Eğitim

Irklara Veda – Metin Özbek Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Irklara Veda – Metin Özbek Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Irklara Veda kimin eseri? Irklara Veda kitabının yazarı kimdir? Irklara Veda konusu ve anafikri nedir? Irklara Veda kitabı ne konu alıyor? Irklara Veda PDF indirme linki var mı? Irklara Veda kitabının yazarı Metin Özbek kimdir? İşte Irklara Veda kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Metin Özbek

Yayın Evi: İmge Yayınevi

İSBN: 9789755338088

Sayfa Sayısı: 249


Irklara Veda Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsanın yer ve vakit içinde sergilediği görkemli kültürel zenginliğini bir an ilkin başlayın okumaya… Sayfaları çevirdikçe sanki bir vakit makinesi sizi seneler öncesine götürecek ve orada varlığından haberinizin bile olmadığı topluluklarla tanışacaksınız. Ne yazık ki bu toplulukları yalnız kitap sayfalarından tanıyabilirsiniz. Neden mi? Bu sebeple onların büyük bir kısmı çoktan yok oldu. Size yırtıcı, ilkel, yabani olarak tanıtılan, tarihin tozlu sayfalarına sessiz bir şekilde ve acımasızca gömülen insanoğlu… Uygarlığın nimetleri diye tanıtılan teknolojiyi onlar asla tanımadı. Doğayı ve onunla bütünleşen yerlileri yok ettik. “Teknolojik insan” olalım derken “patolojik insan” olup çıktık.

Irk teriminin sorgulandığı bu kitapla “ırk” diye bir kavramın “olmadığını!” anlayacak ve aslen var olmayan fakat maalesef “var edilen” bir kavramın nelere mal bulunduğunu, iyi mi milyonlarca insanoğlunun ölümüne, acı çekmesine, insanlık ayıplarına sebep bulunduğunu üzülerek okuyacaksınız. Irk yoktur! Biyolojik ve kültürel çeşitlilik vardır; toplumlar da tıpkı çiçekler şeklinde renk renk, desen desendir… Yaşasın biyolojik ve kültürel çeşitlilik!


Irklara Veda Alıntıları – Sözleri

  • Gelişen teknoloji, dünyamızda bugün teknolojik insan denilen yeni bir canavar yarattı. Bu teknolojik insanda zaman içinde patolojik insana dönüştü. İşin kötüsü kendi kuyusunu kazmaya başladı.
  • Toplumlar doğada yeşeren rengarenk kır çiçeklerine benzer,
    Onlar geçmişten miras kalan kıymetli hazinelerdir,
    Papatya, kardelen, gelincik, çiğdem şeklinde,
    Her mevsim tekrardan doğar, her mevsim tekrardan açarlar…
    Bu biyolojik ve kültürel çeşitliliği daima koruyalım…


Irklara Veda İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitabın adı her ne kadar, ırklara veda olsa da, maalesef ırkçılık, canlı, cansız, hanım, adam, hayvan, her türlü katogoriden günümüze kadar hep devam etmiştir… (Necla Özhekti)


Irklara Veda PDF indirme linki var mı?


Metin Özbek – Irklara Veda kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Irklara Veda PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Metin Özbek Kimdir?

1948 senesinde Mecitaslı’nde (Çorum) dünyaya geldi. 1969 senesinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Antropoloji Kısmı’nden mezun oldu. 1970 senesinde Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla doktora yapmak suretiyle Paris’e gitti. 1971 senesinde Paris’te Institut de Paleontologie Humaine’e araştırıcı olarak girdi. Bu arada Paris VII Üniversitei’nin doktora programına kayıt yaptırdı. 1972 senesinde D.E.A (Diplome d’Etudes Approfondies en Sciences Biologiques) sertifikası aldı. 1974 senesinde “Deformation cranienne artificielle chez les Chalcolithiquez de Byblos.Modification consecutive le crane” adlı teziyle Doktorat de 3 eme cycle unvanını aldı. 1976 senesinde Bordeaux I Üniversitesi (Bordeaux) Biyolojik Antropoloji Kısmı’nde “ Hommes de Byblos Etude comprative des anciens habitants de lage des Metaux au Prıche Orient” adlı teziyle Devlet Doktorasını (Docteur es Sciences) unvanını aldı. 1977 senesinde Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Kısmı’nde Dr.Asistan olarak göreve başladı. 1978 senesinde Öğretim Görevlisi oldu. 1981 senesinde hazırladığı “ Orta Doğu Tarih Öncesi Toplumlarında Dişlerin Antropolojik Yönden İncelenmesi” adlı teziyle Doçent unvanını aldı. 1988 senesinde Profesörlüğe yükseltildi.


Metin Özbek Kitapları – Eserleri

  • 50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi
  • Dünden Bugüne İnsan
  • Irklara Veda
  • Beslenme Kültürü ve İnsan
  • Çayönü’nde İnsan
  • Sapiens’ten Ilkin İnsan Vardı
  • Dişlerle Tarihöncesine Yolculuk
  • İnsan ve Irk


Metin Özbek Alıntıları – Sözleri

  • Çiğneme sistemimizin temel anatomisini anne ve babamızdan atalarımızdan kalıtım kanalıyla almamızdır. (Dişlerle Tarihöncesine Yolculuk)
  • Eski Mısırlılar Dünya’da 4 ırkın varlığına inanıyorlardı. (İnsan ve Irk)
  • Erişkinlerin averaj ölüm yaşı 35’tir. Erkeklerde averaj ölüm yaşı 37,hanımlarda 33’tür.Demek ki, averaj insan ömrü o çağlarda günümüze oranla oldukça düşüktü. Anadolu’da bugün averaj insan ömrü 65 yılı geçti.İlk köy hayatına başlayıp,çiftçilik ve hayvancılığa dayalı geçim ekonomisine geçtiğimizde, ömrümüz oldukça kısa imiş;mesela Çatal Höyük toplumunda 32, Aşıklı’da 36, Yunanistan’da 30, Kıbrıs’ta 34 ve lran’da 25 idi.Son 10.000 yıl içinde averaj insan ömrü iki kat arttı. Cilalı Taş Devri’nden sonrasında aslolan mühim artış Orta Çağ’dan itibaren oldu. (Çayönü’nde İnsan)
  • Zamanımızdan aşağı yukarı 2000 yıl öncesinde yaşamış Yunanlılar, kendilerini seçkin ve yetenekli bir topluluk olarak görmekte; öteki tüm toplumları hangi renkten ve kültürden olursa olsun “barbar” diye tanımlamaktadır. Hatta, Yunanlılar, daha da ileri giderek, bazı toplumların doğuştan hür, öteki bazılarının ise köle olarak dünyaya geldiklerini söyleyecek kadar ırk ayrımı yapıyorlardı. (İnsan ve Irk)
  • Dünyaca meşhur Paris metrosu 1900’lü yılların başlangıcında inşa edilirken Afrika’dan getirilen yüzlerce siyah derili karın tokluğuna yerin onlarca metre derinliğinde çalıştırılmıştır. Avrupa sanayi devrimi, Afrika’nın sömürülen insan gücü ve organik kaynaklarının üstünde terfi etmiştir. İktisatçılar, XIX. yy’ da İngiltere’de başlamış olan endüstri devrimine Liverpool’da kurulan köle alım-satım merkezilerinin mühim katkıda bulunduğuna işaret ederler. Modern sanayinin çarkları ilk kez siyah derilinin kan ve alın teriyle dönmeye başladı, dersek bir seviyede gerçeği dile getirmiş oluruz. (Dünden Bugüne İnsan)
  • İnsan sınırsız bir bilme, öğrenme ve araştırma gereksinimi duyar. Doyuma ulaşmasının ve kendini itimat içinde hissetmesinin temel deposu bilgidir. İnsan, biyolojik örüntüsüyle kendini aşan bir canlıdır. Onun varoluşu ne üreyip çoğalmasıyla gerçekleşmiştir, ne de ölmekle noktalanmıştır. İnsanı öteki canlılardan değişik kılan bir yönü, geçmişten geleceğe bir devamlılığa haiz bulunduğunun bilincinde bulunmasıdır. (Dünden Bugüne İnsan)
  • Eski insan topluluklarının akrabalık ilişkilerini belirlerken ve bugünkü topluluklar içinde yakınlık derecelerini saptarken diş sistemine başvurulur. Bu nedenle adli tıpta mühim bir müracaat deposu olarak kullanılmakta hatta başlı başına bir adli diş alanı gelişmiştir. Diş taçları ve kökleri boyutsal açıdan değerlendirilip bu mevzuda çeşitli diş ölçümlerinden endisler geliştirilmiştir. (Dişlerle Tarihöncesine Yolculuk)
  • unutmamalı “anlatılan, senin hikâyendir”.. (Dünden Bugüne İnsan)
  • Mademki yeryüzünde değişik iklimler görülüyor o halde, değişik fizyolojik özelliklere haiz ırkların da bulunması doğaldır. (İnsan ve Irk)
  • Evrim kuramı bir türün başka bir tür içinden türediği şeklinde yorumlanmamalı. Fosil kayıtlardan ve moleküler genetik alanındaki bulgulardan anlaşılacağı suretiyle, evrimde kesinti olmadığına nazaran, Darwin’in de haklı olarak vurguladığı şeklinde evrim sürecinin, evvelde mevcud herhangi bir türden organik ayıklanma(seçilim) kanalıyla yeni yan türlerin(alttürlerin) ortaya çıkması şeklinde işlediği düşünülmeli. Bu arda eski türler yaşamlarına devam etmiş ya da yok olmuş olabilir. (50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi)
  • Dişlerin iriliği, biçimi ve çiğneme yüzeyinin görüntüsü temelde genlerimiz tarafınca belirlenir. (Dişlerle Tarihöncesine Yolculuk)
  • İnsan ve şempanze hiçbir vakit aynı evrim çizgisi içinde olmadı ve insan şempanzeden evrimleşmedi. Bir başka deyişle spesifik anlamda ‘şempanze insanoğlunun ata türü olmadı.’ Şempanzenin ve insanoğlunun dahil olduğu aileler aşağı yukarı 7 milyon yıldan bu yana bağımsız ve ayrışık evrim süreçleri izledi. Ortak atayı temsil eden türlerden bazıları evrim geçirerek şempanzeyi, öteki bazıları da insan ailesinin ilk cinslerini meydana getirdi. Ortaklığımız yalnız üst aile düzeyinde, üçüncü dönemin miyosen vakit dilimi içinde sınırı olan kaldı. Sonuç olarak şempanze insanoğlunun atası değil, kuzenidir. (50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi)
  • Fransız hükümeti son yıllarda bebeklerine vegan rejimi tatbik eden ailelere ceza vermektedir. Vegan seçimi bir beslenme alışkanlığı insan türüne asla uygun sayılmaz. Vegan diye bir rejim yoktur; bu biçim beslenme yalnız kişisel bir tercihtir. (Beslenme Kültürü ve İnsan)
  • avcılar öldürdükleri gorillerin ellerini kesip kül tablası olarak, başlarını ise koparıp hatıra eşyası olarak turistlere satar. (50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi)
  • Bir yabani bitkinin evcilleştirilmesi, bilgili ya da bilinçsiz olarak söz konusu bitkinin genetik yapısının değiştirilmesiyle ilgili evrimsel bir süreçtir. Bu sürecin sonunda tarıma alınmış olan nebat artık organik ortamda üreme kabiliyetlerini ve çevreye tohumlarını yayma stratejilerini kaybederler. Kendileriyle beslenen hayvanlara karşı fizyolojik ve kimyasal müdafa güçleri büyük seviyede zayıflar. İyiden iyiye insana bağımlı hale gelirler. İnsan olmadan, üremelerini devam ettirmeleri mümkün değildir. (Beslenme Kültürü ve İnsan)
  • 20. yüzyılda hiçbir bulgu, ailemizin en eski cinsel sayılan australopitekusların bulunuş haberi kadar yankı uyandırmamıştır. Böylece yeryüzündeki serüvenimizin tamamlanmamış olan bir halkası daha tamamlanmış oluyordu. 4 milyar senelik canlılar tarihini göz önünde bulunduracak olursak, kendi tarihimiz bunun içinde okyanusta bir damla şeklinde kalmaktadır. (Dünden Bugüne İnsan)
  • İnsan; duyan, düşünen, vakalar karşısında kafa yoran, bilimi ve sanatı yaratan, kendine özgü iyilik ve fenalık kavramlarına haiz, kanunlar meydana getiren, bu tarz şeyleri tatbik eden bir yaratıktır (Güvenç, 1991) (Dünden Bugüne İnsan)
  • Evcil hayvanların sütleri bağırsaklarımız için {hiç de} uygun değildir. İnek sütünün içinde insana alerji meydana getiren proteinler bulunur. İneğin sütü, birkaç ay içinde ortalama 100 kiloya çıkan dananın beslenmesine yöneliktir. Yoğun şekilde gelişme hormonları ihtiva eder. İnek sütünde yer edinen moleküllerin erişkinlere, oldukça içilmesi halinde, yarardan ziyade zararları dokunur. Ayrıca, bu gıda maddesi süt şekeri dediğimiz laktoz ihtiva eder. Bunun ince bağırsaklarımızda parçalanıp glikoz ve galaktoza dönüşerek sindirilebilir hale gelmesi için de laktaz enzimine gerekseme vardır. Oysa, bu enzim bebeklikten itibaren azalmaktadır. Genetik kökenli olan (bu kişilerde laktaz enzimi doğuştan yoktur) süt hazımsızlığı ayrı tutulmakla beraber, birçok insanoğlunun süte alerjisi bulunur. İçtiğinde hazmedemez, karnı şişer, sancılanır, hatta ishal olur ya da kusar. Okul çağlarında bu şekilde problemler yaşayan çocuklarımıza ısrarla süt vermeyelim. Onun ihtiva ettiği birçok yararlı madde, hazmı daha kolay olan yoğurttan meydana getirilen ayranda da bulunmaktadır. Üstelik mide ve bağırsaklarımız yoğurt, ayran, kefir şeklinde fermante olmuş ürünleri oldukça sever. (Beslenme Kültürü ve İnsan)
  • Eskiden bolca oksijenli sularda üreyen balıkların lezzetine doyum olmazdı. Son zamanlarda lezzetsizliğini bir yana bırakalım, yağ dokularında biriken civa başta olmak çeşitli ağır metallerden dolayı kanser yapıcı bir özellik de kazanmışlar. (Beslenme Kültürü ve İnsan)
  • İnsanoğlu bugünkü beyin iriliğine 200 binyıl ilkin ulaşmıştı. O tarihlerden bu yana beynimizde daha çok irileşme olmadı. (50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş