Televizyon

iPhone’un 2007’den 2022’ye Dönüşümü

2007’de Steve Jobs , Apple’ın dünyaya ilk iPhone’unu tanıttığında tarih yazdı. Sadece donanımın içine yerleştirilebilecek en iyi özelliklere haiz olmakla kalmadı, hem de iPhone, bir cep telefonunun ne olabileceği mevzusunda tamamen devrim yarattı. Başlamadan ilkin, piyasadaki mevcut telefonlar, fizyolojik klavyeye ve 1,5 inç ekrana haiz, aramaları cevaplamak ve almak için yeterince iyi olan temel bir telefon olan Nokia 1200 tarafınca yönetiliyordu. Orijinal iPhone’un sektörü ileriye taşımadaki tesirini kimse tahmin edemezdi.

O zamandan beri, cihazın son olarak sürümü, başlangıçta sunulandan oldukca değişik, üstün özelliklere ve teknolojiye haiz bir Pro makinedir. Burada, iPhone’un 2007’den bu yana iyi mi geliştiğine geri dönüyor ve yol süresince en büyük başarıları – ve ara sıra acayip özellikleri – not ediyoruz.

orijinal iPhone

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a7850555eorijinal iPhone

Orijinal iPhone, akıllı telefon endüstrisinde ileriye doğru büyük bir adımdı. iPhone, 320 x 480 px yoğunluğa haiz 3,5 inç çoklu dokunmatik ekrana sahipti. Ana ekrana geri dönmek için ekranın altında bir ana sayfa düğmesi ve telefonun yan tarafında bir açma/kapama düğmesi bulunan tam dokunmatik bir cihazdı. Telefon inceydi ve siyah ve grinin çift tonlu bir tonuna sahipti.

Markanın kendi kullanıcı arayüzü olan iOS’a dayanarak, firmanın yayınına bakılırsa kesintisiz web bağlantısı için 2G ağları ve Wi-Fi çalıştırabiliyordu. İki megapiksel arka kamera ve entegre bir fotoğraf yönetim sistemi ile iPhone’da video çekmek ve fotoğraf çekmek oldukça popüler hale geldi. Apple, bu dosyaların Mac yada PC ile kolayca senkronize edilebileceğini belirtti.

Hava durumu uygulaması ve Apple’ın kendi web tarayıcısı Safari şeklinde evvelde yüklenmiş iOS uygulamalarının yanı sıra iPhone, YouTube ve Google Haritalar şeklinde üçüncü taraf uygulamaları da sunuyordu. Ancak dahili listede olmayan uygulamalar cihaza yüklenemedi. Kullanıcıların ellerinde oldukca daha iyi duymak için tasarlanmış ilk iPhone’un rafine bir versiyonuydu. Gövdenin genel boyutu ilk nesil ile aynı olmasına karşın, yan taraflar daha inceydi ve bu da iPhone 3G’yi evvelkinden daha ince yapmış oldu. Telefonun arkası siyah renkli plastikten ve 3.5 inçlik ekran camdan ( Apple vesilesiyle ) yapılmış oldu.

iPhone 3G, kullananların web sayfalarını Safari’de daha süratli yüklemelerine olanak tanıyan daha süratli 3G bağlantısını (adından da anlaşılacağı şeklinde) destekledi. Ancak iPhone 3G’nin en mühim özelliği, firmanın açıklamasına bakılırsa artık üçüncü taraf uygulamaları desteklemesiydi. Bu, oyun, sıhhat, gezi, haberler ve daha fazlası şeklinde kategorileri kapsayan bir uygulama kitaplığı olan App Store ile beraber gelen ilk iPhone’du. iPhone 3G, orijinal iPhone’un yarı fiyatına, 299 ABD Doları fiyat etiketiyle 16 GB yada 199 ABD Doları için 8 GB’lık yükseltilmiş bir depolama seçeneğiyle geldi.

Bundan kısa bir süre sonrasında , “S” “hız” anlamına gelen iPhone 3GS  piyasaya sürüldü. Apple, iOS 3.0’da çalıştığını, iki kat RAM’e haiz bulunduğunu ve yedi saate kadar medya oynatma sunan mühim seviyede iyileştirilmiş bir pil ömrüne haiz bulunduğunu iddia etti.

iPhone 4

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a7866a2c9iPhone 4

iPhone 4, 2010 senesinde tamamen yeni bir tasarımla tanıtıldı. Yeni tasarım paslanmaz çelik bir çerçeveye ve alüminosilikat camdan ( GSM Arena üstünden ) yapılmış bir ekrana sahipti. Ellerde oldukça şık görünen iPhone 4 , başlangıçta yalnızca siyah olarak tanıtılsa da sonrasında üretime beyazın bir tonu eklendi.

Tasarımdaki değişikliklerin yanı sıra telefonda yeni bir ekran da yer aldı. iPhone 4, Apple’ın herhangi bir iPhone’a ( Apple vesilesiyle) koyduğu en gelişmiş Apple’ın 960 x 640 px Retina ekranına sahipti  . Ekrandaki her şey süper keskin ve net görünüyordu. Ekranın yanı sıra Apple, bir iPhone’da ilk kez görüntülü görüşmeyi etkinleştiren bir ön selfie de tanıttı. 500MB RAM’in yanı sıra, ilkini kapatmadan öteki uygulamalara geçmenize müsaade eden çoklu vazife artık mümkündü. iPhone 4, Apple’ın kullanıcı arabiriminin son olarak sürümü olan iOS 4 ve 32 GB’lık yeni bir depolama çeşidiyle piyasaya sürüldü. Fiyatı 299$’dı.

iPhone 4S

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a787f2d6ciPhone 4S

iPhone 4S , orijinal iPhone 4’e ufak bir “S” yükseltmesi sağlamış oldu. Ancak içeride mühim değişimler yapılmış oldu. Bu, bundan sonrasında piyasaya sürülen her iPhone’da mühim bir unsur haline gelen Apple’ın kendi sesli asistan sistemi  Siri’ye haiz ilk iPhone’du.

iPhone 4S, Apple’ın hızını ve performansını artıran yeni ve geliştirilmiş çift çekirdekli A5 silikonuna dayanıyordu. Diğer mühim yükseltmeler, daha detaylı fotoğraflar ve videolar için yeni bir 8MP arka kamera sistemi ve Apple’ın veri yedekleme için bulut depolama sistemi olan iCloud idi. iPhone 4S’nin piyasaya çıkışını takip eden gün, 5 Ekim 2011’de vefat etti. O zamanlar şirkette Lojistik Şefi olan Tim Cook, CEO pozisyonunu devraldı ve bugüne dek işi sürdürüyor ( Apple vesilesiyle ).

iPhone 5 Serisi

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a78a17516iPhone 5 Serisi

iPhone 4S’e kadar Apple, aynı 3,5 inç ekran boyutuna haiz olmaya devam etti. Android rakipleri daha büyük ekranlı telefonları pazara sunduğunda, Apple rekabet edebilmek için iPhone’un ekran boyutunu değişiklik yapmak mecburiyetinde bırakıldı ( inews vesilesiyle ). Apple’ın  iddiasına bakılırsa iPhone 5, Apple’ın A6 silikon ve 1 GB RAM’i ile birleştiğinde gelişmiş performans ve daha süratli çoklu vazife sunan iOS 6’da çalışıyordu  . Diğer bir mühim güncelleme, pin konektörünün sonlandırılması ve bugüne dek her iPhone modelinde hala devam eden yıldırım konektörünün yerini alacak olan yıldırım konektörünün tanıtılmasıydı.

Yine iPhone 5S, yükseltilmiş A7 Apple çipi, TrueTone flaşlı yeni 8MP iSight kamera kurulumu ve en önemlisi Touch ID ile iPhone 5’e yükseltme olarak piyasaya sürüldü. Ayrıca AirDrop, denetim merkezi ve bildirim merkezi şeklinde özellikleri getiren son olarak iOS 7’yi de paketledi. Sonunda, esasen bir iPhone 5 olan sadece Apple’a bakılırsa beş değişik renkte sunulan iPhone 5C tanıtıldı.

iPhone 6 ve 6 Plus

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a78c02317iPhone 6 ve 6 Plus

2014 yılının Eylül ayında Apple , orijinal iPhone’dan bu yana açık ara en büyük tasarım atılımını gerçekleştiren iPhone 6 ve 6 Plus’ı piyasaya sürdü. Telefonlar tamamen alüminyumdan yapılmış oldu ve önceki modellerden oldukca daha inceydi. iPhone 6, 1334 x 750 px ekran çözünürlüğüne haiz 4.7 inç LCD Retina ekrana ve önceki iPhone 5’e bakılırsa %38 daha çok görüş alanına sahipti. Öte taraftan, 6 Plus 5.5 inç LCD retina ekrana sahipti. 1920 × 1080 px ekran çözünürlüğü ve eski iPhone’lardan %88 daha çok görüntüleme alanı sunuyor.

İçeride, her iki telefon da nerede ise aynıydı. Firmanın en yeni A8 silikon çipini taşıdılar ve her birinin 1 GB RAM’i vardı. Sağlık Uygulaması, Aile Paylaşımı ve Apple Pay şeklinde yeni özellikler eklendi – o sırada fizyolojik ürünlerin ödemeleri ve telefonla satın alımlar için gelişmiş bir sistem.

TechCrunch’a bakılırsa iPhone 6 ve 6 Plus, açılış haftasında 10 milyonun üstünde satışla dünya genelinde bir başarı elde etti .

iPhone 6S ve 6S Plus

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a78dde316iPhone 6S ve 6S Plus

iPhone 6 ve 6 Plus’ın büyük başarısından sonrasında Apple , 2015 senesinde modellerin “S” yükseltmesini yayınladı . Bu yeni modellerin gövdesi, havacılık endüstrisinde kullanılana benzer şekilde, artık güçlendirilmiş 7000 serisi alüminyumdan yapılmıştır. Apple, LCD Retina ekran için, daha dayanıklı hale getirmek için piyasadaki en sert camı kullandığını iddia etti ( CNET vesilesiyle ).

Her iki yeni model de, Tom’s Hardware’e bakılırsa CPU ve GPU performansını iyileştiren 64-bit işlemeye haiz Apple’ın en gelişmiş silikonu olan A9 çipini temel aldı . En son iOS 9 ile Apple, devrim durumunda bir özellik olan 3D Touch’ı tanıttı. Mesela, kullanıcılar URL’ye zorla basarak açmadan bir web sayfasına gizlice göz atabilirler. Benzer şekilde, Apple’a bakılırsa 3D Touch’ı destekleyen uygulamalar, simgelere zorla dokunulduğunda bir takım süratli menü sunuyordu .

Kamera sisteminden bahsetmişken, arka uç, artık 4K videolar çekebilen 12 MP’lik bir kameraya sahipti. Ön kamera, daha iyi kalitede görüntülü aramalar ve özçekim fotoğrafları için geliştirilmiş düşük ışıkta fotoğrafçılık ile 5 MP kurulumuydu. Bu insanları hedef alan Apple, iPhone serisinde en yeni dahili özellikleri kompakt bir biçim faktöründe ( Apple vesilesiyle ) paketlenmiş hususi bir orta döngü sürümü olan iPhone SE’yi piyasaya sürdü.

iPhone SE, Uzay Grisi, Gümüş, Altın ve Gül Altın olmak suretiyle dört değişik renkte piyasaya sürülmesine karşın, aynı fizyolojik boyutlara haiz, tasarım ve beden açısından iPhone 5 ile neredeyse aynı . Dahili donanımdan bahsetmişken, telefon Apple’ın en yeni 64-bit A9 çipi ile donatılmıştı ve başlangıçta 16GB ve 64GB olmak suretiyle iki değişik depolama seçeneğiyle sunuluyordu. Kamera kurulumu 6S ve 6S Plus ile aynıdır ve 4K (2160p) video kaydına haiz 12MP arka kamera sunar. Bununla beraber, optik görüntü sabitleme özelliğinden yoksundur.

iPhone SE, orijinal olarak markanın en yeni iOS 9.3’ü ile doluydu ve 3D Touch noksan olmasına karşın, iPhone 6 Serisinin Siri, Apple Pay ve Live Photos şeklinde tüm hususi öğelerini sunuyordu. iPhone SE, serinin sunmuş olduğu son olarak amiral gemilerinin tüm güncellenmiş özelliklerini bir araya getiren 5 serisi bir dönem telefonudur ve bundan dolayı, en yeni Apple avantajlarına haiz olmak isteyen sadece kompakt bir tasarıma daha yatkın kişiler tarafınca iyi karşılandı. 7 ve 7 Plus, ikinci modeldeki ilk çift kamera kurulumu da dahil olmak suretiyle diziye birçok “ilk” getirdi. Tasarımda belirgin değişimler olmasına karşın, her iki model de biçim ve boyut açısından sırasıyla 6 ve 6 Plus’a benziyordu. Bilhassa Plus modelinde daha büyük bir kamera çıkıntısı vardı ve 3,5 mm kulaklık jakı gitti (AirPods’a seslendi ), bundan dolayı bunun yerine ikincil bir hoparlör ızgarası aldı. iPhone 7 ve 7 Plus, Siyah, Jet Siyahı, Altın, Gül Altın, Gümüş ve Kırmızı olmak suretiyle altı değişik renk seçeneğiyle sunuldu.

Apple, içeride en mühim yükseltmenin kamera sistemine yapıldığını kaydetti. Plus modelde, optik görüntü sabitleme özelliği olmamasına karşın, f/2.8 diyafram açıklığına ve 2× optik zoom’a haiz ek bir 12MP telefoto lens vardı. Öne bakan kameralar 7MP’ye yükseltildi ve 1080p’de çekim yapabildi.

iOS 10 ile beraber, bu modeller artık en yeni A10 Fusion çipini temel aldı ve iPhone 7 2 GB birleşik hafıza taşırken, artı model 3 GB RAM’e sahipti. Ayrıca, bu modeller resmi olarak IP67 Su ve Toz sertifikasına haiz (Apple vesilesiyle) ilk suya dayanıklı iPhone’lardı.

iPhone 8 ve 8 Plus

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a78f9e35aiPhone 8 ve 8 Plus

iPhone 7’nin piyasaya sürülmesinden bir yıl sonrasında Apple, dizideki en yeni amiral gemileri olarak iPhone 8 ve 8 Plus’ı tanıttı. Her iki model de artık dört renkte mevcuttu: Uzay Grisi, Gümüş, Altın ve Kırmızı ( Apple vesilesiyle ).

iPhone 8 ve 8 Plus, yüksek çözünürlüğünde olan ekranı korurken, daha naturel bir görüntüleme elde etmek için açıldığında ekranın beyaz dengesini telefonun çevresindeki ortam ışığına bakılırsa otomatikman ayarlayan yeni bir TrueTone teknolojisi eklendi. tecrübe, dedi Apple. 8 serisindeki kamera sistemi, iyileştirilmiş 12 MP kamera sensörleri ve düşük ışık koşullarında bile daha doğru renkler ve daha parlak fotoğraflar sunan Apple tasarımı yeni bir görüntü sinyali işleme birimi ile her zamankinden daha gelişmişti. Geliştiriciler artık daha canlı bir tecrübe için AR’ye dayalı yazılım ve oyunlar tasarlamak için yeni AR platformunu kullanabilirler. Bunlar hem de Apple’a bakılırsa kablosuz şarjı destekleyen ilk iPhone modelleriydi.

iPhone X

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a790c44fdiPhone X

Apple, iPhone’un varlığının 10. yıl dönümünü kutlamak için iPhone’ların geleceğini tamamen değiştiren ikonik bir model olan iPhone X’i piyasaya sürdü. Tipik ön çerçeveler artık neredeyse ortadan kalktı (ana sayfa düğmesi dahil), 60hz OLED panelli 5,8 inç çerçevesiz ekran ve üstte belirgin bir çentik kaldı. Çentik eleştirmenlerden polarize eleştiriler almasına karşın , tamamen yeni yüz tanıma sistemi (Face-ID), ortam ışığı sensörleri ve kulaklığı sundu.

iPhone X, Face ID ve telefonun daha büyük ekranı şeklinde yeni unsurları muhteşem bir halde tamamlamak için tekrardan tasarlanan en yeni iOS 11’i paketledi. Bu hem de, arka tarafında birincil ve geniş açılı lensin 12 MP olarak derecelendirildiği çift kamera kurulumuna haiz ilk artı olmayan modeldi. Önde, Face ID sistemini geliştiren önceki modellerle aynı 7MP kamera vardı. iPhone X, A11 Bionic çip üstünde çalışıyordu ve 3GB RAM’e sahipti. 64 ve 256 GB varyantlarda sunulan bu sürüm, Apple’a bakılırsa bugüne kadarki en büyük iPhone fiyat etiketi olan 999 $ olarak fiyatlandırıldı.

iPhone XS, XS Max ve XR

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a791bb7c9iPhone XS, XS Max ve XR

Apple, 2018’de,  bundan önceki senenin iPhone X’inde mühim yükseltmelere haiz iki yeni model olan iPhone XS ve XS Max’i piyasaya sürdü  . , iPhone XR , amiral gemisi modellerini daha ucuz bir fiyatla sadece güncellenmiş özelliklerle dengelemek için ( Apple vesilesiyle ).

iPhone XS ve XS Max, tasarım açısından iPhone X ile aynıydı ve ikinci model, iPhone tarihinin en büyük ekranı olan 6,5 inç Süper Retina Ekrana sahipti. Her iki model de artık muhteşem bir hız, daha süratli Face-ID ve sürükleyici stereo ses deneyimi sunan yeni nesil Neural Engine’e haiz en yeni A12 Bionic silikona dayanıyordu. Gelişmiş makine öğrenimi, daha iyi bir bokeh efekti ve daha çok alan derinliği ile Portre Modunu mühim seviyede iyileştirdi. Apple’a bakılırsa iPhone XS ve XS Max, 64, 256 ve 512 GB modellerinde sunuldu.

iPhone XR, amiral gemisi özelliklerinin çoğunu ekonomik bir fiyat aralığında taşıyordu. Telefonun 6.1 inç LCD ekranı vardı ve XR’deki çerçeveler, kardeş modellerinden birazcık daha kalındı. Paslanmaz çelik yerine alüminyum çerçeve ve telefon mavi, sarı ve mercan olmak suretiyle altı değişik renkte sunuldu. Apple ilk kez bir modele “Pro” adını verdi ve gelişmiş performans için nihai özelliklerini beyan etti. Her üç model de Apple’ın en yeni A13 Bionic yonga seti ile donatıldı ( Apple vesilesiyle ).

iPhone 11, esasen çift kamera kurulumuyla Xr’nin halefiydi. Aynı 6.1 inç LCD ekrana sahipti, alüminyum bir çerçeveyle çevrelenmişti ve birden oldukca renkli kaplamada mevcuttu. Çift kamera, optik görüntü sabitleme özelliğine haiz 12 MP birincil sensöre ve ilk kez daha geniş bir görüş alanı için 12 MP ultra geniş sensöre sahipti. Profesyonel olmayan modelde bulunan ultra geniş ve geniş açılı lensin yanı sıra 12MP telefoto lens de kulübe katıldı. Her iki model de bir Super Retina XDR ekrana sahipti sadece iki değişik boyuttaydı. 11 Pro, 5,8 inç OLED panele sahipken, Pro Max 6,5 inç ekran sundu. En son iOS 13 ile entegre A13 Bionic çip, telefonun performansını ve pil verimliliğini mühim seviyede iyileştirdi. Pro modeller, Apple’ın sürümüne bakılırsa yeni bir ‘Midnight Green’ sürümüyle beraber dört değişik şekilde sunuldu.

iPhone 12 Serisi

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a793531a4iPhone 12 Serisi

Apple, iPhone 12 serisi ile mevcut düzgüsel ve ustalaşmış modellerin yanı sıra kompakt bir tasarıma haiz yepyeni mini modeli tanıttı. Normal iPhone 12, aynı ekranı 6.1 inçlik bir ekranla donatarak önceki neslin ustalaşmış olmayan modelinden daha büyük bir ekran-gövde oranı sağlar. Hem iPhone 12 hem de 12 mini alüminyumdan yapılmıştır ve o zamanlar sektör lideri olan A14 Bionic çipe haizdir. Arkadaki çift kamera kurulumu, daha iyi görüntü işleme için doğaçlama yapılmış oldu ( Apple vesilesiyle ).

Pro varyantları-12 Pro ve 12 Pro Max, cam ve paslanmaz çelik şeklinde birinci derslik malzemelerden yapılmıştır ve artık yanlarda düz kenarlı bir tasarıma haizdir. Telefoto kamera, 4× optik zoom ile portre çekimleri için 52 mm odak uzaklığına haiz bir lense sahipti. Ayrıca, arka kamera çıkıntısına, sürükleyici bir tecrübe için AR uygulamalarını geliştiren bir LiDAR tarayıcısı yerleştirildi. Her iki Pro modeli de, 1.200 nit’e ulaşan gelişmiş parlaklığa haiz aynı Süper Retina XDR ekrana sahipti. Şirket, gelişmiş A14 Bionic Chip ile 12 Pro ve 12 Pro Max’in piyasadaki en iyi performans gösteren telefonlar bulunduğunu belirtti.

iPhone 13 Serisi

iphoneun 2007den 2022ye donusumu 6294a7950c480iPhone 13 Serisi

iPhone 13 Serisi, Eylül 2021’de piyasaya sürülen en yeni iPhone serisidir. Profesyonel olmayan modellerin kameraları artık çapraz olarak düzenlenmiştir. Dört modelin tümü, etkisi altına alan pil ömrüne haiz, sektör lideri en yeni A15 Bionic yonga setine haizdir. Ayrıca, bilhassa Pro modellerinde ( Apple vesilesiyle ) mühim seviyede geliştirilmiş kamera sistemlerine sahiptirler.

iPhone 13 ve 13 mini, Apple’a bakılırsa daha keskin ayrıntılar için kapsamlı görüntü işleme ile ustalaşmış olmayan ailedeki en gelişmiş kamera sistemine haizdir. 13 Pro ve 13 Pro Max’teki kamera sistemleri ile Sinema Modu, herhangi bir iPhone’daki en gelişmiş sistemlerdir. Sensörlerin boyutu mühim seviyede arttı ve ultra parlak çekimler için daha çok ışığın girmesine izin verdi. Apple, A15 Bionic çip tarafınca sunulan gelişmiş makine öğrenimi, en doğru renklerle oldukca kareli görüntü işleme sağlayarak resimlere daha çok yaşam kattığını belirtti.

Tamamı iPhone 13 Serisini Apple tarihindeki en kuvvetli ürün serisi yapıyor ve orijinal iPhone’a baktığımızda evrim oldukça uzun bir seyahat oldu.

.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş