İstanbul’da ekonomi zirvesi: Rus ödeme sistemi Mir masada

-
Haberler
-
Ekonomi Haberleri
-
İstanbul’da ekonomi zirvesi: Rus ödeme sistemi Mir masada
İstanbul’da ekonomi zirvesi: Rus ödeme sistemi Mir masada
- Haber Merkezi
- 23.09.2022 – 18:32
- Güncelleme : 23.09.2022 – 20:56
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun ABD programının arkasından yurda döndü.
Erdoğan Türkiye’deki yoğun gündemine başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da cuma namazının arkasından ekonomi kurmaylarını kabul etti.
İstanbul’da ekonomi zirvesi
Toplantıda Türkiye’nin ekonomi gündemi enine boyu masaya yatırılacak.
Dün Merkez Bankası’nın yapmış olduğu faiz indirimi, dolar-TL kurundaki son durum, enflasyon benzer biçimde birçok başlık ele aınacak.
Mir sistemi masada
En mühim başlıklardan biri de Rus ödeme sistemi Mir’in kullanım durumu.
Söz mevzusu sistemi kullanan ülkeler, ABD Hazine Bakanlığı tarafınca yaptırım uygulamakla tehdit edilirken, Türkiye’de İş Bankası baskıların arkasından sistemi askıya almıştı.
Dünya genelinde de sistemi kullanan birçok ülke ABD baskısı ile sistemi askıya aldı.
Söz mevzusu sitem internasyonal nakit alışverişinde konisyonsuz işlemlere olanak sağlarken Türküye’de de Rus turistlerin en fazlaca kullandığı sistemlerin başlangıcında geliyor.
Toplantıda Rusya Merkez Bankası’nın küresel çapta kullanılan Mir sisteminin Türkiye’de kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek.
“Alternatifler üstünde duracağız”
Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kamu bankalarının yetkilileri ve ekonomi kurmayları ile mevzuyu istişare edecek.
Cumhurbaşkanı mevzuya ilişkin cuma namazı çıkışında yapmış olduğu açıklamada, “Bu yalnız bir Mir kart vakası değil. Bunun alternatifi olarak elimizde neler var bunların üstünde duracağız. Neler yapabiliriz? Ne benzer biçimde adımlar atabiliriz? Bunların üstünde durmak suretiyle bu çalışmamızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.