Eğitim

Japon Yapmış Türk Gezmiş – Onur Ataoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Japon Yapmış Türk Gezmiş – Onur Ataoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Japon Yapmış Türk Gezmiş kimin eseri? Japon Yapmış Türk Gezmiş kitabının yazarı kimdir? Japon Yapmış Türk Gezmiş konusu ve anafikri nedir? Japon Yapmış Türk Gezmiş kitabı ne konu alıyor? Japon Yapmış Türk Gezmiş PDF indirme linki var mı? Japon Yapmış Türk Gezmiş kitabının yazarı Onur Ataoğlu kimdir? İşte Japon Yapmış Türk Gezmiş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Onur Ataoğlu

Yayın Evi: Çınar Yayınları

İSBN: 9789753482523

Sayfa Sayısı: 224


Japon Yapmış Türk Gezmiş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Japonlar yaradılış efsanelerinde kendilerini mukaddes ruhların soyundan gelen hususi bir kavim olarak anlatır. Bu kitabı okuduktan sonrasında o efsanelere hak vereceksiniz işte Tokyo’dasınız O büyük karmaşanın içinde öylesine dingin bir seviye var ki şaşırıyor ve düşünüyorsunuz Bunu dünyalılar yapmış olması imkansız Japonya’yı Onur Ataoğlu’nun kılavuzluğunda gezerken fanatik olacağınız oldukca yer şaşıracağınız oldukca şey bulacaksınız. Sapporo’nun buzdan heykellerinden Okinavva’nın tropik kumsallarına uzanacak Hiroşima Barış Müzesi’nin hüznünden Osaka çarşısının deli taraftarlarının coşkusuna sıçrayacaksınız. Kyoto sokaklarında süzülen geyşalar kadar topuklu ayakkabılarıyla Fuji Dağına tırmanan deli kızlar da ilginizi çekecek. Nikko’nun felsefeci maymunlarını da Nara’nın bisküvit dilenen geyiklerini de seveceksiniz. Himeji Kalesinin labirentlerinden Ertuğrul gemisinin batmış olduğu Kuşimoto kayalıklarındaki şehitliğimize kadar birçok yeri görmek isteyeceksiniz. Bazı geceler geleneksel ryokanların yer yataklarında yatarken kimi zaman aşk otellerinde geceleyecek ya da kapsül otellerin çekmecelerinde uyuyacaksınız. Şanslıysanız sizi en iyi şekilde ağırlayabilmek için gözünüzün içine bakan bir Japon ailenin ince nezaketi sizi utangaç edecek. Japon arkadaşınızın navigatörüne karşın kaybolacak hayatında ilk kez otostopçu gören bir genç kız tarafınca kurtarılacaksınız. Pimpirikli Japon rehberinizin saniyelik dakikliğine gülerken ikinci Dünya Savaşı’nda hemen hemen ufak bir çocukken tüm ailesini kaybedip karnını otlarla doyurmak zorunda kalan yaşlı amcanın hikayesine ağlayacaksınız.


Japon Yapmış Türk Gezmiş Alıntıları – Sözleri

  • Değişmeyen ayakta kalamaz, pedala basmayı bırakan düşer.
  • Kucağında alev almış bebeğiyle nehire atlayan anneler, bir ihtimal bombalanmaz umuduyla okul ve hastanelere sığınıp kavrulan yaşlılar, günlerce Tokyo sokaklarından silinmeyen yanık et kokusu ve nehirlerden akıp giden yanmış cesetler…
  • Bilgelik ve bilgililiğin oldukca değişik kavramlar bulunduğunu düşünürüm. Bilgelik bir tek bilgiye dayanmıyor. Bilgililik de insanları bilge yapmıyor, hatta kimi zaman tam tersi sonuçlara yol açıyor. Fazla bilginin sebep olduğu aşırı öz itimat ve kibir insanoğlunu bilgelikten uzaklaştırıyor. Bilgi, sadece kendini ve çevreni iyi tanımanın, bilmenin ve bilincinde olmanın imbiğinden süzülürse bilgeliğe evriliyor.
  • Sevgi hakkında hep söylenegelen duygusal bir saptama vardır; eğer sevginin bir “neden”i var ise o sevginin saflığı bozulmuş anlamına gelir.
  • Japon bilim adamları Türkiye’deki İzmit depreminden sonrasında olduğu benzer biçimde televizyonda dalaşacağına yapı teknolojilerini, zelzele erken uyarı sistemlerini geliştirmek üstüne çalışıyorlar. Kamuoyu da onları “en seksi erkek” seçmek yerine saygı gösteriyor, dediklerini uyguluyorlar.
  • Sevgi hakkında hep söylenegelen duygusal bir saptama vardır; eğer sevginin bir “niçin”i var ise o sevginin saflığı bozulmuş anlamına gelir.
  • Aslında bu maymunlar, gözünü kapatan Mizaru, kulaklarını kapatan Kikazaru ve ağzını kapatan Iwazaru, Budizmin Tendai mezhebinin üç ana prensibini temsil ediyor; kötüyü görmezden, duymazdan gelmek ve söylememek!


Japon Yapmış Türk Gezmiş İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Muhteşem Bir Gezgin Edebiyatı kitabı: Okurken yer yer güldüren, yer yer gözleri dolduran kalpleri sızlatan, yer yer fanatik bırakan ve refah veren, yer yer çokta güldüren bir kitap serüvenini bitirdim
Bu serüvende ne kazanımlar edindim paylaşma vakti.
Birincisi şunu belirteyim, başlangıç seviyesinde Japonca biliyorum, kuzenim tecim hukuku ile ilgili bir eğitime gidince bende heves edip öğreneyim dedim. Japon kültürü inanılmaz geniş inanılmaz felsefi bir kültür. Hayata bakışlarını alfabelerindeki harflerle açıklıyor olmaları da buna delalet diye bilirim.
” Sanskritçenin ve Japon hiragana
alfabesinin ilk harfi “a”, son harfi “n”dir. “Aaa” doğum esnasında ruhun bedene girmiş olduğu anı, “inn” ise ruhun bedenden çıkışını temsil eder. İkisinin arası da yaşam sürecidir. ” s.150
Kitaptan paylaştığım alıntı da okuduğunuz benzer biçimde Doğu Felsefesi cidden değişik bir bakışa haiz.
Kitabı şöyleki bir özet ifade yapmış olup ,başlıkları anlatayım.
Kapsül oteller: Japon misafirler buraları tercih ediyormuş, gösterişten uzak inanılmaz dar yaşam alanları, bizim yüzlerce metrekarelik evler onlar için gereksiz geliyor.
Kara kalem görkemli çizimler: Her başlık öncesi kitap içinde bu çizimler var betimleme tesirini doruğa çıkarmak amacıyla yapılmış.
Japonca terimler: Her terimin açıklaması ayraç içinde verilmiş, yeni yeni terimler öğreniyor insan. Mesela ben giysilerini kimono olarak biliyordum fakat kışın giyilen kalınca olanın ismine ise ” yukata” deniyormuş.
Bu kitabı anlatmak bu şekilde araştırma yazısıyla çokta olacak iş değil, okuma gününde pasaj pasaj konuşmak hasbihal etmek lazım.
Düşünün Hiroşima’da yaşanmış olan ikinci dünya savaşındaki vahim vakadan kalan izlerin sergilendiği, ” Barış Müzesi ” bile sayfalarca konuşmak lazım!
Birde Deprem konusunu var ,kitapta Japonların depreme dayanıklı binaları geliştirirken bizim Marmara Depremi sonrası yoğun Araştırmaları ile bulunduğunu belirtiyor yazar.
Yazara geleyim birazda, bana nazaran tam bir mizahşör , sanki bakkal Mehmet abinin halk dilindeki mizahi sohbetleri benzer biçimde kitaptaki cümleler çok önemli ,samimi, sıcak ve saatlerce okunsa sıkmıyor insanı.
Yine Japon mimarisine geri döneyim, Meşhur bir kaleleri var, bakın bu noktaya pür dikkat kesilin, Deprem bölgesi Japonya’da çivi bile çakılmadan yapılmış bir mimarı, ahşapları birbirine lego benzer biçimde geçirerek yapılmış mimaride , asırlara meydan okumuş bozulmadan. Lakin restore gerektiği içinde lego benzer biçimde söküp tekrardan birleştirilmiş sonradan. Muazzam değil mi? Bkz. s.122
Yapılan Araştırmaların Japonların en sevilmiş olduğu ve saygı duyduğu millet biz olduğumuzu gösteriyormuş.
Sebebi mi? Orta Doğu’da mahsur kalan Japonları ,THY bünyesindeki vazife icra eden kahraman bir pilotumuz asla düşünmeden uçakla büyükelçiliğe ulaştırmış.
Seneler sonrasında Tokyo’da eşi ve kızıyla dolaşırken yazar, oldukca yaşlı bir amcanın, onları görüp nerden geldiklerini sorduklarında, Türkiye’den diye yanıt vermesi ile yaşlı amca süratli adımlarla kızına çikolata getirmesi ve siz bizi kurtardınız deyip teşekkür etmesi ise beni oldukca duygulandırdı.
İncelemeyi bitirirken , bana bu Yazar tarafınca imzalı kitabı sunan sahaf dosta teşekkür ederim. Cidden mükemmel bir kitap okudum.
Keyifli okumalar… (Barış…)

Onur Ataoğlu’nun yazıya döktüğü Japon yapmış dizisinin 3. ve son kitabı.
Ülkenin görkemli doğasını mahalli kültür özelliklerini ve mutfaklarını, Tokyo ve civarındaki gezilecek bölgeleri, Hiroşima’yı ve atom bombasının etkilerini, Kyoto’yu, Osaka’yı, sıradışı Japon otellerini, benim oldukca beğendiğim Ryokanlarını, trenlerini, bilumum çeşit tapınaklarını, depremlerini ve birçok garip güzellikleri okuyacağınız güzel bir kitap…
Kitapla kalınca, keyifli ve feyzli okumalar… (Fatih durmuş)


Japon Yapmış Türk Gezmiş PDF indirme linki var mı?


Onur Ataoğlu – Japon Yapmış Türk Gezmiş kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Japon Yapmış Türk Gezmiş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Onur Ataoğlu Kimdir?


Onur Ataoğlu Kitapları – Eserleri

  • Japon Yapmış
  • Japon Ne Yapmış
  • Japon Yapmış Türk Gezmiş


Onur Ataoğlu Alıntıları – Sözleri

  • Dünyada intihar oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri Japonya. Ayrıca, bu oranın yüksek olduğu öteki ülkelerde intiharın ana sebebi depresyon iken, Japonya’da utanç ve başarısızlık. (Japon Yapmış)
  • gençlerin flörtü, arkadaşlığı düzgüsel karşılanıyor. cinsellik yaşamın organik bir bileşeni; kesinlikle tabu değil, kimse gözünde büyütmüyor, olduğundan daha yüce ve çarpıtılmış bir anlam yüklemiyor. hal bu şekilde olunca japon gençleri bizim toplumumuzun erişkinlik döneminde yaşamış olduğu travmayı pas geçiyorlar.
    “evlenmeden olmaz” anlayışı yerine “olmadan evlenilmez” prensibini benimsiyorlar, böylece “eşlerin uyumu” ünitesine bir adım önde başlıyorlar. (Japon Yapmış)
  • Japon milletinin trende, otobüste efsanevi derecede oldukca okumasının bir sebebi de alfabeyi ve okumayı unutmamak çabası! Bir süre kitap-gazete okumayan bir Japon kısa süre içinde Japonca okuma yazmayı unutmaya başlayabiliyor. (Japon Yapmış)
  • En iyi tasarlanmış bahçe, asla tasarlanmamış benzer biçimde görünendir; bu düstur da çelişkiler diyarı Japonya’nın bir başka cilvesidir. (Japon Ne Yapmış)
  • Japonya ile Türkiye içinde gördüğüm benzerliklerden biri de, iki ülkede de hiçbir süre ciddi bir tehdit teşkil etmemiş olan zavallı komünizmin her daim bir öcü olarak öne çıkarılması ve bu süreçte öteki “aşırı”ların parsayı toplaması idi. (Japon Yapmış)
  • Bilgelik ve bilgililiğin oldukca değişik kavramlar bulunduğunu düşünürüm. Bilgelik bir tek bilgiye dayanmıyor. Bilgililik de insanları bilge yapmıyor, hatta kimi zaman tam tersi sonuçlara yol açıyor. Fazla bilginin sebep olduğu aşırı öz itimat ve kibir insanoğlunu bilgelikten uzaklaştırıyor. Bilgi, sadece kendini ve çevreni iyi tanımanın, bilmenin ve bilincinde olmanın imbiğinden süzülürse bilgeliğe evriliyor. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Sevgi hakkında hep söylenegelen duygusal bir saptama vardır; eğer sevginin bir “neden”i var ise o sevginin saflığı bozulmuş anlamına gelir. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Sushi özetlemek gerekirse, pişmeden balığın pirinç sirkesi ile pişirilmiş pirinç eşliğinde yenmesidir. (Japon Ne Yapmış)
  • Toplumsal sınıflar arasındaki fark yok
    denecek kadar azdı ve gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik yoktu. Herkes insanca kazanıyordu, hepimiz birbirinin “müşteri”siydi. Kimsede bir ötekini hor görme, adam yerine koymama tavrına rastlanmıyordu. En pahalı restoranlardan en lüks mağazalara kadar hiçbir yerde tipinize, kılığınıza nazaran değişik işlem görmüyordunuz. Hafta içi size yiyecek servisi icra eden garsonla hafta sonu kayak hayata geçirmeye gidebiliyordunuz. (Japon Ne Yapmış)
  • Bir başka sıradışı Japon yemeği ise basashidir. Basashi, özetlemek gerekirse, pişmeden at eti olarak tanımlanabilir. Basashinin yabancılar içinde infial yaratmasının üç olası sebebi vardır: pişmeden olması, at olması ve hem pişmeden hem de at olması. (Japon Ne Yapmış)
  • Dürüstlük mevzusunda da bu dünyanın ötesinde standartlara sahiptirler. Japonlar dürüst davranırken bunun bir erdem bulunduğunu bile düşünmezler; dürüstlük aslına bakarsanız düzgüsel olan davranış biçimidir. (Japon Yapmış)
  • Japon mutfağında malzemelerin organik tadının vurgulanması esastır. Japonlar yemeği olabildiğince mütevazi bir şekilde hazırlarlar, azca pişirirler yada pişirmezler, malzemenin özelliklerini kaybetmemesine itina gösterirler. Bunu da söz konusu yiyecek maddesinin ruhuna saygıdan yaparlar. (Japon Ne Yapmış)
  • Sakura ilk olarak yaşamın kısalığının ve geçiciliğinin simgesidir; (Japon Yapmış)
  • Sushicilerde hanım usta görmemenizin sebebini ise, hanımefendilerin ellerinin erkeklerden daha sıcak olması ve bu durumun sushiyi “bozması” olarak açıklayacaklardır. (Japon Ne Yapmış)
  • Japon bilim adamları Türkiye’deki İzmit depreminden sonrasında olduğu benzer biçimde televizyonda dalaşacağına yapı teknolojilerini, zelzele erken uyarı sistemlerini geliştirmek üstüne çalışıyorlar. Kamuoyu da onları “en seksi erkek” seçmek yerine saygı gösteriyor, dediklerini uyguluyorlar. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Değişmeyen ayakta kalamaz, pedala basmayı bırakan düşer. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Örtbas etmenin ulusal bir spor olduğu Japonya’da, hele ki yabancıysanız, hiçbir şeyiniz çalınmaz, bir tek kaybolurdu. (Japon Ne Yapmış)
  • Kucağında alev almış bebeğiyle nehire atlayan anneler, bir ihtimal bombalanmaz umuduyla okul ve hastanelere sığınıp kavrulan yaşlılar, günlerce Tokyo sokaklarından silinmeyen yanık et kokusu ve nehirlerden akıp giden yanmış cesetler… (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Ülke sevgileri slogancı değil, yapıcıdır; “Ya sev ya terk et” yerine, “Seviyorsan gereğini yerine getir” felsefesi hâkimdir. (Japon Yapmış)
  • İki tarafın da sunduklarıyla beklentileri uyuşmayınca, kıtalararası bir hayal kırıklığı kaçınılmaz oluyordu. (Japon Ne Yapmış)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş