Eğitim

Joseph Andrews – Henry Fielding Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Joseph Andrews – Henry Fielding Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Joseph Andrews kimin eseri? Joseph Andrews kitabının yazarı kimdir? Joseph Andrews konusu ve anafikri nedir? Joseph Andrews kitabı ne konu alıyor? Joseph Andrews PDF indirme linki var mı? Joseph Andrews kitabının yazarı Henry Fielding kimdir? İşte Joseph Andrews kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Henry Fielding

Çevirmen: Ferit Burak Aydar

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053607823

Sayfa Sayısı: 397


Joseph Andrews Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Henry Fielding (1707-1754): Romanları, oyunları, yergileri, siyasal makaleleriyle İngiliz kültür yaşamının en mühim ve garip karakterlerinden biridir. Gayet verimli bir oyun ve hiciv yazarıyken sıkıdüzen yüzünden yazmaya ara vermiş, hukuk öğrenimi görerek yargıç olmuştur.

Yargıçlığı esnasında da yazmayı asla bırakmayan Fielding’in ilk romanı 1741 senesinde yayımlanmıştır. Yazar 1742 senesinde piyasaya çıkan Joseph Andrews ile büyük bir ün kazanmıştır.

Çağdaşı Samuel Richardson’un Pamela romanına nazire olarak yazıya döktüğü yapıt, bugün dahi hiciv romanının şaheserlerinden biri sayılır. Fielding, Joseph Andrews’da kendine özgü akıcı, emsalsiz, yenilikçi üslubuyla İngiliz toplumunun çeşitli sınıflarının yozluğunu keskin bir ironiyle ortaya koymuştur.


Joseph Andrews Alıntıları – Sözleri

  • …terbiyenin bir yılda yaptığını hayâsızlık yirmi dört saatte yıkmıştı.
  • Benim açımdan en iyi kitap en fazlaca satan kitaptır; ben vaazlara düşman değilim, derdim satmıyor oluşu.
  • Mr. Adams bana sık sık iffetin bir karı için olmasıyla birlikte adam içinde en büyük erdem bulunduğunu, karısından başka bir karı bilmediğini söylerdi..
  • “Keşke birçok güzel kitap okumuş ve hatta kendileri benzer biçimde güzel kitaplar yazmış bazıları da bu kitaplardan senin kadar yarar etmiş olsaydı.”
  • Orada burada atalarından kalan onurla gösteriş satan, fakat erdemden yana zerrece nasibini almamış onca insan varken…
  • “Bir kez, akıllı insanların kibirliliğe daha yatkın oldukları genel gözleminin gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardım. İnsanlar zenginlik, güçlülük, güzellik, onur vs. benzer biçimde mevzularda aynı derecede kibirlidir….”
  • Denizi aşan insanoğlu ruhlarını değil, üzerlerindeki gökyüzünü değiştirirler
  • …insanlık açısından yoksulluğun ve sefaletin acılarını gülme konusu etmeye çalışmaktan daha şok edici bir davranış olabilir mi?
  • “Bir insan dünyanın dört bir tarafına yelken açsa, her limana demir atsa da, eğer bilgisiz ise, gittiği benzer biçimde bilgisiz olarak döner.”
  • Bir ahlaksızlık gördüğünde kimse sövmekten geri kalmıyor, fakat hepimiz başkalarında kötülediği şeyleri halletmeye çok arzuluyor.


Joseph Andrews İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Joseph Andrews: Realistik akımının etkisiyle İngiliz romanı türünde eserler veren Henry Fielding, Joseph Andrews romanının yazarıdır. Bu roman aslen Richardson’un Pamela eserinin bir paradosi olarak düşünülmektedir. Aynı zamanda epistolarik ve picaresque roman türünde kaleme alınmıştır. Richardson’un Pamela karakteri erdemli ve iffetli bir hanımdır. Aynı özellikleri taşıyan karakter bu sefer Joseph Andrews olmuştur. Cinsiyet farkı vardır fakat karakterlerin özellikleri aynıdır. Ayrıca Andrews, Pamela isminde akıllı bir ablaya haizdir. Onu devamlı över ve yaşadıklarını yazarak devamlı olarak mektup gönderir. Richardson’un Pamelasıyla benzer durumları yaşayan Andrews, asil bir lordun evinde işe adım atar. Kısa bir süre sonrasında lord ölür ve Lady Booby Andrews’i beğenerek ona yaklaşmaya çalışır. Andrews ise ilişki oluşturmayı reddeder. Evin hizmetlisi Slipslos da aynı amaçlarla Andrews’e yaklaşır fakat o gene direnir. Sonunda da Andrews evden kovulur. Yolculuğa çıkmasıyla bu yolculukta başına gelen vakalarla birlikte halkın ikiyüzlülüğünü ve kibrini yansıtır. Bölüm bölüm olan roman değişik hikayeler barındırır. Londra’da ki yaşamı mizahi bir üslupla hicveder. Andrews’in yola çıkmadaki amacı ise nişanlısı Fanny’e ulaşmaktır.
Richardson’un Pamela’sından değişik olarak Andrews iffetini, erdemini ve ahlakını koruduğu için hoş karşılanmaz ve kovulur. (Virginia)

Podcast: Joseph Andrews, Henry Fielding: Podcasti dinlemek için YouTube linki: https://youtu.be/LxvFrolo1uU
Merhaba Kitapçokseverler,
İngiliz edebiyat evveliyatına damga vuran safdil bir kahramanla Joseph Andrews’la sizlerleyiz…
İngiliz edebiyatının ilk romanı olarak kabul edilen, Samuel Richardson’nın Pamela’sına hiciv mahiyetinde ki bu romanı konuştuk. Pikaresk bir yolculukta böylesine namusuna düşkün, şanssız ve aşık bir karakter bizi bir Charlie Chaplin ve Kemal Sunal özlemine götürdü. 1977 senesinde beyaz perdeye aktarılan ölümsüz eseri sizler için Okur Sohbetleri kanalında konuştuk.
Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. (Okur Sohbetleri)

henryfieldng: Fielding okumaya karar verdiyseniz gülmeye ve şaşırmaya hazır olun. Nasıl olur da 18. yüzyılda biri çıkıp bizi güldürürken düşündürecek kalitede ve daha sonradan post-çağıl edebiyatta bile adından söz ettirecek bir yapıt yazar? Richardson’ın Pamela, or Virtue Rewarded adlı eseri yayınlaması Fielding için bir dönüm noktası olmuş ve Fielding bir yıl sonrasında büyük olasılıkla kendi kaleminden çıkan Shamela ile Richardson’ı alaya almış ve İngiliz edebiyatının en ünlü parodilerinden birini yazmıştır. Büyük olasılıkla diyorum şu sebeple Fielding bu eseri o dönem koşullarının erotik içeriğe el vermemesi sebebiyle takma isimle yayınlamıştır. (B.)


Joseph Andrews PDF indirme linki var mı?


Henry Fielding – Joseph Andrews kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Joseph Andrews PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Henry Fielding Kimdir?

1707’de Somersetshire’de hayata merhaba dedi. Babası general, kız kardeşi Sarah da kendisi benzer biçimde yazardı. Yoksul düşen asil bir aileden geliyordu. Soylu ailelerin okulu malum Eton’da okudu. Sonra’da yunan ve Latin Edebiyatını okumak suretiyle Leyden’e gitti. Leyden’de okumuş olduğu sırada ailesinin parasal durumu iyice bozulduğundan, Fielding eğitimini yarıda bırakıp, İngiltere’ye geri dönmek mecburiyetinde kaldı. Tiyatroya sıkıdüzen koyan yasa 1737’de yürürlüğe girdikten sonrasında, yalnız tiyatro oyunu yazarak ailesini geçindiremeyeceğini anlayan Fielding, otuz yaşından sonrasında başladığı hukuk öğrenimini iki buçuk yılda tamamlamış oldu. 1740’da baroya girdi ve on yıl içinde Londra’nın en saygı gören yargıçlarından biri oldu.

Bir taraftan yargıç olarak, bir taraftan da yazar olarak yoğun emekleri, kırkına doğru sıhhat durumunun bozulmasına, artık sadece koltuk değnekleriyle yürüyebilecek hale gelmesine niçin oldu. Daha sıcak bir iklimde birazcık iyileşebileceği umuduyla, 1754 senesinde Lizbon’a götürüldü ve iki ay sonrasında da orada öldü.


Henry Fielding Kitapları – Eserleri

  • Joseph Andrews
  • Tom Jones 1.Cilt
  • Tom Jones 2. Cilt
  • An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews


Henry Fielding Alıntıları – Sözleri

  • En güzel porselenlerde bir çatlak olabileceği benzer biçimde, en güzel insanda bir kusur bulunabilir. (Tom Jones 1.Cilt)
  • “Keşke birçok güzel kitap okumuş ve hatta kendileri benzer biçimde güzel kitaplar yazmış bazıları da bu kitaplardan senin kadar yarar etmiş olsaydı.” (Joseph Andrews)
  • Benim açımdan en iyi kitap en fazlaca satan kitaptır; ben vaazlara düşman değilim, derdim satmıyor oluşu. (Joseph Andrews)
  • Nice bilge kişiler, akıl üzerine kurulu sevgileri, güzelliğin çekiciliği üzerine kurulu sevgilerden daha sağlam sayarlar. (Tom Jones 1.Cilt)
  • Sahte bi? namus, düzmece bi? şerefle gölgesiymiş benzer biçimde beraber bulunu?. (Tom Jones 2. Cilt)
  • “Bir insan dünyanın dört bir tarafına yelken açsa, her limana demir atsa da, eğer bilgisiz ise, gittiği benzer biçimde bilgisiz olarak döner.” (Joseph Andrews)
  • Ne umar ki hanımefendiler, hoşlandıkları kişilerin aptallığını hoş görmek için, binlerce özür uydururlar kendi kendilerine. (Tom Jones 2. Cilt)
  • Erkeklerin yönettiği tüm bu işlere tanrı acısın! Bir tek kadı­nın aklı, bin adamın aklına bedeldir… (Tom Jones 2. Cilt)
  • Orada burada atalarından kalan onurla gösteriş satan, fakat erdemden yana zerrece nasibini almamış onca insan varken… (Joseph Andrews)
  • Shakespeare ‘in de söylediği benzer biçimde, tüm dünyayı niçin yalnız kendi açımızdan görüyoruz? (Tom Jones 1.Cilt)
  • Akıl ve ağırbaşlılık bir çeşit koruyucularıdır erdemin. Bunlarsız itimat içinde yaşayamaz erdem. (Tom Jones 1.Cilt)
  • …terbiyenin bir yılda yaptığını hayâsızlık yirmi dört saatte yıkmıştı. (Joseph Andrews)
  • Bir ahlaksızlık gördüğünde kimse sövmekten geri kalmıyor, fakat hepimiz başkalarında kötülediği şeyleri halletmeye çok arzuluyor. (Joseph Andrews)
  • …insanlık açısından yoksulluğun ve sefaletin acılarını gülme konusu etmeye çalışmaktan daha şok edici bir davranış olabilir mi? (Joseph Andrews)
  • “Bir kez, akıllı insanların kibirliliğe daha yatkın oldukları genel gözleminin gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardım. İnsanlar zenginlik, güçlülük, güzellik, onur vs. benzer biçimde mevzularda aynı derecede kibirlidir….” (Joseph Andrews)
  • Bayağı ruhların fanatik olamayacakları bir şeyler vardır gerçek güzellikte. (Tom Jones 1.Cilt)
  • Mr. Adams bana sık sık iffetin bir karı için olmasıyla birlikte adam içinde en büyük erdem bulunduğunu, karısından başka bir karı bilmediğini söylerdi.. (Joseph Andrews)
  • Ben şu kanıya vardım ki, dürüst kişiler suçlu olmak zahmetine katlanmayı göze alınca, fena kişiler kolay kolay başa çıkamaz onlarla. (Tom Jones 1.Cilt)
  • Ne umar ki hanımefendiler, hoşlandıkları kişilerin aptallığını hoş görmek için, binlerce özür uydururlar kendi kendilerine.. (Tom Jones 2. Cilt)
  • Eğer Doğa, aklımızı kocamıza teslim etmemizi isteseydi, kocalarından daha akıllı yaratmazdı bunca bayanı. Aklı başlangıcında hiçbir adam bu şekilde birşey beklemez kadınlardan… (Tom Jones 2. Cilt)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş