Eğitim

Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme – Julia Kristeva Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme – Julia Kristeva Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme kimin eseri? Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme kitabının yazarı kimdir? Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme konusu ve anafikri nedir? Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme kitabı ne konu alıyor? Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme PDF indirme linki var mı? Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme kitabının yazarı Julia Kristeva kimdir? İşte Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Julia Kristeva

Çevirmen: Nilgün Tutal Cheviron

Tasarımcı: Sevinç Altan

Orijinal Adı: Pouvoirs de I’horreur

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755394305

Sayfa Sayısı: 288


Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dehşet, iğrençlik, pislik… Uzakta tutulmaya çalışılan, dışlanan, bastırılan fakat geri dönen; bir tokat benzer biçimde suratımızda patlayan; bedenimizi salgın eden; rüyalarımızı, bilincimizi ve bilinçdışımızı belirleyen, silinmeyen damga. Binlerce senelik bir hafızada, mitlerde, dinlerde ve nihayet edebiyattaki iziyle dehşet. İşte Kristeva´nın Korkunun Güçleri´nde disiplinlerarası bir yaklaşımla, psikanalizden dilbilime, semiyotikten edebiyata uzanarak gözler önüne serdiği ana tema. 

Yakından bakıldığında tüm edebiyatın mevzusudur neredeyse “kıyamet”. Ve tarih süresince, o “kıyamet”i yaşayanların varoluşu artık kimliksiz, ayrışık, hayvani, başkalaşmış ve kırılgan bir sınırda kendini gösterir; borderline doğrusu sınır kişilikler, travmanın kalıcılığı… 

Kristeva, dehşetin anlamının ve gücünün hangi evrensel öznellik meknizmalarına yaslandığını göstermeye çalışırken, bu mevzuda ayrıcalıklı yeri edebiyata verir. Hem de böylesi bir edebiyatın en derin, en mahrem kıyametlerimizin odağı olduğuna vurgu yapar. 

Baudelaire, Lautreamont, Kafka, Bataille, Sartre vasıtasıyla, kimliğin cehenneme inişine eşlik ettiğimize vurgu icra eden Kristeva, aslolan Celine üstünde durur. O, İkinci Dünya savaşı benzer biçimde bir facianın ortasında, iğrencin yörüngesindeki hiçbir şeyi bağışlamaz. Ne terbiye, ne siyaset, ne din, ne güzel duyu, ne de öznellik ya da söz… Celine, bir tür nihilizmin gidebileceği en uç noktaya işaret ederken, dehşetin bu bölgesinin herkesi büyüleme enerjisini de gözler önüne sermektedir. Dev bir kahkaha, feryat, alaydır Celine, tüm insanlıkla dalgasını geçer. Psikanalitik boyutta, bilhassa din tarihinde iğrenmenin konusu olan annenin, kadının “şeytani” kabul edilişi üstünde duran Kristeva, bu şeytaniliğin kendi varlığımızın ayrılmaz bir parçası oluşunun, devamlı bir katarsis ediminin içinde yaşayışımızın ifadesini gene edebiyatta bulur. Farklı perspektiflerin kesiştiği Korkunun Güçleri´nde, iğrenç temasına fenomenolojik bir bakışın peşinden Kristeva semiyolojik düşüncelerini üç ana kutup üstünde odakla: Analitik kuram (fobi), dinler zamanı (günah, murdar), modern edebiyat deneyimi (Celine). Korkunun Güçleri, acılı ve esritici deneyimlerin çemberinden eçmiş olanlara hitap ediyor. İğrenmekten duyulan acıdan, kendini ve ötekini sevmeye götürmüş olan bir yolun kitabı…


Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme Alıntıları – Sözleri

  • Bir çekme ve itme
    kutbu, musallat olduğu kişiyi sanki kaçılamaz bir bumerang benzer biçimde
    asla durmadan, sözcüğün gerçek anlamıyla, kendinden geçirir.
  • Nasıl ki yoksa sonsuz yansısı olmayan bir hayvan;
    kah şefkatli kah acımasız tanrının gazabına
    uğramayan gözbebeği de yoktur iğrenç ve aşağılık
    Victor Hugo, La Legende des siecles
  • Tehdit orada, fazlaca yakındadır fakat
    özümsenemez. Arzuya dil döker, onu hırpalar, büyüler fakat arzu baştan çıkarılmaya yanaşmaz. Telaşa kapılarak geri çekilir.Tiksinip yadsır.
  • Varlığın kuralsız, zıvanadan çıkmış bir içeriden ya da dışarı­
    dan kaynaklandığını sandığı, tahammül ve tahayyül edilebilir
    olasılığın dışına defedilmiş bir tehdide karşı o şiddetli, karanlık
    isyanlarından biridir iğrenme.
  • Tüm iğrenmelerin, aslen her varlığın,
    anlamın, dilin ve arzunun üstünde temellendiği eksikliğin kabul edilmesi bulunduğunu gösteren tek şey, benlikten iğrenmedir.
  • İmgesiz fakat karanlık seslerle sarsılan bir gecede; her şeye ve hiçbir şeye karşı var olmaya devam etme arzusundan başka hiçbir şeyin işgal etmediği terk edilmiş bedenlerin kalabalığında; aktarma esnasında boşluklarını bana armağan olarak sunanların acısını çiziktirdiğim bir sayfa üstünde iğrenmeyi adlandırdım. Binlerce
    senelik hafızayı katederek, bilimsel bir amaç taşımayan fakat dinsel imgelemlerin izinden giden kurgunun, korkuyla ve tüm gücüyle beraber nihayet edebiyatta gerçekleştiğini gördüm.
  • ” Her kabahat, yasanın dayanıksızlığına işaret ettiğinden iğrençtir; fakat öncesinden tasarlanan kabahat, kurnaz katliam, ikiyüzlü intikam, yasanın dayanıksızlığını fazlaca daha iyi teşhir ettiklerinden daha da iğrençtirler.”
  • “… iğrenç kılan, kirlilik ya da hastalık değil, bir kimliği, bir sistemi, bir düzeni rahatsız edendir. İğrenç, sınırlara, konumlara ve kurallara saygı göstermeyen bir şeydir.”
  • Savaşı ansızın her yönüyle keşfetmiştim… Savaşın ne işe yaradığını, kahret­ sin, dosdoğru ve cepheden görmek için o anda benim olduğum benzer biçimde yal­ nız olmak gerekir.**
    Üzüntü sonunda kelimelere dökülmüştü, fakat üzüntüyle ne yapacağını bilir benzer biçimde bir hali yoktu, üzüntüsünü sümkürmeye çalışıyordu, fakat üzüntüsü gözyaşlarıyla beraber boğazında düğümleniyor ve o da yeni­ den başlıyordu.
    İlk örnekte sözcede yerinden çıkarılan parça ( “kahretsin”) sonrasında gelmektedir fakat ikinci alıntıda (“üzüntü”) başta yer alır. Yerinden çıkarılan unsur, sözcede yinelem*** süreciyle temsil edilir (“la voir la vache”; “qu’en ire du chagrin”; il lui revenait, son chagrin”).**** Bu tür tekrardan girişlerde, yerinden çıkarılan parça­ nın sözcede kati bir sözdizimsel işlevi yoktur.
    Aynı sözceler sözdizimsel yapılar olarak değil fakat konuşan bir özne ile muhatabı arasındaki sözceleme sürecindeki iletiler-bildrimler olarak başka bir çerçevede çözümleme edilecek olursa, yerinden çıkarmanın amacının, yerinden çıkarılan parçayı temalaştırmak olduğu açıklık kazanacaktır; böylece yerinden çıkarılmış parça bir tema (başka bir deyişle konuşanın hakkında konuşmuş olduğu şey) değil, fakat vurgulanmış bir yorum [rheme] (doğrusu temaya sızan bil­ gi) konumuna bürünür. Bu tür bir inşada, kahretsin [la vache] ve üzüntü [chagrin] aslolan bilgiyi, doğrusu konuşanın vurguladığı temel iletiyi ifade ederler. Bu bakış açısından da, yerinden çıkarılan unsur­ nin sözdizimselliği bozulmaktadır.23
    Kısacası, bilginin bildirişimsel nüvesi muhtelifyerinden çıkar­ ma araçlarıyla kuralcı sözdizimsel yapıya zarar verecek şekilde vurgulanır. Adeta son kertede sözdizimin mantığını (özne-fiil­ yüklem) iletinin mantığı (tema/mevzu-yorum, mevzu/yorum, des­ tek-dayanak/ekleme, ima edilen/belirtilen vb.) biçimlendirmiş gibidir. Söz konusu olan, sözcelem kipliğinin, mevzunun (olumla­ yıcı ve sorgulayıcı iki olası kiplik uyarınca) son olarak betilen­ mesine derinden bağlı olarak biçimlenmesidir. Tema/mevzu ikililiğiyle beraber bu betimlemeye bilhassa evlatların sözdizi­ mini öğrenme sürecinde ya da duygusal ve rahat, günlük-popüler konuşma dilinde fazlaca sık rastlanması, bu betimlemenin sözceyi sözdizimsel yapılardan daha derin bir halde biçimlendirdiğinin ek bir kanıtıdır.
  • Sır benzer biçimde ve gizemli Yahudi (“Yahudi gizemlidir, onun garip dav­ranışları vardır…”) kavranılamaz bir iktidara haizdir. Yahudi­nin her yerdeliği yalnızca uzamla sınırı olan değildir, yalnızca bizim yaşadığımız mekanlarda değildir, derimize işlemiştir, derhal en yakınımızdaki ve bizlere en benzeyen kişidir, asla ırkını ayırt ede­mediğimiz kişidir, kimlik şaşkınlığı: “Ne haiz oldukları ve haiz olabilecekleri yüzleri tanıyoruz ne de iyi mi davrandıklarını.” Böylece Yahudi dönemin tümlüğünü ele geçirir, kendisine hem geleneği hem de aileden ve toplumdan oluşan grubun servetini devralma şansını güvence eden bir soyun, bir tür soylular sınıfının mirasçısı, devamcısı ve bunlardan yararlanacak kişiye dönüşür:
    Her ufak Yahudi güzel bir kariyer hayata geçirmeye yarayacak tüm olanakları daha doğduğu anda beşiğinde bulur…
    Yahudi, Birin ve Ötekinin, Yasanın ve Hazzın, Var Olan şahıs ile Sahip olan kişinin şu tahammül edilemez birleşmesi olduğun­ dan dolayı tehditkar hale gelir. Yahudi karşıtı ntezi buna karşı kendini korumak için çaba sarfetmek için bu nesneyi [objet] iğrencin [ab-ject] yerin­ de konumlandırır. Yahudi: Atığın ve arzu nesnesinin, kadavranın ve yaşamın, dışkısalın ve zevkin, öldürmeye yönelik saldırganlı­ ğın ve en nötrleştirici iktidarın birleşmesidir – “Ne biliyordum?” “Ya Yahudi olmakya da ölmek icap ettiğini”… içgüdülerimle ve tar­ tışmasız bir halde biliyordum!”48 Yahudi, egemen konumuna yerleştirilmiş şu dişil, şu başkalaşmış e ndi, şu fazlaca anlamlı şey, benzer ile diğeri, özne ile nesne ve hatta içerisi ile dışarısı içinde­ ki katı fark çizgilerinin kaybolduğu şu sınır haline gelir. Demek ki Yahudi, hem korku hem de büyülenme nesnesidir. Bizzat iğ­ rençliğin kendisidir. Yahudi iğrençtir: kirlidir, çürümüştür. Onun­ la özdeşleşen, onunla kardeşçe ve ölümcül bir halde kucaklaşmayı (sınırlarımı yitirdiğim kucaklaşmayı) arzulayan ben, kendimi aynı iğrençliğe, çürümüşlüğe, dışkısallığa, dişilliğe ve edilgenliğe indirgenmiş olarak bulurum: “iğrenç Celine”.


Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tercüme felaketi: Bu kitabı okuyacaksanız İngilizceden okuyun zira Türkçe çevirisi fazlaca fena. Sanki kitap google translater tarafınca çevrilmiş. O aşama fena doğrusu… Yayınevi bu şekilde iyi mi basmış bu kitabı şaşkınlık doğrusu… (Hatice Ardıç)

Üniveriste talebesi olduğum dönemde #doğubatıdergisi nde sanırım 29.sayiydi okuduğum Nilgun Tutal in Korkunun Igrenclikleri üzerine iki tecrübe etme makalesinde tanıdığım #juliakristeva nin seneler sonrasında kitabının çevirisinin yapilmasindan sonrasında aldığım kitap.
Arka Kapaktan
Dehşet, iğrençlik, pislik… Uzakta tutulmaya çalışılan, dışlanan, bastırılan fakat geri dönen; bir tokat benzer biçimde suratımızda patlayan; bedenimizi salgın eden; rüyalarımızı, bilincimizi ve bilinçdışımızı belirleyen, silinmeyen damga. Binlerce senelik bir hafızada, mitlerde, dinlerde ve nihayet edebiyattaki iziyle dehşet. İşte Kristeva´nın Korkunun Güçleri´nde disiplinlerarası bir yaklaşımla, psikanalizden dilbilime, semiyotikten edebiyata uzanarak gözler önüne serdiği ana tema… (Mehmet Emin Çiçek)


Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme PDF indirme linki var mı?


Julia Kristeva – Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Julia Kristeva Kimdir?

Julia Kristiva (24 Haziran 1941, Sliven), edebiyat teorisyeni, psikanalist, yazar ve felsefeci. 1965’ten beri Fransa’da Paris’te yaşamakta ve çalışmalarını esas olarak burada yürütmektedir.

Julia Kristeva, 1970’li yıllardan itibaren modern aydınların en saygı duyulan isimlerinden biri olmanın yanı sıra, eleştirel felsefenin de en mühim dayanaklarından birisi olmuştur. 1973 yılından beri Denis Diderot Üniversitesi’de profesör olarak kürsüye haizdir. Dilbilim,


Julia Kristeva Kitapları – Eserleri

  • Samuraylar
  • Kadın Dehası
  • Kara Güneş – Depresyon ve Melankoli
  • Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme
  • Ruhun Yeni Hastalıkları
  • Bizans’ta Cinayet
  • Melanie Klein
  • Aşk Hikayeleri
  • Simone de Beauvoir Aramızda
  • Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik
  • Hannah Arendt


Julia Kristeva Alıntıları – Sözleri

  • “Hayal gücü eksikliği insanların var olmasını engelliyor.” (Kadın Dehası)
  • Eğer “Anne” bir şahıs değilse, kimse yoktur. (Ruhun Yeni Hastalıkları)
  • Nasıl ki yoksa sonsuz yansısı olmayan bir hayvan;
    kah şefkatli kah acımasız tanrının gazabına
    uğramayan gözbebeği de yoktur iğrenç ve aşağılık
    Victor Hugo, La Legende des siecles (Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme)
  • ”Depresyon analizi, kendinden yakınmanın ötekine yönelik bir nefret olduğu ve kuşkusuz bu nefretin de akla getirilmeyen bir cinsel arzunun taşıyıcı dalgası olduğu gerçeğinin açıklığa kavuşturulmasından geçer.” (Kara Güneş – Depresyon ve Melankoli)
  • “‘Erkek’ ne kadar gerçeğin ve aslen rahat bir zaaf olan uyanıklıktan ‘taraf’ ise, ‘hanım’ devamlı dünyayı değişiklik yapmak istemekten kendini alamıyordu, bu sebeple o ‘anarşistti’.” (Kadın Dehası)
  • ”İçinde yaşadığımız dönemin söylemimizin zamanı olduğu göz önüne alınırsa, melankolik kişinin yabancı, yavaşlayan, ya da dağılan sözü, onun merkezsiz bir zamansallık içinde yaşamasına neden olur.
    Bu zamansallık akmaz, ilkin-sonrasında vektörü tarafınca yönetilmez, bir geçmişten bir amaca doğru yönlendirilmez. Yoğun, ağır ve kuşkusuz fazla acı ya da fazla sevinçle yüklü olduğundan travmatik bir an, depresif zamansallığın ufkunu kapatır ya da daha doğrusu, her türlü ufku ve perspektifi ortadan kaldırır.
    Geçmişe saplanmış, aşılmaz bir deneyimin cennetine ya da cehennemine gerileyen melankolik şahıs garip bir bellektir: Her şey geçip gitti, der gibidir, fakat ben o geçip giden şeye sadığım, ona çivilenmişim, bir devrim olanağı yok, gelecek yok… Aşırı şişmiş, abartılı bir geçmiş ruhsal sürekliliğin tüm boyutlarını işgal eder.” (Kara Güneş – Depresyon ve Melankoli)
  • İki şahıs arasındaki aşk buluşması iki çocukluğun anlaşmasıdır. O şekilde olmasa, pek bir şey ifade etmez. (Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik)
  • ”Arzunun ne anlama geldiğini bilmemek, arzunun kendisine haiz olmamak anlamına gelir.” (Kara Güneş – Depresyon ve Melankoli)
  • Tanrı’ya inanmak birçok çifti dengelemişe benziyor. Tüm mesele, günümüzde Tanrı inancı kaybolmuşken onun yerini kimin alacağı. (Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik)
  • Kurtuluşu bir başkasında görmek, yıkılmanın en güvenli yoludur… (Simone de Beauvoir Aramızda)
  • Canımı yakanlardan intikam almayı düşünmedim asla Hayat benden daha yaratıcı… (Simone de Beauvoir Aramızda)
  • Sezgi bir affetmedir, armağan sunumudur. (Ruhun Yeni Hastalıkları)
  • Varlığın kuralsız, zıvanadan çıkmış bir içeriden ya da dışarı­
    dan kaynaklandığını sandığı, tahammül ve tahayyül edilebilir
    olasılığın dışına defedilmiş bir tehdide karşı o şiddetli, karanlık
    isyanlarından biridir iğrenme. (Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme)
  • (…) aşk temelde bireysel ve dolayısıyla da ölçüsüz değil midir, bu yüzden de partnerleri yalnız sonsuzlukta buluşmaya mahkûm etmez mi? (Aşk Hikayeleri)
  • Ülkede Simone de beauvoir & sartre tadında süregelen ilişkilerin safiye & faik gerçeğine dönüşmesi … (Simone de Beauvoir Aramızda)
  • İşte aşkın mümkün bir tarifi: İnsan birbirini sadece çocuk olarak tanırsa sever. (Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik)
  • iki şahıs arasındaki aşk buluşması iki çocukluğun anlaşmasıdır.
    o şekilde olmasa, pek bir şey ifade etmez. (Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik)
  • Sır benzer biçimde ve gizemli Yahudi (“Yahudi gizemlidir, onun garip dav­ranışları vardır…”) kavranılamaz bir iktidara haizdir. Yahudi­nin her yerdeliği yalnızca uzamla sınırı olan değildir, yalnızca bizim yaşadığımız mekanlarda değildir, derimize işlemiştir, derhal en yakınımızdaki ve bizlere en benzeyen kişidir, asla ırkını ayırt ede­mediğimiz kişidir, kimlik şaşkınlığı: “Ne haiz oldukları ve haiz olabilecekleri yüzleri tanıyoruz ne de iyi mi davrandıklarını.” Böylece Yahudi dönemin tümlüğünü ele geçirir, kendisine hem geleneği hem de aileden ve toplumdan oluşan grubun servetini devralma şansını güvence eden bir soyun, bir tür soylular sınıfının mirasçısı, devamcısı ve bunlardan yararlanacak kişiye dönüşür:
    Her ufak Yahudi güzel bir kariyer hayata geçirmeye yarayacak tüm olanakları daha doğduğu anda beşiğinde bulur…
    Yahudi, Birin ve Ötekinin, Yasanın ve Hazzın, Var Olan şahıs ile Sahip olan kişinin şu tahammül edilemez birleşmesi olduğun­ dan dolayı tehditkar hale gelir. Yahudi karşıtı ntezi buna karşı kendini korumak için çaba sarfetmek için bu nesneyi [objet] iğrencin [ab-ject] yerin­ de konumlandırır. Yahudi: Atığın ve arzu nesnesinin, kadavranın ve yaşamın, dışkısalın ve zevkin, öldürmeye yönelik saldırganlı­ ğın ve en nötrleştirici iktidarın birleşmesidir – “Ne biliyordum?” “Ya Yahudi olmakya da ölmek icap ettiğini”… içgüdülerimle ve tar­ tışmasız bir halde biliyordum!”48 Yahudi, egemen konumuna yerleştirilmiş şu dişil, şu başkalaşmış e ndi, şu fazlaca anlamlı şey, benzer ile diğeri, özne ile nesne ve hatta içerisi ile dışarısı içinde­ ki katı fark çizgilerinin kaybolduğu şu sınır haline gelir. Demek ki Yahudi, hem korku hem de büyülenme nesnesidir. Bizzat iğ­ rençliğin kendisidir. Yahudi iğrençtir: kirlidir, çürümüştür. Onun­ la özdeşleşen, onunla kardeşçe ve ölümcül bir halde kucaklaşmayı (sınırlarımı yitirdiğim kucaklaşmayı) arzulayan ben, kendimi aynı iğrençliğe, çürümüşlüğe, dışkısallığa, dişilliğe ve edilgenliğe indirgenmiş olarak bulurum: “iğrenç Celine”. (Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme)
  • “Umutsuzluğun anlamını aramaktansa, umutsuzluktan başka anlam olmadığını itiraf edelim.” (Kara Güneş – Depresyon ve Melankoli)
  • Arzu ve haz içine kök salmış, bir taraftan da gerçekte mütevazı­ce simgesel ya da imgesel bir halde alevlendirmek amacıyla bunlardan vazgeçebilen aşk, kabul edeceğiniz benzer biçimde narsisizmle idealleştirme’ ’in iki ucu içinde yargı sürer. Yüce Benlik idealleştirilmiş bir diğeri’de yansıdığında kendini gösterir ya da kendini göklere çıkarır yada parçalanır ve yok olur: Bu idealleştirilmiş diğeri yücedir, kıyaslanamazdır, benim ona layık olmayabileceğim kadar o (bana?) layık bir kimsedir, ve gene de bizim bölünmez birliğimiz için yaratılmıştır. Tüm aşk söylemleri narsisizmi işlemiştir ve pozitif, ideal değerler içeren kodlardan oluşur. (Aşk Hikayeleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş