yüzdesi ve gelişmesi, teraslama yapılmayan alanlara oranla belirgin olarak fazladır (Aşk ve Aydemir 1967).

Ağaçlandırma teraslarının işlevleri bakımından sınıflandırılması

Ağaçlandırma terasları ve tarım terasları işlevleri bakımından eğimli (akıtıcı) teraslar ve eğimsiz (emdirici) teraslar olmak üzere iki gruba ayrılır.

Eğimli (akıtıcı) teraslar: Başlangıçtan diğer ucuna doğru eğimi %0.5-%1 arasında azalarak seyreden, teras içinde toplanan suyu bir dere yatağına veya oyuntuya akıtan teraslardır. Yüzeysel akışı kısa mesafelerde tutarak eğimleri vasıtasıyla yamaç dışına gönderirler. Böylece yüzeysel akışla toprak taşımasını azaltır veya engeller. Yağışlı yörelerde bitkilere yeterli su sağlanabildiğinden eğimli teraslarda ana amaç toprak korumasıdır. Ancak teraslar ağaçlandırma yapılacak yüzeyi de oluşturmakta ve fidanların daha uzun süre sudan yararlanmasını da sağlamaktadırlar. Eğimli teraslarda teras uzunluğunun 400 m’yi aşması durumunda, teras bozulmalarına neden olan eğim hataları yapılabilmektedir (Görcelioğlu 2002). Toprağın yağışları emmesini ve fidanların sudan daha uzun süre yararlanmasını sağlamak ana amaçlardan birisidir. Diğer ana amaç ise sağanak yağışların neden olduğu yüzeysel akışı azaltıp, sel ve taşkınları engellemektir.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf341da347

Eğimsiz teras (Kahramanmaraş-Ahırdağı; 1700-1800 m.

Eğimsiz terasların uzunluğu kısıtlı değildir. Bu eşiklerin yüksekliği teras yüzeyinin orta çizgisi yüksekliğine kadar (yaklaşık 15 cm) olup terası bölümlere (kompartman) ayırır. Eğimsiz bir teras sisteminde, koşullara göre, 15-20 adet eğimsiz terastan sonra eğimli bir terasın yapılması, aşırı yağışlarda teras sistemi için bir güvence oluşturmaktadır.

Toprak koşullarının kesintisiz (devamlı) teras yapımı için uygun olmadığı yerlerde farklı uzunluklarda kesik teraslar yapılabilir. Ayrıca eğimin fazla olduğu veya toprağın hareketli olduğu yamaçlarda, teras yapımından önce toprak stabil hale getirilir. 1999, Görcelioğlu 2002;2004).

Ağaçlandırma teraslarının tipleri

Ülkemizdeki ağaçlandırma çalışmalarında genel olarak yamuk kesitli banket (tekne) tipi teraslar ve “V” kesitli gradoni tipi teraslar kullanılmaktadır (Ürgenç 1998a, Görcelioğlu 2002).

Yamuk kesitli teraslar: Eğimi %40’ı aşmayan yamaçlarda kullanılmaktadır (Balcı ve Öztan 1987). Bu tip terasların yapımında, teras tabanının etek yönünde toprak çapalanarak veya kazma ile kazılarak dolgu toprağın yamaçla daha iyi kaynaşması sağlanır. Kesitleri “V” şeklindedir. Gradonilerde teras tabanı kazılarak gevşetilebilmektedir. Gradoniler eteğin tersi yönde %15-40 eğimli olarak yapılır. Taban genişliği 70-90 cm, derinlik 20-35 cm arasında değişmektedir  (Büyükyıldırım 1960, Görcelioğlu 2002, Saatçioğlu 1970a, Ürgenç 1998a). Gradoniler genelde teraslardan daha dardır. Kurak yerler için teras genişliği 100-150 cm olarak önerilmektedir (Goor ve Barney 1976). Teras derinliğinin yarı kurak yörelerde 45 cm’nin üzerinde olması esastır (Büyükduman 1977). İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde teraslarda yapılan ağaçlandırmalarda görülebilen düşük başarılar, genelde terasların yeterli derinlikte işlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Terasların 45 cm derinlikte işlenmemesi durumunda sırtta taşınabilen motorlardan güç alan burgularla dikim yastıklarında 50 cm veya daha derin çukur açılması bir alternatiftir. Bu konuda denemelere girilmesi ve maliyetlerin hesaplanması uygun olur.

Kanallı (hendekli) gradoni:  Ülkemizde geliştirilmiş olup gradoninin bir alt tipidir. Bu hendek fazla suları toplar ve bitkinin daha uzun süre sudan yararlanmasını sağlar. Kanal aynı zamanda gradonilerin yıkılmasını da önlemektedir. Kurak mıntıkalarda başarıyı artıran bir teras tipidir. Ülkemizin yarı kurak alanlarından Ankara-Eymir Gölü havzasında yapılan bir araştırmada, uygulanan kanallı (hendekli) gradonilerin, gradonilerden daha uygun toprak nemi koşulları yarattığı belirtilmektedir (Büyükduman 1977). Başarının daha yüksek olması nedeniyle daha pahalı olmasına karşın, havzada kanallı gradonilerin yapımı önerilmektedir.

Çalı takviyeli teras ve gradoni: Terasların dayanıklılığını artırmak için çalılarla desteklenmiş gradonilerdir.  Gradonilerin bir alt tipidir (Yeşilkaya ve Cengiz 1989, Ürgenç 1998a, Görcelioğlu 2002). Dalların üstü eteğin tersi tarafındaki yamaçtan kazılan toprakla kapatılmaktadır. Burdur yöresinde kermes meşesi (Quercus coccifera) dalları kullanılarak uygulanan bu gradonilerin genişliği 80 cm, derinliği 35 cm, eteğin tersi yönde eğimi %30 dolayındadır. İki teras arasındaki yatay mesafe en az 3 m olarak alınmıştır.

Türkiye’nin değişik bölgelerinde uygulanan gradoni veya kanallı gradoni tiplerinde, bölgeye özgü bazı farklılıklar bulunmaktadır.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf3448c35c

Akdeniz Bölgesi’nde uygulanan gradoni tipi (Büyükyıldırım 1960).

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf347476b2

Akdeniz Bölges’nde kullanılan hendekli (kanallı) gradoni tipi (Büyükyıldıdırm 1960).

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf349589b9

Çalı destekli gradoni.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf34bccaf9
insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf34fc54ce

Çalı Takviyeli gradoni Teras

Üstte: Çalı destekli gradoninin yapılması (Burdur)

(Fotoğraf ÇEM arşivinden sağlanmıştır).

Altta: Tamamlanmış bir çalı destekli gradoninin görünümü

(Kahramanmaraş-Ahırdağı) (Foto: M. Örme çitler teras veya gradonilerin vadi tarafına çakılan kazıkların arası çürümeye daha dayanıklı dallarla örülerek yapılmaktadır.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf3539bd54
insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf357534a3

Eğimli ve stabil olmayan toprakta örme çitlerle terasların stabilizasyonunun sağlanması

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf35a505b3

Örme Çit Yapımında Kazıkların Araziye Çakılma Açısı

Ağaçlandırma teraslarının aralıkları, apilakasyonu ve uygulanması

Ağaçlandırma teraslarında, teraslar arasındaki yatay mesafe 3-4 m’dir. Buna karşılık mera ıslahı ve toprak koruma amaçlı teraslarda, teraslar arası mesafeler yamaç eğimi dikkate alınarak, erozyona neden olmayacak aralıklara genişletilmektedir. Daha önce açıklandığı gibi ağaçlandırma amacı dışındaki terasların yatay ve dikey aralıklarının hesaplanması örneğin Saccardi formülleriyle yapılmaktadır. Sccardy formülleri ile hesaplanan teras aralıkları ağaçlandırma amaçları için çok geniş olup, ağaçlandırma amaçları için kullanılmaz.

Eğimsiz terasların araziye uygulanmasında düzeçli bir pergel veya eğimölçerden (klizimetre) veya nivelman aletlerinden (teodolit, nivo veya nivo-kolimatör) yararlanılır. Eğimli ve eğimsiz terasların yapımına yamacın üst kısmından başlanarak alt kısmına doğru devam edilir. Böylece yapılan terasların zarar görmemesi sağlanır. Eğimli her bir terasın yapımına ise bu terasın alt ucundan (çıkış ağzından) başlanarak başlangıcına doğru devam edilir (Görcelioğlu 2002). Teraslar kazma, çapa ve kürek gibi aletlerle hazırlanmaktadır. Toprak işleme sırasında çıkan taş ve kesekler terasın etek tarafına yerleştirilerek, terasların dayanıklı olmasına katkı yapılır.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf35d71c57

Düzeçli Teviye Pergeli 

Teraslar üzerinde dikim bazı durumlarda ekim yapılabilmektedir. Nemli mıntıkalarda ise dolgu toprağın üst kısmana doğru bir yer seçilebilir.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf36082be0

Aplikasyonun Şematik Olarak Görünüşü

Teraslar üzerinde yapılan toprak koruma ve su rejimini düzenleme amaçlı ağaçlandırmalar ve sel derelerini ıslahı ile birçok yerleşim yeri (örneğin; Tokat, Kahramanmaraş, Akşehir, Erzurum-Oltu vd.) su baskınlarından korunmuş ve yerleşim yerlerinin etrafında yeşil kuşaklar oluşmuştur.

Kesik teraslar

Kesik teras uzunluğu 1.5-2.0 m veya arazi koşullarına göre daha uzun, genişliği 0.6-0.90 m olan teras parçalarıdır. Ekonomik veya ekolojik nedenlerle teras aralarının yatay olarak 4 m’den geniş alınması durumunda teras aralarında 1.5×2.0 m boyunda 0.6 m genişlikte kesik teraslar yapılarak alanda kısa sürede kapalılığın oluşması sağlanmaya çalışılır. Böylece teraslar zaman içinde bozulmadan önce erozyonu önleme işlevi ağaçlara devredilir. Bazı koşullarda kesik terasların yerine dikim çukurları açılarak yamaç dikimi yapılabilir veya ikisi bir arada uygulanabilir. Kesik teraslar veya yamaç dikimi için çukur açılması mini ekskavatör ve örümcek kepçesiyle de yapılabilir. kombinasyonlara verilmesi gerekir.

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf3638350d

Kesik Teras Aplikasyon Düzeni

 

 

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf3665ad74

 Terasın Yapımı Aşamalarının Şematik Görünüşü

               İnsan Gücü İle Yapılan Teraslama Çalışmalarında Kullanılan Kazma Tipleri

insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf368c6ce5

 Baltalı Kazma
insan gucuyle yapilan agaclandirma teraslari isci gucu ile toprak isleme 623cf36c5ba0f

Sivrili Kazma

.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş