Eğitim

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi – Mary Wollstonecraft Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi – Mary Wollstonecraft Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kimin eseri? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabının yazarı kimdir? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi konusu ve anafikri nedir? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabı ne konu alıyor? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi PDF indirme linki var mı? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabının yazarı Mary Wollstonecraft kimdir? İşte Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mary Wollstonecraft

Çevirmen: Deniz Hakyemez

Orijinal Adı: A Vindication Of The Rights Of Women

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944880442

Sayfa Sayısı: 288


Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Mary Wollstonecraft (1759 – 1797) : 38 yıl devam eden kısa ömrüne rağmen, adam egemenliğindeki felsefe alanında yazdıklarıyla, kendinden sonraki yüzyılları hanım hakları mevzusunda derinden etkileyen bir 18.Yüzyıl düşünürüdür. Dilimize ilk kez çevrilen ve günümüzden 215 yıl ilkin piyasaya sürülen Kadın Haklarıın Gerekçelendirilmesi (1792) ise, bundan beş yıl sonrasında, geleceğin Frankenstein’ınıyazacak kızı Mary’nin doğumundan 11 gün sonrasında ölen Wollstonecraft’ın en temel yapıtıdır.


Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi Alıntıları – Sözleri

  • Dünyada yoksunluğunu çektiğimiz şey hayırseverlik değil, adalettir!
  • Ey rahat insanoğlu daha ne kadar süre basitliğe sığınıp, bilgiden nefret edeceksiniz?
  • Süslü bir kölelik adına özgürlüğü satmışlar.
  • “…karşı cinsin her karşısına çıkan üyesine utanmazca gözlerini dikme alışkanlığından daha tiksindirici ne olabilir? Bu davranışı karşı cinse saygı duymakla bağdaştırabilir miyiz? Hayır, bu lakayt davranış o denli yerleşmiş bir yozlaşmanın, zihinde o denli bir zayıflığın göstergesidir ki, erkekler kadın cinsine kösnül düşkünlüklerini törpülemeden; küstahlığı bırakıp kadın olsun, erkek olsun, başkalarına saygı göstermeden; her iki cins de daha alçakgönüllü olmadan, bu davranışın hâkim olduğu bir toplumda kamusal olsun, özel olsun, herhangi bir erdemin yeşermesini beklemek beyhudedir.”
  • Gerçek aşkı bulmanın fazlaca zor olduğu doğrudur, fakat gerçek dostluğu bulmak daha da zor olsa gerek
  • Erkekte akıl kadar bilgece çekici olan ne olabilir?
  • Kadınları özgür bırakın, kısa zamanda bilge ve erdemli olacaklardır.
  • hanımefendiler aydınlanmış yurttaşlar olmadıkları, kendi geçimlerini sağlayacak konuma gelmiş olarak özgürleşmedikleri, erkeklerden bağımsızlaşmadıkları sürece kendi cinslerine düşen görevleri dahi layıkıyla yerine getiremeyeceklerdir.
  • Bırakın hanımefendiler, erkeklerle aynı haklara haiz olsun.


Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi: Bir feminist olarak, bu çalışmanın kuşkusuz çığır açıcı bulunduğunu kabul ediyorum ve Shelley’nin önerilmiş olduğu ve tartıştığı şeylerin çoğuna katılıyorum. Ancak, yazıdan dolayı kesinlikle okumaktan nefret ettim. Fazlaca yoğun ve içinden geçmek fazlaca zor. Bitirdiğim için mutluyum.
Ben kelimelerle değil şeylerle ilgileneceğim!” Mary Wollstonecraft,
Kitabın en başlangıcında, okuyuculara ortalığı karıştırmak için burada olmadığını işaret ederek, direkt hanım ve haklarının rasyonel bir savunmasına dalıyor. Nüfusunun yarısının eğitimden ve akıldan yoksun bırakılmasının ve bunun yerine aşırı büyümüş çocuklar benzer biçimde davranılmasının, en güzel türden köleliğe kilitlenmesinin insanlığın umutsuzluğu bulunduğunu söylüyor “Bebeklikten itibaren güzelliğin kadının asası olduğu öğretildi, zihin kendini şekillendiriyor. vücuda ve yaldızlı kafesinin çevresinde dolaşan, yalnızca hapishanesini süslemeye çalışır.” (Filozof mazikeen.)

“İnsan eğitimle doğmaz; fakat eğitimle yaşar.”: Neden “hanım hakları” başlığı altında, kağıt üstünde geçerli maddelere gerekseme duyuyoruz? İnsan hakları kanun maddelerinin, hanım haklarını da kapsaması gerekmiyor mu? Kadınlar da insan türünün birer ferdi değil mi? İnsanoğluna normalde yapması ihtiyaç duyulan şeyleri yaptırtmak için yasalar getiriliyor. Sizce de bu fazlaca saçma değil mi? Cinsiyet ayrımı yapmadan bir insanoğlunun haklarına, bir insan olarak ihlâlde bulunmamamız gerekmez mi esasen.
“Düşünme yetisi gelişmemiş bir bayan çocuklarını eğitmeyi iyi mi başarabilir? Onlara nelerin uygun olduğuna iyi mi karar verecek?” [s.134]
kitap/kadin-haklarinin-gerekcelendirilmesi–23818,
ataerkil düzenin getirmiş olduğu tüm sorunların temelinde yatan eğitimsizliği mevzu alarak direkt hanım haklarının analitik savunmasını meydana getiren objektif bir yapıt.
“Dünyada yoksunluğunu çektiğimiz şey hayırseverlik değil, adalettir!” [s.110]
Bu, erkekler kadınlardan daha iyi ya da hanımefendiler erkeklerden daha iyi benzer biçimde bir durum değil. Bu, hepimiz âdil bir şansı hak ediyor anlamına gelir. Bu, bu kadar basittir.
“Eğer hanımefendilerin sesleri bastırılacaksa, eğer hanımefendiler insa­noğlunun doğal haklarından yoksun bırakılacaksa, haksız­lık ve tutarsızlık suçlamasını boşa çıkarmak için, öncelikle hanımefendilerin aklı olmadığını kanıtlamanız gerekmektedir.” [s.4]
Akıl; düşünme, kavrama, anlama, anladığını yorumlama yetisidir ve bunun cinsiyetle hiçbir ilgisi yoktur!
“Böylece insanlığın hakları Adem’den adım atmak suretiyle adam cinsine atfediliyor.” [s.133]
Y-kromozomunun yüzyıllardır verdiği cinsiyet savaşı, cinsiyetçi ayrımın oluşmasına zemin hazırlayarak adam egemen düzenini oluşturmuştur. Bununla birlikte soyun, erkekler tarafınca devam ettirilmiş olduğu sanısına varılmış ve ciddi boyutlarda sorunlara yol açmıştır. Bunu söylediğim için üzgünüm beyler, sadece sizin devam ettirdiğiniz soy, soyadı kanunu ile sınırı olan. Mitokondrinin, matriksinde bulunan ve kromozomal DNA’ya nazaran daha fazlaca sayıda bulunanabilen mtDNA; maternaldir. Bir başka deyişle bir tek anneden gelir. İşin aslı şu ki, gerçek kimliğimiz DNA’mızdır, ve soyu devam ettiren aslına bakarsak hanımdır.
“Biz asla ve asla yükseklere uçmaya muktedir olamayacağız, hanımefendiler ve erkekler olarak birbirimizi desteklemedikçe.” [Emma Watson]
Feminizm, hiç kimseye bir şeyleri dikte ederek angaje etme derdinde olan, kuralcı ve dogmatik bir fikir değildir. Feminizm cinsiyet ayrımı yapmaksızın eşitliği korumak için çaba sarfeden, size bir seçenek sunmak için oluşmuş ideolojik bir düşüncedir. Eğer siz de eşitliği savunuyorsanız feministsiniz.
“İnsana insan olarak saygı göstermek en asil davranışlardan biridir.”[s.187]
Keyifli okumalar .. (Nes)


Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi PDF indirme linki var mı?


Mary Wollstonecraft – Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mary Wollstonecraft Kimdir?

Mary Wollstonecraft (27 Nisan 1759 – 10 Eylül 1797), İngiliz yazar, felsefeci ve hanım hakları savunucusu.

Mary Wollstonecraft yedi çocuklu bir ailenin ikinci evladı olarak Londra’da hayata merhaba dedi. Dokumacıyken çiftçiliğe yönelen fakat başarıya ulaşmış olamayan babası, sertlik düşkünü bir adamdı ve sonunda da alkole sığınmıştı. Kız evlatları okula gönderilmediği için okuma yazmayı yaşlı bir kahyadan öğrenen Mary, o dönemde kız evlatlarının ge çimlerini sağlamaları için tek geçerli yol olan evlenmeye sıcak bakmadığı için evden ayrıldı.

O zamanlar bayanlara açık olan meslek ya da uğraşların derhal hepsine el attı: varlıklı kişilere çeşitli seyahat ve etkinliklerinde ücret karşılığı refakat etme, mürebbiyelik, öğretmenlik, okul müdireliği, toplumsal eleştiri ve roman yazarlığı. Çocuk bakıcılığı yapmış olduğu dönemde yazdığı Mary adlı uzun öykü ve Kız Evlatların Eğitimi adlı kitabı meşhur yayınevi Fleet – Street tarafınca basılır. Yayıncı Joseph Johnson, fikirlerinden ve özgürlük anlayışından etkilendiği Wollstonecraft’ı yayınevinde editör olarak işe alır. Kendi kendine Fransızca, Almanca ve İtalyanca öğrenen Wollstonecraft genel anlamda çeviri yapmaktaydı.

1790’da otuzbir yaşlarında iken aniden üne kavuştu. Fransız Devrimine karşı olan felsefeci ve politikacı Edmund Burke’e karşı “İnsan Haklarının Korunması” başlıklı bir yazı yayımladı ve bu vaka sonrasında kendisine Jüponlu Sırtlan lakabı takıldı.

İki yıl sonrasında, 1792’de Fransız devlet adamı Talleyrand’a ithaf etmiş olduğu Kadın Haklarının Savunması adlı kitabını yayınladı. Altı haftada yazdığı bu kitabında İnsan Hakları Bildirgesi’ni temel almakta, görüş ve düşünceleriyle Fransız devriminin vazife ve amacına hizmet etmektedir.

“Kadının ufkunu genişleterek güçlendirin aklını; körü körüne itaat sona erecektir; sadece, iktidar devamlı körü körüne itaate gerekseme duyduğundandır ki zorbalar ve kösnü düşkünleri, haklı olarak karanlıkta tutmaya çalışırlar bayanı; zira bunlardan birincisinin tek istediği bir köledir, ikincisinin istediği ise elinde tutacağı bir oyuncak.”

Daha ilkin de bu şekilde düşünen pek fazlaca hanım olsa da bu ve daha pek fazlaca görüşü Kadın hakları’nın savunulmasında bu kadar açık ve dolaysız bir halde ve daha da önemlisi yüksek sesle söyleme cesaretini ilk kere Wollstonecraft göstermiştir.

1795’de yayımcısı vesilesiyle tanıştığı ve devrin fazlaca satan kitaplarından olan “Siyasi Adalet”in yazarı William Godwin’le evliliğe ilk adımını attı ve 1797’de, ikinci kızının ( Frankenstein’nin yazarı Mary Shelley) doğumundan on gün sonrasında öldü.

Kitaplarından bazıları şunlardır;

– Kız Evlatlarının Eğitimi Hakkında Düşünceler

– Kadın Haklarının Savunulması

– Fransız devrimi Hakkında tarihsel ve Ahlaksal Görüşler


Mary Wollstonecraft Kitapları – Eserleri

  • Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi


Mary Wollstonecraft Alıntıları – Sözleri

  • Süslü bir kölelik adına özgürlüğü satmışlar. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Bırakın hanımefendiler, erkeklerle aynı haklara haiz olsun. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Ey rahat insanoğlu daha ne kadar süre basitliğe sığınıp, bilgiden nefret edeceksiniz? (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Erkekte akıl kadar bilgece çekici olan ne olabilir? (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Kadınları özgür bırakın, kısa zamanda bilge ve erdemli olacaklardır. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • hanımefendiler aydınlanmış yurttaşlar olmadıkları, kendi geçimlerini sağlayacak konuma gelmiş olarak özgürleşmedikleri, erkeklerden bağımsızlaşmadıkları sürece kendi cinslerine düşen görevleri dahi layıkıyla yerine getiremeyeceklerdir. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Gerçek aşkı bulmanın fazlaca zor olduğu doğrudur, fakat gerçek dostluğu bulmak daha da zor olsa gerek (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Dünyada yoksunluğunu çektiğimiz şey hayırseverlik değil, adalettir! (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • “…karşı cinsin her karşısına çıkan üyesine utanmazca gözlerini dikme alışkanlığından daha tiksindirici ne olabilir? Bu davranışı karşı cinse saygı duymakla bağdaştırabilir miyiz? Hayır, bu lakayt davranış o denli yerleşmiş bir yozlaşmanın, zihinde o denli bir zayıflığın göstergesidir ki, erkekler kadın cinsine kösnül düşkünlüklerini törpülemeden; küstahlığı bırakıp kadın olsun, erkek olsun, başkalarına saygı göstermeden; her iki cins de daha alçakgönüllü olmadan, bu davranışın hâkim olduğu bir toplumda kamusal olsun, özel olsun, herhangi bir erdemin yeşermesini beklemek beyhudedir.” (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş