Eğitim

Dedem Enver Paşa – Osman Mayapetek Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dedem Enver Paşa – Osman Mayapetek Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dedem Enver Paşa kimin eseri? Dedem Enver Paşa kitabının yazarı kimdir? Dedem Enver Paşa konusu ve anafikri nedir? Dedem Enver Paşa kitabı ne konu alıyor? Dedem Enver Paşa PDF indirme linki var mı? Dedem Enver Paşa kitabının yazarı Osman Mayapetek kimdir? İşte Dedem Enver Paşa kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Fatih Bayhan

Yazar: Osman Mayapetek

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9786050819007

Sayfa Sayısı: 368


Dedem Enver Paşa Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Enver bir güneş benzer biçimde dünyaya gelen, bir gurûb ihtişamıyla batmıştır; arasını tarihe bırakalım.”

-Mustafa Kemal Paşa-

Teşkilat-ı Mahsusa iyi mi kuruldu? Bu teşkilatta kimler vazife aldı?

Enver Paşa’ya Almanya ile ittifak yapmaması için rüşvet teklif edildi mi?

Sarıkamış Harekâtı neyi amaçlıyordu? Harekât iyi mi gerçekleşti ve hezimetin gerçek sorumlusu kimdi?

Çanakkale Zaferi’nde Enver Paşa’nın adı niçin geçmiyor?

Enver Paşa, Ermeni tehcirinden ve tehcirin neticelerinden görevli tutulabilir mi?

Enver Paşa, Mustafa Kemal Paşa’ya Moskova’dan yazdığı mektupta ne istiyordu?

Enver Paşa İngiliz istihbaratıyla neler görüştü? Onlara ne teklif etti?

İşgal Kuvvetleri Komutanı Kont Caprini, Enver Paşa’nın eşi Naciye Sultan’ı memleketten iyi mi kaçırdı?

Enver Paşa’nın asla görmediği oğlu Ali Enver iyi mi yaşadı?

Rusya’ya savaşmaya giderken ne benzer biçimde hayaller kuruyordu?

Tacikistan’daki naaşı, 74 yıl süresince kimler tarafınca Kızılordu’dan saklandı?

Yakın Tarih’in en oldukça konuşulan ve tartışılan karakterlerinden kabul edilen Enver Paşa’nın inanılmaz yaşam hikâyesi asla yayınlanmamış belge, mektup ve fotoğraflarla… Fatih Bayhan soruyor, Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek konu alıyor…

(Tanıtım Bülteninden)


Dedem Enver Paşa Alıntıları – Sözleri

  • Tehcirin yapıldığı dönem güvenlik hatta devletin bekası açısından olağanüstü güç bir dönem olmasına karşın gerekçelerini ve yürütülüşünü anlayabilmek için vakaları bir tek bir Türk-Ermeni ihtilafına indirgemek son aşama yanlıştır.İki tarafta küresel bir oyun içinde rol aldı ve vakalar bir çok kez kendi kontrolleri haricinde gelişti
  • Şehadetinden ilkin Naciye Sultan’a bir mektup gönderiyor:”Yakında geleceğim seninle birlikte olmak için isviçre’ye geçeceğiz fakat buradan ayrılabilmek için öldüğüm hakkında dedikodu çıkaracağım aman sen inanma bu habere…”diyor.Mektubun aylar sonrasında Berlin’e Naciye Sultan’a ulaştığını düşünürsek mektubun eve geldiği gün maalesef hakikaten şehit oluyor. Fakat Naciye Sultan doğal o mektup elinde olduğundan zannediyor ki bu tamamen Enver Paşa’nın yarattığı bir efsaneleşmiş bu yüzden bir süre öldüğüne inanmıyor.
  • Milli geliri aslına bakarsanız düşük olan Ermenistan’ın gelirinin büyük bir miktarı minik bir azınlık tarafınca paylaşılmaktadır.Takriben 75.000 Ermeni vatandaşı geçim savaşı verebilmek için bir azınlığı veTürkiye’dedir.Ufak diasporanın bir kısmını daha varlıklı etmek için acaba bu soykırım yalanı ve Türkiye düşmanlığını gündemde tutup 3 milyon fakiri denize kıyısı bile olmayan bir ülkenin masum insanlarını sömürerek düşmanlık kültürünün yeşertilmesi çabaları daha ne kadar sürecektir aslolan trajedi burada yatmaktadır.
  • Milliyet gazetesinin 5 Ağustos 1996 tarihindeki sayısında Türkiye’yi terk ettiğinde parasız bulunduğunu Rusya’ya gitmeye çalışırken uçağı Riga üstünde düştüğünde yakalanıp konulduğu hapishanede 6 ay fotoğraf yaparak kazanılmış olduğu bir kaç kuruşu Naciye Sultan’a gönderdiğini biliyoruz. Milyonlarca doları olsaydı fotoğraf yapmış olup para kazanmaya mı çalışırdı?Rahat bir yaşam sürmek varken savaşlarda mı ölürdü?
  • Mustafa Kemal Atatürk:Enver bir güneş benzer biçimde dünyaya gelen,bir gurup ihtişamıyla batmıştır; arasını tarihe bırakalım demiştir.Ayrıca Atatürk’e Enver Paşa’nın kahramanca şehadet haberini Kılıç Ali haber vermiş o da:”Allah rahmet eylesin yiğit adamdı.”demiş ve gözlerinden yaş damlaları sürülmüştür.
  • I Dünya savaşı patlak vermiş.Aynı anda birkaç cephede birden savaşmak mecburiyetinde kalınmış ve Osmanlı vatandaşı olan bu azınlık başkaldırıyor. Hatta bazı Ermeni gönüllüler Rus ordusu ile hareket ediyor doğrusu Rus ordusuna katılıyor. Fransızların bile Ermeni birlikleri oluyor dolayısıyla Osmanlı bu tehlikeyi iyi mi bertaraf ederim diye düşünüyor.
  • “Mustafa Kemal, Talat, Enver; bu üçüne uzanan dilleri kudretim olsa kökünden keserdim.”
    -Mahmut Esat Bozkurt
  • Tifo salgını ve cephede kişisel şöhret ve prestij ardında koşan bazı komutanların karargahtan gelen emirleri uygulamayı reddetmesi bu ağlatısal sonu hazırlayan ana etkenler olmuştur.Onun 10. Kolordu komutanı bilahare 3. Ordu komutanı Hafız Hakkı Paşa geri çekilmekte olan Rus birliklerinin peşine fikir 10.000’den fazla asker tifodan yataklara düşmüştü. Paşa tam 100 kilometrelik yeni bir cenk cephesi açmış ve aslına bakarsanız hasta ve bitkin durumdaki askerleri kişisel hırslarının peşinden sürükleyerek felaketin içine çekmiştir.Onun cephedeki hareketleri Harbiye nazırı ve başkomutan vekili Enver Paşa’nın emirleri ile taban tabana zıttı.
  • Batı’nın Hıristiyanları destekleme politikaları,Rusya’nın emperyalist yayılma politikaları ve Türk Müslüman halk üstünde yarattığı negatif izlenimler buna karşılık Ermeni cemaati de bu desteklere kanarak gelişen bağımsızlık akımlarının tesirinde kalmaları muhakkak göz önünde tutulması gerekir.Nitekim ilk bağımsız Ermenistan devletinin başbakanı Katchaznouni’nin raporunda da bu desteklere kanarak Osmanlı’ya karşı silahlı savaşım vermenin yanlışlığını vurgulandığını da artık biliyoruz.
  • İlber Ortaylı Enver Paşa ile Mustafa Kemal arasındaki farkın Enver Paşa’nın Alman devlet erkanı önünde hazır olda iken padişahı umursamaması; Mustafa Kemal Paşa’nın ise iki tarafı da umursamaması bulunduğunu belirterek değişik bir açı ve yorum getiriyor. Mete Tunçay da İsmet İnönü’den rivayetle Enver Paşa’nın Semerkand,Tiflis, Batum… diye; Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum, Ankara, Sakarya…diye konuştuğundan bahseder.Ufka ve gerçek duruma atıf yapar.


Dedem Enver Paşa İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tarihe tartışmalarla geçmiş bir isim İsmail Enver Paşa. Hayal perest mi? İdealist mi? Tarihte oldukça tartışılmış tarışılmaya da devam edilecek bir isim. Sarıkamışta hatalı mı? Yoksa hakikaten yapılması gerekeni mi yapmış oldu? Kurtuluş savaşının neresinde yer aldı? Mustafa Kemal Atatürk ile ilişkileri nasıldı? Cenazesi onca yıl iyi mi saklandı? Ruslar mezarı iyi mi bulamadı? Enver Paşa ile ilgili bilinmeyen bir oldukça şeyi Enver Paşa’nın torununun dilinden öğrenebileceğiniz mükemmel bir kitap.
Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği benzer biçimde ” Enver bir güneş benzer biçimde dünyaya gelen bir gurup ihtişamıyla batmıştır. Arasını tarihe bırakalım (Türkist)

Enver: 2020-5 Sonuç itibariyle Enver Paşanın torunu olduğundan çokta objektif bir kitap olamayacağını düşünüyordum. Fakat bu mevzuda yanıldığımı ifade etmeliyim. Son aşama yansız şekilde ve kabul edilebilir belgeler ışığında Enver Paşa anlatılmış. Bilhassa torunun Mustafa Kemal ve Enver arasındaki mektuplara dayanarak vermiş olduğu bilgilerin oldukça mühim bulunduğunu düşünüyorum… (İrfan Kılınçer)

Ben kitabı beğendim. Güzel bir röportaj olmuş. Osman Mayatepek’in tutumunu ve duruşunu oldukça begendim. Eğitimli bir insan. Ömrünce çalişmiş didinmiş, okumuş. Gerçek bir osmanli torunu.
O yüzden bizim kefen efektli, güneşlik perdeyle gezen çakma Osmanli Torunları sevmez bu insanları.
Sorular özenle seçilmiş. Boş sorular değildi. Güzel bir söyleşi olmuş. Osman Mayatepek de olabildiğince sorulara objektif yanitlar vermiş.
En oldukça Ermeni meselesi ve Atatürk ile Enver Paşa ilişkisinin anlatildiği bölümler ilgimi çekti. Detayli bir halde açiklayiciydi.
Kitapta fotograflar var. Bu fotograflarin içinde en oldukça sevdiğim enver paşanin eşi ve köpeğiyle oldugu fotografti. Ayrica Enver Paşanın kara kalem çalişmalari da var.
Benim için tek sıkıntılı taraf trablusgarp’dan baslayarak 1. Dünya savasinin detayli anlatilmasi. Yavuz ve midilli olayi ve Almanya ile ittifak süreci. Bunlari aslına bakarsanız bildiğimden oldukça sıkıldım. Ama bu süreci bilmeyip, abdülhamidin tahtan indirilmesiyle Osmanlinin çöküp yıkildiğini sanan veyahut işine o şekilde gelen arkadaşlarin bu bölümleri iyice okumasini temenni ediyorum. Zira karinca kadar beyninizle ve ideolojik saplantilarinizla bana tarih öğretmeye kalkmaniz bir tek sizi benim gözümde rezil edip, değersizlestiriyor.
Tşk. (sıla)


Dedem Enver Paşa PDF indirme linki var mı?


Osman Mayapetek – Dedem Enver Paşa kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Dedem Enver Paşa PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Osman Mayapetek Kimdir?

Türk dış ilişkiler uzmanı ve iş adamı. Enver Paşa’nın kızı Türkân’ın oğlu ve Enver Paşa’nın torunudur. AnneannesiOsmanlı Hanedanı’ndan Naciye Sultan’dır. Babası dış ilişkiler uzmanı Hüveyda Mayatepek, 1930’lu yılların Meksika büyükelçisi Tahsin Mayatepek’in erkek evladıdır.

 

Georgetown Üniversitesi’nin Dış İlişkiler bölümünden mezun olmuş, büyükbabası ve babası benzer biçimde dış ilişkiler uzmanı olmuştur. Babasının diplomatlığı sebebiyle yaşamının mühim bir kısmı yurt haricinde geçen Osman Mayatepek, 1983’ten itibaren Ankara’da yaşamaya adım atmıştır.

Mayatepek ondan sonra iş adamı olmayı seçti. Smith Wesson’un Türkiye temsilciliğini yapmış oldu ve müdafa sanayii, telekomünikasyon benzer biçimde alanlarda danışmanlık verdi.

1998 yılından beri Peru’nun diplomatik misyonluğunu yürütmektedir ve Peru Fahri Başkonsolosu unvanı da almıştır.

2007’de kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı’nın kurucu üyelerindendir.

 Enver Paşa’ya ilişik anı defterleri, günlük notlar, belgeler, raporlar, mektuplar, fotoğraflar, hususi eşyalar ve silahlardan oluşan geniş bir arşivi bulunmaktadır. Osmanlı’nın son dönemindeki ve bilhassa genç subaylar içinde yaygınlaşan yoğun not tutma, günlük ve anı yazma alışkanlığının Enver Paşa’da da bulunması ve başta kardeşiNuri Killigil tarafınca iyi korunması yardımıyla bu arşiv tarihe ışık dokunabilecek bir zenginlikte kalabilmiştir. Bu arşiv yayınlanacak bir kitapta kullanılması amacıyla gazeteci-yazar Murat Bardakçı ile paylaşmıştır.


Osman Mayapetek Kitapları – Eserleri

  • Dedem Enver Paşa


Osman Mayapetek Alıntıları – Sözleri

  • Tifo salgını ve cephede kişisel şöhret ve prestij ardında koşan bazı komutanların karargahtan gelen emirleri uygulamayı reddetmesi bu ağlatısal sonu hazırlayan ana etkenler olmuştur.Onun 10. Kolordu komutanı bilahare 3. Ordu komutanı Hafız Hakkı Paşa geri çekilmekte olan Rus birliklerinin peşine fikir 10.000’den fazla asker tifodan yataklara düşmüştü. Paşa tam 100 kilometrelik yeni bir cenk cephesi açmış ve aslına bakarsanız hasta ve bitkin durumdaki askerleri kişisel hırslarının peşinden sürükleyerek felaketin içine çekmiştir.Onun cephedeki hareketleri Harbiye nazırı ve başkomutan vekili Enver Paşa’nın emirleri ile taban tabana zıttı. (Dedem Enver Paşa)
  • Şehadetinden ilkin Naciye Sultan’a bir mektup gönderiyor:”Yakında geleceğim seninle birlikte olmak için isviçre’ye geçeceğiz fakat buradan ayrılabilmek için öldüğüm hakkında dedikodu çıkaracağım aman sen inanma bu habere…”diyor.Mektubun aylar sonrasında Berlin’e Naciye Sultan’a ulaştığını düşünürsek mektubun eve geldiği gün maalesef hakikaten şehit oluyor. Fakat Naciye Sultan doğal o mektup elinde olduğundan zannediyor ki bu tamamen Enver Paşa’nın yarattığı bir efsaneleşmiş bu yüzden bir süre öldüğüne inanmıyor. (Dedem Enver Paşa)
  • Tehcirin yapıldığı dönem güvenlik hatta devletin bekası açısından olağanüstü güç bir dönem olmasına karşın gerekçelerini ve yürütülüşünü anlayabilmek için vakaları bir tek bir Türk-Ermeni ihtilafına indirgemek son aşama yanlıştır.İki tarafta küresel bir oyun içinde rol aldı ve vakalar bir çok kez kendi kontrolleri haricinde gelişti (Dedem Enver Paşa)
  • Milli geliri aslına bakarsanız düşük olan Ermenistan’ın gelirinin büyük bir miktarı minik bir azınlık tarafınca paylaşılmaktadır.Takriben 75.000 Ermeni vatandaşı geçim savaşı verebilmek için bir azınlığı veTürkiye’dedir.Ufak diasporanın bir kısmını daha varlıklı etmek için acaba bu soykırım yalanı ve Türkiye düşmanlığını gündemde tutup 3 milyon fakiri denize kıyısı bile olmayan bir ülkenin masum insanlarını sömürerek düşmanlık kültürünün yeşertilmesi çabaları daha ne kadar sürecektir aslolan trajedi burada yatmaktadır. (Dedem Enver Paşa)
  • I Dünya savaşı patlak vermiş.Aynı anda birkaç cephede birden savaşmak mecburiyetinde kalınmış ve Osmanlı vatandaşı olan bu azınlık başkaldırıyor. Hatta bazı Ermeni gönüllüler Rus ordusu ile hareket ediyor doğrusu Rus ordusuna katılıyor. Fransızların bile Ermeni birlikleri oluyor dolayısıyla Osmanlı bu tehlikeyi iyi mi bertaraf ederim diye düşünüyor. (Dedem Enver Paşa)
  • “Mustafa Kemal, Talat, Enver; bu üçüne uzanan dilleri kudretim olsa kökünden keserdim.”
    -Mahmut Esat Bozkurt (Dedem Enver Paşa)
  • Batı’nın Hıristiyanları destekleme politikaları,Rusya’nın emperyalist yayılma politikaları ve Türk Müslüman halk üstünde yarattığı negatif izlenimler buna karşılık Ermeni cemaati de bu desteklere kanarak gelişen bağımsızlık akımlarının tesirinde kalmaları muhakkak göz önünde tutulması gerekir.Nitekim ilk bağımsız Ermenistan devletinin başbakanı Katchaznouni’nin raporunda da bu desteklere kanarak Osmanlı’ya karşı silahlı savaşım vermenin yanlışlığını vurgulandığını da artık biliyoruz. (Dedem Enver Paşa)
  • Milliyet gazetesinin 5 Ağustos 1996 tarihindeki sayısında Türkiye’yi terk ettiğinde parasız bulunduğunu Rusya’ya gitmeye çalışırken uçağı Riga üstünde düştüğünde yakalanıp konulduğu hapishanede 6 ay fotoğraf yaparak kazanılmış olduğu bir kaç kuruşu Naciye Sultan’a gönderdiğini biliyoruz. Milyonlarca doları olsaydı fotoğraf yapmış olup para kazanmaya mı çalışırdı?Rahat bir yaşam sürmek varken savaşlarda mı ölürdü? (Dedem Enver Paşa)
  • Mustafa Kemal Atatürk:Enver bir güneş benzer biçimde dünyaya gelen,bir gurup ihtişamıyla batmıştır; arasını tarihe bırakalım demiştir.Ayrıca Atatürk’e Enver Paşa’nın kahramanca şehadet haberini Kılıç Ali haber vermiş o da:”Allah rahmet eylesin yiğit adamdı.”demiş ve gözlerinden yaş damlaları sürülmüştür. (Dedem Enver Paşa)
  • İlber Ortaylı Enver Paşa ile Mustafa Kemal arasındaki farkın Enver Paşa’nın Alman devlet erkanı önünde hazır olda iken padişahı umursamaması; Mustafa Kemal Paşa’nın ise iki tarafı da umursamaması bulunduğunu belirterek değişik bir açı ve yorum getiriyor. Mete Tunçay da İsmet İnönü’den rivayetle Enver Paşa’nın Semerkand,Tiflis, Batum… diye; Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum, Ankara, Sakarya…diye konuştuğundan bahseder.Ufka ve gerçek duruma atıf yapar. (Dedem Enver Paşa)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş