Eğitim

Akşamüstü Ezgisi – Amit Chaudhuri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Akşamüstü Ezgisi – Amit Chaudhuri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Akşamüstü Ezgisi kimin eseri? Akşamüstü Ezgisi kitabının yazarı kimdir? Akşamüstü Ezgisi konusu ve anafikri nedir? Akşamüstü Ezgisi kitabı ne konu alıyor? Akşamüstü Ezgisi PDF indirme linki var mı? Akşamüstü Ezgisi kitabının yazarı Amit Chaudhuri kimdir? İşte Akşamüstü Ezgisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Amit Chaudhuri

Çevirmen: Emrah İmre

Orijinal Adı: Afternoon Raag

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789754584134

Sayfa Sayısı: 161


Akşamüstü Ezgisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Müzik öğretmeni ölmekte, Bundan haberi yok, fakat bir yıla kalmaz, ölmüş olacak. Yağmuru tekrar göremeyecek. Bundan haberi yok. Öleceğinden habersiz oluşu, onu bir hale benzer biçimde çevreliyor. Tanrı’ya yakınlaştırıyor. Annemin bundan haberi yok. Yağmurun bundan haberi yok. Yağmur, dünyayı temizliyor. İçimizdeki; insani, fakat mevsilerle değişen bir şey de temizleniyor, sessiz bir sağanak halinde yağan her gözyaşıyla.”

The Observer’ın yirminci yüzyılın “En İyi 20 Yazarı” içinde gösterdiği Chaudhuri, Oxford’daki öğrencilik yıllarını, yabancılaşmayı ve alışmayı, iki sevgili arasındaki kararsızlıklarını, Hindistan’ın esrarengiz müziğini, İngiliz ve Hint yaşamını yer yer eleştirel, yer yer de hasret dolu bir tavırla konu alıyor.

Chaudhuri, Southern Arts Edebiyat Ödülü ve Encore Ödülü’nün sahibi olan bu romanını Hint müziğinin dokusu ve sözünü etmiş olduğu o eşi olmayan akşamüstülerinin ezgisiyle süslüyor.


Akşamüstü Ezgisi Alıntıları – Sözleri

  • Farklı odalar, geçici üzüntüler ve neşeler, eşyalar, pencereler ve değişik yerlerle dolu hatıralarıyla talebe yaşamı iyi mi da eşsizdir.
  • Annemi görmek, tanıdık bir bahçede tek başına gezinmek gibiydi.
  • Her sabahleyin içimde duyduğum minik fakat şiddetli umut, beni asla bırakmadı.
  • .
    Annemi görmek, tanıdık bir bahçede tek başına gezinmek gibiydi.
    .
  • Farklı odalar, geçici üzüntüler ve neşeler, eşyalar, pencereler ve değişik yerlerle dolu hatıralarıyla talebe yaşamı iyi mi da eşsizdir.
  • Her sabahleyin içimde duyduğum minik fakat şiddetli umut, beni asla bırakmadı.
  • Farklı odalar, geçici üzüntüler ve neşeler, eşyalar, pencereler ve değişik yerlerle dolu hatıralarıyla talebe yaşamı iyi mi da eşsizdir.
  • Oturulmaktan düzleșmiș yastıklarıyla bu koltuklar, sosyalleșmek için üretilmiști. Oysa yatak, yalnızlık için yapılmıștı.


Akşamüstü Ezgisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bugünün kitabı Hint Edebiyatı’nın ve 20. yüzyılın en iyi 20 yazarı içinde gösterilen Amit Chaudhuri’den Akşamüstü Ezgisi. Bu romanla Southern Arts Edebiyat Ödülü ve Encore Ödülü’nü almış yazar. Ayrıca yazarın ilk romanı Tuhaf ve Harika Bir Adres. Yine Üç Nokta Yayınları’ndan elimde ve kısa sürede onu da okuyacağım ne olursa olsun.
Kısacık bir kitap Akşamüstü Ezgisi. Yazar; Oxford’daki öğrencilik yıllarını, İngiliz ve Hint yaşamını konu alıyor kitapta. Yaşamaya emek verme, yabancılaşma, uyum sağlama çabasını görüyoruz Chaudhuri’nin. Bir an Oxford kütüphanesinde iken bir an Hindistan sokaklarında buluyoruz kendimizi. Bombay ve Kalküta trafiğini ve gürültüsünü gözümüzde canlandırıyoruz, güneşin koyulaştırdığı tenleriyle gezen insanları sanki yanımızda buluyoruz.
İki hanım içinde kalan, yaşamış olduğu ikilemi anlatırken örnekler veren ve betimlemeler meydana getiren Chaudhuri hem yaşamış olduğu anıları hem de tuhaflıkları kısa bölümlerle sunuyor okura. Rengârenk, esrarengiz, akıcı bir üslupla günlük yaşamdan esintiler var Akşamüstü Ezgisi’nde. Hindistan yağmurlarının lüks evlerde yaşayanlar için güzelliğinden de bahsediliyor, Bombay’de yaşayanların damlarını duvarlarını yıkmasından da. Giyilen geleneksel giysileri de unutmuyor Chaudhuri.
Dopdolu, keyifli, renkli, duyulmayan fakat hissedilen esrarengiz seslerle bezeli bir kitap Akşamüstü Ezgisi. Farklı bir coğrafya ile tanışıp hayallere dalmak isteyenlere, içten bir özlemle anlatılan güzel bir kitap okumak isteyenlere ne olursa olsun tavsiye ediyorum. (fazi)

Adı benzer biçimde bir kitap “Akşamüstü Ezgisi”. Bir akşamüstü ezgisini duyduğunuz ve bir süre belleğinizde yer edecek türden bir yaratı.
Hint yazar Chaudhuri’nin tasvirlerle dolu öyküsünü okumak fazlaca keyifliydi. Her ne kadar net bir sonu olmasa da, kitap süresince karakterlerin yaşamına kıyısından köşesinden dahil olmak kafi oldu benim için.
Eğer Hint kültürünü de seviyorsanız, bu kitabı kesinlikle okumalısınız. (Davet)


Akşamüstü Ezgisi PDF indirme linki var mı?


Amit Chaudhuri – Akşamüstü Ezgisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Akşamüstü Ezgisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Amit Chaudhuri Kimdir?

Amit Chaudhuri (15 Mayıs 1962 doğumlu) bir romancı, ozan, denemeci, edebiyat eleştirmeni, editör, müzisyen ve müzik bestecisidir. 2009 senesinde Kraliyet Edebiyat Derneği Üyesi seçildi. East Anglia Üniversitesi’nde Uygar Edebiyat Profesörü ve 2020’den beri Hindistan Ashoka Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık Profesörü olarak ders veriyor. Kurgusu için verilen ödüller içinde Commonwealth Yazarlar Ödülü, Betty Trask Ödülü, Encore Ödülü, Los Angeles Times Kitap Kurgu Ödülü ve Hindistan hükümetinin Sahitya Akademi Ödülü içeriyor. Rabindra Puraskar’ı Batı Bengal Hükümeti’nden On Tagore adlı kitabı için aldı. Ayrıca Hindustani klasik müziğine yapmış olduğu katkılardan dolayı Batı Bengal Hükümeti tarafınca Sangeet Samman’a verildi. Oxford’daki Balliol Koleji’nin fahri üyesidir. Eylül 2020’de Modern Dil Derneği’nin (MLA) Onursal Üyesi seçildi. 2013 senesinde Amit Chaudhuri, Amartya Sen, Akeel Bilgrami (Columbia Üniversitesi), Homi Bhabha (Harvard), Sheldon Pollock (Columbia)’dan oluşan bir jüri tarafınca Edebiyat Emek harcamaları alanında beşeri bilimlere muhteşem katkılarından dolayı Infosys Ödülü’ne layık görülen ilk şahıs oldu. 2015 senesinde Chauhuri, Sukanya’da Ravi Shankar tarafınca bestelenen operanın librettosunu yazmaya çağrı edildi. Dünya prömiyerini 2017’de Londra’daki Royal Festival Hall’da yapmış oldu.


Amit Chaudhuri Kitapları – Eserleri

  • Akşamüstü Ezgisi
  • Tuhaf ve Harika Bir Adres


Amit Chaudhuri Alıntıları – Sözleri

  • Annemi görmek, tanıdık bir bahçede tek başına gezinmek gibiydi. (Akşamüstü Ezgisi)
  • .
    Annemi görmek, tanıdık bir bahçede tek başına gezinmek gibiydi.
    . (Akşamüstü Ezgisi)
  • Bu arada Sandeep, yetişkinlerin her birinin kendi çapında deli olduğuna kanaat getirmişti. Gayet kolay vakalar karmaşık, trajik çıkmazlara dönüşüyordu, sanki bu şekilde olmadıkça kimse kendini mühim ve mutlu hissetmiyordu. (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Şansı olup olmadığının bilinmesine ne gerek vardı ki? Ölüm at yarışı değildi. Bitiş mevzusunda yürütülen tahminler, kazanılan yada kaybedilen bahisler yoktu. Kimsenin anlık bilgilerden fazlasını bilmesine gerek yoktu. (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • ” Acı çekmek iyi mi maneviyatımızı arttırıyorsa, kaygı de batıl inancımızı öyleki arttıyordu.” (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Farklı odalar, geçici üzüntüler ve neşeler, eşyalar, pencereler ve değişik yerlerle dolu hatıralarıyla talebe yaşamı iyi mi da eşsizdir. (Akşamüstü Ezgisi)
  • Oturulmaktan düzleșmiș yastıklarıyla bu koltuklar, sosyalleșmek için üretilmiști. Oysa yatak, yalnızlık için yapılmıștı. (Akşamüstü Ezgisi)
  • Farklı odalar, geçici üzüntüler ve neşeler, eşyalar, pencereler ve değişik yerlerle dolu hatıralarıyla talebe yaşamı iyi mi da eşsizdir. (Akşamüstü Ezgisi)
  • Tabii çocuklar hiçbir şey bilemezlerdi. Onlar fanteziler üstüne kurulduğu için yarı hayal, dokusu duyularla hissedilebildiği için de yarı gerçek olan kendi dünyalarında yaşarlardı. (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Herkesin olmasını istediği benzer biçimde olacaktı; şu sigara reklamındaki ideal erkekler benzer biçimde akıllı, İngilizce konuşan ve duygulu. (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Sağ avuç kaşınırsa bu, para gelecek demekti; fakat nadiren kaşınırdı. Kaşınsa da, para nadiren gelirdi. Birileri üstüne düşeni yapmıyor olmalıydı (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • « Sandeep, bir iki kez Bombay’ı hatırlamış ve bilmediği bir sebepten dolayı kederlenmişti. Büyük apartmanın yirmi üçüncü katında yalnız başınayken, cennetin başlangıcında, kuşlara ve balıklara hükmeden Âdem benzer biçimde fazlaca ön plandaydı. Ön planda olmaktan nefret eder, bir karasinek benzer biçimde basit olmak isterdi. Yabancı ve acımasız bir ortam olan okuldaysa, cennetten kovulmuş Âdem gibiydi. Oysa burada, Chhotomama’nın evinde, ister yaşamın ritmine uyar, ister yok oluşa karışırdı ; seçmekte özgürdü. »
    … (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Her sabahleyin içimde duyduğum minik fakat şiddetli umut, beni asla bırakmadı. (Akşamüstü Ezgisi)
  • Çocuklar, yetişkinlerin yaşamının acı verici yörüngesine yakalanmak istemeyen uydular benzer biçimde uzakta duruyorlar; fakat isteseler de istemeseler de yörüngeye çekiyorlardı. (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Ölüm, iğne deliğinden geçen deve benzer biçimde bir mucizeydi. Nasıl olur da kendisini tanıyanların şuur katmanlarında belli bir yer edilmiş, et ve kemikten mamul bir insan, kimsenin anlayamadığı bir halde, ansızın hiçliğin içinde kaybolurdu? (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Her sabahleyin içimde duyduğum minik fakat şiddetli umut, beni asla bırakmadı. (Akşamüstü Ezgisi)
  • Başarılı olma dürtüsünün de cinsel güdüler benzer biçimde garip ve ayıp olduğu kabul edilir, kimse başarıya ulaşmış olmak istediğini itiraf edemezdi. Bu yüzden başarı dürtüsü, yaşamını kapalı pencereler ardında sürdürür, bu esnada çocuklar da tüm gün Mısırlı köleler benzer biçimde emek harcayarak etkisi altına alan, fakat gerçekte var olmayan piramitler inşa etmek suretiyle kafa karıştırıcı informasyon tuğlaları taşırlardı. (Tuhaf ve Harika Bir Adres)
  • Farklı odalar, geçici üzüntüler ve neşeler, eşyalar, pencereler ve değişik yerlerle dolu hatıralarıyla talebe yaşamı iyi mi da eşsizdir. (Akşamüstü Ezgisi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş