Eğitim

İnsan Yemenin Nesi Yanlış? – Peter Cave Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnsan Yemenin Nesi Yanlış? – Peter Cave Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kimin eseri? İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kitabının yazarı kimdir? İnsan Yemenin Nesi Yanlış? konusu ve anafikri nedir? İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kitabı ne konu alıyor? İnsan Yemenin Nesi Yanlış? PDF indirme linki var mı? İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kitabının yazarı Peter Cave kimdir? İşte İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Peter Cave

Çevirmen: Algan Sezgintüredi

Orijinal Adı: What’s Wrong With Eating People

Yayın Evi: Aylak Kitap

İSBN: 9786055691578

Sayfa Sayısı: 216


İnsan Yemenin Nesi Yanlış? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Peter Cave şaşırtıcı paradokslarla, mantık oyunlarıyla ve klasik muammalarla dolu kitabında yaşamın en mühim sorularını mizahi bir üslupla önümüze getiriyor.

İnsan Yemenin Nesi Yanlış? Öyküler ve karikatürlerin yardımıyla elimize siyasetten aşka, ahlâktan sanata uzanan bir mönü tutuşturarak hepimizi şahane bir ziyafete çağrı ediyor.

Her derde ilaç bir hap olabilir mi?, Ölmüş bir tarihsel kişinin tekrardan yaşama döndüğüne inanmak akla sığabilir mi?, Olacakları engelleyecek gücümüzün olmadığı doğru mudur?, Devlete ve yasalarına uymak zorunda mıyız?, Tehlikedeki türleri niçin kurtaracakmışız?, Erkelerle bayanlar eşit… midir sahiden?, “Evet” ne süre “Hayır” anlama gelir?, Beyinlerimizden fazlası mı var bizde?, Şefkat bitti mi?, Ağustos böceği olmak daha mı iyi?, Nedir aşıkların arzuladığı?, Her istediğini elde etmenin yolu var mıdır?, Mucizelere inanmak rasyonel olabilir mi?, Irmak aynıyken su iyi mi değişik olabilir?, Neyin doğru olduğu yargısına iyi mi varırız?, Evren bizlerden ne kadar bağımsızdır?, Yaşamlarımızı iyi mi anlayabiliriz?

“Britanya’nın en hınzır filozofu formunun doruğunda”

Raymond Tallis

“Peter Cave hünerli bir felsefeci olmasıyla birlikte, oldukca keyifli de”

Stephen Law

“Kişisel felsefe hocanız!”

Mark Vernon


İnsan Yemenin Nesi Yanlış? Alıntıları – Sözleri

  • Var olan her şey bir tek şimdide, şu anda var olabilir.. İyi de, “şu an” ne demek peki? Şimdi denen şey ne?
  • Bir şeyin süresi var ise, parçaları, şu demek oluyor ki bir başlangıcı ve bir sonu var anlama gelir. Başlangıçtaysak son gelecektedir, dolayısıyla yoktur. Sondaysak başlangıç geçmiştedir, dolayısıyla da aynı şekilde yoktur. Sözün kısası biz, şimdide “asla zamana” sıkışmış durumdayız
  • Ah, ne safmışım! Akşam yemeğine kim var, sorusuna verdiğim istekli “ben varım” yanıtının beni direkt tencereye götüreceğini, akşam yemeğine misafir hatta misafir şef değil, bizzat “yiyecek” olarak katılacağımı asla bilemedim.
  • Haddinden fazlanın fazlalığı ne kadardır?
  • Sonlara erişmeye direniriz; zira bitişlerde bizi hüznün, boşluğun beklediğini biliriz. Keşke dağ birazcık daha yüksek olsa, keşke bu romanın bir cildi daha olsa…
  • Bizler birbirini kesen, birbirinin üzerine binen tesir ve fikir katmanlarıyız. Anne-babamızın, okullarımızın ve tesadüfi tanışma ve karşılaşmaların tesirleri, planlarken, özlem çekerken ve hatırlarken oluşturduğumuz düşüncelerin ürünleriyiz.
  • On yedinci yüzyılın en mühim filozoflarından Thomas Hobbes insan yaşamının “yalnız, zavallı, fena, acımasız ve kısa” bulunduğunu yazmıştı. Verilecek cevapsa açıktır:”Daha beter olabilirdi Thomas. Yalnız, zavallı, fena, acımasız ve uzun olabilirdi”
  • Değer biçilmeye layık olmayan bir şeye niçin kıymet verelim?
  • Senelerdir nefes alıp verdiğim gerçeği, sonsuza dek nefes alıp vereceğim anlamına gelmez.
  • Nihayetinde bizlere gerçekte ne istediğimizi ne tıp ne din ne de hükümet -ne de fallar- söyleyebilir.


İnsan Yemenin Nesi Yanlış? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Felsefe okumak kimi zaman zor kimi zaman de oldukca keyifli olabiliyor. Bu kitapta da 33 değişik bölüm, 33 değişik mevzu vardı. Tüm bölümleri sevdim diyemem. Bazı bölümler fazlasıyla kafa karıştırıcıydı. Bazı bölümlerse sorgulatma açısından harikaydı. Bu zamana kadar asla düşünmediğim mevzuları düşündürttü bana. Üniversitede aldığım felsefe derslerinde de ara sıra zorlandığım olmuştu. Puanını da bundan dolayı kırdım galiba. Kitaptan değil benden kaynaklı olmasından 🙂 (Gizem Hasdemir)

Hani aklımda deli sorular dedikleri durumun kitaplaşmış hali denebilir. Felsefe okumak isteyip gözü korkanlara şiddetle tavsiye edilir. İçerisinde “insan yemenin nesi yanlış?” haricinde bir oldukca tatlı keyifli felsefik sual bulunmakta bir tek arka kapakta bulunanları iletmek gerekirse
-ölmüş bir tarihsel kişinin tekrardan yaşama döndüğüne inanmak akla sığabilir mi?
-Olacakları engelleyecek gücümüzün olmadığı doğru mu?
-Tehlikeli türleri niçin kurtaracakmışız?
-Ağustos böceği olmak daha mı iyi?
-Mucizelere inanmak rasyonel midir?
-Neyin doğru olduğu yargısına iyi mi varırız?
– Evren bizlerden ne kadar bağımsızdır?
-Yaşamlarımızı iyi mi anlayabiliriz?
şeklinde ciddi paradoksal durumlar oldukça keyifli bir halde anlatılmış şiddetle tavsiye edilir. (Gamze EROL)

İnsan Yemenin Nesi Yanlış?: Düşündüren (kimi zaman de beyin yakan) 33 muammadan oluşan, akıcı ve mizahi bir dile haiz güzel bir felsefi yapıt. Yazar size istediğiniz paradokstan başlama fırsatı veriyor ve mevzu bitiminde sizi başka paradokslara yönlendiriyor bu yüzden özgürce bir okuma etkinliği gerçekleştirebiliyorsunuz. Konular hepimizin hayatında minimum bir kere düşünmüş olduğu, günlük yaşantıdaki çelişkilerden oluşuyor. Mesela;
Olacakları engelleyecek gücümüzün olmadığı doğru mudur?
Devlete ve yasalara uymak zorunda mıyız?
Tehlikedeki türleri niçin kurtaracakmışız?
Her istediğini elde etmenin yolu var mıdır?
Nedir aşıkların arzuladığı?
“Evet” ne süre “hayır” anlama gelir?
Ağustos böceği olmak daha mı iyi?
Basitleştirilmiş diline karşın insanı zorlayan bir kitap. Beyninizi zorlamak istiyorsanız gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. (Murekkeq)


İnsan Yemenin Nesi Yanlış? PDF indirme linki var mı?


Peter Cave – İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İnsan Yemenin Nesi Yanlış? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Peter Cave Kimdir?

Peter Cave

Gazeteci

Doğum: 1952, Newcastle, Yeni Cenup Galler, Avustralya


Peter Cave Kitapları – Eserleri

  • İnsan Yemenin Nesi Yanlış?
  • Zihni Allak Bullak Eden 33 Felsefi Bilmece
  • Neden Felsefe?
  • Yarasa Gibi Düşünmek


Peter Cave Alıntıları – Sözleri

  • Sonlara erişmeye direniriz; zira bitişlerde bizi hüznün, boşluğun beklediğini biliriz. Keşke dağ birazcık daha yüksek olsa, keşke bu romanın bir cildi daha olsa… (İnsan Yemenin Nesi Yanlış?)
  • Insanlarını yararlı amaçlar için bile olsa, ellerinde daha uysal olsunlar diye cüce bırakan bir devlet, elindeki bu minik insanlarla nihayetine erdirilmiş ciddi bir netice bulamayacaktır. John Stuart Mill. (Yarasa Gibi Düşünmek)
  • Bertrand Russel’ın Alcala Berberi’nin öyküsünü tekrardan aktaralım: Berberimiz, kendini traş etmeyen herkesi traş etmektedir. Öyleyse berber kendisini traş eder mi? Eğer kendisini traş ediyorsa o süre kendisini traş edemez. Eğer kendisini traş etmezse, bu durumda kendisini traş eder. Şu halde berber ne yapmaktadır? (Yarasa Gibi Düşünmek)
  • Senelerdir nefes alıp verdiğim gerçeği, sonsuza dek nefes alıp vereceğim anlamına gelmez. (İnsan Yemenin Nesi Yanlış?)
  • Bir şeyin süresi var ise, parçaları, şu demek oluyor ki bir başlangıcı ve bir sonu var anlama gelir. Başlangıçtaysak son gelecektedir, dolayısıyla yoktur. Sondaysak başlangıç geçmiştedir, dolayısıyla da aynı şekilde yoktur. Sözün kısası biz, şimdide “asla zamana” sıkışmış durumdayız (İnsan Yemenin Nesi Yanlış?)
  • Herhangi bir şeyi çıkarcı olmayan bir halde yapmak mümkün mü? (Zihni Allak Bullak Eden 33 Felsefi Bilmece)
  • Insanligi kendinde ve baskalarinda bir arac olarak degil, devamlı bir amac olarak gorecek bicimde davran –
    Immanuel Kant. (Yarasa Gibi Düşünmek)
  • “Felsefe okurken de, felsefe yaparken de aceleye gerek yok.” (Neden Felsefe?)
  • “İyiysem eğer oldukca, oldukca iyiyim;
    fakat kötüysem daha iyiyim.”
    -Mae West (Zihni Allak Bullak Eden 33 Felsefi Bilmece)
  • Neden acıları gelecekte yaşamak yerine, geçmişte yaşamış olmayı tercih ederiz?
    Neden geçmişteki sevinçlerin gelecekte olmasını isteriz? (Zihni Allak Bullak Eden 33 Felsefi Bilmece)
  • “İki felsefeci karşılaşmış olduğu süre birbirini şu şekilde merhabalar. ‘Aceleye gerek yok.'” (Neden Felsefe?)
  • Bizler birbirini kesen, birbirinin üzerine binen tesir ve fikir katmanlarıyız. Anne-babamızın, okullarımızın ve tesadüfi tanışma ve karşılaşmaların tesirleri, planlarken, özlem çekerken ve hatırlarken oluşturduğumuz düşüncelerin ürünleriyiz. (İnsan Yemenin Nesi Yanlış?)
  • Ah, ne safmışım! Akşam yemeğine kim var, sorusuna verdiğim istekli “ben varım” yanıtının beni direkt tencereye götüreceğini, akşam yemeğine misafir hatta misafir şef değil, bizzat “yiyecek” olarak katılacağımı asla bilemedim. (İnsan Yemenin Nesi Yanlış?)
  • Bazı mevzularda dürüst olmadıklarını söyleyen insanlara, gene de güvenmek mantıklı mıdır? (Zihni Allak Bullak Eden 33 Felsefi Bilmece)
  • “Her şey üst üste biner.” (Neden Felsefe?)
  • Sinirsel vakaların kararlarımızı ve eylemlerimizi etkilediği bir dünyada, özgürce davranabilmeye dair akla en yatkın gereksinim, yaptığımız şeyin aksini yapabilme yetisine haiz olmamızdır. (Neden Felsefe?)
  • “Sokrat Atina’nın en akıllı insanıdır zira kendisi hiçbir şey bilmediğini bilen tek kişidir.” (Neden Felsefe?)
  • Totaliter yönetim şeklinde bir ihtimal özgür konuşma özgürlüğü, din ya da cinsel ifade üstünden bunun her insanın iyiliği için yapıldığı savunmasıyla hususi hayatlara müdahale edilerek insanlara baskı yapılabilir. Bu yönetim şekli protestolara karşın insanların aslına bakarsak özgür bulunduğunu söyleyerek Rousseau’nun zıtlık barındıran ifadesiyle “insanları özgürlüğe zorlar.” Olumlu özgürlüğü yaşattıklarını, aslına bakarsak insanlara istediklerini verdiklerini fakat onların bunun kıymetini bilmediğini söylerler. Bu tip bir bakış açısına karşı dikkatli olun. (Neden Felsefe?)
  • Hayata dair en kıymetli ve mühim şeyler mütevazı ve bir tek deneyimleme meselesi midir? (Neden Felsefe?)
  • Haddinden fazlanın fazlalığı ne kadardır? (İnsan Yemenin Nesi Yanlış?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş