Eğitim

Ne Düşündüğünü Biliyorum – Paul Ekman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ne Düşündüğünü Biliyorum – Paul Ekman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ne Düşündüğünü Biliyorum kimin eseri? Ne Düşündüğünü Biliyorum kitabının yazarı kimdir? Ne Düşündüğünü Biliyorum konusu ve anafikri nedir? Ne Düşündüğünü Biliyorum kitabı ne konu alıyor? Ne Düşündüğünü Biliyorum PDF indirme linki var mı? Ne Düşündüğünü Biliyorum kitabının yazarı Paul Ekman kimdir? İşte Ne Düşündüğünü Biliyorum kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Ekman

Çevirmen: Esra Karababa

Yayın Evi: Koridor Yayınları

İSBN: 9786054188246

Sayfa Sayısı: 352


Ne Düşündüğünü Biliyorum Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sosyal Çevrede, İş Ortamında ve Evlilikte Aldatılmamanın Yolları

İNSANLAR NASIL YALAN SÖYLER VE NASIL YAKALANIRLAR. EKMAN, 20 YILLIK ÇALIŞMASININ SONUCUNU SİZLERLE PAYLAŞIYOR.

Paul Ekman’ın Ne Düşündüğünü Biliyorum adlı kitabı hem araştırmacıların hem de yazışma mevzusunda uzman olmayan kişilerin rahatça kullanabileceği açık, doğru, özenli ve profesyonelce hazırlanmış bir çalışmadır. Ekman insanların niçin ve iyi mi yalan söylediklerini, bazıları bu mevzuda başarıya ulaşmış olurken niçin diğerlerinin olamadığını, kimileri yalanı sezmekte yeteneksizken, kimilerinin ne kadar yetenekli bulunduğunu, aldatmada hangi belirtilerin güvenilir bulunduğunu ve hangilerinin olmadığını açıklıyor. Elde etmiş olduğu verileri, bilimsel emek harcamalar ile edebiyat, gündelik yaşam ve politikadan seçtiği açıklayıcı örneklerle resmediyor.

Ses tonu, gövde dili ve yüz ifadeleri o kişinin yalan söylediğini işaret ederken, iyi mi olur da yargıçlar, polisler ve hatta Gizli Servis ajanları benzer biçimde profesyoneller yalana kanabilirler. Ekman, aldatma emarelerini zekice kullanma meselesini hak etmiş olduğu ciddiyetle ele alıyor.

Lie To Me adlı meşhur Amerikan dizisinin perde arkasında, yazarın bu çalışmasında yer verdiği bilimsel yöntemler kullanılmaktadır. Ekman, TIME dergisi tarafınca 2009’un en etkin 100 insanından biri seçilmiştir.

“Ekman, duyguların analizi ve yalan söyleme konularında tartışmasız en önemli isim. Saptamaları daima doğru, zekice, bilgilendirici ve akla yatkın.”

New York Times Book Review

“Bir psikoloji profesörü olarak Ekman, araştırmalarını ve bilimsel verilerle karşılaştırdığı kendi bulgularını kitap haline getirerek daha geniş kitlelere seslenmeyi başarmıştır… Kesinlikle ilgiye değer.”


Ne Düşündüğünü Biliyorum Alıntıları – Sözleri

  • “Yalan söylemek yaşamın öyleki merkezi bir unsurudur ki onu daha iyi idrak etmek neredeyse tüm insan ilişkilerinde işe yarar. Kimileri bu söylemden ürkebilir, şundan dolayı onlar yalanı kınanması ihtiyaç duyulan bir şey olarak görürler.”
  • Hiçbir hareket, mimik ya da kas seğirmesi özünde birinin yalan söylemiş olduğu anlamını taşımaz. Sadece kişinin yetersiz hazırlandığını gösteren izler ve izlediği stratejiye uymayan duygusal işaretler vardır.
  • İnsanların gözlemcilikleri, oyunculuklarından daha iyidir.
  • “Yalanların bir çok, kimse yalanın iyi mi yakalanacağını anlamaya çalışmadığı için başarıya ulaşmış olur.”
  • Yüzde çoğu zaman iki bildiri bulunur: Yalancının göstermek istedikleri ve gizlemek istedikleri.
  • “Halk liderlerin sürekli surette yalan söylediğine inandığında, herhangi bir hükümet modelinin kendi vatandaşlarını ezmeye yönelik güç kullanma yöntemi haricinde başka bir yolla ayakta kalabileceğini sanmıyorum.”
  • Birinin görünüş itibariyle etrafa yanlış bir izlenim vermesi
    devamlı yalan söyleyeceği anlamına gelmez. Bir peygamber devesinin yaprağa benzemek için kamuflaj yapması, alnı yüksek olan bir insanoğlunun daha parlak zeka izlenimini vermesinden değişik
    değildir ve yalan olarak görülemez.
  • “Ve daha da kötüsü kendini inandırmay8 başaran bir yalancının, kendi yalanının doğru olduğuna inanır hale gelmesidir. Bu tip yalancılar tespit edilemez. Sadece yalan söylediklerinin bilincinde olan yalancılar yakalanabilir.””
  • İnsanların bir çok gizlenen duyguların kendini belli etmesine yol açan dördüncü bir kaynak olduğuna inanırlar: Gözler.


Ne Düşündüğünü Biliyorum İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ekman’ın mikroifadeleri keşfiyle beraber, gövde dili ve yüz ifadeleri batının kişisel gelişim zırvalığından bilimsel temellerle bir ruhsal olgu haline geldi. Ekman’dan sonrasında ortaya çıkan her kitap ondan birşeyler taşıyarak yazıldı. Kimi yazar direk alıntı yaparken, kimilerinde intihal yoluna gitti. Bu olgunun babası ve yazdıklarının bilimsel karşılığı ve kanıtlarla ortaya dökebilen yegane kişidir Paul Ekman. Mutlaka okunması ihtiyaç duyulan, bir kitap. Size Lie to me’ deki benzer biçimde tek bir vakadan yalan avcısı olmayı vaadetmek yerine (Holly Wood Abartması) ilkin yalanın ne işe yaradığını, iyi mi söylendiğini ve kendini yalan yakalamada usta zanneden bizlerin ne kadar yanılığını ortaya koyan bir kitap. Psikolojiye, insan davranışlarına yalan söylemenin beyinde iyi mi bir tesir bıraktığına merakı olan hepimiz bu kitabı okumalı. (Murat BOLAT)

Sonunda bitirdim. Şimdi gelelim kitap değerlendirmemize… Faydalı bir kitap mı? Evet.
Ama en fazla 100 sayfada anlatılacakları 400 sayfada anlatmış bana nazaran. Yani ben Ekman kadar uzman değilim fakat daha öz yazılabilirdi diye düşünüyorum. Okurken sıkılmamak elde değil.
Bir de yalandan bahsediyor tamamen. Ne düşündüğünü biliyorum? Yalandan ibaret. Yani yalan ile ilgili başka kitabı daha var onda me söyledi acaba? İsmini tam karşılamadığını düşünüyorum açıkcası
Yüne okumak isterseniz doğal olarak okuyun kesinlikle bir şeyler katar (Rumeysa Bulut)

Ne Düşündüğünü Biliyorum: Kitap dünyanın gövde dili ve mimik okuma mevzusunda Amerika adelet bakanlığında oldukca iş yapmış Paul Ekman hususi şekilleri ve geliştirici çalışmalarından oluşuyor. Beden dilinin genel geçer anlamlarını yanında şaşırtıcı bilgilerinde bizimle paylaşıyor. Mesela gövde dilinde ayakların mühim bulunduğunu o kitabından öğrendim. Yüzlerce resimle gövde dili yorum gücümüzü geliştirebiliyorsunuz. İlginç bir kitap okumak için buyrun okuyun. Ne parasından ne zamanınızda pişman olmayacaksınız. (Nusret Kaptan)


Ne Düşündüğünü Biliyorum PDF indirme linki var mı?


Paul Ekman – Ne Düşündüğünü Biliyorum kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ne Düşündüğünü Biliyorum PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Ekman Kimdir?

Paul Ekman (15 Şubat 1934), insan duyguları ve bunların yüz ifadeleri (mimikler) üstündeki etkileriyle ilgili yapmış olduğu çalışmalarıyla öncü olan bir psikologdur.

Ekman’ın araştırmasının temeli insan davranışlarının ve durumlarının süre içindeki gelişiminin araştırılmasına dayanmaktadır.

2009 Yılının en çarpıcı tv şovlarından Fox Life ve Dizimax kanallarında gösterilmekte olan Lie to Me (Bana Yalan Söyle) adlı dizide erkek oyuncu Tim Roth tarafınca canlandırılan Cal Lightman adlı karakter, genel olarak Paul Ekman’ın yaşamı ve çalışmalarından esinlenerek yaratılmıştır.

Biyografisi

Paul Ekman 1934’te bir çocuk doktorunun oğlu olarak Washington D.C.’de Dünya’ya geldi. Çocukluğu, New Jersey, Oregon ve California içinde geçmiştir.

Lisans eğitimini Chicago ve New York üniversitelerinde tamamlamıştır. Doktorasını ise 1958’de Langley Porter Nöropsikiyatri Enstitüsünde bir yıl yetişim yaptıktan sonrasında Adelphi Üniversitesi’nden almıştır.

Kendisine 1971’de Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü (UASE) tarafınca (National Institute of Mental Health (NIMH)) Araştırmacı Bilimadamı ödülü verilmiştir. Bu nişanı ondan sonra 1976, 1981, 1987, 1991 ve 1997’de yine yine almıştır. 40 yılı aşkın bir süre UASE, Ekman’ın çalışmalarını burslar, ödüller ve maddi kaynak sağlamak benzer biçimde çeşitli şekillerde desteklemiştir.

2001’de Ekman John Cleese ile beraber BBC için The Human Face (İnsan Yüzü) belgeselini hazırlamışlardır.

2004’te California Üniversitesi Psikiyatri Departmanında profesör olarak emekli oldu. 1960 – 2004 içinde Langley Porter Psikiyatri Enstitüsünde vazife yapmış oldu.

11 Mayıs 2009 tarihindeki Time dergisinde en oldukca iz bırakan 100 insan içinde adı anılmıştır.

Emek harcamaları

Ekman’ın, yüz ifadeleri (mimikler) mevzusundaki çalışmalarının esin deposu, psikolog Silvan Solomon Tomkins’in (1911 – 1991) aynı mevzu üstünde yapmış olduğu emek harcamaları olmuştur. Ekman, Margaret Mead benzer biçimde bazı antropologların iddialarının aksine yüz ifadelerinin kültürel kökenli olmadığını, aksine tüm yüz ifadeleri ve mimiklerin evrensel bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.

Üstelik bu durumun bir tek insanlarda değil, insanlarla aynı evrimsel köklere haiz tüm canlılarda (ör. primatlar) aynı şekilde bulunduğunu göstermiştir. İlk aşamada gözlemlenen en temel evrensel yüz ifadeleri (mimikler) şu şekilde olmuştur; kızgınlık (sinirlenme), iğrenme (tiksinme), korku, zevk, üzüntü ve şaşırma olmuştur. Bunların haricinde, aşağılama (hor görme) ifadesi diğerlerine nazaran daha zayıf belirginliğe haiz olmasına karşın evrensel kabul edilen bir başka ifade olarak tespit edilmiştir.

Dr. Maureen O’Sullivan ile beraber yürüttükleri daha önceleri Diojen Projesi olarak adlandırdıkları Büyücüler Projesi (İng.Wizards Project) adlı emek harcama esnasında Ekman, insan yüzünde, eğitilmemiş yada doğuştan kabiliyete haiz olmayan kişilerin göremediği mikro ifadeler (mikro mimikler) (İng.Microexpressions) bulunduğunu ve bunların gözlemlenmesi yardımıyla yalan tespiti çalışmalarına yeni bir perspektif getirilebileceğini savunmuştur.

İleriki safhalarda, tüm derslik ve mesleklerden oluşan 15.000 denekle yürütmüş olduğu testlerin sonucunda, aralarından bir tek 50 şahıs tamamen eğitimsiz olarak tam başarıya ulaşmış yalan tespiti yapabildikleri görülmüştür. Bu naturel yetenkli bireylere Doğruluk Büyücüleri (Truth Wizards) denilmiştir.

Bununla beraber, Yüz Hareketleri Tanımlama Sistemi (YHTS) (Facial Action Coding System (FACS)) adını verdiği bir sınıflandırma sistemi geliştirmiştir. Bu sistemin amacı insan yüzüyle oluşturulabilecek tüm ifadelerin belli kodlar vererek sınıflandırmaktır.

Ayrıca Ekman, sözel olmayan yazışma paternleri üzerine oldukca oranda araştırma yapmış ve yayımlamıştır. Bilhassa yalan tespiti mevzusunda yapmış olduğu emek harcamalar bir tek yüzle sınırı olan kalmamış, vücudun geri kalanını da kapsamıştır.

Tüm fizyolojik ve sözel olmayan belirteçlerin haricinde, sözel belirteçlerin de yalan tespiti mevzusunda iyi mi yorumlanacağı üstünde de çalışmıştır. Monika Lewinsky skandalıyla ilgili röportajında, eğer Bill Clinton’u ben sorgulasaydım yalanını derhal yakalardım demiştir, bunu da Bill Clinton’un Monika Lewinsky’den bahsederken kendinden uzaklaştırıcı lisan kullanmasını tespit ederek desteklemiştir.

Ekman’ın emek harcamaları, toplumsal olarak, yalanın iyi mi ve niçin söylendiği ve insanların yalan yakalamak mevzusundaki ilgisizliği konularının incelenmesine büyük katkı elde etmiştir. Katkıları içinde altürizm (diğergamlık), şefkat ve barışçıl insan ilişkilerinin kökenleri hakkında yapmış olduğu bilimsel araştırmalar da vardır.

Şu anda Paul Ekman, tüm bu çalışmalarına ek olarak görsel bilişim araştırmacısı Dimitris Metaxas ile beraber görsel yalan tespit aleti üstünde de iş yapmaktadır.

Emekler esnasında kültürler arası araştırmaların temellendirilebilmesi için dış kirlenmeye oldukca azca maruz kalmış izole bir kültüre haiz olan Papua Yeni Gine yerlilerinden referans alınmıştır. Bu çalışmanın sonucunda tüm insan halklarında, her bireyde aynı olan temel yüz ifadeleri, mikro mimikler şu şekilde bir listede sıralanmıştır:

Kızgınlık (sinirlenme)

İğrenme (tiksinme)

Korku

Mutluluk

Üzüntü (üzüntü)

Şaşkınlık

Fakat 90’lı yıllara gelindiğinde araştırmalarını sürdüren Ekman bu mikro ifade listesini genişletmiştir:

Eğlenme

Aşağılama (hor görme)

Hoşnutluk

Mahçubiyet

Heyecanlanma

Suçluluk duygusu

Gurur

Rahatlama

Memnuniyet

Zevk

Utanç

FACS ve F.A.C.E Eğitimleri

Paul Ekman insan yüzünün incelenmesi ve yüz ifadelerinin anlamlandırılmasının öğretilmesi için 2 emek harcama programı geliştirmiştir. Bu programlar; FACS – Facial Action Coding System ve F.A.C.E – Facial Expression.Awareness.Compassion.Emotions’dır.

FACS eğitimi insan yüzü tarafınca yapılabilecek tüm hareket varyasyonlarının tek tek AU0’lara(hareket birimleri)(İng.AU – Action Unit)ayrılması ve kodlanması amacıyla meydana getirilen bir çalışmadır. FACS eğitimi, 1978 yılından beri bireylerin kendi kendilerini eğitebilecekleri bir kullanım kılavuzu şeklinde meraklılara ve eğitim göreceklere sunulmaktadır. Şu anda CD temelli bir el kitabı olarak temin edilebilmektedir.

F.A.C.E eğitimi ise insan yüzündeki hareket kombinasyonlarından duyguların ve hislerin yakalanması için meydana getirilen bir çalışmadır. Bu eğitim iki ayrı eğitim aracı vasıtasıyla verilmektedir.

Bu araçlar; Mikro ifade eğitim aracı METT (Micro-expression Training Tool) ve gizli saklı ifade eğitim aracı SETT (Subtle-expression Training Tool)’dır.

Eğitimlerin ve araçların tamamı bireylerin kendi kendilerini eğitebilecekleri şekilde dizayn edilmiştir ve Paul Ekman’ın şirketinin web sayfası üstünden meraklılara belli ücretler karşılığında tedarik edilmektedirler.

Şu anda dünyada yaygın olarak Paul Ekman International tarafınca ESaC (Emotional Skills and Competencies – Duygusal Beceriler ve Yetkinlikler) ve ETaC (Evaluating Truthfulness and Credibility – Gerçekliği ve Güvenilirliği Değerlendirmek) adlı eğitimler verilmektedir. Türkiye’de Paul Ekman International eğitimlerinin yetkili temsilcisi Sola Unitas Akademidir.

Aldığı Ödüller

1983 – Fakülte Araştırma Lektörü, California Üniversitesi, San Francisco

1991 – Üstün Bilimsel Katkı Ödülü – Temel araştırmalarda Amerikan Psikoloji Birliği’nin en büyük ödülü.

1994 – Beşeri Emekler Onursal Doktoru, Chicago Üniversitesi

1998 – William James Emsal Ödülü, Amerikan Psikoloji Derneği

2001 – Amerikan Psikoloji Derneği tarafınca 20. yüz senenin en iz bırakan psikologlarından biri olarak belirlendi.

2008 – Beşeri Emekler Onursal Doktoru, Adelphi Üniversitesi

2009 – TIME Dergisi 2009’un en iz bırakan 100 insanı içinde seçildi.


Paul Ekman Kitapları – Eserleri

  • Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!
  • Ne Düşündüğünü Biliyorum
  • Çocuklar Neden Yalan Söyler?
  • Telling Lies


Paul Ekman Alıntıları – Sözleri

  • “Ve daha da kötüsü kendini inandırmay8 başaran bir yalancının, kendi yalanının doğru olduğuna inanır hale gelmesidir. Bu tip yalancılar tespit edilemez. Sadece yalan söylediklerinin bilincinde olan yalancılar yakalanabilir.”” (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • “Mutluluk terimi sorunlu bir terimdir;çünkü mutsuzluk gibi yeterince açıklayıcı değildir.” (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Yüzdeki samimi bir sevinç duygusu, yüzdeki büyük elmacık kası ile gözkapakları çevre kasının kasılması ile ifade olur. Sahte sevinç ve yalancı gülüşler bu ikinci kasın kasılmasına sebep olmaz (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • “Yalanların bir çok, kimse yalanın iyi mi yakalanacağını anlamaya çalışmadığı için başarıya ulaşmış olur.” (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • Hiçbir hareket, mimik ya da kas seğirmesi özünde birinin yalan söylemiş olduğu anlamını taşımaz. Sadece kişinin yetersiz hazırlandığını gösteren izler ve izlediği stratejiye uymayan duygusal işaretler vardır. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • Birinin görünüş itibariyle etrafa yanlış bir izlenim vermesi
    devamlı yalan söyleyeceği anlamına gelmez. Bir peygamber devesinin yaprağa benzemek için kamuflaj yapması, alnı yüksek olan bir insanoğlunun daha parlak zeka izlenimini vermesinden değişik
    değildir ve yalan olarak görülemez. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • “En çok değer verdiğimiz kişilere en fazla kızmamızın nedenlerinden biri de,bu kişilerin bizi en yakından tanıyan,korkularımızı, zayıflıklarımızı ve bizi en fazla incitecek şeyin ne olduğunu en iyi bilen kişiler olmalarıdır.” (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • “Ebeveynin öfkesinden korkmak, kuşkusuz çocuğun yalan söylemesinin en büyük nedenidir. Çocuğunuzun size karşı dürüst olmasını istiyorsanız, bir engel olan öfkenizin korkusunu azaltmaya çalışın. ” (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)
  • İnsanların bir çok gizlenen duyguların kendini belli etmesine yol açan dördüncü bir kaynak olduğuna inanırlar: Gözler. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • İnsanların gözlemcilikleri, oyunculuklarından daha iyidir. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • “ Depresyonda olan kişiler kendilerini çaresiz hissederler. Bir şeylerin iyi gideceğine inanmazlar. Bu haldeyken, üzüntü ve agoniye ek olarak suçluluk ve utanç duyguları da güçlü bir biçimde hissedilir. Depresyondaki kişilerin yukarıda bahsedildiği gibi düşünmelerinin nedeni kendilerini değersiz olduğuna inanmalıdır. Depresyon yaşam içinde meydana gelebilen bir olaya tepki veya aşırı tepki olarak ortaya çıkabilir ya da nedensiz yere ortaya çıktığı da gözlemlenebilir. “ (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Güceniklik, iltihap toplamışsa intikam alma olasılığı da büyük olacaktır. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Çeşitli güdüler varken , neden bazi çocukların yalan söylrmek için diğerlerinden daha çok eğilim geliştirdiğini nedeni çok çeşitlidir.Bir kısmının çocuğunun kisiliğiyle ilgisi vardır.Bir kısmının, çocugun büyüdüğü çevreyle ilgisi vardır.Bir kısmının da yaşla ilgisi vardır. (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)
  • Tepkilerimizi sonlandıramıyor oluşumuz, onları idare edemeyeceğimiz anlamına gelmez. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Duyguların ifadesi gibi, sosyal olarak önem taşıyan her şey öğrenme sürecinin bir ürünüydü ve kültürden kültüre farklılıklar göstermekteydi. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Kişinin kaygı duyduğunu gösteren ifadenin sahte olması da bir olasılıktır ancak üzüntü durumunda yapılan kas hareketlerinin çoğu planlı yapılabilecek kolay hareketler değildirler. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • “Yalan söylemek hayatın öyle merkezi bir unsurudur ki onu daha iyi anlamak neredeyse tüm insan ilişkilerinde işe yarar. Kimileri bu söylemden ürkebilir, çünkü onlar yalanı kınanması gereken bir şey olarak görürler.” (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • Yanlış bir şey söylemekle doğruyu gizlemek arasında fazla bir fark yoktur.İkisi de yalandır.Amaç aynıdır.Kasıtlı olarak aldatmak. (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)
  • “Ne her şey bizi duygulandırır,ne de her zaman duygularla sarmalanmışızdır.Duygular gelir ve geçer.Bir an bir duyguyu hissederiz,sonra bakmışız başka bir an hiçbir şey hissetmiyoruz.” (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Daha sık yalan söyleyen çocuklarín anne babaları de devamlı yalan söylemesi şaşırtıcı değildir. (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş