Eğitim

Kaplumbağa Terbiyecisi – Emre Caner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kaplumbağa Terbiyecisi – Emre Caner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kaplumbağa Terbiyecisi kimin eseri? Kaplumbağa Terbiyecisi kitabının yazarı kimdir? Kaplumbağa Terbiyecisi konusu ve anafikri nedir? Kaplumbağa Terbiyecisi kitabı ne konu alıyor? Kaplumbağa Terbiyecisi PDF indirme linki var mı? Kaplumbağa Terbiyecisi kitabının yazarı Emre Caner kimdir? İşte Kaplumbağa Terbiyecisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Caner

Yayın Evi: Kapı Yayınları

İSBN: 9786054322039

Sayfa Sayısı: 342


Kaplumbağa Terbiyecisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tablo bittiğinde Osman Hamdi başyapıtına baktığını derhal anlamış oldu. Sonuçtan fazlaca memnundu. Ama resmi görenler tabloda ne anlatıldığını anlamakta zorlanmışlardı. Birbirlerine kaplumbağa terbiyecisi diye eski bir mesleğin olup olmadığını soruyorlardı. En okumuş yazmışlar bile bu şekilde bir meslekten söz edildiğini asla duymamışlardı. Nerede çalışırlardı bu adamlar? Sirklerde mi? Yoksa saray bahçesinde mi? Kimse bilmiyordu. Osman Hamdi de yaşamı süresince kimsenin bilmediği meslekler yapmıştı. Ressam olmuştu en başta. Sonra müze müdürü. Bir kazıbilimci. Ardından da güzel sanatlar akademisi müdürü. Onun kaplumbağa terbiyecisinden bir farkı yoktu aslen!

Kaplumbağa Terbiyecisi, -Osman Hamdi Bey’in Romanı- oldukça çalışmış ve bu topraklara aydınlama düşüncesinin tohumlarını serpmiş bir insanın yaşamını son aşama açık ve akıcı bir üslupla konu alıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Kaplumbağa Terbiyecisi Alıntıları – Sözleri

  • “Yeni bir çağ başlamıştı. Ama geleceğe umutla bakabilmek için hiçbir neden yoktu.”
  • Çıplaklık doğallaştı. Sanat, onu tutucu köklerinden koparıp özgür bir evrene taşımıştı.
  • XIX. Yüzyıl sömürgecilik tarihinin altın dönemiydi. Sömürgeci terbiye anlayışı için Avrupa coğrafyasına ilişkin olmasa bile toprağın altından çıkan her şey Batı’nın olmalıydı.
  • Dostlardan aldığın her şey kaderin haricinde kalır. Ancak vermiş oldukların daima için servetin olacaktır.
  • Efsanenin söylediği şeklinde eğer
    Bu dünyada her insana
    Bir yıldız hükmediyorsa
    Parlak olmayan benimki
    Muhakkak ki kayan bir yıldızdır.
  • Tablo bittiğinde Osman Hamdi başyapıtına baktığını derhal anlamış oldu. Sonuçtan fazlaca memnundu. Ama resmi görenler tabloda ne anlattığını anlamakta zorlanmışlardı. Birbirlerine kaplumbağa terbiyecisi diye eski bir mesleğin olup olmadığını soruyorlardı.
  • Emile Zola “Ateşli karşı çıkışım ruhumun çığlığından başka bir şey değildir. “
  • Dostlardan aldığın her şey kaderin haricinde kalır. Ancak vermiş oldukların daima için servetin olacaktır.
  • Ama insanları en oldukça eğlendiren, sultanın gâvur bir memlekete ayak basmış olmamak için ayakkabılarının içine kendi ülkesinin toprağıyla dolu hususi bir tabanlık yaptırdığı söylentisiydi.
  • Efsanenin söylediği şeklinde eğer
    Bu dünyada her insana
    Bir yıldız hükmediyorsa
    Parlak olmayan benimki
    Muhakkak ki kayan bir yıldızım.


Kaplumbağa Terbiyecisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Osman Hamdi de azca aydın değilmiş hakkaten.
Osmanlıya aydınlanma, çağı ve yenilikleri soruşturma düşüncesinin tohumlarını ekmiş fidanlarını yetiştirmiş bir insan. Ülke içindeki tüm negatif fikirlere karşın vazgeçmiyor yapacaklarından.
Ülkede daha ilkin asla yapılmayan meslekleri yapıyor,, ressam oluyor, müze müdürü oluyor, kazıbilimci oluyor, güzel sanatlar akademisi müdürü oluyor, hepsini de kendi imkanlarıyla, kendisi sıfırdan başlayarak yapıyor.
Kaplumbağa Terbiyrcisi’ni bitirince de karşısına geçip şöyleki bir bakıyor, başyapıtına baktığını derhal anlıyor. Resmi görenler tabloda ne anlatıldığını anyalamadıklarından eskiden bu şekilde bir mesleğin olup olmadığını tartışadursun o sonuçtan memnun kalıyor. Bu kadar mesleği bir arada yürütürken bir kaplumbağa terbiyecisinden farkı yok aslen, yaşamış olduğu dönem ve cemiyet olarak baktığımızda.
Hayatı savaşım ile geçen bir insanın romanı. Ülkesi için canla başla çalışan bir adam. O olmasa ne Nemrut Dağı kalırdı geriye ne Efes ne Pergamon… Antik kentlere ve müzelere olan tutkumdan dolayı sevmiş olarak ve takdir ederek okudum Osman Hamdi Bey’in romanını.
Son olarak, bu kitabı bana armağan ederek Osman Hamdi’yi tanımamı elde eden Havanuraykul a oldukça teşekkür ediyorum. (mlhkrzl)

Biyografi okumayalı o denli uzun süre olmuş ki yaşadığını bildiğim bir insanoğlunun yaşamını tüm detaylarıyla incelemek ruhuma ilaç şeklinde geldi. Yeni bir sürü data ile dolduğumu hissediyorum ve bu beni gece uyumayacak kadar heyecanlandırıyor.
Osman Hamdi’yi çoğumuz o ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi ile tanıyoruz. Açıkçası benim için daha fazlası değildi bu kitabı okuyana kadar. Mesela Osmanlı’nın tüm o katı tutumuna karşın modernleşme yolunda ne büyük adımlar attığını bilmiyordum. Eğitimli bir babanın oğlu bulunduğunu da bilmiyordum. Sanat aşkı ile yanıp tutuşurken bununla birlikte birçok devlet görevinde bulunduğunu da… Kitapta tamamı şeklinde daha bir sürü data var.
Aynı zamanda devrin siyasal durumları da kitapta oldukça net ve detaylı bir halde anlatılmış. Osman Hamdi’yi daha iyi anlayalım diye iyi mi bir cemiyet kuralları ve seviye içinde yaşadığını da detaylı bir halde anlatmış yazar.
Kitap her ne kadar data üstüne data de verse o denli roman gibiydi ki asla sıkmadı, bunaltmadı. Şahane kelimesi biçim alabilse tıpkı bu kitap şeklinde olurdu. Yazarını kutlama etmek lazım bu mevzuda.
Kitapta beni en oldukça şaşırtan Osman Hamdi’nin babası oldu. Ben o süreci baz alarak söylediğim dedik çaldığım düdük bir baba beklerken şapkadan tavşan çıktı ve adamcağız ılımlı ve çocuklarına kıymet veren bir adam çıktı.
Osman Hamdi her ne kadar aydın bir abimiz olsa da kitapta bir ara beni sinir etti. Ah be adam milleti bir kere şaşırt bizi (adam takipçilerden linç yeme keyfisi) dedim okurken. Ne yapmış oldu dediğinizi duyar gibiyim fakat asla söylemem. Alın okuyun ve okutun aşklarım. (Elif damla kaçmaz)


Kaplumbağa Terbiyecisi PDF indirme linki var mı?


Emre Caner – Kaplumbağa Terbiyecisi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kaplumbağa Terbiyecisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Caner Kimdir?

Emre Caner, 1976 senesinde Bakırköy’de hayata merhaba dedi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri öğrenimi görmüş oldu. Piyasayla arasındaki ten uyuşmazlığı sebebiyle kucak dolusu çekilme etti.En sonunda şirket denen acayip şeyin patolojik bir olay olduğuna kanaat getirip, bir tek okuryazarlıkla meşgul olmayı seçti.


Emre Caner Kitapları – Eserleri

  • Kaplumbağa Terbiyecisi
  • Kutsal Fahişeden Bakire Meryem’e Toprak ve Kadın
  • Cinsellik Üstüne Toplumsal Fragmanlar
  • Mihri Sevecen Hanım’ın İzinde
  • Sürgün ve Özgürlük
  • Paris Sevdası
  • Kim Olduğumu Artık Biliyorum


Emre Caner Alıntıları – Sözleri

  • Cinselligin denetlenmesi, bir tek nüfusun demografik özelliklerinin değil, ekonomik ilişkilerinin, miras düzeninin ve en önemlisi de iktidar yapısının devamını sağlar. (Kutsal Fahişeden Bakire Meryem’e Toprak ve Kadın)
  • Onunla beraberken inanmadığım bir şeye inanır şeklinde gözükmek zorunda değildim. İstemediğim sözleri ağzıma sakız yapmam gerekmiyordu. Alkışlanmak için birilerine benzememe gerek kalmamıştı. Geliştirmem ihtiyaç duyulan yeteneklerim ve morartmam ihtiyaç duyulan rakiplerim hepsi fakat hepsi Yok olmuştu. Savaşın anlamsızlığını yeni keşfeden bir asker gibiydim. Ancak böylesine bir yaşamın insanı özgür kılabileceğini öğrenmiştim. (Kim Olduğumu Artık Biliyorum)
  • “Bizim hanımlarımız evlerinin dışını göremiyorlar ki yaşadıkları dünyanın ebadı hakkında düşünce sahini olsunlar.” (Cinsellik Üstüne Toplumsal Fragmanlar)
  • Bana sorarsanız bir toplumun uygarlık düzeyini hanımefendiler gösterir. (Sürgün ve Özgürlük)
  • Nedenleri bilmek bizi özgürlestirir!.. (Kutsal Fahişeden Bakire Meryem’e Toprak ve Kadın)
  • Ama insanları en oldukça eğlendiren, sultanın gâvur bir memlekete ayak basmış olmamak için ayakkabılarının içine kendi ülkesinin toprağıyla dolu hususi bir tabanlık yaptırdığı söylentisiydi. (Kaplumbağa Terbiyecisi)
  • Çıplaklık doğallaştı. Sanat, onu tutucu köklerinden koparıp özgür bir evrene taşımıştı. (Kaplumbağa Terbiyecisi)
  • Sence uygarlığı toptan reddetmek mümkün mü? Saçma ve olanaksız olsa da bana coşku veriyor bu düşünce. Tarımı bile bilmeyen insanlardan daha mutlu olduğumuzu kim iddia edebilir ! Onlardan daha mı fazla korkuyoruz ölümden ? (Kim Olduğumu Artık Biliyorum)
  • ‘Prekarya emek; güvencesiz çalışanlardan, gelip geçici işlere daima tamam diyenlerden, bir iş bulmuş olduğu süre bile işsizlik tehdidini ensesinde hissedenlerden oluşuyordu. 21.yüzyılda aşkın prekaryalaşması ise güvencesiz ilişkilerden, gelip geçici temaslara olur diyenlerden ve bir aşk bulduğunda bile ayrılık tehdidini içinde hissedenlerden oluşmakta.’ (Cinsellik Üstüne Toplumsal Fragmanlar)
  • Görselliğin egemen olduğu son zamanların başlayabilmesi için insanoğlunun kendine bakmayı öğrenmesi gerekmişti. (Cinsellik Üstüne Toplumsal Fragmanlar)
  • “Ortadoğu’nun ilk egemen tanrısal kadın betimlemesi olan aşkın ve bereketin koruyucusu Tanrıça İnanna’ydı.”
    Düşündürücü bi karşıtlık !! (Kutsal Fahişeden Bakire Meryem’e Toprak ve Kadın)
  • Efsanenin söylediği şeklinde eğer
    Bu dünyada her insana
    Bir yıldız hükmediyorsa
    Parlak olmayan benimki
    Muhakkak ki kayan bir yıldızdır. (Kaplumbağa Terbiyecisi)
  • İnsanı özgürleştiren bir yalnızlığın zevkine varmıştım. (Kim Olduğumu Artık Biliyorum)
  • “Sizin düzeninizle, akıl anlayışınızla, namus anlayışınızla, başarı anlayışınızla asla bağdaşan yanım yok… Yaşamım süresince içimi kemirttiniz. Evlerinizle. Okullarınızla. İşyerlerinizle. Hususi ya da resmi kuruluşlarınızla içimi kemirttiniz. Ölmek istedim, dirilttiniz. Yazı yazmak istedim, aç kalırsın dediniz. Aç kalmayı denedim, serum verdiniz. Delirdim, kafama elektirik verdiniz… Ben tüm bunların dışındayım.”
    -Tezer Özlü- (Cinsellik Üstüne Toplumsal Fragmanlar)
  • Kahvenin yanında bol miktarda hayal söylüyorum (Mihri Sevecen Hanım’ın İzinde)
  • “… oysa üretim öncesi toplumlarda iktidarın cinsiyeti yoktu.” (Kutsal Fahişeden Bakire Meryem’e Toprak ve Kadın)
  • Erkek , hanım üstünde sürdürdüğü hegemonyanın yetkisini , iktidarın ‘ yönlendirme gücü’nden ‘ etkilenmiş toplumun kendisinden alır . (Kutsal Fahişeden Bakire Meryem’e Toprak ve Kadın)
  • Bu yüzden var olanı kabullenmek rahatlatıcı bir basitliğe haizdir. (Cinsellik Üstüne Toplumsal Fragmanlar)
  • “Yeni bir çağ başlamıştı. Ama geleceğe umutla bakabilmek için hiçbir neden yoktu.” (Kaplumbağa Terbiyecisi)
  • Dostlardan aldığın her şey kaderin haricinde kalır. Ancak vermiş oldukların daima için servetin olacaktır. (Kaplumbağa Terbiyecisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş